ΚΙΒΩΤΟΣ

...Ταξιδεύοντας στο χρόνο, με φίλους που δεν πρόλαβαν να "μεγαλώσουν"... Και όλο ταξιδεύουμε μαζί, αναζητώντας το Νησί της Ελευθερίας των Ανθρώπων...




Σάββατο 22 Ιουλίου 2017

Είναι "ασφαλές" το Ηράκλειο απέναντι σε ένα δυνατό σεισμό;


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Μπάμπης Σαββίδης

Τα συν και πλην του όλου συστήματος διαχείρισης ενός ισχυρού, καταστροφικού σεισμού έχουν ξεκινήσει να "ζυγίζουν" από χθες οι αρμόδιοι και στο Ηράκλειο, θορυβημένοι - και όχι αδίκως βεβαίως - από το σεισμό στην Κω, που είχε ως τραγικό απολογισμό δύο θανάτους και πολλούς τραυματισμούς.



Το σκηνικό αυτή τη στιγμή σε σχέση με το κρίσιμο ερώτημα τού πόσο είναι έτοιμο είναι το Ηράκλειο για ένα πολύ ισχυρό χτύπημα του Εγκέλαδου μοιάζει ανάμεικτο...

Ως γενικό συμπέρασμα, ως γενική εικόνα, κανείς μπορεί να πει ότι το Ηράκλειο μοιάζει να έχει βελτιωθεί άρδην στο κομμάτι της πολιτικής προστασίας.


Την ίδια ώρα όμως, εξακολουθεί να πάσχει αισθητά στο κομμάτι της κτηριακής αντισεισμικής θωράκισης, ενώ παραδόξως για μια περιοχή που καταστράφηκε και ισοπεδώθηκε κάποτε από τσουνάμι δε διαθέτει σχέδιο για ένα τέτοιο σενάριο!

Η παντελώς άναρχη και πυκνή δόμηση, η έλλειψη εύκολης οδικής πρόσβασης για ασθενοφόρα, πυροσβεστικά οχήματα ή μηχανήματα της Πολιτικής Προστασίας στην παλιά πόλη, αλλά και σε κάποια συνοικιακά κομμάτια, καθώς επίσης και τα εκατοντάδες, δυστυχώς, ετοιμόρροπα, επικίνδυνα ή επίφοβα κτίσματα, εξακολουθούν να αποτελούν μεγάλες "τρύπες".

Περιοχές όπως η Αγία Τριάδα ή ο Λάκκος, όπου οι ρυμοτομικές αναθεωρήσεις, οι ρυμοτομήσεις δρόμων και οι κατεδαφίσεις έχουν "κολλήσει" στο ίδιο σημείο, εξακολουθούν να αποτελούν την "αχίλλειο πτέρνα" στη διαχείριση που θα απαιτηθεί στην περίπτωση ενός μεγάλου, καταστροφικού σεισμού.

Ας τα βάλουμε, όμως, σε μια σειρά, με βάση την πλήρη ενημέρωση που έδωσε στη "Νέα Κρήτη" ο προϊστάμενος της Πολιτικής Προστασίας στο Δήμο Ηρακλείου Μαρίνος Παττακός.

Η θετική όψη του νομίσματος αφορά στην καλή οργάνωση και ετοιμότητα που έχει ο μηχανισμός της Πολιτικής Προστασίας, με τις όποιες βεβαίως αδυναμίες σε ελλείψεις προσωπικού και κονδυλίων.

Η νυν δημοτική Αρχή, όπως μας ανέφερε ο κ. Παττακός, "κληρονόμησε" ένα καλό γραφείο Πολιτικής Προστασίας, με καλή οργάνωση από την προηγούμενη δημοτική Αρχή και κατάφερε να βελτιώσει ακόμα περισσότερο τη λειτουργία του.

Πολύ σημαντικό και ευτυχές είναι το γεγονός, όπως μας διαβεβαίωσε ο κ. Παττακός, ότι μετά από χρόνια καθυστέρησης επικαιροποιούνται μερικώς κάθε χρόνο στο Δήμο Ηρακλείου τα γνωστά σχέδια "Ξενοκράτης" που εφαρμόζονται σε τέτοιες περιπτώσεις. Υπάρχει πλάνο μετασεισμικής διαχείρισης που μπορεί να εφαρμοστεί στην πράξη. Το προσωπικό ξέρει πού πρέπει να πάει και τι πρέπει να κάνει αυτομάτως, χωρίς δηλαδή να περιμένει εντολές στις δύσκολες, ζόρικες στιγμές μετά από ένα μεγάλο σεισμό. Υπάρχουν χώροι καταφυγής των πολιτών.

Στα θετικά, ακόμα, το ότι ο Δήμος Ηρακλείου διαθέτει αρκετά μηχανήματα για να παρέμβουν όπου χρειαστεί, ενώ μπορεί να προχωρήσει σε απευθείας αναθέσεις ζητώντας τη συνδρομή ιδιωτών.

Στα θετικά επίσης το ότι υπάρχει πολύ καλή πλέον οργάνωση της τουριστικής βιομηχανίας στο κομμάτι της πολιτικής προστασίας, αφού οι ξενοδοχειακές μονάδες εντός και περιμετρικά του Ηρακλείου έχουν και σχέδια, αλλά κάνουν και αρκετές ασκήσεις ώστε να είναι σε ετοιμότητα.


Η άλλη όψη

Υπάρχει, όμως, και η άλλη όψη του νομίσματος. Στα σχέδια διαχείρισης δεν υπάρχει εξειδικευμένη πρόβλεψη για το τι μέλλει γενέσθαι σε περίπτωση ενός τσουνάμι!

Όπως επισήμανε ο κ. Παττακός, υπάρχει μια γενική απλώς κατεύθυνση ότι μια βασική οδός διαφυγής των πολιτών είναι δυτικά προς Γιόφυρο και ανατολικά προς Καζαντζίδη - κάτι φυσικά που δε φτάνει για την ακραία περίπτωση που έχουμε ένα μεγάλο τσουνάμι και χρειαστεί κατά χιλιάδες Ηρακλειώτες και επισκέπτες να εγκαταλείψουν τάχιστα την πόλη.

Το σενάριο ίσως μοιάζει ακραίο για πολλούς. Μην ξεχνάμε, όμως, πως πριν χιλιάδες χρόνια ένα τσουνάμι στάθηκε αρκετό για να καταστραφεί ο Μινωικός Πολιτισμός.


Κτήρια- "βόμβες". Μεγάλος "βραχνάς" τα ετοιμόρροπα

Από εκεί και πέρα ο μεγάλος "βραχνάς" είναι τα πολλά ετοιμόρροπα, παλιά κτίσματα, ιδίως στο εντός τειχών κομμάτι, όπου σημειωτέον οι δρόμοι λόγω στενότητας βάζουν τροχοπέδη στην έγκαιρη πρόσβαση του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας.

Δυστυχώς, όπως αναγνώρισε ο κ. Παττακός, έχουν αργήσει πολύ οι κατεδαφίσεις, με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλά κτήρια- "βόμβες" σε περίπτωση ενός ισχυρού σεισμού. Όχι βεβαίως πως δεν υπάρχει ανησυχία και προβληματισμός για πολλές οικοδομές που "σηκώθηκαν" αυθαίρετα, γρήγορα και χωρίς σωστή αντισεισμική θωράκιση τις δεκαετίες του '70 και του '80..!

Μια τελευταία αδυναμία που αναγνωρίζουν στη Λότζια είναι η έλλειψη ενημέρωσης στους πολίτες ως προς τα σχέδια μετασεισμικής διαχείρισης. Στο κομμάτι αυτό, μάλιστα, εξέφρασε ανησυχία χθες ο ίδιος ο δήμαρχος Βασίλης Λαμπρινός, ο οποίος ζήτησε από τον Μαρίνο Παττακό να οργανωθεί μια μεγάλη καμπάνια ενημέρωσης των δημοτών για τα σχέδια "Ξενοκράτης", τους χώρους καταφυγής κ.τ.λ.


http://www.neakriti.gr/?page=newsdetail&DocID=1422280&srv=127

Δεν υπάρχουν σχόλια: