ΚΙΒΩΤΟΣ

...Ταξιδεύοντας στο χρόνο, με φίλους που δεν πρόλαβαν να "μεγαλώσουν"... Και όλο ταξιδεύουμε μαζί, αναζητώντας το Νησί της Ελευθερίας των Ανθρώπων...




Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2017

Η ισχύς εν τη ενώσει για το ασφαλιστικό




ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Χριστόφορος Παπαδάκης
 
Μια μεγάλη και ενιαία συντονιστική επιτροπή με όλους τους εκπροσώπους των άλλων μαζικών φορέων του νησιού μας μπορούν να δημιουργήσουν οι αγρότες, αντί να προχωρήσουν μόνοι τους στις κινητοποιήσεις που προγραμματίζουν για τη διεκδίκηση της ανατροπής του φορολογικού και του ασφαλιστικού, που πλέον δε διαφέρει ως προς το οδυνηρό αποτέλεσμα σε βάρος των επαγγελματικών τάξεων. Την πρόταση αυτή καταθέτει προς πάσα κατεύθυνση μέσω της “Ν.Κ.” ο εκπρόσωπος της Συντονιστικής Επιτροπής των αγροτών της Κρήτης Πρίαμος Ιερωνυμάκης. Και η εφημερίδα μας εξασφάλισε τη σύμφωνη γνώμη εκπροσώπων των τοπικών φορέων, που δηλώνουν πρόθυμοι να συνεργαστούν, οργανώνοντας από κοινού τη συνδικαλιστική τους δράση! 


«Το ασφαλιστικό και το φορολογικό ζήτημα δεν αφορά μόνο τον αγροτικό κόσμο... Αφορά όλο τον παραγωγικό ιστό και όλες τις παραγωγικές τάξεις. Και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι θίγονται έμμεσα οι περισσότερες και άμεσα όλες. Ακόμα και ο δημόσιος τομέας», τονίζει ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης και εξηγεί τους λόγους:

«Το φορολογικό-ασφαλιστικό είναι αντιπαραγωγικό. Και είναι βέβαιο ότι η μείωση της παραγωγικής διαδικασίας θα δημιουργήσει φτώχια, καταστροφή σε όλες τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας, είτε αφορά εργατικό δυναμικό, είτε αφορά επενδύσεις, είτε αφορά οτιδήποτε. Και συνεπώς εκατό επαγγέλματα, που ήδη είναι “στα κάγκελα”, θα διαλυθούν τελείως», λέει χαρακτηριστικά στην εφημερίδα μας ο αγροτοσυνδικαλιστής.

Έτσι, όπως επισημαίνει ο ίδιος, «χρειάζεται υπευθυνότητα και σοβαρότητα. Και ο αγώνας μας δεν έχει να κάνει με το κλείσιμο ενός δρόμου για μισή ώρα. Ο αγώνας γίνεται μέσα από τα ΜΜΕ, γίνεται μέσα από συνελεύσεις, από επιτροπές που πρέπει να γίνουν και άλλες μαζικές διαδικασίες».

Καταλήγοντας, ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης προτείνει να συσταθεί ευρύτατη επιτροπή, που σε πρώτη φάση να κάνει διαδοχικές συναντήσεις στην Αθήνα τόσο με τον πρωθυπουργό, όσο και με τους αρχηγούς των κομμάτων. «Θεωρώ ότι η συνάντηση που έγινε στις Μοίρες με τον πρωθυπουργό ήταν τελείως ανεπαρκής, διότι ο πρωθυπουργός μίλησε όπως ήθελε αυτός, χωρίς να αφήσει περιθώρια στους άλλους να προβάλουν τα επιχειρήματά τους».

«Έχουμε κοινά προβλήματα»

«Πλέον τα προβλήματά μας με τους αγρότες είναι κοινά», λέει από την πλευρά του στην εφημερίδα μας το μέλος της διοίκησης του Επιμελητηρίου Ηρακλείου και αντιπρόεδρος του Συλλόγου Πολυτέκνων Ν. Ηρακλείου Γιώργος Φασουλάκης. «Στην Ελλάδα είναι τρεις οι βασικές κατηγορίες που μπορούμε να αναφέρουμε: Οι άνεργοι, οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Στους ελεύθερους επαγγελματίες συμπεριλαμβάνονται από τους αγρότες και τους εμπόρους, μέχρι και τους γιατρούς. Σε μια μοίρα είμαστε πλέον όλοι», εξηγεί ο κ. Φασουλάκης.

Και συμπληρώνει: «Οι αγρότες δεν έχουν καμία διαφορά από εμένα. Τουλάχιστον όπως πάνε να το κάνουν τώρα. Γιατί μέχρι τώρα οι αγρότες ήταν σε άλλο καθεστώς. Τώρα και οι αγρότες μπαίνουν στην ίδια μοίρα. Επομένως, αν θα γίνει μια διαμαρτυρία, σε αυτή τη διαμαρτυρία θα πρέπει να προχωρήσουμε από κοινού όλοι μαζί».

Και συνεχίζει λέγοντας ότι η σημερινή κυβέρνηση είναι αριστερή και εφαρμόζει δεξιά πολιτική, ενώ η Ν.Δ. ήταν δεξιά αλλά κυβερνούσε αριστερά, υπό το φόβο και το βάρος της κοινωνικής έκρηξης. «Ο Τσίπρας είναι ο αριστερός, αλλά οι δεξιοί κυβερνούσαν αριστερά», λέει χαρακτηριστικά ο Γιώργος Φασουλάκης.

Σε ό,τι αφορά την αγορά, το μέλος της διοίκησης του Επιμελητηρίου Ηρακλείου τονίζει με ιδιαίτερα κατηγορηματικό και σαφή τρόπο: «Για την αγορά την ίδια ο πρωτογενής τομέας είναι η μοναδική διέξοδος, μήπως και επέλθει η περιβόητη ανάκαμψη. Αυτή τη στιγμή δεν είμαστε στον “πάτο”. Έχει κι άλλο “πάτο”. Αλλά είμαστε στον “πάτο” από πλευράς ανάπτυξης. Και αν οι κυβερνώντες θέλουν ανάπτυξη, πρέπει να βοηθήσουν τον πρωτογενή τομέα που παράγει προϊόν. Αν δεν παράξουμε προϊόν, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα». Στο σημείο αυτό ο κ. Φασουλάκης τονίζει ότι αν προχωρήσουμε σε μέτρα όπως εκτεταμένες φυτεύσεις διαφόρων προϊόντων και εκτροφές χοιρινών, για παράδειγμα, «μπορούμε μέσα σε δύο μήνες να γίνουμε αυτάρκεις. Τόσο εύκολο είναι. Και μετά, από το περίσσευμα που θα έχουμε με τη μείωση των εισαγωγών, θα έρθει η ανάπτυξη. Ο πρωτογενής τομέας, δηλαδή, είναι ο πρωτογενής πυλώνας για όλο το κράτος».

«Συμφωνώ και περιμένω»...

Έτοιμος να δεχτεί μια τέτοια πρόταση συνεργασίας από την πλευρά των αγροτών δηλώνει στη “Νέα Κρήτη” και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ν. Ηρακλείου Μπάμπης Λεκάκης. «Σίγουρα αυτό που ξέρουμε είναι ότι ο πρωτογενής τομέας της χώρας μας θα πρέπει να στηριχτεί, προκειμένου να μην καταρρεύσει εντελώς η χώρα. Σίγουρα χρειάζεται μια πολύ καλή συνεργασία μεταξύ μας κι εμείς εδώ σε τοπικό επίπεδο έχουμε άψογη συνεργασία. Αν μας καλέσουν οι αγρότες σε μια κοινή σύσκεψη θα πάμε και θα συνεργαστούμε μαζί τους, έτσι ώστε να στηρίξουμε τον αγώνα των αγροτών, προκειμένου να ανακάμψουν και αυτοί αλλά στη συνέχεια και όλοι οι υπόλοιποι».

Μάλιστα, ο Μπάμπης Λεκάκης λέει στην εφημερίδα μας ότι, «κάθε φορά που λόγω καιρικών συνθηκών ο αγροτικός τομέας δεν έχει το αποτέλεσμα που αναμένουμε, βλέπουμε ότι υπάρχει και μια μεγάλη κάμψη στην αγορά. Για παράδειγμα, παρατηρήσαμε και είδαμε ότι, ενώ φέτος περιμέναμε μια καλή ελαιοκομική χρονιά και λόγω των καιρικών συνθηκών η χρονιά δεν πήγε καλά, είδαμε στην αγορά και μια πτώση της τάξεως του 4,5 με 5%, το οποίο οφείλεται κατά ένα μέρος και σε αυτό το πρόβλημα».

Καταλήγοντας, ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ επισημαίνει: «Εμείς περιμένουμε το κάλεσμα των αγροτών προκειμένου να συμμετέχουμε στις συσκέψεις και να συντονίσουμε την προσπάθεια για να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα».

ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

«Ο πρωτογενής τομέας σημαντικότερος όλων»

«Ο πρωτογενής τομέας είναι πιο σημαντικός από το δευτεροβάθμιο και τον τριτοβάθμιο του τουρισμού», τονίζει από την πλευρά του ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Στέλιος Βοργιάς. «Κι αυτό ισχύει επειδή ο πρωτογενής τομέας παράγει πολύ περισσότερες θέσεις εργασίας. Διότι έχουμε θέσεις εργασίας όχι μόνο στους χώρους παραγωγής... Θα έχουμε και στη μεταποίηση, στις μεταφορές, στις υπηρεσίες... Άρα, λοιπόν, θα πρέπει η κυβέρνηση όχι μόνο να ενισχύσει τον πρωτογενή τομέα, αλλά να συνδέσει και υγιή κομμάτια της οικονομίας, όπως για παράδειγμα τον τουριστικό με τον πρωτογενή τομέα», λέει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΕΚΗ. «Ήδη για να τα αποδείξουμε όλα αυτά, στηρίζοντας τον πρωτογενή τομέα, έχει ξεκινήσει σχετική έρευνα το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ, έτσι ώστε επιστημονικά να αποδειχτεί τι ενίσχυση θα υπάρξει γενικότερα για την οικονομία αν ενισχυθεί ο πρωτογενής τομέας και συνδεθεί με τον τουρισμό, την ενέργεια κ.λπ.».



Δεν υπάρχουν σχόλια: