ΚΙΒΩΤΟΣ

...Ταξιδεύοντας στο χρόνο, με φίλους που δεν πρόλαβαν να "μεγαλώσουν"... Και όλο ταξιδεύουμε μαζί, αναζητώντας το Νησί της Ελευθερίας των Ανθρώπων...




Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2017

Από ΕΛΓΑ Κρήτης: "Στόχος μας είναι να μην αδικηθεί κανένας"...



ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Χριστόφορος Παπαδάκης

Καμία παράταση δεν έδωσε η κυβέρνηση μέσω του ΕΛΓΑ στην καταγραφή των ζημιών στη ζωική παραγωγή της Κρήτης, πέρα από τις 12 του μήνα, αλλά ο αρμόδιος κτηνίατρος του Οργανισμού Κώστας Ψαρουδάκης μίλησε στη "Νέα Κρήτη" χθες, διαβεβαιώνοντας τους πληγέντες ότι δε θα αδικηθεί κανείς για τις ζημιές που έχει πάθει. 


Από την πλευρά του, χρήσιμες διευκρινίσεις και σημαντικές πληροφορίες για την ενημέρωση του κόσμου έδωσε στην εφημερίδα μας ο διευθυντής του ΕΛΓΑ στην Κρήτη Νίκος Δασκαλάκης, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι ο φορέας θα μπορέσει να καταγράψει σωστά τις ζημιές των αγροτών και να δρομολογήσει τις αποζημιώσεις τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Μόνο το Οροπέδιο Λασιθίου δεν έχει δώσει αναγγελία για ζημιές στο ζωικό κεφάλαιο, γεγονός που προβληματίζει τον ΕΛΓΑ, ο οποίος και θα προχωρήσει σε επικοινωνία με το Δήμο, για να δει αν υπάρχουν κάποια ιδιαίτερα προβλήματα.
Απ' όλες τις άλλες περιοχές υποβλήθηκαν εκατοντάδες αναγγελίες ζημιών από τους κτηνοτρόφους μέσω των Δήμων τους, ενώ δε θεωρείται πιθανό να υπάρχουν κτηνοτρόφοι που έστω και κατ' εκτίμηση δεν μπόρεσαν να προβούν στις απαραίτητες δηλώσεις, σύμφωνα με τον Κώστα Ψαρουδάκη.
«Έχουμε γύρω στις 350 με 400 δηλώσεις, μέχρι στιγμής, με φαξ τακτοποιημένες. Δεν έχουμε όμως και ιδιαίτερες πιέσεις. Ένα-δύο άτομα μπορεί να μην έκαναν εγκαίρως τις δηλώσεις τους. Αλλά ξέρουμε τους ανθρώπους αυτούς, ξέρουμε πού είναι τα ζώα τους και θα προσπαθήσουμε και εκείνοι να καλυφτούν», λέει χαρακτηριστικά στην εφημερίδα μας ο Κώστας Ψαρουδάκης.
Για το ύψος των ζημιών, δεν υπάρχει ακόμα κάποια εκτίμηση. Σίγουρα πάντως είναι μεγάλες οι ζημιές στα νεκρά αμνοερίφια. Αλλά σε ό,τι αφορά τις περιοχές, ο κ. Ψαρουδάκης μιλάει για δηλώσεις από ημιορεινές εκτάσεις γύρω από τον Ψηλορείτη, άλλες και περιοχές γύρω από τα Λευκά Όρη και δηλώσεις από τη Σητεία.
«Ένα μικρό ερωτηματικό βάζω στο Οροπέδιο Λασιθίου, απ' όπου δεν έχουμε ακόμα λάβει φαξ. Αλλά θα επικοινωνήσουμε να δούμε αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα».
Ο κ. Ψαρουδάκης λέει ότι στην παρούσα φάση, με βάση τα φαξ που έχουμε πάρει στον ΕΛΓΑ από τους κατά τόπους Δήμους, βγαίνουν έξω οι εκτιμητές και καταγράφουν τις ζημιές.
«Πάντως, το νούμερο των δηλώσεων από την υπόλοιπη Κρήτη είναι ικανοποιητικό ως προς την κάλυψη της ζημιάς. Εγώ ξέρω τα μαντριά τους και νομίζω ότι όλα θα πάνε καλά», προσθέτει ο κτηνίατρος του ΕΛΓΑ Κώστας Ψαρουδάκης.
«Δεν είναι στόχος μας να αδικηθεί κανείς. Αλλά πρέπει να υπάρχει η αρχή και το τέλος. Εμείς υποστηρίξαμε ότι αυτή η χιονιά πρέπει να αποζημιωθεί. Και αυτό θα κάνουμε. Εμείς υποστηρίξαμε ότι οι ανταποκριτές ανταποκρίθηκαν πάρα πολύ καλά.
Τώρα αν υπάρχουν ένας-δύο παραπονούμενοι στους 400, θα δούμε τι μπορούμε να κάνουμε και αν μπορούμε να κάνουμε κάτι», συμπληρώνει ο κτηνίατρος.

«Υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης»
Απαντώντας στις απόψεις που αναφέρουν ότι οι κτηνοτρόφοι δεν είχαν πρόσβαση σε όλες τις περιπτώσεις στα ποιμνιοστάσιά τους εντός της προθεσμίας που είχε ανακοινωθεί, ο Κώστας Ψαρουδάκης επισημαίνει:
«Ο παραγωγός είναι υποχρεωμένος να έχει κατεβάσει κατά τους χειμερινούς μήνες τα ζώα του από 650 μέτρα και κάτω, για να αποζημιωθεί από τον ΕΛΓΑ. Και ως αυτό το υψόμετρο υπήρχε πρόσβαση, γιατί ανοίγονταν οι δρόμοι. Άρα είχαν οι άνθρωποι το χρόνο να δηλώσουν.
»Εξάλλου, εμείς δε ζητήσαμε να μας πει ακριβώς πόσα είχε εκείνη τη στιγμή. Εφόσον του έλειπαν στο μέτρημα, μπορούσε να δηλώσει αυτά που έλειπαν. Και αν γυρνούσαν τα ζώα, δε θα του λέγαμε εμείς ότι τα δήλωσε ψευδώς. Θα μας τα δηλώσει μετά. Είχαμε αφήσει αυτό το περιθώριο».
Σε ό,τι αφορά τη μείωση της γαλακτοπαραγωγής, ο ίδιος επισημαίνει ότι είναι θέμα ΠΣΕΑ. Δεν αποζημιώνεται από τον ΕΛΓΑ. Και για να αποζημιωθεί από τα ΠΣΕΑ, δεν είναι καθόλου απλή υπόθεση, αφού πρέπει να προσκομίσουν οι κτηνοτρόφοι τιμολόγια πώλησης του γάλακτος επί σειρά ετών.

Μάχη στη φυτική παραγωγή με λιγοστό προσωπικό
Σε ό,τι αφορά τη φυτική παραγωγή, ο ΕΛΓΑ δίνει μεγάλη μάχη, προσπαθώντας με το λιγοστό προσωπικό του να καλύψει τις τεράστιες ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί μετά τη χιονοθύελλα, αλλά, όπως ξεκαθαρίζει ο διευθυντής του Οργανισμού Νίκος Δασκαλάκης, για να ενταχθούν στα ΠΣΕΑ οι ζημιές από τα σπασίματα των κλαδιών στα δέντρα υπάρχει μια βασική προϋπόθεση: Οι ζημιές να μην είναι κάτω από το 30% των ελαιοδέντρων του νομού Ηρακλείου.
«Στα πεδινά δεν έχουμε πολλά σπασίματα. Αλλά όσο ανεβαίνουμε πιο πάνω και ανάλογα την περιοχή, παρατηρούμε περισσότερες ζημιές. Είχαμε και ένα μικρό ποσοστό σε αράβδιστες ελιές, που αυτές θα τις αποζημιώσει ο ΕΛΓΑ», λέει στην εφημερίδα μας ο Νίκος Δασκαλάκης.
Γίνεται προσπάθεια και για τα αμπέλια που είχαν σκεπαστεί με αντιχαλαζικό δίκτυ και οι ιδιοκτήτες τους δεν πρόλαβαν να το κατεβάσουν γιατί τους αιφνιδίασε ο χιονιάς.
Για το θέμα αυτό, πάντως, έχει γίνει σχετικό ερώτημα από τον τοπικό ΕΛΓΑ προς την Αθήνα και αναμένεται απάντηση. Βέβαια, και σε αυτόν τον τομέα οι αποζημιώσεις, αν και εφόσον καταβληθούν, εντάσσονται στα ΠΣΕΑ.
Στο μεταξύ, για το προσωπικό του ΕΛΓΑ, ο Νίκος Δασκαλάκης ξεκαθαρίζει ότι δεν είναι επαρκές, αλλά ούτε και έχει λυθεί το τραγελαφικό ζήτημα των οδοιπορικών των εκτιμητών.
Ωστόσο, η διοίκηση του ΕΛΓΑ έχει ζητήσει προσλήψεις εποχικού προσωπικού λόγω έκτακτων αναγκών και αναμένεται απάντηση από τα συναρμόδια υπουργεία.
http://www.neakriti.gr/?page=newsdetail&DocID=1380597&srv=95 

Δεν υπάρχουν σχόλια: