ΚΙΒΩΤΟΣ

...Ταξιδεύοντας στο χρόνο, με φίλους που δεν πρόλαβαν να "μεγαλώσουν"... Και όλο ταξιδεύουμε μαζί, αναζητώντας το Νησί της Ελευθερίας των Ανθρώπων...




Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2017

Πυρ Ομαδόν κατά Ασφαλιστικού


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Χριστόφορος Παπαδάκης

Με κατάρρευση απειλείται, πριν εφαρμοστεί καλά-καλά, η περίφημη ασφαλιστική μεταρρύθμιση Κατρούγκαλου, δημιουργώντας πρωτοφανείς κλυδωνισμούς στην κυβέρνηση.



Το ασφαλιστικό πλέον δέχεται κριτική ακόμη και εκ των έσω, ενώ στη φιλοσοφία του, ουσιαστικά, αντιμετωπίζει με καχυποψία και εχθρότητα επαγγέλματα όπως οι γιατροί, οι δικηγόροι, γενικότερα οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αγρότες, βάζοντάς τους στο "τσουβάλι" των... "φοροφυγάδων" και των "ευνοημένων φορολογικά". Μέσα από τέτοιες λογικές, η περίφημη αυτή "μεταρρύθμιση" έρχεται να βάλει το "μαχαίρι στο λαιμό" στους κλάδους αυτούς, οι οποίοι αντιδρούν ομαδικά, ξεκινώντας νέο κύκλο αντιπαράθεσης, που αναμένεται να οδηγήσει την κυβέρνηση "στα όριά της".

Συγκεκριμένα, μέσα από το νόμο Κατρούγκαλου ξεκινάει ένα ολόκληρο "σαφάρι" αύξησης των εσόδων του νέου υπερταμείου, του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), με την αποστολή μέσω των ΕΛ.ΤΑ. σε πρώτη φάση 800.000 ειδοποιητηρίων με αποδέκτες, κυρίως, τους ασφαλισμένους σε πρώην ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ και ΟΓΑ.

Ωστόσο, αν και πριν από λίγο καιρό ο πρώην υπουργός Εργασίας δήλωνε με «μεγάλη χαρά» ότι το σύστημα... διασώζεται, φτάσαμε σήμερα, με πολύ μεγάλη καθυστέρηση, να ανακαλύπτει η κυβέρνηση ότι οι εμπνεύσεις Κατρούγκαλου δεν είναι και οι καλύτερες και ότι ίσως εξαιτίας αυτών να πρέπει να διαχειριστεί πολιτικά ένα "Βατερλό" ανάλογο ή και μεγαλύτερο του ΕΝΦΙΑ.

Η αποτυχία όμως της μεταρρύθμισης Κατρούγκαλου ουσιαστικά στρώνει το χαλί στο ΔΝΤ, για να επιβάλει στην ελληνική κυβέρνηση μια νέα μείωση συντάξεων.

Το βασικό επιχείρημα του πρώην υπουργού ήταν ότι στα χαμηλά εισοδηματικά κλιμάκια οι εισφορές είναι μικρότερες. Από εκεί και πέρα, όμως, όσοι δηλώνουν ειλικρινώς εισοδήματα 20.000 ή 25.000 ή 30.000 ή 35.000 ευρώ θα πρέπει να τιμωρηθούν και ασφαλιστικά, όπως διαφαίνεται, μέσα από τις αναλύσεις των στοιχείων... Κι έτσι κανείς δεν μπορεί να διαψεύσει το ορατό ενδεχόμενο αύξησης της φοροδιαφυγής.


Τα "μπλοκάκια"

Και πέρα από όλα τα άλλα, έχουμε και τα "μπλοκάκια". Μιλάμε δηλαδή για ένα μέτρο που θα έρθει να πλήξει την πιο ευάλωτη κατηγορία εργαζομένων, αφού πρόκειται για εργαζόμενους με υποκρυπτόμενη σχέση μισθωτής εργασίας, οι οποίοι δεν έχουν ούτε δώρα, ούτε ωράρια, ούτε υπερωρίες, ούτε αποζημιώσεις λόγω απόλυσης. Και την ίδια ώρα, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, δεκάδες χιλιάδες "μπλοκάκηδες" είναι στα μαχαίρια με τους εργοδότες τους, προσπαθώντας να τους πείσουν να μοιραστούν τις εισφορές, με προφανώς μηδαμινές πιθανότητες επιτυχίας.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με στοιχεία της "Καθημερινής", το συνολικό ποσοστό ασφαλιστικών εισφορών για όσους τιμολογούν με μπλοκάκι μέχρι δύο "εργοδότες" φαίνεται να διαμορφώνεται στο 27,1% (17,88% ο εργοδότης και 9,22% ο ασφαλισμένος). Το ποσοστό αυτό μπορεί να φτάσει το 38,1% συνολικά (21,38% ο εργοδότης και 16,72% ο ασφαλισμένος) μόνο για όσους υπάγονται υποχρεωτικά, λόγω ιδιότητας, στην ασφάλιση των συγκεκριμένων κλάδων (δικηγόροι, μηχανικοί κ.λπ.).

Εξάλλου, στο 26,95% καταλήγουν οι εισφορές επί των διανεμόμενων μερισμάτων, που θα οφείλουν τα μέλη Δ.Σ., οι οποίοι είναι και μέτοχοι άνω του 3%.

Ακόμη, αξίζει να σημειώσουμε ότι στο 34,10% (21,38% ο εργοδότης και 12,72% το μέλος) θα ανέρχονται, αντίθετα, οι εισφορές για αμοιβές μελών Δ.Σ., που είτε αποτελούν έξοδο για την εταιρεία, είτε προέρχονται από τα κέρδη, καθώς αντιμετωπίζονται ασφαλιστικά ως εισόδημα από "μισθωτή απασχόληση".

Τέλος, με βάση την ανάλυση της "Καθημερινής", στο 41,06% (25,05% ο εργοδότης και 16% ο εργαζόμενος) παραμένουν οι ασφαλιστικές εισφορές των μισθωτών.


Προσφεύγουν στο ΣτΕ

Αλλά, όπως μπορεί να καταλάβει ο καθένας, κανείς από τους περισσότερο θιγόμενους κλάδους δεν πρόκειται να καθίσει με σταυρωμένα τα χέρια. Οι αγρότες βρίσκονται στους δρόμους, ενώ όσοι ανήκουν στο Παγκρήτιο Συντονιστικό, τώρα ετοιμάζονται να βγουν, ενώ οι δικηγόροι μέσω της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας θα προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, κάτι που θα κάνει και ο κλάδος των γιατρών.

Αυτό αποκάλυψε στη "Νέα Κρήτη" χθες ο Ηρακλειώτης δικηγόρος Γιώργος Κοκοσάλης, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας αποφάσισε χθες (σ.σ. το περασμένο Σάββατο), σε έκτακτη γενική συνέλευσή της, να προσβάλει όλες τις διοικητικές πράξεις επιβολής εισφορών που θα έρθουν το επόμενο διάστημα στο Συμβούλιο της Επικρατείας, προσφεύγοντας εναντίον αυτών με το αίτημα περί αντισυνταγματικότητας του νόμου».

Και εκφράζει την πεποίθησή του ο κ. Κοκοσάλης λέγοντας: «Πιθανολογώ ότι οι δικαστές, οι ασπρομάλληδες δικαστές του Συμβουλίου της Επικρατείας, οι οποίοι δεν είναι τυχαία εκεί που είναι - είναι άνθρωποι οι οποίοι έχουν και εμπειρία και παραστάσεις και μόρφωση - θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και θα κηρύξουν την αντισυνταγματικότητα του νόμου, η οποία οδηγεί όχι μόνο στη μείωση του εισοδήματος, αλλά στην κρατικοποίηση τύπου σοβιέτ όλων των επιχειρήσεων, μέσω της φορολογίας».

Για τα μέτρα Κατρούγκαλου, ο ίδιος επισημαίνει ότι το μόνο πράγμα που κάνουν είναι ότι «επιδοτούν αποκλειστικά και μόνο την ατιμία, την τεμπελιά και τη μη παραγωγή. Δηλαδή ένας σοβαρός άνθρωπος, ο οποίος θέλει να παράξει και να προσφέρει, αλλά και να θέλει να επιβιώσει αξιοπρεπώς, δεν μπορεί πλέον να το κατορθώσει στην Ελλάδα»...

Και φέρνει ως παράδειγμα τον εαυτό του, λέγοντας ότι «εγώ προσωπικά είμαι ένας άνθρωπος που έχω μάθει να δουλεύω. Και έχω στο γραφείο μου δέκα δικηγόρους. Και με όλα αυτά, προφανώς θα αναγκαστώ να απολύσω κόσμο για να μπορέσω να αντεπεξέλθω, και δεύτερο και σπουδαιότερο, σε κάθε περίπτωση κάθομαι και θαυμάζω αυτούς που κάθονται στον ήλιο και λιάζονται, περιμένοντας το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης, το μειωμένο τιμολόγιο της ΔΕΗ κ.λπ.»...

Καταλήγοντας, ο κ. Κοκοσάλης δεν κρύβει την προσπάθειά του, από τώρα, να βρει για τα παιδιά του αμερικανικά και βρετανικά διαβατήρια. «Δε θα ήθελα να ζήσουν σε ένα κράτος όπως αυτό. Κι εγώ αν ήμουν λίγο νεότερος, θα εγκατέλειπα τη χώρα. Και σας το λέω εγώ, που είμαι πατριώτης και αγαπώ την Ελλάδα».


«Μας εξωθούν στην έξοδο από το επάγγελμα»

«Αυτά τα μέτρα μάς εξωθούν στην έξοδο από το επάγγελμα. Είναι αβάσταχτες αυτές οι επιβαρύνσεις. Και κυρίως νομίζω ότι δεν είναι και βιώσιμο το ασφαλιστικό. Δεν πρόκειται να υπάρξει εισπραξιμότητα. Όταν φτάσουν οι εισφορές στα ύψη, ουσιαστικά μειώνεται και η εισπραξιμότητα», λέει από την πλευρά του, μιλώντας στην εφημερίδα μας, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου Άρης Ροζάκης.

Μάλιστα, μέσα από αυτήν την πολιτική κάποιοι κλάδοι, όπως των γιατρών, των δικηγόρων και άλλων, στοχοποιούνται και ενοχοποιούνται.

«Θεωρούν εκ των προτέρων», όπως εξηγεί ο Άρης Ροζάκης, «ότι αυτοί οι κλάδοι είναι εκείνοι που φοροδιαφεύγουν. Και προσπαθούν μέσω των εισφορών να "πιάσουν" τη φοροδιαφυγή».

Σαν παράδειγμα αναφέρει: «Αν έχεις ένα εισόδημα ετήσιο γύρω στις 15.000 ευρώ, που είναι λίγο παραπάνω από χίλια ευρώ το μήνα, ουσιαστικά, καλείσαι να δώσεις περίπου τα μισά. Δηλαδή 7-8 χιλιάδες ευρώ σε εισφορές. Και αν συνυπολογίσει κανείς το ΦΠΑ, ουσιαστικά ένα 70% του εισοδήματος πηγαίνει στο κράτος».

Με τέτοιες πολιτικές, οι δικηγόροι στο νομό Ηρακλείου, από 800 που υπήρχαν μέχρι το 2010, σήμερα έχουν μειωθεί στους 760 και μέσα στα επόμενα δύο χρόνια εκτιμάται ότι θα υπάρξει αθρόα έξοδος των δικηγόρων από το επάγγελμά τους.


«Θα την πληρώσει ο κόσμος»

Από την πλευρά του, ο Ηρακλειώτης δικηγόρος Μιχάλης Σφακιανάκης σχολιάζει το ασφαλιστικό ως εξής: «Με τον τρόπο που εφαρμόζεται ανεβάζει τόσο πολύ το κόστος της δικαιοσύνης, που οι απλοί πολίτες που θέλουν να βρουν το δίκιο τους θα εμφανίζονται στο δικαστήριο χωρίς δικηγόρο. Αυτό θα έχει ως συνέπεια να διορίζεται δικηγόρος από το ελληνικό Δημόσιο, το οποίο και θα επιβαρύνεται για την απονομή δικαιοσύνης»!


«Είναι ή ηλίθιοι, ή...»

«Ή ηλίθιοι είναι, ή τα συμφέροντα των μεγάλων εταιρειών εξυπηρετούν», καταγγέλλει με σκληρή γλώσσα προς την εφημερίδα μας ο πρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών Κρήτης Πρίαμος Ιερωνυμάκης.

«Αυτά τα μέτρα δεν μπορούν να εφαρμοστούν. Διότι ως θεωρία το πάνε καλά, ως πράξη όμως δε λειτουργεί το σύστημα. Πρώτα απ' όλα, έχουμε ένα χώρο αγροτικό, που δεν είναι στεγασμένος χώρος. Όμως ξεκαθαρίζουμε τη θέση μας, ότι πρέπει να είναι οι πάντες ασφαλισμένοι. Είτε αυτό αφορά αλλοδαπούς, είτε ντόπιους εργάτες. Και έχουμε προτάσεις για να γίνει αυτό», επισημαίνει.

Στο σημείο αυτό ξεκαθαρίζει τη θέση του αγροτικού κινήματος, ο μικρομεσαίος αγρότης που δεν μπορεί να χρησιμοποιεί εργάτες στις δουλειές του, να μπορεί να ασφαλίζεται για τα δικά του μεροκάματα και αυτά να προσμετρούνται στα έξοδα και να λογαριάζονται στη μείωση της φορολογίας.

«Τα αγροτικά χωράφια δεν είναι στεγασμένα. Και δεν μπορούν να το καταλάβουν αυτοί που ζουν μες στα σαλόνια. Και δε δούλεψαν ποτέ στα χωράφια για να γνωρίζουν τι ακριβώς συμβαίνει. Στις 10 το πρωί, στις 11 το πρωί ή νωρίς το μεσημέρι μπορεί να βρέχει. Πώς θα ασφαλίσουν οι αγρότες τον εργάτη τους για εκείνη τη μέρα;».

Όπως επισημαίνει ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης, οι εργάτες γης μπορεί να κάνουν μεροκάματα μισά στον ένα αγρότη και μισά στον άλλο. Ή πέντε μέρες στον ένα αγρότη και μια μέρα στον άλλο αγρότη. Πώς θα ασφαλίζεται από τον κάθε αγρότη;

«Αυτό το καθεστώς ξεκίνησε από τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ επί Σαμαρά πρωθυπουργού, όταν είχαμε τα εργόσημα. Και η σημερινή κυβέρνηση την έκανε ακόμη χειρότερη την κατάσταση αντί να τη βελτιώσει», καταλήγει ο συνδικαλιστής.

ΠΡΟΣΦΕΥΓΟΥΝ ΣΤΟ ΣτΕ


Οι γιατροί οδηγούνται σε εξόντωση

Αλλά και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος πρόκειται να καταθέσει προσφυγή στο ΣτΕ.

«Και εμείς ως Ιατρικός Σύλλογος Ηρακλείου εξετάζουμε τη δυνατότητα προσφυγής στη Δικαιοσύνη, προασπίζοντας την επαγγελματική μας αξιοπρέπεια», αποκαλύπτει στη "Νέα Κρήτη" ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου Χάρης Βαβουρανάκης.

«Η εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού νόμου οδηγεί στην εξόντωση της επιστημονικής κοινότητας της χώρας, διαλύοντας σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα τον επιστημονικό ιστό της χώρας», καταγγέλλει ο ίδιος και προσθέτει: «Ας δούμε επιγραμματικά τι προβλέπει: 20% ασφαλιστικό τέλος και 6,95% τέλος περίθαλψης επί του καθαρού εισοδήματος του 2015 (έτσι αποφάσισαν το Σεπτέμβριο), γιατί προφανώς τα νούμερα δε βγαίνουν, 29% φορολογικό τέλος, προκαταβολή φόρου 100% για το έτος που μόλις ξεκίνησε. Προσθέστε το τέλος επιτηδεύματος και την εισφορά αλληλεγγύης».

Σύμφωνα με τον Χάρη Βαβουρανάκη, «αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία ανόμοιες εισφορές να επιφέρουν όμοιες "παροχές" περίθαλψης. Δεν υπάρχει επίσης καμία αναλογιστική μελέτη που το υποστηρίζει και το τεκμηριώνει. Σημειώστε πως σχεδόν καθημερινά εκδίδονται νέες εγκύκλιοι και κανονιστικές πράξεις εφαρμογής του, δείγμα της προχειρότητας των εμπνευστών του. Άξιο λόγου επίσης αποτελεί το γεγονός πως με όλη αυτή τη φορο-ασφαλιστικο-εισπρακτική πολιτική πάλι ο ΕΦΚΑ, το νέο ενιαίο ταμείο, ξεκινά με έλλειμμα.

Βραχυπρόθεσμα, άμεσα δηλαδή, μηδενίζεται το εισόδημα στους ελεύθερους επαγγελματίες γιατρούς, και οδηγεί σε μειώσεις μισθών στους γιατρούς του ΕΣΥ. Ουσιαστικά εξοντώνει, αφανίζει κάθε ελεύθερο επαγγελματία γιατρό, προάγει τη μαύρη εργασία και την υπαλληλοποίηση, δίδει ένα ακόμα κίνητρο για μετανάστευση στους νέους γιατρούς».

Παρακάτω ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου αναφέρει: «Μεσοπρόθεσμα, πολύ σύντομα, σχεδόν άμεσα, μοιραία θα ακολουθήσουν μειώσεις στις συντάξεις, ως συνέπεια του ότι δε θα υπάρχει εισαγωγή νέων ασφαλισμένων, εργαζομένων δηλαδή στο σύστημα και φυσικά νέα αύξηση των εισφορών, τροφοδοτώντας το φαύλο κύκλο με νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι εμείς με τις εισφορές μας αναλαμβάνουμε τους τωρινούς συνταξιούχους και οι νεο-εισαγόμενοι θα αναλάβουν εμάς.

Μακροπρόθεσμα, πάλι σύντομα δηλαδή, θα είμαστε όλοι ανασφάλιστοι και τότε αναγκαστικά θα συζητάμε για το νέο ασφαλιστικό που θα αντικαταστήσει τον παρόντα αποτυχημένο νόμο. Ένα βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα έχει δύο βασικούς πυλώνες. Αφενός διευκολύνει την είσοδο στην αγορά εργασίας νέων επιστημόνων, και αφετέρου αντιμετωπίζει την εισφοροδιαφυγή.

Είναι οι πυλώνες που πρέπει να στηρίζεται κάθε μεταρρυθμιστική ασφαλιστική προσπάθεια. Δυστυχώς αυτός ο ασφαλιστικός νόμος στηρίζεται σε πήλινα πόδια και σύντομα θα καταρρεύσει, αφού πρώτα εξοντώσει κάθε υγιή και παραγωγικό ιστό της κοινωνίας... Ζητούμε ακόμα και τώρα, την ύστατη ώρα, την απόσυρση του νομοσχεδίου και στη δημιουργία ενός νέου, βιώσιμου ασφαλιστικού νόμου, επιστημονικά τεκμηριωμένου, που θα υποστηρίζει πραγματικά την κοινωνική δικαιοσύνη και την αλληλεγγύη των γενεών».
http://www.neakriti.gr/?page=newsdetail&DocID=1385114&srv=364

Δεν υπάρχουν σχόλια: