ΚΙΒΩΤΟΣ

...Ταξιδεύοντας στο χρόνο, με φίλους που δεν πρόλαβαν να "μεγαλώσουν"... Και όλο ταξιδεύουμε μαζί, αναζητώντας το Νησί της Ελευθερίας των Ανθρώπων...




Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2016

Φτηνά ισπανικά λάδια "έριξαν" την τιμή του κρητικού


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Χριστόφορος Παπαδάκης

"Παράξενο" χρονικό σημείο για την αγορά του κρητικού ελαιολάδου, που καλό είναι να ληφθεί σοβαρά υπόψη από τους ίδιους τους ελαιοπαραγωγούς ως προς την τακτική που θα ακολουθήσουν, για να συμβάλουν και πάλι στην παραπέρα άνοδο των τιμών, έχει αρχίσει να δημιουργείται, αφού οι τιμές έχουν υποστεί τις τελευταίες μέρες... μείωση στον παραγωγό και αύξηση στις δημοπρασίες. Υπάρχουν βέβαια και πολλές τιμές που παραμένουν σταθερές, με τους περισσότερους όμως να αποφεύγουν να τιμολογήσουν, μέχρι να ξεπεραστεί μια μικρή "αναστάτωση" στη διεθνή αγορά!



Οι καλές προοπτικές για τη φετινή χρονιά θεωρούνται ως σχεδόν σίγουρες, αλλά στην παρούσα φάση η τιμή παραγωγού, μέσω δημοπρασιών, έχει σκαρφαλώσει στα 3,92 ευρώ το κιλό, μέσα όμως από δημοπρασία του Συνεταιρισμού Ζάκρου και για οξύτητα 0,4. Αυτά τα στοιχεία δίνει στη δημοσιότητα μέσα από την ιστοσελίδα του (www.sedik.gr) o Σύνδεσμος Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης, με καταγραφή τιμών από συνεταιρισμούς και ιδιώτες και στους τέσσερις νομούς του νήσου μας, με την τελευταία να φέρει την ημερομηνία της 20ής Δεκεμβρίου.

Σε ανακοίνωσή του, ο ΣΕΔΗΚ εκφράζει την απορία του, μάλιστα, «γιατί δε γίνονται διαγωνισμοί απ' όλους τους Συνεταιρισμούς»! Και προσθέτει τα εξής: «Συνεχίζεται η άνοδος των τιμών ελαιολάδου, που επιτυγχάνεται σε δημοπρασίες που γίνονται στην Κρήτη, ενώ σταθερά υψηλές αλλά σε χαμηλότερα επίπεδα διατηρούνται στα ιδιωτικά ελαιοτριβεία και στο εμπόριο.

Στο διαγωνισμό που έγινε από τον Α.Σ. Ζάκρου Σητείας στις 12 Δεκεμβρίου 2016, για ποσότητα 30 τόνων, οξύτητας 0,4%, συμμετείχαν 5 ενδιαφερόμενοι και η τιμή που κατακυρώθηκε ήταν 3,92 ευρώ/κιλό.

Στο διαγωνισμό που έγινε από τον Α.Σ. Σκοπής Σητείας στις 16 Δεκεμβρίου 2016, για ποσότητα 60 τόνων, οξύτητας 0,5%, συμμετείχαν τρεις ενδιαφερόμενοι και η τιμή στην οποία κατακυρώθηκε ήταν 3,81 ευρώ/κιλό.

Εξάλλου, σε εξέλιξη βρίσκεται διαγωνισμός από τον Α.Σ. Κριτσάς, για ποσότητα 60 τόνων, οξύτητας 0,4%, με προθεσμία λήξης υποβολής προσφορών στις 22 Δεκεμβρίου (σ.σ. σήμερα), όπως φαίνεται σε σχετική ανάρτηση στην ιστοσελίδα του ΣΕΔΗΚ www.sedik.gr.

Διαπιστώνεται, έτσι, ότι αρχίζει να συνειδητοποιείται το γεγονός ότι η διαδικασία των διαγωνισμών είναι οπωσδήποτε καλύτερη γιατί, εκτός από τη διαφάνεια που παρέχει, τελικά επιτυγχάνει και υψηλότερες τιμές. Ωστόσο, απορίας άξιο παραμένει το γεγονός ότι η διαδικασία αυτή δεν ακολουθείται απ' όλους τους Συνεταιρισμούς, όπως θα έπρεπε.

Τη διαδικασία των διαγωνισμών ή δημοπρασιών συνιστά και προωθεί από πέρυσι ο ΣΕΔΗΚ και τη διευκολύνει δημοσιεύοντας δωρεάν στην ιστοσελίδα του τους διαγωνισμούς που προκηρύσσονται.

Βέβαια, οι τιμές που διαμορφώνονται στην αγορά με άλλες διαδικασίες διάθεσης, καίτοι διατηρούνται αρκετά υψηλές, είναι αρκετά χαμηλότερες από εκείνες των δημοπρασιών.

Έτσι, σύμφωνα με το δελτίο τιμών του ΣΕΔΗΚ της 20ής Δεκεμβρίου, που έχει ήδη αναρτηθεί στην ιστοσελίδα www.sedik.gr, οι τιμές για ελαιόλαδο 0,3 κυμαίνονται στην Κρήτη από 3,35-3,55 €/κ. και στην Πελοπόννησο από 3,20-3,60 €/κ. Σύμφωνα με το ίδιο δελτίο, στην Ισπανία κυμαίνονται από 3,30-4,30 €/κ. και στην Ιταλία 5,60-5,75 €/κ.».


«Δεν είναι εύκολο αυτό»

Σχολιάζοντας στην εφημερίδα "Νέα Κρήτη" την πάγια θέση του ΣΕΔΗΚ για τις δημοπρασίες στους συνεταιρισμούς, ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ηρακλείου Ανδρέας Στρατάκης δε διαφωνεί ως προς την ανάγκη των δημοπρασιών, αλλά τονίζει ότι «αυτό δεν είναι εύκολο. Χρειάζεται να υπάρχει στο συνεταιριστικό ελαιουργείο η υποδομή. Και πρέπει να υπάρχουν και οι παραγωγοί που θα μπορούν να παράγουν την ίδια ποιότητα του λαδιού ή σχεδόν την ίδια. Να υπάρχει διαφορετική άλεση. Διαφορετικές δεξαμενές, για να μπορέσουν να γίνουν οι δημοπρασίες»...

Σύμφωνα με το συνεταιριστή, δεν είναι τυχαίο που η Ένωση Ηρακλείου ΑΒΕΕ έριξε στις 20 του μήνα την τιμή στα 3,40 ευρώ το κιλό, στην οξύτητα των 3 γραμμών, δηλαδή κατά 10 λεπτά σε σχέση με την τιμή με την οποία μπήκε δυναμικά φέτος στην αγορά του προϊόντος.

«Υπάρχει αυτήν την περίοδο ένα πρόβλημα στην αγορά. Απ' ό,τι φαίνεται, η αγορά έχει "παγώσει" και έχουν μειωθεί και οι τιμές. Φάνηκε στην αρχή της εβδομάδας να υπάρχει ένα θέμα. Αλλά οι προοπτικές παραμένουν καλές. Ωστόσο, μην περιμένουν και οι παραγωγοί να πάει το λάδι στα 4 ευρώ για να πουλήσουν, γιατί μπορεί και να μην πάει», λέει ο συνεταιριστής και προσθέτει ότι στη διεθνή αγορά έχει μπει με φτηνότερο λάδι από το δικό μας η Ισπανία. Υπάρχει και μια τάση φέτος να παίρνουν μεγάλη ποσότητα λαδιών στο σπίτι τους οι παραγωγοί, ενώ η "κοιλιά" που διαμορφώνεται είναι φυσιολογική και αναμένεται σύντομα η ανάκαμψη.


«Να μην πουλάνε»

Από την πλευρά του, ο τυποποιητής ελαιολάδου Μιχάλης Αλμπαντάκης τονίζει ότι «ο μόνος που θεωρεί άνοδο των τιμών είναι ο ΣΕΔΗΚ. Στην πραγματικότητα το λάδι έχει πέσει. Οι τιμές είναι καθοδικές και ο κόσμος δεν πρέπει τώρα να πανικοβάλλεται. Πρέπει να "κόβει" αυτό που έχει ανάγκη και, αν μπορεί, να μην "κόβει" καθόλου. Έτσι, από τη μεριά μας κι εμείς θα μπορούμε να μην προσφέρουμε στο εξωτερικό λάδια, ώστε να προσπαθήσουμε να ανεβάσουμε τις τιμές. Εάν πανικοβληθεί ο κόσμος και "κόβει" κάθε μέρα, οι τιμές θα πέσουν παρακάτω»...

Σύμφωνα με τον κ. Αλμπαντάκη, ο λόγος της μικρής πτώσης της τιμής είναι τα φτηνότερα ισπανικά λάδια, όπου και προσφεύγουν οι Ιταλοί στο χύμα ελαιόλαδο, δημιουργώντας τεχνητή έλλειψη αγοραστικού ενδιαφέροντος σε βάρος του δικού μας ελαιολάδου, για να καταφέρουν να ρίξουν τις τιμές.


Βελτίωση με τον καιρό


«Υπάρχει ενδιαφέρον στο ποιοτικό»

«Έχουν ενδιαφέρον τα λάδια μέχρι 3 ή 3,5 γραμμές ή κάτω από αυτές, που στην ουσία ενδιαφέρουν την εσωτερική αγορά και συγκεκριμένα την τυποποίηση του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου. Από 'κει και πάνω, υπάρχει ένα πρόβλημα», λέει στη "Νέα Κρήτη" και ο επιχειρηματίας-ιδιοκτήτης της εταιρείας "Αγγελιδάκης Α.Ε.", γεωπόνος Κώστας Αγγελιδάκης.

«Επομένως, βλέπουμε ότι η αγορά "τραβάει" στην ουσία ό,τι λάδια ενδιαφέρουν τους τυποποιητές. Εμάς ευτυχώς στο ελαιουργείο μας στο Ασήμι τα περισσότερα λάδια είναι κάτω από τις 4 γραμμές. Τώρα, ένα λάδι 5 και 6 γραμμές εγώ μπορώ να το αγοράσω στα 3,50 ευρώ το κιλό. Δεν έχω δυνατότητα για μεγαλύτερη τιμή προς το παρόν, αλλά οι προοπτικές παραμένουν καλές για το κρητικό ελαιόλαδο φέτος», καταλήγει ο κ. Αγγελιδάκης.

Στο μεταξύ, τόσο ο κ. Αγγελιδάκης όσο και ο κ. Αλμπαντάκης ξεκαθαρίζουν ότι όσο περνάει η χρονιά, οι ποιότητες του ελαιολάδου που παράγεται στην Κρήτη βελτιώνονται.

Το σίγουρο είναι πάντως, σύμφωνα με όσα μας λένε και οι ίδιοι, ότι με βάση τις τιμές αυτές, δε συμφέρει κανέναν από την τοπική αγορά να φέρει στην Κρήτη ισπανικά λάδια και άρα δεν αναμένεται να έχουμε τα δυσάρεστα φαινόμενα των ελληνοποιήσεων, που υπήρχαν άλλες εποχές.
http://www.neakriti.gr/?page=newsdetail&DocID=1374941&srv=127

Δεν υπάρχουν σχόλια: