ΚΙΒΩΤΟΣ

...Ταξιδεύοντας στο χρόνο, με φίλους που δεν πρόλαβαν να "μεγαλώσουν"... Και όλο ταξιδεύουμε μαζί, αναζητώντας το Νησί της Ελευθερίας των Ανθρώπων...




Σάββατο 4 Μαρτίου 2017

"Κεραμίδα" για Ηρακλειώτη ο λογαριασμός της ΔΕΗ 1.700 ευρώ!


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Χριστόφορος Παπαδάκης

"Φουσκωμένοι" λογαριασμοί της ΔΕΗ καταφθάνουν καθημερινά στους καταναλωτές της Κρήτης οι οποίοι αδυνατούν να τους πληρώσουν με αποτέλεσμα να συσσωρεύονται οφειλές.

Ενδεικτικό είναι ότι ο γενικός γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου κ. Βρέντζος δέχτηκε  τιμολόγιο της ΔΕΗ με τον ανεξόφλητο λογαριασμό ενός Ηρακλειώτη, ύψους 1.744 ευρώ. «Είναι πελάτης που είχε ενταχθεί στο Κοινωνικό Τιμολόγιο. Δεν έχει πάει να διακανονίσει το χρέος του. Ο προηγούμενος ανεξόφλητος ήταν 1.288 ευρώ. Έχει καταναλώσει 2.709 κιλοβατώρες. Και η περίοδος καταναλώσεως είναι από 6 Σεπτεμβρίου έως 5 Ιανουαρίου»...



>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ: "ΒΡΟΧΗ" ΣΤΑ ΕΞΩΔΙΚΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΗ, ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΟΡΓΗ


Μετά το Πάσχα κατεβάζουν διακόπτες

Τώρα στέλνονται τα... εξώδικα, αλλά αμέσως μετά το Πάσχα δεν αποκλείεται να ξεκινήσει η ΔΕΗ ένα μπαράζ διακοπών ηλεκτρικής ενέργειας προς τους κακοπληρωτές πελάτες της στην Κρήτη και σε ολόκληρη τη χώρα. Και βέβαια, αυτοί που θα βρεθούν στο στόχαστρο των συνεργείων θα είναι για πολλοστή φορά οι οικογενειάρχες που δεν έχουν να πληρώσουν. Όσο για τους μεγαλοοφειλέτες; Αυτοί για να χρωστούν χιλιάδες ευρώ μόνο στο ρεύμα των επιχειρήσεών τους προφανώς και μπορούν ανά πάσα ώρα και στιγμή να πληρώσουν - τουλάχιστον οι περισσότεροι - τις προκαταβολές, πριν τους κατεβάσουν τους διακόπτες και τους προκαλέσουν οικονομική ζημιά!

Δεν είναι απλά ένα "ενδεχόμενο" με βάση τα γεγονότα. Είναι μια πρόβλεψη που κάνει στην εφημερίδα "Νέα Κρήτη" ο συνδικαλιστής της Ένωσης Τεχνικών Ελλάδος της ΔΕΗ και γενικός γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Γιάννης Βρέντζος, που παραχώρησε αναλυτικές δηλώσεις προς την εφημερίδα μας, με αφορμή τη χθεσινή λήξη της τελευταίας παράτασης ρύθμισης των οφειλών.

Μάλιστα, είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού που αποστέλλονται εξώδικα σε όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές, γεγονός που δείχνει ότι η κατάσταση με τους απλήρωτους λογαριασμούς έχει φτάσει στο απροχώρητο.

«Η ΔΕΗ έστελνε μέχρι σήμερα εξώδικα σε τεράστια όμως ποσά, ή και σε άλλες περιπτώσεις που δεν είχαν σχέση με οφειλές. Αλλά σήμερα θα αρχίσει να στέλνει παντού εξώδικα με δικαστικό κλητήρα. Και ειδικά σε ένα χωριό, όταν πάει ο δικαστικός κλητήρας και ψάχνει τον πελάτη να του επιδώσει ένα εξώδικο, αυτό από μόνο του δείχνει ότι τα πράγματα δεν είναι καθόλου εύκολα», τονίζει στην εφημερίδα μας ο οργανωτικός γραμματέας της ΕΤΕ της ΔΕΗ Γιάννης Βρέντζος.


Τεράστια η προσέλευση

Στο μεταξύ, η προσέλευση του κόσμου στη ΔΕΗ στο νησί μας για να ενταχθεί σε ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών ήταν τεράστια, ενώ χθες ανακοινώθηκε από την Επιχείρηση πως θα δοθεί και νέα παράταση μέχρι τις 10 Μαρτίου. «Από πέρυσι τον Απρίλιο, μέχρι και σήμερα, έχουν βγει 35.000 περίπου διακανονισμοί στην Κρήτη. Οι διακανονισμοί αυτοί αφορούν είτε σε νοικοκυριά είτε σε επιχειρήσεις. Έως το τέλος Απριλίου φέτος ισχύει η ένταξη για όσους χρωστούν προς τη ΔΕΗ κάτω από 500 ευρώ. Στην Κρήτη εκείνοι που χρωστάνε μέχρι 500 ευρώ είναι περίπου 100 χιλιάδες καταναλωτές. Και έχουν το περιθώριο αυτό να "παγώσουν" την οφειλή τους. Και να την πληρώσουν ένα χρόνο μετά, αλλά με την προϋπόθεση ότι τους λογαριασμούς που θα έρχονται στο μεταξύ θα πρέπει να τους πληρώνουν στην ώρα τους και θα έχουν έκπτωση 10%».

Σε ό,τι αφορά την Κρήτη, τα χρέη προς τη ΔΕΗ ξεκινούν από 50 και φτάνουν μέχρι και τις 100 χιλιάδες ευρώ. Η ΔΕΗ με τα εξώδικά της προσπαθεί σε πολλές περιπτώσεις να πάρει τα χρήματα που της χρωστούν πελάτες, οι οποίοι, ενώ τους έκοψαν το ρεύμα, πήγαν και το επανασύνδεσαν παράνομα. «Άρα να περιμένουμε ότι μετά το Πάσχα θα έχουμε μπαράζ διακοπών του ρεύματος σε τέτοιες περιπτώσεις. Και εντάξει. Αυτοί οι άνθρωποι λένε "δεν έχω χρήματα, θα προτιμήσω να πάω στο σούπερ-μάρκετ για να ψωνίσω τρόφιμα για τα παιδιά μου, παρά να πάω και να πληρώσω το ρεύμα". Λογικό ακούγεται από τη μια... Αλλά από την άλλη, η ΔΕΗ θέλει τα λεφτά της», τονίζει ο συνδικαλιστής.

«Στο εξώδικο αναφέρεται προς τους καταναλωτές ότι μπορούν να προσφύγουν στο πλησιέστερο κατάστημα της ΔΕΗ και, εκτός από τη ρύθμιση του χρέους τους, θα μπορούν οι άνθρωποι αυτοί και να επωφεληθούν. Αλλά σήμερα (σ.σ. χθες) η προθεσμία έληξε. Από τώρα και μετά δεν υπάρχει άλλη προθεσμία», διευκρινίζει ο κ. Βρέντζος.


Ελλάς καταχρεωμένων Ελλήνων

Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι, με βάση τα στοιχεία της ΔΕΗ, κάτω από 500 ευρώ χρωστούν 130 χιλιάδες πελάτες. Συνολικά, δηλαδή, αυτοί οι 130 χιλιάδες πελάτες οφείλουν στη ΔΕΗ 130 εκατομμύρια ευρώ. Όσο για τους πελάτες που χρωστούν ποσά από 500 έως 1.000 ευρώ, αυτοί είναι 250 χιλιάδες. Και χρωστούν συνολικά γύρω στα 200 εκατομμύρια ευρώ.

Από 1.000 έως 3.000 ευρώ χρωστούν 150 χιλιάδες περίπου πελάτες, ενώ από 3.000 ευρώ και πάνω χρωστούν κοντά στους 65 χιλιάδες πελάτες, με οφειλή γύρω στα 400 εκατ. ευρώ!


"Φουσκωμένοι" λογαριασμοί

Την ίδια ώρα, η ΔΕΗ ετοιμάζεται να αποστείλει ένα νέο τετράμηνο λογαριασμών, που σε πάρα πολλές περιπτώσεις θα είναι "φουσκωμένοι". Ο λόγος είναι απλός. Όπως μας εξηγεί ο Γιάννης Βρέντζος, τα περισσότερα νοικοκυριά φέτος, λόγω της παγωνιάς, έκαψαν πολύ ρεύμα για να ζεσταθούν, λόγω του γεγονότος ότι το πετρέλαιο θέρμανσης ήταν "φωτιά", όπως και παραμένει.


Το ενεργειακό... στη διαπραγμάτευση

Στο μεταξύ, το ενεργειακό κομμάτι αποτελεί ένα σημαντικό μέρος της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές. Όπως λέει ο Γιάννης Βρέντζος, ξαναμπαίνει στις συζητήσεις το 17% των μετοχών που έχει ενταχθεί στο ΤΑΙΠΕΔ, προκειμένου να πάει στο υπερταμείο μαζί με το υπόλοιπο ποσοστό του 34% (εκ του 51% που κατέχει το Δημόσιο).

Και ένα δεύτερο κομμάτι, που αφορά τουλάχιστον στον ενεργειακό τομέα της Κρήτης, είναι η διασύνδεση της Κρήτης με την υπόλοιπη Ελλάδα και την Κύπρο.

«Μελέτες αναφέρουν ότι μέχρι το 2015 θα διπλασιαστεί η ζήτηση στην Κρήτη, άρα πρέπει να είμαστε έτοιμοι. Και η σχετική μελέτη αναφέρει ότι, επειδή τα εργοστάσια στην Ξυλοκαμάρα των Χανίων και του Αθερινόλακκου Λασιθίου έχουν παλιά μηχανήματα, θα πρέπει να αποσυρθούν».

Και ξεκαθαρίζει ότι ο ίδιος εκτιμά πως μέσα στα επόμενα 8 χρόνια θα έχει γίνει όλη αυτή η διασύνδεση και το καύσιμο που θα χρησιμοποιούμε στο νησί θα είναι το φυσικό αέριο. Η μία θα είναι από το Καστέλι Κισσάμου προς Σπάρτη για να δίνουμε και να περνούμε ρεύμα, και η άλλη θα είναι από τα Ληνοπεράματα για την Αττική. Υπάρχει και μια τρίτη πρόταση που βρίσκεται στο "τραπέζι", να πέσει καλώδιο και από τον Αθερινόλακκο, για να γίνει η σύνδεση της Κρήτης και με την Κύπρο.

«Από τη μια αυτή η υπόθεση είναι προς τη σωστή αναπτυξιακή και περιβαλλοντική κατεύθυνση, αλλά από την άλλη, επειδή θα κλείσουν τα εργοστάσια στα Ληνοπεράματα και τον Αθερινόλακκο, θα έχουμε πρόβλημα με τις θέσεις εργασίας 300 εργαζομένων, που θα πρέπει ή να μεταταχθούν ή να μετατεθούν σε άλλες περιοχές της χώρας», καταλήγει ο συνδικαλιστής.
http://www.neakriti.gr/?page=newsdetail&DocID=1391389&srv=127

Δεν υπάρχουν σχόλια: