ΚΙΒΩΤΟΣ

...Ταξιδεύοντας στο χρόνο, με φίλους που δεν πρόλαβαν να "μεγαλώσουν"... Και όλο ταξιδεύουμε μαζί, αναζητώντας το Νησί της Ελευθερίας των Ανθρώπων...




Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2016

Ξεδίψασε η γη, αλλά μετρούν τις πληγές από το χαλάζι (video)



ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Χριστόφορος Παπαδάκης  -Βάλια Μπούη

Αν δε βρέξει, καταστροφή. Αν βρέξει, πάλι καταστροφή για τους κατοίκους των δυτικών συνοικιών του Ηρακλείου, που για πολλοστή φορά, με τις πρώτες μπόρες του χειμώνα, βρέθηκαν έντρομοι μπροστά στο θέαμα των ποταμών που διασχίζουν τις περιοχές τους να "φουσκώνουν" απειλητικά.


Την ίδια ώρα, από τα νερά της χθεσινής νεροποντής στο Ηράκλειο δε γλιτώσαμε ούτε τα τροχαία ατυχήματα, ούτε τους εγκλωβισμούς αυτοκινήτων, ενώ μες στην πόλη αλλά και στις συνοικίες αυτής (π.χ. στις Βασιλειές) οι δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια, με το Συνδικάτο Οικοδόμων Ν. Ηρακλείου να χαρακτηρίζει την πόλη του Ηρακλείου... «Βενετία»!

«Παρακολουθούμε την κατάσταση και πώς αυτή εξελίσσεται στο Γιόφυρο, που βρίσκεται σε οριακό σημείο. Ας ελπίσουμε να σταματήσει εκεί, ενώ οι υπηρεσίες της Περιφέρειας είναι σε πλήρη ετοιμότητα», υποστηρίζει στο neakriti.gr ο κ. Λεονταράκης, αρμόδιος για θέματα Πολιτικής Προστασίας.

«Ο φόβος είναι φόβος, το φαινόμενο είναι απρόβλεπτο και, όπως χθες στις Αρχάνες, που μέσα σε 20 λεπτά είχαμε τις πλημμύρες, δεν αποκλείεται να ζήσουμε κι εμείς εδώ παρόμοιες καταστάσεις», αναφέρει στο neakriti.gr o κ. Καρακωνσταντάκης, πρόεδρος του Πολιτιστικού Εξωραϊστικού Συλλόγου Αγίου Ιωάννη Χωστού. Και προσθέτει με εμφανή την ανησυχία:

«Ο ποταμός Γιόφυρος μετά από μια-δυο ώρες φούσκωσε ανησυχητικά. Μιλάμε για έναν κινούμενο υδάτινο εφιάλτης και απ' ό,τι φαίνεται, η κατάσταση δεν αλλάξει προς το καλύτερο, λόγω και της επιδείνωσης του καιρού. Θετικό είναι το γεγονός ότι έχει καθαριστεί το ποτάμι στο μεγαλύτερο μέρος του, ωστόσο, όπως μας έχει δείξει το παρελθόν, αυτό δε φτάνει, αφού κατεβαίνει μεγάλος όγκος νερού και ακόμη και τα αναχώματα που έχουν φτιαχτεί δεν αρκούν για να σταματήσουν την υδάτινη ροή, που παρασέρνει τα πάντα στο πέρασμά της».

Από την πλευρά τους, οι κάτοικοι στο Γιόφυρο και στις Τρεις Βαγιές δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τη στάθμη του ποταμού, με δεδομένες και τις μετεωρολογικές προβλέψεις ότι η κακοκαιρία στην Κρήτη τώρα ξεδιπλώνεται, με αποκορύφωμα το επόμενο διήμερο!


Μπαράζ τροχαίων

Η κακοκαιρία είχε ως συνέπεια να προκληθούν χθες τροχαία ατυχήματα πάνω στην εθνική, σημαίνοντας συναγερμό στις Αρχές.

Ατύχημα επί της εθνικής, και μάλιστα στο ίδιο ρεύμα κυκλοφορίας, σημειώθηκε στις 11 το πρωί, κοντά στον κόμβο της Αλικαρνασσού.

Άγνωστο πώς, ο οδηγός έχασε τον έλεγχο του οχήματός του, με αποτέλεσμα αυτό να στριφογυρίσει και να ακινητοποιηθεί με αντίθετη φορά, προκαλώντας μποτιλιάρισμα.

Σε συνολική απόσταση ενός χιλιομέτρου καταγράφηκαν τουλάχιστον τρία ατυχήματα. Τροχαίο σημειώθηκε στην εθνική, στο ρεύμα από τη Χερσόνησο προς Μάλια, ενώ ένα ακόμη καταγράφηκε στο ύψος του ΚΤΕΟ, με κατεύθυνση το Ηράκλειο.

Στις 12 το μεσημέρι σημειώθηκε ένα ακόμα τροχαίο στο Τσαλικάκι.


Γεφυράκι... παγίδα

Άκρως επικίνδυνη παγίδα αποδείχτηκε ένα γεφυράκι στην περιοχή του Γαζίου που, λόγω των νερών, μετατράπηκε σε μια τεράστια λίμνη, με δυσάρεστες συνέπειες για τους διερχόμενους οδηγούς.

Συγκεκριμένα οχήματα εγκλωβίστηκαν κάτω από το γεφυράκι σε παράδρομο του Γαζίου, παράλληλα της εθνικής οδού με κατεύθυνση την Αγία Πελαγία. Στο σημείο κατέφτασαν κλιμάκιο από την Γ' ΕΜΑΚ και άνδρες από τον Α' Πυροσβεστικό Σταθμό Κρήτης, προσπαθώντας να ανασύρουν τα οχήματα, ενώ οι οδηγοί βγήκαν από τα αυτοκίνητά τους χωρίς να κινδυνεύσουν.

Παράλληλα, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι, ενώ ολοκληρώθηκαν αισίως οι απεγκλωβισμοί, και άλλα οχήματα στη συνέχεια έπεσαν μέσα στο γεφυράκι. Έτσι, άνδρες της Πυροσβεστικής απηύθυναν έκκληση να αποφεύγεται η κυκλοφορία από το συγκεκριμένο σημείο, ενώ ανακοίνωση για την προσοχή των οδηγών εξέδωσε και η δημοτική Αρχή Μαλεβιζίου.

Ανάλογα προβλήματα σημειώθηκαν και μέσα στην πόλη του Ηρακλείου, όπως στην περίπτωση ενός λεωφορείου που κόλλησε... σε λακκούβα! Το λεωφορείο, κινούμενο επί της Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, εγκλωβίστηκε σε λακκούβα και για αρκετή ώρα επικράτησε αναστάτωση καθώς δεν μπορούσε να κινηθεί.

Στο σημείο, λίγο πριν τη Χανιώπορτα, το οδόστρωμα υποχώρησε και σχηματίστηκε μια λακκούβα. Μάλιστα, για να μην παγιδευτούν αυτοκίνητα, τοποθετήθηκαν ξύλα πάνω στο άνοιγμα του δρόμου, παραπέμποντας αναμφίβολα σε καταστάσεις... τριτοκοσμικές.

Μάλιστα, τέτοιες λακκούβες είδαμε πολλές χθες, λόγω της ισχυρής βροχόπτωσης και της... "ποιοτικής" δουλειάς των εργολάβων, σε πολλά σημεία μες στην πόλη...


Ευλογία και... κατάρα

Τις πληγές τους από το χαλάζι θα μετρήσουν από σήμερα ελαιοπαραγωγοί ορισμένων περιοχών στην ενδοχώρα του νομού Ηρακλείου, που δεν είχαν μαζέψει τη σοδειά τους και τους πρόλαβε η έντονη χαλαζόπτωση της προχθεσινής ημέρας.

Όπου όμως έπεσαν μόνο βροχές, ο αγροτικός κόσμος μιλάει για ευλογία, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο πολύ μεγάλης ανομβρίας, με τα προβλήματα - κυρίως πλημμυρικής φύσεως - να θεωρούνται μεν σοβαρά, πλην όμως πολύ λιγότερα από τα μεγάλα πλεονεκτήματα αυτής της μπόρας, που ήρθε κι έφερε το "ξαναζωντάνεμα" της φύσης!

Η ανάγκη ασφαλιστικής κάλυψης από τον ΕΛΓΑ των πληγέντων ελαιοπαραγωγών, η έλλειψη έργων υποδομής στην ύπαιθρο και η ανασφάλεια που έχει ο παραγωγός των αγροτικών προϊόντων επανέρχονται στο προσκήνιο με αφορμή την κακοκαιρία των τελευταίων 24ώρων, που στην πραγματικότητα μόνο "κακοκαιρία" δεν μπορεί να χαρακτηρίζεται σε ό,τι αφορά την ύπαιθρο.

Ωστόσο, σε περιοχές γύρω από τα Πεζά, όπου κάποιοι παραγωγοί δεν πρόλαβαν να μαζέψουν τη σοδειά τους πριν ξεσπάσει η χαλαζόπτωση, υπάρχει συγκεκριμένη διαδικασία, που θα πρέπει να δρομολογήσουν οι ίδιοι οι πληγέντες από σήμερα ή από τις επόμενες ώρες, όπως εξηγεί στη "Νέα Κρήτη" ο αγροτοσυνεταιριστής και συνδικαλιστής Μιχάλης Καμπιτάκης.

«Εκείνοι οι αγρότες που έπαθαν ζημιά θα πρέπει να απευθυνθούν άμεσα στους ανταποκριτές του ΟΓΑ, που ασχολούνται και με τις αναγγελίες ζημιών στον ΕΛΓΑ, ώστε να ειδοποιηθεί ο Οργανισμός και να στείλει έναν επόπτη και έναν γεωπόνο για την πρώτη καταγραφή των ζημιών. Και θα ακολουθήσει η διαδικασία της αναγγελίας», λέει ο κ. Καμπιτάκης.

Πάντως, όπως εκτιμάει και ο ίδιος, οι ζημιές είναι περιορισμένης έκτασης, αφού έχουν σημειωθεί μόνο από χαλάζι, ενώ οι βροχές όπου έπεσαν μόνο καλό έκαναν στις καλλιέργειες, με εξαίρεση βέβαια κάποιες κατολισθήσεις από το σχηματισμό χειμάρρων.

«Το νερό είναι απαραίτητο. Και μάλιστα δεν είναι και αρκετό για να καλύψει τις ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί από τη φετινή ανομβρία», αναφέρει από την πλευρά του στην εφημερίδα μας και ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αστερουσίων Μανόλης Καρκαβάτσος.

«Όπως μας λένε οι παλιοί, η ελιά, όταν ζοριστεί, επανέρχεται δύσκολα, και έτσι, αν δε βρέξει και άλλες φορές από τώρα και μετά, θα χρειαστεί από τον επόμενο μήνα να ανοίξουμε τις βάνες και να ποτίσουμε τα λιόφυτα», λέει ο συνδικαλιστής, που επισημαίνει επίσης ότι το γεγονός πως ο ΕΛΓΑ δεν καλύπτει τις ζημιές των ελαιοπαραγωγών έχει να κάνει με μια γενικότερη απαξίωση του Οργανισμού από την κυβέρνηση, με απώτερο σκοπό την ιδιωτικοποίησή του.


«Είναι διψασμένη η γη»

«Στις Αρχάνες από χθες (σ.σ. προχθές)», ανέφερε χαρακτηριστικά στη "Νέα Κρήτη" ο αγρότης Στάθης Καφετζογιαννάκης, «έχει βγάλει τουλάχιστον 9 πόντους νερό. Αλλά η γη είναι διψασμένη και το πίνει όλο στην περιοχή μας.

»Δεν έχει καμία σχέση η συγκυρία αυτή με την περίπτωση του χειμώνα του 2015, όταν από το πολύ νερό είχε κορεστεί το έδαφος και είχαμε τόσο πολύ μεγάλες καταστροφές. Αυτά φέτος δε συμβαίνουν», επισήμανε ο Στάθης Καφετζογιαννάκης και ξεκαθάρισε ότι «οι ζημιές είναι μόνο από το χαλάζι. Αλλά, αν δε συμπληρώνει ένας παραγωγός ζημιά στο 25% της παραγωγής του, ο ΕΛΓΑ δεν τον αποζημιώνει»!

Την ίδια ώρα, φαίνεται πλέον ξεκάθαρα, όπως λέει ο ίδιος, ότι βιώνουμε για τα καλά τη λεγόμενη κλιματική αλλαγή. «Έχουμε τροπικά φαινόμενα. Από τη ζέστη στο κρύο και πάει λέγοντας. Όμως εμείς δεν είμαστε προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουμε τις καταστάσεις αυτές, ενώ δεν έχουμε και τα αναγκαία εκείνα έργα για να αποταμιεύουμε το νερό και να το έχουμε όταν υπάρχει ξηρασία».

Και έφερε ως παράδειγμα το φράγμα του Χαλαβριανού Ποταμού στην περιοχή των Αρχανών, που εδώ και 11 χρόνια δε λέει να τελειώσει, όπως ακόμα και το φράγμα Αποσελέμη, που, ενώ δεν έχει τελειώσει, έχει "καταπιεί" τρελά ποσά μέχρι στιγμής και έπεται και συνέχεια...


Πρόταση για ΕΛΓΑ

Στο μεταξύ, μια ενδιαφέρουσα πρόταση για τη σωστή και ουσιαστική κάλυψη των ζημιών των ελαιοπαραγωγών, που μέχρι σήμερα σπάνια αποζημιώνονται για ζημιές στα ελαιόδεντρα, διατυπώνει το στέλεχος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου και της ΟΑΣΝΗ Μιχάλης Καμπιτάκης.

«Από την εποχή που πρόεδρος του ΕΛΓΑ ήταν ο κ. Έξαρχος, είχαμε θέσει σε συζήτηση την πρόταση αυτή, αλλά από ένα σημείο και μετά οι συζητήσεις σταμάτησαν. Να αυξηθούν κατά 10 με 15 ευρώ το στρέμμα τα ασφάλιστρα του ΕΛΓΑ στα ελαιόδεντρα και να ενταχθεί στον κανονισμό του, ώστε να αποζημιώνεται από τον ίδιο του ΕΛΓΑ και όχι από τα ΠΣΕΑ και η ανθοφορία της ελιάς.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ:


"Σήμερα οι ελαιοπαραγωγοί πληρώνουμε μόλις 3 ευρώ το στρέμμα στις ελιές. Δεν υπάρχει σημαντική επιβάρυνση. Δεν είναι λοιπόν δύσκολο να αυξηθεί η εισφορά σε αυτά τα επίπεδα και να έχουμε από την άλλη την ασφαλιστική κάλυψη στην ανθοφορία», είπε στην εφημερίδα μας ο κ. Καμπιτάκης.

Ο ίδιος πάντως συναντάει μόνο αρνήσεις από τους παραγωγούς. «Κι εμείς, όταν μας είπαν ότι θα ασφαλίζονται τα επιτραπέζια σταφύλια με 80 ευρώ το στρέμμα, αντιδράσαμε. Στην πορεία, όμως, αποδείχτηκε ότι τουλάχιστον δε μας αδίκησε ξανά ο ΕΛΓΑ, δίνοντας αποζημιώσεις κατ' εξαίρεση σε άλλες περιοχές της χώρας», κατέληξε ο κ. Καμπιτάκης.

Καταγγελία οικοδόμων
«Ηράκλειο, όπως Βενετία»

Ηράκλειο όπως... «Βενετία»... Κάπως έτσι σχολιάζει την απαράδεκτη κατάσταση στην πόλη του Ηρακλείου (αλλά και στα προάστια αυτού) η διοίκηση του Συνδικάτου Οικοδόμων Ν. Ηρακλείου, κάνοντας λόγο για «έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων για την προστασία των λαϊκών νοικοκυριών, που βρίσκονται ανοχύρωτα στο έλεος των καιρικών φαινομένων.

»Ταυτόχρονα, αποκαλύπτουν» (τα προβλήματα αυτά, σύμφωνα με την ανακοίνωση) «τις ευθύνες των κυβερνώντων, που κλείνουν τα αφτιά τους στις επανειλημμένες προτάσεις τόσο της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, όσο και του Συνδικάτου μας για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα»!

Η ανακοίνωση των οικοδόμων συνεχίζει ως εξής: «Η εκπόνηση και υλοποίηση ενός συνολικού αντιπλημμυρικού σχεδιασμού για όλη τη χώρα θα μείωνε τους κινδύνους και τις βαριές συνέπειες, ενώ ταυτόχρονα θα έδινε δουλειά σε έναν κλάδο όπως των κατασκευών, που μαστίζεται από παρατεταμένη και μεγάλη σε μέγεθος ανεργία.

»Τα αντιπλημμυρικά έργα όμως δεν ιεραρχούνται ως προτεραιότητα από τον κυβερνητικό σχεδιασμό, από την εκάστοτε κυβέρνηση, αλλά και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, γιατί δε φέρνουν τα προσδοκώμενα κέρδη στο κατασκευαστικό κεφάλαιο. Βλέπουμε τις κυβερνήσεις να επιδοτούν βιομήχανους και τραπεζίτες με εκατομμύρια και να αφήνουν στο έλεος των έντονων καιρικών φαινομένων τις λαϊκές οικογένειες».

Παγκρήτια συνάντηση αγροτών: Έρχεται ο Μπούτας στο Ηράκλειο

Την ίδια ώρα, οι αγροτοσυνδικαλιστές που ανήκουν στο μέτωπο της ΠΑΣΥ και των συνεργαζόμενων φορέων έχουν προσκαλέσει στο Ηράκλειο για τις 12 του μήνα τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας και επικεφαλής της Επιτροπής των Μπλόκων Βαγγέλη Μπούτα.
Όπως ξεκαθαρίζει στην εφημερίδα μας ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αστερουσίων Μανόλης Καρκαβάτσος, «πρόκειται να γίνει στο Ηράκλειο μια παγκρήτια συνάντηση, από την οποία δεν πρέπει να λείπει κανένας αγροτικός φορέας.

Τα προβλήματα των αγροτών δεν είναι ούτε κόκκινα, ούτε πράσινα, ούτε μπλε. Και είναι ανοιχτές οι πόρτες μας σε όλους τους συναδέλφους, για να αποφασίσουμε από κοινού το μέτωπο του αγώνα μας κατά της ΚΑΠ και της πολιτικής κυβέρνησης και δανειστών».
Το σημείο της συνάντησης δεν έχει αποφασιστεί ακόμη, ενώ μέχρι στιγμής θεωρείται σίγουρη η κάθοδος του Βαγγέλη Μπούτα στο Ηράκλειο.

Ερώτηση Δανέλλη

Εντωμεταξύ, ερώτηση για το χαλάζι σε καλλιέργειες του νομού Ηρακλείου κατέθεσε προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ο βουλευτής Ηρακλείου με το Ποτάμι Σπύρος Δανέλλης.

Στην ερώτησή του, ο βουλευτής επισημαίνει την αναγκαιότητα άμεσης ανταπόκρισης των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου, προκειμένου να επισπεύσουν τις απαραίτητες ενέργειες για την καταγραφή των ζημιών και την αποζημίωση των παραγωγών, καθώς ο αγροτικός κόσμος του νησιού δε σταματάει να μετρά ζημιές και ανεπανόρθωτες καταστροφές από τα παρατεταμένα και αλλεπάλληλα καιρικά φαινόμενα που πλήττουν την παραγωγή του.
http://www.neakriti.gr/?page=newsdetail&DocID=1370040&srv=149

Δεν υπάρχουν σχόλια: