ΚΙΒΩΤΟΣ

...Ταξιδεύοντας στο χρόνο, με φίλους που δεν πρόλαβαν να "μεγαλώσουν"... Και όλο ταξιδεύουμε μαζί, αναζητώντας το Νησί της Ελευθερίας των Ανθρώπων...




Δευτέρα 10 Απριλίου 2017

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Ακριβή και... παραπλανητική η αγορά του Πάσχα (Τι έγραφε το...1995)


"Αυξήσεις από 7,5% μέχρι και 75% σημειώθηκαν σε σχέση με πέρυσι στις τιμές των οπωροκηπευτικών". Αυτό έγραφε ο Ριζοσπάστης την Παρασκευή 14 Απριλίου 1995 και έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον η αναδημοσίευση του ρεπορτάζ, γιατί μπορούμε να συγκρίνουμε τις τιμές τότε και σήμερα και να δούμε...την κατάντια μας, τόσο σε μισθολογικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο τρομακτικής (ευρω) ακρίβειας!


Έγραφε λοιπόν ο Ριζοσπάστης με την υπογραφή της Βάσως Μπάρμπα στην  σελίδα της Οικονομίας:


"Οφθαλμαπάτη" θεωρεί την ακρίβεια που επικρατεί στην αγορά ενόψει των γιορτών του Πάσχα, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εμπορίου, η οποία υποστηρίζει ότι οι τιμές κυμαίνονται σε ικανοποιητικά επίπεδα, τη στιγμή που η τιμή του "οβελία" αγγίζει ήδη τις 2.000 δραχμές το κιλό, ενώ οι τιμές των οπωροκηπευτικών εμφανίζονται αυξημένες από 7,5% μέχρι και 75% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο του Πάσχα! Την ίδια στιγμή, υπάρχουνυπόνοιες ότι μεγάλες ποσότητες εισαγόμενων αρνιών από τη Βουλγαρία διακινούνται στην αγορά ως εγχώρια.Τα παραπάνω προκύπτουν από σχετικές δηλώσεις που έκανε χτες ο υφυπουργός Εμπορίου Μ. Χρυσοχοίδης,ο οποίος αναφέρθηκε στην εικόνα που παρουσιάζουν οι μέχρι στιγμής έλεγχοι που διενεργούν στην αγορά ενόψει του Πάσχα, οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εμπορίου.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τις δηλώσεις του υφυπουργού, από τους μέχρι στιγμής ελέγχους προκύπτει ότι ο εφοδιασμός της αγοράς ανταποκρίνεται στις ανάγκες της αυξημένης κατανάλωσης των αγορών, ενώ οι τιμές των οπωροκηπευτικών κινούνται σε κανονικά για την εποχή επίπεδα (; ), υποστηρίζοντας παράλληλα ότι τα κρούσματα κερδοσκοπίας που παρατηρήθηκαν την περασμένη βδομάδα περιορίστηκαν. Επίσης, ο Μ. Χρυσοχοίδης, ανακοίνωσε χτες την έναρξη έρευνας στη διακίνηση και εμπορία κρεάτων, από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου, επειδή όπως είπε υπάρχουν υπόνοιες ότι σημαντική ποσότητα εισαγόμενων ζωντανών αρνιών από τη Βουλγαρία διακινούνται στην αγορά ως εγχώρια. Σύμφωνα με τις ίδιες δηλώσεις, οι υπεύθυνοι θα παραπεμφθούν στον εισαγγελέα.

Σε ό,τι αφορά τις τιμές στις οποίες θα κυμανθούν τα αμνοερίφια και τα διάφορα κρεατοσκευάσματα την ερχόμενη βδομάδα "αιχμής", εκπρόσωποι των κρεοπωλών εκτιμούν ότι θα αγγίξουν και ίσως ξεπεράσουν τις 2.000 δραχμές το κιλό, δεδομένου ότι οι χονδρικές τιμές κυμαίνονται γύρω στις 1.500 - 1.600 δραχμές το κιλό. Πάντως, χτες στη Βαρβάκειο Αγορά, το αρνάκι και το κατσίκι πωλούνταν προς 1.300 - 2.000 δραχμές το κιλό.

"Τσουχτερές" όμως είναι και οι τιμές που συνοδεύουν τα διάφορα οπωροκηπευτικά, οι οποίες - παρά τα όσα ισχυρίζεται η ηγεσία του υπουργείου Εμπορίου - εμφανίζονται αυξημένες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του Πάσχα από 7,5% μέχρι και 75% (κατά μέσο όρο γύρω στο 12%)! Οι μεταβολές αυτές προκύπτουν συγκρίνοντας τις τιμές που αναγράφονται στο χτεσινό δελτίο τιμών λαϊκών αγορών του υπουργείου Εμπορίου με το αντίστοιχο δελτίο της 21 - 4 - '94. Ενδεικτικά ας αναφερθεί ότι η τιμή της ντομάτας χτες κυμαινόταν γύρω στις 250 - 370 δραχμές το κιλό, τα φρέσκα κρεμμύδια γύρω στις 350 δραχμές το κιλό (ενώ πέρυσι οι αντίστοιχες τιμές κυμαίνονταν γύρω στις 200 δρχ. το κιλό), τα μαρούλια πωλούνταν προς 100 δραχμές το κιλό περίπου, τα αγγουράκια γύρω στις 80 δραχμές το ένα (πέρυσι 60 δραχμές το ένα) κλπ".

Τα συμπεράσματα, δικά σας...

Δεν υπάρχουν σχόλια: