ΚΙΒΩΤΟΣ

...Ταξιδεύοντας στο χρόνο, με φίλους που δεν πρόλαβαν να "μεγαλώσουν"... Και όλο ταξιδεύουμε μαζί, αναζητώντας το Νησί της Ελευθερίας των Ανθρώπων...




Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2017

Μεγαλώνουν οι ουρές των πεινασμένων στα συσσίτια...


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Χριστόφορος Παπαδάκης

Αφού κατεδάφισαν το οικοδόμημα του Εργατικού Δικαίου που χτίστηκε "πέτρα-πέτρα" με το αίμα και τις θυσίες των εργαζομένων τα τελευταία τουλάχιστον 100 χρόνια, κυβερνήσεις και δανειστές μέσα από τα μνημόνια που εφαρμόζουν έχουν μετατρέψει την Ελλάδα, από χώρα εργατικών δικαιωμάτων, σε χώρα επιδομάτων και συσσιτίων, που και αυτά τα καταστρατηγούν όποτε τους βολεύει.



Οι νεότερες καταγγελίες που έχουν φτάσει στη "Νέα Κρήτη" στηρίζονται σε αυτό το βασικό και θλιβερό συμπέρασμα, με καθημερινά περιστατικά που καταδεικνύουν όχι μόνο τη συνεχή φτωχοποίηση του λαού μας, αλλά και τον εμπαιγμό που κρύβεται πίσω από τα περίφημα επιδόματα τού κατά τα λοιπά... "κράτους δικαίου"!

Μετά τις πρόσφατες αποκαλύψεις για το... "κολπάκι" του ΟΑΕΔ (λέγε με ελληνική κυβέρνηση)... να χαρακτηρίζουν ως μη δικαιούχους του επιδόματος ανεργίας τους εποχικούς μιας επιχείρησης η οποία έχει κρατήσει στη δουλειά το 25% των εργαζόμενων της και άρα το υπόλοιπο... 75% χάνει την ιδιότητα του... εποχικού απασχολούμενου (;), έχουν προκύψει και άλλα ανάλογα περιστατικά.

Ένα παράδειγμα είναι κάποια παιδιά πάμφτωχων οικογενειών, που, με πρόσχημα την άρνησή τους (λόγω θρησκευτικών κυρίως πεποιθήσεων) να έχουν ΑΜΚΑ, τα έχουν αποκλείσει από το δικαίωμα επιδόματος φοίτησης!

«Με πρόσχημα τον ΑΜΚΑ κόβουν το επίδομα φοίτησης. Και μιλάμε για πάμφτωχα παιδιά, αφού το επίδομα φοίτησης δίνεται σε οικογένειες πολύ φτωχές», καταγγέλλει στη "Νέα Κρήτη" ένας παλιός συνδικαλιστής του Ηρακλείου, που χειρίζεται σήμερα την υπόθεση αυτή, ο Αντώνης Ιερωνυμάκης, ως πρόεδρος του Παγκρήτιου Συλλόγου Υποστηριχτών των Ελληνικών και Χριστιανικών Ιδεών.

Σε απάντηση του υπουργείου Εργασίας προς το Σύλλογο, αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Ο ΑΜΚΑ είναι ένας μοναδικός αριθμός, όπως π.χ. είναι ο ΑΦΜ και ο αριθμός του δελτίου αστυνομικής ταυτότητας. Κανένα δικαίωμα θεσμικά κατοχυρωμένο δε θίγεται με την απόκτηση ΑΜΚΑ, αντίθετα διευκολύνονται οι συναλλαγές των ασφαλισμένων με τους ασφαλιστικούς οργανισμούς...

Κατόπιν των ανωτέρω, προκειμένου να χορηγηθεί το ειδικό επίδομα στήριξης τέκνων και το ειδικό επίδομα σε τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες, είναι υποχρεωτικό να υποβληθούν αιτήσεις-δηλώσεις Α21 μέσω του περιβάλλοντος ΤΑΧΙSnet, με καταχωρισμένους όλους τους ΑΜΚΑ των μελών της οικογένειας»!

Ο Αντώνης Ιερωνυμάκης καταγγέλλει στη "Νέα Κρήτη" ότι ο ΑΜΚΑ είναι το πρόσχημα για να κόψουν τα επιδόματα... Όπως έχουν κόψει και ένα ειδικό επίδομα 200 ευρώ ανά τρίμηνο που έδιναν στους μακροχρόνια άνεργους.

«Τώρα συνυπολογίζουν το οικογενειακό εισόδημα του παιδιού που έπαιρνε το επίδομα αυτό και, όταν το εισόδημα αυτό είναι πάνω από 400 ευρώ το μήνα, κόβουν τα 200 ευρώ. Όμως, στη φορολογία, καλούν τον άνεργο να προσκομίσει αποδείξεις 700 ευρώ για να μη φορολογηθεί», καταλήγει ο κ. Ιερωνυμάκης.


«Επιδόματα, λόγω πείνας»...

«Όλα αυτά τα επιδόματα, ουσιαστικά, είναι κάποια επιδόματα για να μην πεθάνουν κάποιοι άνθρωποι από την πείνα», λέει από την πλευρά του και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Στέλιος Βοργιάς.

«Κι ενώ υπάρχουν προτάσεις με βάση τις οποίες, για να μην πληρώνουν και αυτά τα λίγα, θα μπορούσαν να ανοιχτούν κάποιες θέσεις εργασίας, οι κυβερνώντες δεν τις λαμβάνουν υπόψη τους. Π.χ. το 60% αυτή τη στιγμή της ελληνικής γης είναι χέρσο.

»Και αντί να δώσουν μια επιδότηση στον κόσμο να ασχοληθεί με τον πρωτογενή τομέα, να δώσουν ένα κίνητρο για την πρώτη πενταετία απαλλάσσοντας τους ανθρώπους αυτούς από τους φόρους, τους θέλουν να είναι δέσμιοι επιδομάτων φτώχιας»...

Μάλιστα, καταλήγοντας ο συνδικαλιστής, τονίζει: «Μόλις το 5% των Ελλήνων εργαζομένων έχει κρατήσει σήμερα τα στοιχειώδη δικαιώματα. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν έχει υποστεί μειώσεις σε σχέση με το 2009.

»Μιλάμε για ένα 5% που έχει κρατήσει κάποια κεκτημένα, μέσω των Κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, που είναι ελάχιστες πια και μετρώνται στο ένα χέρι. Το υπόλοιπο 95% βρίσκεται σε τραγική κατάσταση»!


«Κατάργησε το εφάπαξ»


Ξενοδοχοϋπάλληλοι κατά Πετρόπουλου

Με αφορμή την επίσκεψη του υφυπουργού Εργασίας κ. Πετρόπουλου στο Εργατικό Κέντρο, η Ένωση Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Ηρακλείου σε χθεσινή της ανακοίνωση καταγγέλλει:

«Είναι ο υφυπουργός αρμόδιος και για το εφάπαξ, ο οποίος κατάργησε με μια παράγραφο το δικαίωμα του ξενοδοχοϋπάλληλου να λαμβάνει το εφάπαξ μετά από 20 χρόνια δουλειάς. Στο δικαίωμα αυτό, που ισχύει από την έναρξη λειτουργίας του ΤΑΞΥ (μετέπειτα ΤΑΠΙΤ), έκανε 20% μείωση με το "έτσι θέλω", λες και ήταν του μπαμπά του τα χρήματα, τα οποία ο ξενοδοχοϋπάλληλος με κόπο και ιδρώτα είχε καταβάλει»...

Παρακάτω καταγγέλλει τον κ. Πετρόπουλο ότι μεταξύ των άλλων έρχεται να πάρει τα αποθεματικά του ταμείου, 18 εκατομμυρίων ευρώ ρευστό, να πάρει την περιουσία του ταμείου, να το ενοποιήσει με τα άλλα επικουρικά ταμεία, να μεταφέρει το δικαίωμα για εφάπαξ στα 67 κ.λπ.
http://www.neakriti.gr/?page=newsdetail&DocID=1388659&srv=127

Δεν υπάρχουν σχόλια: