ΚΙΒΩΤΟΣ

...Ταξιδεύοντας στο χρόνο, με φίλους που δεν πρόλαβαν να "μεγαλώσουν"... Και όλο ταξιδεύουμε μαζί, αναζητώντας το Νησί της Ελευθερίας των Ανθρώπων...




Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2017

Ωμή παρέμβαση: Κόβουν τις αμοιβές των συνεταιριστών


ΡΕΡΠΟΡΤΑΖ; Χριστόφορος Παπαδάκης

Σε ασφυξία οδηγεί τους πρωτοβάθμιους συνεταιρισμούς της χώρας η κυβέρνηση, μέσα από το νέο νόμο περί συνεταιρισμών, αφού τους βάζει το... μαχαίρι στο λαιμό, ακόμη και σε θέματα αμοιβών προέδρου και μελών των Διοικητικών τους Συμβουλίων, αφού βέβαια τους διατάσσει να μην εκλέγουν πάνω από δύο τετραετίες έναν... πρόεδρο, χωρίς να προβλέπεται αυτό, ας πούμε, για τους βουλευτές...



Θα έχει το δικαίωμα να πληρώνεται, λέει, μόνο η διοίκηση εκείνου του συνεταιρισμού που κάνει τζίρο από 10 εκατομμύρια ευρώ και άνω!

Ο λόγος για το Νόμο 4387 του 2016, που με βάση τις καταγγελίες των συνεταιριστικών στελεχών των αγροτών της χώρας, ό,τι δεν πρόλαβε να καταστρέψει ο Ν. 4015 του Κώστα Σκανδαλίδη, έρχεται να το καταστρέψει ο νόμος της "Αριστεράς"...

Σύμφωνα με τους νομικούς παράγοντες της ΠΑΣΕΓΕΣ, που έχουν αναλύσει σε βάθος τον εν λόγω νόμο: «Τα μέλη του Διοικητικού και Εποπτικού Συμβουλίου δεν αμείβονται. Με απόφαση της γενικής συνέλευσης μπορεί να προβλέπεται αμοιβή του προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου, εφόσον ο κύκλος εργασιών του Α.Σ. υπερβαίνει τα δέκα εκατομμύρια (10.000.000) ευρώ.

Το καταστατικό του Α.Σ. μπορεί να προβλέπει την παροχή στα μέλη του Διοικητικού και Εποπτικού Συμβουλίου:

- Εξόδων κίνησης, διαμονής και αποζημίωσης για υπηρεσίες εκτός της Περιφερειακής Ενότητας που βρίσκεται η έδρα του Α.Σ., και εξόδων παράστασης για τη συμμετοχή τους στις συνεδριάσεις των συμβουλίων αυτών. Το ύψος των εξόδων κίνησης, διαμονής και παράστασης των μελών του Διοικητικού και του Εποπτικού Συμβουλίου καθορίζεται με απόφαση της γενικής συνέλευσης, ύστερα από εισήγηση του Διοικητικού Συμβουλίου».

Από την προαναφερόμενη διάταξη προκύπτει, επίσης, ότι τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων, συμπεριλαμβανομένων και των προέδρων, απαγορεύεται να λαμβάνουν οποιαδήποτε αμοιβή.

Ο νόμος εισάγει μια μόνο εξαίρεση, σύμφωνα με την οποία, αμοιβή μπορεί να λαμβάνει μόνο ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, ο οποίος προφανώς θα ασχολείται με τις υποθέσεις του συνεταιρισμού, υπό την προϋπόθεση όμως ότι ο συνεταιρισμός έχει κύκλο εργασιών, που προέρχεται, κατά την άποψή μας, από τις συναλλαγές, που αφορούν στο συνεταιριστικό σκοπό, οι οποίες υπερβαίνουν τα 10.000.000 ευρώ.

Ο νομοθέτης θέτει δυνητικά τη διάταξη, που σημαίνει ότι και στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να αποφασιστεί από τα αρμόδια όργανα του συνεταιρισμού αμοιβή του προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου.

Από τα ανωτέρω προκύπτει ότι η προαναφερόμενη ασφαλιστική διάταξη εφαρμόζεται στην περίπτωση των προέδρων των αγροτικών συνεταιρισμών, οι οποίοι ασκούν διοίκηση και διαχείριση στους συνεταιρισμούς τους, που πραγματοποιούν κύκλο εργασιών άνω των 10.000.000 ευρώ».


«Υπάρχει σχέδιο νέου ΤΑΙΠΕΔ»

Σκληρή γλώσσα, κάνοντας λόγο για ένα νόμο που θα τον ζήλευε ακόμα και το... καθεστώς στη Βόρεια Κορέα, χρησιμοποιεί προς την εφημερίδα μας ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ηρακλείου Ανδρέας Στρατάκης, τονίζοντας πως πρόκειται για έλεγχο στα εσωτερικά των οργανώσεων, που δεν έχει ούτε προηγούμενο, ούτε καμία λογική!

«Οι αμοιβές των μελών των συνεταιρισμών είναι το πρόβλημα; Έχουν φτιάξει ένα νόμο ο οποίος είναι γελοίος. Το έχουμε πει από την αρχή. Κάνει ωμή παρέμβαση ο νόμος αυτός σε νομικά πρόσωπα αυτόνομα. Και προσωπικά θα μιλούσε για έναν άνευ ουσίας νόμο.

»Σε μια περίοδο που καταστρέφεται ο αγροτικός κόσμος, ούτε αν αμείβονται τα συνεταιριστικά στελέχη είναι θέμα του υπουργείου, ούτε αυτά τα οποία αναφέρονται μέσα δίνουν λύσεις στα μεγάλα προβλήματα».

Στο σημείο αυτό, ο κ. Στρατάκης ξεκαθαρίζει πως ένας συνεταιρισμός προκύπτει από τη συνένωση δυνάμεων των ανθρώπων που θα το αποφασίσουν και δεν επιχορηγείται από το κράτος.

«Είναι με ίδια κεφάλαια και έρχεται η κυβέρνηση σήμερα και λέει αυτά τα πράγματα. Αλήθεια, νομοσχέδια για το ΣΕΒ ή για τη ΓΣΕΕ που να λένε τέτοια πράγματα υπάρχουν; Υπάρχουν νομοσχέδια σε άλλους χώρους που να λένε όσα αναφέρει ο συγκεκριμένος νόμος για το συνεταιριστικό χώρο;», διερωτάται ο συνεταιριστής.

Καταλήγοντας, ξεκαθαρίζει ότι ο περιορισμός των αμοιβών αφορά στους πρωτοβάθμιους συνεταιρισμούς και όχι σε συνεταιριστικές εταιρείες, όπως είναι η ΕΑΣΗ. Αλλά αυτό δεν έχει σημασία όπως ξεκαθαρίζει.

Σημασία έχει ότι μέσα από αυτό το νόμο θα οδηγήσει η κυβέρνηση στο κλείσιμο τους περισσότερους συνεταιρισμούς της χώρας και θα πάρει την περιουσία τους για να την εκχωρήσει στα ιδιωτικά συμφέροντα. «Αυτός είναι ο στόχος τους», τονίζει.
http://www.neakriti.gr/?page=newsdetail&DocID=1386491&srv=364

Δεν υπάρχουν σχόλια: