ΚΙΒΩΤΟΣ

...Ταξιδεύοντας στο χρόνο, με φίλους που δεν πρόλαβαν να "μεγαλώσουν"... Και όλο ταξιδεύουμε μαζί, αναζητώντας το Νησί της Ελευθερίας των Ανθρώπων...




Τρίτη 9 Μαΐου 2017

Αναδρομικό χαράτσι μέχρι 5% για να πληρώσουν τη φόρμα 6


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Χριστόφορος Παπαδάκης

Νέες διαβεβαιώσεις για πληρωμές των κομμένων ενισχύσεων της περιβόητης φόρμας 6, όχι μόνο για τη φετινή χρονιά αλλά και για τις δύο προηγούμενες, δίνει ο ΟΠΕΚΕΠΕ μέσα από δηλώσεις που κάνει δημόσια ο αντιπρόεδρος του φορέα Γιώργος Αποστολάκης.



Βέβαια, όπως έχουμε ήδη αποκαλύψει, για να εξοικονομήσει η κυβέρνηση τα χρήματα αυτά έχει αποφασίσει οριζόντιες περικοπές στις ενισχύσεις των παραγωγών, που συνολικά εκτιμάται ότι θα φτάσουν το 5%, σύμφωνα με τα στοιχεία του κ. Αποστολάκη, την ώρα που ο υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου μιλάει μόνο για 2%!
>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ: ΜΠΟΥΡΛΟΤΟ ΣΕ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΒΑΖΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Σε γενικές γραμμές το αλαλούμ με τις περικοπές των επιδοτήσεων και την πληρωμή των παραγωγών της φόρμας 6 δεν έχει τελειωμό. Αλλά αυτή τη φορά, ο Γιώργος Αποστολάκης μιλάει και για την αναδρομική πληρωμή των κομμένων ενισχύσεων του 2015 και του 2016. Σχολιάζοντας την εξέλιξη αυτή, ένας από τους πιο αδικημένους αγρότες σε ολόκληρη τη χώρα, ο Γιώργος Στειακάκης, λέει στη "Νέα Κρήτη":

«Αυτό που λέει ο Γιώργος Αποστολάκης είναι ότι γίνεται προσπάθεια, με τις κρατήσεις που θα κάνουν, να μαζέψουν χρήματα τα οποία θα πάνε στο Εθνικό Αποθεματικό. Και με το ποσό αυτό θα μας πληρώσουν. Μάλιστα, για το 2015 και για το 2016, λένε ότι θα δοθούν αναδρομικά.

>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ: ΚΡΗΤΗ: ΧΑΝΟΥΝ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΧΑΡΑΤΣΙ

Λέει, εξάλλου, ο κ. Αποστολάκης ότι γίνεται προσπάθεια αυτή η αδικία που έγινε να διορθωθεί τώρα. Υπάρχει όμως εμπιστοσύνη; Θα δούμε. Έτσι κι αλλιώς εμείς τα χρήματά μας θα τα πάρουμε, είτε από το κράτος είτε με την παρέμβαση της δικαιοσύνης. Πάει και τελείωσε»!

Στο σημείο αυτό προσθέτει: «Τώρα και δυόμισι χρόνια ψεύδονται άπαντες. Περιμένω να δω στην πράξη τι θα γίνει. Οι ίδιοι λένε "αδικία, αδικία, αδικία"... Εγώ πιστεύω, βέβαια, ότι αν το κάνουν θα το κάνουν επειδή είπε ο επίτροπος Γεωργίας στην ελληνική κυβέρνηση "φτιάξτε των ανθρώπων τη ζημιά που κάνατε". Διότι αυτή ήταν μια μεγάλη αδικία. Το παραδέχονται βέβαια και οι ίδιοι ότι είναι αδικία»...

Αλλά ακόμα και στο θέμα που έχει να κάνει με τον αριθμό των αδικημένων ανά την Ελλάδα, ο Γιώργος Στειακάκης λέει ότι «δεν μπορούμε να το ξέρουμε. Αφού ούτε σε αυτό το ζήτημα λένε την αλήθεια. Οι ομοσπονδίες λένε ότι είναι 28 χιλιάδες σε όλη την Ελλάδα. Άλλοι λένε ότι είναι 13 χιλιάδες. Άλλοι λένε ότι είναι 6 χιλιάδες. Δεν μπορείς να βγάλεις άκρη»...

Προσωπικά τα χαμένα δικαιώματα μέχρι στιγμής για τον ίδιο τον κ. Στειακάκη και την οικογένειά του είναι πάνω από 16 με 17 χιλιάδες ευρώ ανά έτος. Χάθηκαν τα δύο χρόνια και τώρα συμπληρώνεται ακόμα μία χρονιά χαμένη.

«Το αποκορύφωμα είναι ότι στη φόρμα 6 είναι όλοι οι νέοι άνθρωποι. Δηλαδή πατέρας προς παιδί, ανιψιός προς ανιψιά, αδελφός προς αδελφή ενοικίασαν την περιουσία για να γίνουν νέοι αγρότες. Και την ώρα που τα κόβουν από αυτούς, υπάρχουν άλλοι που τα παίρνουν χωρίς να πρέπει. Ας δουν σε ποιους πρέπει να τα δίνουν και σε ποιους όχι»...

Άλλος Κρητικός παραγωγός... Μπήκε στο πρόγραμμα των νέων γεωργών το 2009 έχοντας καλλιέργειες πάνω από 60 στρέμματα αμπέλια και ελιές. Παρότι έκανε δηλώσεις ΟΣΔΕ πληρώνοντας τα προηγούμενα χρόνια χωρίς διακοπή, όπως επίσης και ΕΛΓΑ, έπαιρνε 5.500 ευρώ το χρόνο μέχρι το 2004 κανονικά. Αλλά με τη νέα κατανομή που έγινε το 2015 δεν πληρώθηκε καθόλου, επειδή τα δικαιώματα του τα είχαν ενοικιάσει οι γονείς του!

Και έτσι, με βάση την προσωρινή κατανομή των δικαιωμάτων, έπρεπε να πάρει 315 ευρώ. Και πήρε μόλις 283 ευρώ, ενώ με τα οριστικά ακόμα λιγότερα, 279 ευρώ δηλαδή. Από αυτά, αναγκάστηκε τότε να πληρώσει 112 ευρώ στην πύλη ενεργοποίησης για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων, ενώ πλήρωσε και στον ΕΛΓΑ 383 ευρώ για την ασφάλιση της παραγωγής του!

Πρόκειται για το νέο αγρότη Μανόλη Αναστασάκη, που λέει στη "Νέα Κρήτη" ότι, ενώ στη συνέχεια έκανε αίτηση προς το Εθνικό Απόθεμα προκειμένου να πάρει πίσω τα χρήματα αυτά, δεν έχει λάβει μέχρι σήμερα ούτε ευρώ πίσω από τα κομμένα!

Σήμερα κρατάει και αυτός μικρό καλάθι. Και απλά ελπίζει να δει στην πράξη να υλοποιούνται οι νέες υποσχέσεις διά στόματος Γιώργου Αποστολάκη, που, εκτός των άλλων, δεν παύει να είναι και Ηρακλειώτης στην πολιτική ηγεσία του ΟΠΕΚΕΠΕ.

http://www.neakriti.gr/?page=newsdetail&DocID=1406340&srv=127

Δεν υπάρχουν σχόλια: