ΚΙΒΩΤΟΣ

...Ταξιδεύοντας στο χρόνο, με φίλους που δεν πρόλαβαν να "μεγαλώσουν"... Και όλο ταξιδεύουμε μαζί, αναζητώντας το Νησί της Ελευθερίας των Ανθρώπων...




Σάββατο 1 Απριλίου 2017

Κρήτη: Βασανιστικές οι ώρες μετά την απαγωγή -video


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Λευτέρης Συμβουλάκης

Όσο οι ώρες κυλούν για τη συμπλήρωση και του δεύτερου 24ώρου της απαγωγής του Ηρακλειώτη επιχειρηματία, η αγωνία θεριεύει. Επισήμως δεν είχε γνωστοποιηθεί ως χθες αργά το απόγευμα πληροφορία για τυχόν διατύπωση από τους απαγωγείς οικονομικής απαίτησης ως αντάλλαγμα για την απελευθέρωση του επιχειρηματία!



Ακόμη και κάτι τέτοιο, δηλαδή η οικονομική διαπραγμάτευση για την απελευθέρωση του απαχθέντος, αποτελεί στην πραγματικότητα ένα θετικό σημάδι αφενός για την ακεραιότητα του θύματος, και αφετέρου για την εξέλιξη της υπόθεσης ως τη λύση και το ενδεχόμενο διαλεύκανσής της!

Η απαγωγή του 54χρονου επιχειρηματία, πατέρα τριών παιδιών, τις πρώτες απογευματινές ώρες της Πέμπτης 30 Μαρτίου, λίγα μόλις χιλιόμετρα πριν από την κατοικία της οικογένειάς του, έγινε, όπως όλα δείχνουν, από έμπειρους και σχολαστικούς κακοποιούς, που ως τώρα φαίνεται ότι εκτελούν κατά τα γράμμα ένα καλά οργανωμένο σχέδιο, που το έχουν καταστρώσει για να είναι αλάνθαστο! Φαινομενικά τουλάχιστον αλάνθαστο, καθώς οι συνθήκες τέλεσης ενός εγκλήματος είναι σχεδόν πάντα ιδανικές για το... "στραβοπάτημα"!


Αισιοδοξία

Ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Τάξης Δημήτρης Αναγνωστάκης, ο οποίος βρίσκεται στην Κρήτη συνοδευόμενος από τον επιτελάρχη του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. Μιχάλη Καραμαλάκη, δήλωσε στο δελτίο ειδήσεων της "ΚΡΗΤΗ TV" αισιόδοξος για την έκβαση της υπόθεσης, αναφέροντας τα εξής: «Να διαβεβαιώσω ότι η ΕΛ.ΑΣ. καταβάλλει όλες εκείνες τις προσπάθειες, έτσι ώστε να φτάσουμε σε ένα αίσιο τέλος. Η Κρήτη διαθέτει ένα αξιόμαχο στελεχιακό δυναμικό και πιστεύω με τη βοήθεια και του Θεού τα πράγματα θα πάνε καλά και θα επιστρέψει στην οικογένειά του σώος και αβλαβής το συντομότερο δυνατό διάστημα, αν είναι δυνατόν εντός και των επόμενων ημερών».




Σκληροί κακοποιοί

Ωστόσο, η οικογένεια - που είναι μια φιλήσυχη, χαμηλών τόνων και ιδιαιτέρως αγαπητή οικογένεια στην τοπική κοινωνία - βιώνει ώρες αγωνίας, με την Αστυνομία στην Κρήτη να βρίσκεται σε 24ωρο συναγερμό και κατά πληροφορίες να ενισχύεται με κλιμάκια και από άλλα σημεία της χώρας! Ειδικοί διαπραγματευτές και τουλάχιστον ένας ψυχολόγος βρίσκονται από τις πρώτες ώρες της τέλεσης της απαγωγής στην Κρήτη. Ο μεν ψυχολόγος για να βρίσκεται δίπλα στην οικογένεια, αλλά και να σκιαγραφήσει το προφίλ των δραστών σε περίπτωση επικοινωνίας, οι μεν διαπραγματευτές για να βρίσκονται σε ετοιμότητα όχι απαραίτητα για την πιθανότητα να ζητηθούν λύτρα, αλλά γιατί θα πρέπει να κάνουν "παζάρι" με σκληρούς εγκληματίες, απομακρύνοντας κάθε ενδεχόμενο να βλαφθεί η ζωή του επιχειρηματία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ>>ΤΙ ΛΕΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ


Λύτρα

Αστυνομικοί βλέπουν ομοιότητες με την απαγωγή του Περικλή Παναγόπουλου, που οι δράστες άφησαν να περάσει ένα τριήμερο για να δώσουν το πρώτο σημείο ζωής και να κοινοποιήσουν τις απαιτήσεις τους. Το σύνηθες είναι η οικονομική απαίτηση, δηλαδή τα λύτρα, να διατυπώνεται εντός των πρώτων 10 ωρών της απαγωγής. Υπάρχει όμως και μια τρίτη εκδοχή: Να μη γνωρίζει η ΕΛ.ΑΣ. ότι έχουν ζητηθεί λύτρα και να υπάρχει μια μυστική διαπραγμάτευση που εξελίσσεται! Κάτι τέτοιο βεβαίως αποτελεί ενέργεια υψηλού ρίσκου και είναι γνωστό ότι η υπομονή των δραστών εξαντλείται, ταυτόχρονα πολλές φορές με την υπομονή της οικογένειας του θύματος!


Το κινητό

Την ίδια στιγμή, υπάρχουν συγκεχυμένες πληροφορίες για το κινητό τηλέφωνο του επιχειρηματία. Πηγές αναφέρουν ότι βρέθηκε μέσα στο αφημένο όχημά του, γεγονός που ίσως δείχνει ότι οι δράστες δε θα ήθελαν να χρησιμοποιηθεί το iphone ως GPS ή να τεθεί υπό παρακολούθηση από τον υπερκοριό της ΕΛ.ΑΣ. Κατά άλλη εκδοχή, το κινητό δε βρέθηκε. Πάντως, μετά την απαγωγή έγινε κατά πληροφορίες μια φορά κλήση. Ήδη οι τηλεφωνικές συνδιαλέξεις ελέγχονται.


Ο οδηγός ταξί

Νεότερα στοιχεία αναφέρουν ότι ο επιχειρηματίας το πρωινό της ημέρας κατά την οποία απήχθη επέστρεψε από ένα επαγγελματικό ταξίδι στο εξωτερικό. Αμέσως μετά την επιστροφή του στο Ηράκλειο, με πτήση εσωτερικού από Αθήνα, ο επιχειρηματίας χρησιμοποίησε ταξί για να φύγει από το αεροδρόμιο Ηρακλείου "Ν. Καζαντζάκης". Οι κινήσεις αυτές καταγράφτηκαν από το κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης του αερολιμένα και κατά τις πληροφορίες μας, η ΕΛ.ΑΣ. κατάφερε να εντοπίσει τον οδηγό ταξί που μετέφερε τον επιχειρηματία το πρωί της Πέμπτης και να του πάρει κατάθεση. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό βήμα προόδου των ερευνών, καθώς οδηγεί στην πρώτη σοβαρή διαπίστωση: Οι εγκληματίες γνώριζαν κάθε βήμα του επιχειρηματία! Γνώριζαν για το ταξίδι, την επιστροφή του και τη διαδρομή για το σπίτι του, όπου και χτύπησαν, σχεδόν είχαν γίνει η... σκιά του!


Έρευνες

Την ίδια στιγμή, υπάρχουν πληροφορίες ότι στο Αστυνομικό Μέγαρο Ηρακλείου έχει στηθεί ολόκληρος μηχανισμός έτοιμος να αντιδράσει ανά πάσα στιγμή στο πρώτο σημάδι των δραστών, ενώ οι συσκέψεις είναι αλλεπάλληλες για να καλυφθούν όλα τα ενδεχόμενα. Τον αναβρασμό που επικρατεί και την ετοιμότητα στην οποία βρίσκεται η ΕΛ.ΑΣ. μπορεί εύκολα κάποιος να τα διαπιστώσει βλέποντας απλώς και μόνο πώς κινούνταν στην πόλη κατά τη χθεσινή ημέρα τα περιπολικά! Γρήγορες κινήσεις, επιτόπου μανούβρες και μεγάλες ταχύτητες!

Ταυτόχρονα, οι πληροφορίες ανέφεραν χθες ότι έγιναν οργανωμένες επιχειρήσεις έρευνας σε Σταυράκια και Μυλοπόταμο, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται νυχθημερόν για τον εντοπισμό οποιουδήποτε στοιχείου ή μαρτυρίας.


Τα οχήματα

Κρίσιμο σημείο της υπόθεσης αποτελεί η στιγμή της απαγωγής και οι εναλλακτικές διαφυγής των δραστών μαζί με το θύμα. Τα δύο αυτοκίνητα βρέθηκαν καμένα σε παράδρομο που προσφάτως ανοίχτηκε στο ΠΑΓΝΗ για να ενώσει πάρκινγκ - παράδρομος του ΟΚΑΝΑ. Πρόκειται για το αγροτικό 4x4 και την πολυτελή BMW, που απανθρακώθηκαν. Το σημείο που επιλέχτηκε να τα κάψουν επιτρέπει τη διαφυγή: α) προς Ηράκλειο και αστικό ιστό, β) προς το εθνικό δίκτυο της Μεσαράς, αν κάποιος κατέβαινε με όχημα από τις παρόδους και γ) προς τους ορεινούς όγκους είτε της ενδοχώρας είτε και του γειτονικού νομού του Ρεθύμνου. Βεβαίως θα πρέπει να ληφθεί υπ' όψιν ότι το θύμα μπορεί να μην έφτασε ποτέ με κάποιο από τα δύο οχήματα ως το σημείο που τους έβαλαν φωτιά, αλλά να μετεπιβιβάστηκε σε άλλο όχημα σε άλλο σημείο, σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση.

Οι δράστες από το σημείο εμπρησμού των οχημάτων θα μπορούσαν να έχουν διαφύγει είτε με άλλα αυτοκίνητα, είτε με μηχανές, είτε ακόμη και πεζοί, περνώντας ακόμη και έξω από το ΠΑΓΝΗ ατάραχοι, χωρίς να δώσουν στόχο, αφού κανένας δεν τους είχε δει πώς έφτασαν ως το σημείο που έκαψαν τα οχήματα. Τα δύο αυτοκίνητα έφτασαν ως το ΠΑΓΝΗ πιθανόν μέσω της οδού Πλαστήρα και του κόμβου προς ΙΤΕ, όπου βρίσκεται και ο ENISA, που ελέγχει την ασφάλεια των δικτύων, αποφεύγοντας κάμερες και κλειστά κυκλώματα!

Τα αυτοκίνητα που κάηκαν ήταν δύο και κλεμμένα από τον Οκτώβριο και το Δεκέμβριο του 2016, αντιστοίχως. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι σχεδίαζαν μήνες πριν την απαγωγή. Όχι από τότε που έκλεψαν τα οχήματα. Συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις το σχέδιο πρώτα καταστρώνεται πλήρως και στο τέλος εξασφαλίζονται διά της κλοπής τα μέσα μεταφοράς. Δεν μπορεί να χρησιμοποιήθηκαν λιγότερα από 4 ή 5 οχήματα.


ΤΟ 4x4 ΣΕ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΔΡΟΜΟ


Έτσι στήθηκε η ενέδρα στην ασημί Mercedes

Μια από τις πιθανότερες εκδοχές για το πώς έγινε η αρπαγή του επιχειρηματία θέλει να ακολουθούσε το όχημα του απαχθέντος η BMW που κάηκε κοντά στο ΠΑΓΝΗ, ενώ το αγροτικό, που επίσης βρέθηκε καμένο, να είχε στήσει ενέδρα σε κάθετο αγροτικό δρόμο επί της οδού που οδηγεί στα Καλέσα. Κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι νωρίτερα το αγροτικό 4x4 είχε περάσει από τον οικισμό των Καλεσίων και κατά τις ίδιες πληροφορίες φαίνεται να έχει καταγραφεί από κάποια κάμερα της περιοχής. Το 4x4 εισήλθε σε κάθετο αγροτικό δρόμο έναντι συστάδας δέντρων, όπου ακινητοποιήθηκε το πολυτελές αυτοκίνητο του επιχειρηματία.

Είναι πολύ πιθανό ο οδηγός ή κάποιος επιβάτης της BMW να βρισκόταν σε ανοιχτή συνομιλία με τους επιβαίνοντες στο 4x4, ειδοποιώντας τους πότε φτάνει στο σημείο της ενέδρας η Mercedes, αφού η ορατότητα του αγροτικού αυτοκινήτου δε θα ήταν λογικά πολύ καλή λόγω θέσης και λόγω καιρού, καθώς η 30ή Μαρτίου ήταν μια εξαιρετικά βροχερή ημέρα!

Δεν αποκλείεται το αγροτικό 4x4 να βγήκε λίγα δευτερόλεπτα νωρίτερα από τον κάθετο αγροτικό δρόμο, γι' αυτό και καταγράφεται μια κάθετη διαγώνια πορεία του 4x4 ως τη σύγκρουση με τη Mercedes, που φέρει στο μπροστινό αριστερό φανάρι χτύπημα, ενώ το αγροτικό όχημα στο δεξί μπροστινό σημείο του μεταλλικού προφυλακτήρα.

Εν συνεχεία, οι επιβαίνοντες στο αγροτικό 4x4, αφού ακινητοποίησαν το πολυτελές αυτοκίνητο του επιχειρηματία, ανέβηκαν στο καπό της Mercedes, γι' αυτό υπάρχουν και τα βαθουλώματα. Στη συνέχεια σπάνε τα τζάμια και αρπάζουν τον επιχειρηματία, που τον μεταφέρουν με την BMW που ακολουθούσε. Η BMW κάνει αναστροφή λίγα μέτρα παραπάνω, μπροστά από μια μεταλλική πόρτα, και διαφεύγουν προς τα πίσω, επιλέγοντας τη διαδρομή από παράδρομους ως το σημείο καύσης των οχημάτων.


Συμμετέχοντες

Οι δράστες έκαψαν δύο αυτοκίνητα. Για να διαφύγουν μαζί με το θύμα σίγουρα θα χρειάστηκαν ακόμη ένα αυτοκίνητο. Σε τέτοιες περιπτώσεις χρησιμοποιούν όχημα που είναι ασφαλές, όπως π.χ. τύπου κλούβας ή άλλο με μεγάλο χώρο για ελευθερία κινήσεων κατά τη διάρκεια κράτησης του θύματος. Σε ένα τέτοιο όχημα θα υπήρχαν τουλάχιστον ένας οδηγός και δύο ή τρεις που θα κρατούσαν ακινητοποιημένο τον απαχθέντα. Αν υποτεθεί ότι σε κάθε ένα από τα δύο άλλα οχήματα που χρησιμοποιήθηκαν στην ενέδρα και εν συνεχεία τα έκαψαν ήταν από δύο άτομα, τότε αυτομάτως κάποιος υπολογίζει ότι στην εκτέλεση του σχεδίου δεν μπορεί να έλαβαν μέρος λιγότεροι από 6-7, όμως όχι πολλοί περισσότεροι από 10, καθώς τότε θα κινδύνευε το σχέδιο από πιθανό λάθος στο συντονισμό! Θεωρείται βέβαιο ότι θα πρέπει να υπήρχε ιεραρχία, καθώς και ρόλοι και συντονισμός από ένα ή και δύο πρόσωπα! Αυτό δείχνει ότι απαιτούνται καλή οργάνωση και εμπειρία, και φυσικά δε γνώριζαν όλοι... όλο το σχέδιο!
http://www.neakriti.gr/?page=newsdetail&DocID=1398020&srv=127

Δεν υπάρχουν σχόλια: