ΚΙΒΩΤΟΣ

...Ταξιδεύοντας στο χρόνο, με φίλους που δεν πρόλαβαν να "μεγαλώσουν"... Και όλο ταξιδεύουμε μαζί, αναζητώντας το Νησί της Ελευθερίας των Ανθρώπων...




Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2017

Η υγεία στην εντατική, ένας νοσηλευτής για 50 ασθενείς

ΜΕΘ ΕΝΤΑΤΙΚΗ
 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Μαρία Αντωνογιαννάκη

Με 1.147 άτομα μείον σε ιατρικό και λοιπό προσωπικό στα δύο νοσοκομεία της πόλης, ΠΑΓΝΗ και Βενιζέλειο, και 60 κλίνες λιγότερες βρίσκει το νέο έτος την υγεία στο Ηράκλειο.
Το συμπέρασμα αυτό μας κάνει να αντιληφθούμε ότι, δυστυχώς, κάθε χρονιά που περνάει βρίσκει το χώρο της υγείας στο νησί σε ολοένα και χειρότερη θέση, κάνοντάς τη να μοιάζει με βαριά περίπτωση ασθενούς στην εντατική. 

 
Και όλα αυτά, τη στιγμή που, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΟΟΣΑ, η χώρα μας βρίσκεται στην πρώτη θέση σε γιατρούς (ανά 1.000 κατοίκους έχουμε 6,3 με μέσο όρο 3,3) και στην τελευταία θέση σε νοσηλευτές (ανά 1.000 κατοίκους έχουμε 3,6 με μέσο όρο 9,1), ενώ για κάθε γιατρό αντιστοιχούν 0,6 νοσηλευτές, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 3 νοσηλευτές για κάθε γιατρό.

Τα κενά στο Βενιζέλειο
Στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο αυτή τη στιγμή οι κλίνες από τις 500 έχουν μειωθεί στις 440. Η κάθε κλίνη μπορεί να φιλοξενήσει 4 άτομα, άρα με το νοσοκομείο να είναι μείον 40 κλίνες σημαίνει αμέσως-αμέσως ότι δε δύναται να βρει κρεβάτι για 160 ασθενείς. Και αυτό τη στιγμή που συνολικά τα κενά σε ανθρώπινο δυναμικό, γιατρούς, νοσηλευτές, τεχνική, διοικητική υπηρεσία κ.λπ. αγγίζουν συνολικά τα 500 άτομα!
Υπό αυτές τις συνθήκες, πρέπει να επισημανθεί, όπως τονίζει ο πρόεδρος των εργαζομένων του νοσοκομείου Γιώργος Χονδροζουμάκης, ότι το Βενιζέλειο είναι «το πρώτο νοσοκομείο σε επισκεψιμότητα τους καλοκαιρινούς μήνες και το δεύτερο τους χειμερινούς μετά τον "Ευαγγελισμό", με την επισκεψιμότητα να αγγίζει κατά τη χειμερινή περίοδο στην εφημερία τα 700 άτομα, ενώ το καλοκαίρι μπορεί να ξεπεράσει και τα 1.000.
»Αριθμοί ασθενών τους οποίους καλούνται να αντιμετωπίσουν οι μισοί γιατροί που έχουν μείνει και το κατά πολύ μειωμένο νοσηλευτικό προσωπικό».
Εύλογα αντιλαμβάνεται κανείς ότι το υπάρχον ιατρικό και λοιπό προσωπικό δεν επαρκεί ούτε στο ελάχιστο για να καλύψει τις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες των ασθενών που σπεύδουν σε αυτό, παρά την τιτάνια μάχη και τον αγώνα που δίνουν καθημερινά, υπερβάλλοντας πολλές φορές εαυτό, δουλεύοντας παράλληλα τρελά ωράρια.

Οι ελλείψεις στο ΠΑΓΝΗ
Για το ΠΑΓΝΗ, οι οργανικές θέσεις, όπως μας είπε ο πρόεδρος των εργαζομένων σε αυτό Δημήτρης Βρύσαλης, προβλέπουν 2.070 άτομα προσωπικό. Σήμερα όμως υπηρετούν μόλις 1.423 άτομα. Συνεπώς, οι κενές οργανικές θέσεις ανέρχονται σε 647 άτομα, πράγμα που σημαίνει ότι ένας νοσηλευτής αντιστοιχεί για 40-50 ασθενείς.
Με το υπουργείο Υγείας να παραμένει σιωπηλός παρατηρητής και να μην κάνει τίποτα για την αντιμετώπιση των κενών, τα προβλήματα σε περιόδους όξυνσης των διαφόρων περιστατικών πολλαπλασιάζονται, ενώ, συμπεριλαμβανομένων και των περιστατικών από μεταφορές που έρχονται στα δύο νοσοκομεία απ' όλο το νησί, αλλά και από την υπόλοιπη νότια Ελλάδα, διογκώνονται και γίνονται όλο και πιο εμφανή.
Αν μάλιστα σε αυτά τα αριθμητικά στοιχεία προσθέσουμε και το ότι ήδη με τους οργανισμούς που καταργήθηκαν το 2012 για το νομό Ηρακλείου έχουν αφαιρεθεί συνολικά 60 οργανικά κρεβάτια από τα νοσοκομεία ΠΑΓΝΗ-Βενιζέλειο, οι κενές θέσεις που υπάρχουν και στα δύο νοσοκομεία δημιουργούν μεγάλα και δυσαναπλήρωτα κενά τόσο για τους ασθενείς, όσο όμως και για τους εργαζόμενους.

Εκτός λειτουργίας η εντατική
Εκείνο πάντως που δημιουργεί μεγαλύτερη ανησυχία είναι το γεγονός ότι στο σύνολο του νησιού περίπου 15 κρεβάτια της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας είναι αυτή τη στιγμή μη διαθέσιμα, δηλαδή κλειστά, αφού, ενώ υπάρχει ο εξοπλισμός, δεν υπάρχει το απαιτούμενο προσωπικό για να λειτουργήσουν. Και αυτό τη στιγμή που από το Δημόσιο Σύστημα Υγείας από τον Ιανουάριο του 2015 έως το Σεπτέμβριο του 2016 έχουν αποχωρήσει πάνω από 7.000 υγειονομικοί υπάλληλοι πανελλαδικά.

Ψάχνουν κρεβάτια
Με τα ποσοστά πληρότητας στις άλλες κλινικές, π.χ. στην Αιματολογική, Πνευμονολογική και Καρδιολογική, να αγγίζουν πολλές φορές και το 100%, και με τις Παθολογικές ιδιαίτερα τη χειμερινή περίοδο, που η γρίπη βρίσκεται σε έξαρση, να είναι υπερπλήρεις σε όλο το νησί, οι εργαζόμενοι ψάχνουν κρεβάτια από κλινική σε κλινική για να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς.
Έτσι, πολλές φορές τα νοσοκομεία είναι αναγκασμένα να κάνουν και διασπορά ασθενών σε άλλες κλινικές, οπότε για παράδειγμα ένας ασθενής με παθολογικό πρόβλημα μπορεί να βρεθεί να νοσηλεύεται στην Καρδιολογική λόγω έλλειψης κλίνης.
Παράλληλα, χειρουργεία που θα μπορούσαν να λειτουργούν και το πρωί και το απόγευμα, εξαιτίας των ελλείψεων αυτών δε γίνονται, με συνέπεια βαριά περιστατικά, που έπρεπε άμεσα να χειρουργηθούν, να καθυστερούν.

Από το κακό στο χειρότερο
Τις αντιδράσεις τους για τα παραπάνω προβλήματα εκφράζουν οι συνδικαλιστές του κλάδου, οι οποίοι μιλώντας στη "Ν.Κ." σχολιάζουν την κατάσταση, ενώ, επιβεβαιώνοντας ότι τα πράγματα πάνε από το κακό στο χειρότερο, στέλνουν το δικό τους μήνυμα στην κυβέρνηση, καλώντας τη να βάλει επιτέλους σε τάξη το χώρο της υγείας.
«Με τα "μπαλώματα" και τις προσπάθειες που κάνει η κυβέρνηση να παρουσιάσει μια μαγική εικόνα στο χώρο της υγείας, με βάση αυτά τα δεδομένα δεν μπορούν να κρύψουν την πραγματικότητα.
»Η ίδια η εμπειρία των ασθενών και των οικογενειών τους τη διαψεύδει καθημερινά και στα νοσοκομεία της Κρήτης, παρά τον αγώνα που δίνουν οι εργαζόμενοι.
»Δυστυχώς, οι εκτιμήσεις μας θέλουν την κατάσταση να χειροτερεύει. Ακριβώς γιατί και οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων σε πανελλαδικό επίπεδο είναι το ίδιο χαμηλοί, όπως και πέρυσι όπου ήταν περικομμένοι κατά 30%, ενώ παράλληλα είναι περικομμένοι και οι προϋπολογισμοί των ασφαλιστικών ταμείων του ΕΟΠΥΥ κατά 38% και των Μονάδων ΠΕΔΥ κατά 5%.
»Η κυβέρνηση τώρα ετοιμάζεται να απολύσει επικουρικούς γιατρούς και εργαζόμενους και την ίδια ώρα θα φέρει άλλους επικουρικούς ή μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ. Όμως καταλαβαίνει κανείς πως αυτός ο φαύλος κύκλος δε θα οδηγήσει πουθενά.
»Χιλιάδες άνεργοι στον κλάδο περιμένουν μια θέση εργασίας και όμως τα κενά παραμένουν ακάλυπτα. Έτσι, ενώ θα μπορούσαν να είναι στο Δημόσιο με σταθερή και μόνιμη δουλειά, αναγκάζονται να φεύγουν στο εξωτερικό», τόνισε ο πρόεδρος των εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ Δημήτρης Βρύσαλης.

«Δύο τουαλέτες σε κάθε όροφο»
«Αυτή τη στιγμή, οι συνθήκες που επικρατούν στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο είναι τραγικές. Αρκεί να σας πω ότι λειτουργούν σε κάθε όροφο μόνο δύο τουαλέτες για τόσες εκατοντάδες ανθρώπων που επισκέπτονται καθημερινά το νοσοκομείο. Καλούμε τους κυβερνώντες, λοιπόν, να κάνουν πράξεις και να μη συνεχίσουν να μένουν στα λόγια. Οι προσλήψεις με το σταγονόμετρο δε λύνουν το πρόβλημα», είπε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Βενιζελείου Γιώργος Χονδροζουμάκης.
Οι εργαζόμενοι στην υγεία, σχολιάζοντας τα νέα σχέδια της κυβέρνησης, στα οποία βρίσκεται η ανάπτυξη των Μονάδων Υγείας της Γειτονιάς, στις οποίες 14 εργαζόμενοι αναμένεται να έχουν υπό την ευθύνη τους περίπου 10.000 κόσμο, χαρακτηρίζουν την κίνηση αυτή ως «ένα συνονθύλευμα», που σε καμία περίπτωση, όπως λένε, δε θα είναι ικανό να αντεπεξέλθει στις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες.
Επισημαίνουν λοιπόν, ως μήνυμα προς τους αρμόδιους, πως «αν δε στελεχώσουν τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας, όχι μόνο η ανεργία δε θα καταπολεμηθεί, αλλά ούτε θα λειτουργήσει ποτέ ομαλά το Εθνικό Σύστημα Υγείας».
Εξαιρετικό ενδιαφέρον, εκτός των άλλων, έχει έρευνα που διεξήχθη αναφορικά με τον αριθμό των διαθέσιμων κλινών στα νοσοκομεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την Ελλάδα να φιγουράρει δυστυχώς στις τελευταίες θέσεις. Να σημειωθεί ότι η έρευνα στηρίχτηκε σε στοιχεία του 2014, με την υγεία στη χώρα μας σήμερα να βρίσκεται σε ακόμη χειρότερη κατάσταση.
http://www.neakriti.gr/?page=newsdetail&DocID=1379789&srv=364

Δεν υπάρχουν σχόλια: