ΚΙΒΩΤΟΣ

...Ταξιδεύοντας στο χρόνο, με φίλους που δεν πρόλαβαν να "μεγαλώσουν"... Και όλο ταξιδεύουμε μαζί, αναζητώντας το Νησί της Ελευθερίας των Ανθρώπων...




Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2016

Δεκέμβρης, μήνας πληρωμών... για τους αγρότες


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Χριστόφορος Παπαδάκης

Εύκολα εισπράττει από αυτούς, αλλά δύσκολα πληρώνει τους αγρότες και τους παραγωγούς της χώρας το Ελληνικό Δημόσιο. Η εξόφληση των επιδοτήσεων αποτελεί μια πολυπόθητη "ανάσα" για την ύπαιθρο αλλά και τις πόλεις, που εκκρεμεί ως κυβερνητική δέσμευση για έναρξη καταβολής την 20ή του μήνα.



Από 'κει και πέρα, υπάρχει και μια σειρά πληρωμών προς τους δικαιούχους παραγωγούς, που καθιστούν το Δεκέμβριο ως μήνα ανακούφισης για τον αγροτοκτηνοτροφικό κόσμο, που όμως τρομάζει με την ιδέα ότι αλλάζει ο χρόνος και έχει να πληρώσει ένα σωρό χρήματα, από το μπαράζ των φορολογικών και ασφαλιστικών του επιβαρύνσεων, όπως δρομολογούνται!

Τουλάχιστον κι αυτά τα λίγα είναι "κάτι" για τον κόσμο της υπαίθρου και όσους διαμένουν στις πόλεις αλλά διατηρούν αγροτικές περιουσίες και έχουν "δικαιώματα" για τις περιουσίες τους αυτές, άσχετα βέβαια αν έχουν ή δεν έχουν προϊόντα (βάσει της περίφημης νέας ΚΑΠ).

Έτσι, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Ηρακλείου Γιώργο Τζωρτζάκη, όλοι περιμένουν την υλοποίηση της κυβερνητικής δέσμευσης για πληρωμές της δεύτερης δόσης και του λεγόμενου "πρασινίσματος" για τις 20 Δεκεμβρίου, με στόχο πάντα να γίνει η εξόφληση πριν από τα Χριστούγεννα, για να μπορέσουν οι παραγωγοί... να κάνουν Χριστούγεννα!

Ταυτόχρονα, με τα χρήματα αυτά θα γίνει και η πληρωμή του συνόλου των δικαιωμάτων, για τους παραγωγούς εκείνους που από την πρώτη δόση δεν κάλυπταν το όριο των 250 ευρώ, ενώ το καλύπτουν στη δεύτερη δόση, και θα πάρουν και τις δύο δόσεις μαζί. Και σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για χιλιάδες δικαιούχους σε ολόκληρη τη χώρα, που έχουν πέσει θύματα αυτών των "λεπτομερειών", οι οποίες δεν οφείλονται μόνο στη νέα ΚΑΠ αλλά και στον τρόπο εφαρμογής της από το ελληνικό κράτος...

Να υπενθυμίσουμε ότι στην πρώτη πληρωμή καταβλήθηκε το 70% της βασικής ενίσχυσης, που αποτελεί το 55% της ενιαίας ενίσχυσης. Τώρα θα πληρωθεί το υπόλοιπο 30% της βασικής (354 εκατ. ευρώ), του πρασινίσματος (567 εκατ. ευρώ) και των γεωργών νεαρής ηλικίας (15 εκατ. ευρώ).


Άλλες πληρωμές

«Ξέραμε ότι οι αποζημιώσεις για τον περονόσπορο θα γίνονταν το Σεπτέμβριο, ενώ δεν έχουν γίνει ακόμα», τονίζει ο πρόεδρος της ΟΑΣΝΗ Γιώργος Τζωρτζάκης και εκφράζει την πεποίθηση ότι μέσα στο Δεκέμβριο θα λήξει και αυτή η υπόθεση που ταλανίζει την ύπαιθρο της Κρήτης, και συγκεκριμένα τους αμπελουργούς, από την άνοιξη προς καλοκαίρι του 2011! Ο κ. Τζωρτζάκης λέει επίσης ότι μετά τις 15 Δεκεμβρίου αναμένεται να καταβληθεί στους δικαιούχους και η εξισωτική αποζημίωση, ενώ η υπόσχεση κι εδώ ήταν ότι επρόκειτο να δοθεί τέλος του Νοεμβρίου.

Την ίδια στιγμή εκκρεμούν και αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ από διάφορα αίτια καταστροφής της παραγωγής σε ελαιοπαραγωγούς και αμπελουργούς. «Μιλάμε για αποζημιώσεις που έχουν καθυστερήσει και, όπως φαίνεται, θα συνεχίσουμε να έχουμε καθυστερήσεις. Κι αυτό είναι ένα θέμα που πρέπει να το δουν και να αλλάξουν τον τρόπο πληρωμής»...

Στο μεταξύ, ο Γιώργος Τζωρτζάκης επαναλαμβάνει αυτό που γράψαμε και χθες, ότι υπάρχουν προτάσεις παλιότερες για αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των ελαιοπαραγωγών προς τον ΕΛΓΑ, μέσα από αναλογιστικές μελέτες που είχαν κατατεθεί από το 2014 επί προεδρίας Έξαρχου στο φορέα, αλλά στη συνέχεια άλλαξε η κυβέρνηση και οι μελέτες αυτές - που δεν αφορούσαν μόνο τις ελαιοκαλλιέργειες, αλλά μεταξύ των άλλων και την κτηνοτροφία - έμειναν στα συρτάρια.

«Ας εντάσσονται προαιρετικά όσοι παραγωγοί επιθυμούν ώστε να αποζημιώνονται καταστροφές στην ανθοφορία της ελιάς», λέει ο κ. Τζωρτζάκης.


Ανάστατοι οι ελαιοπαραγωγοί


«Καμία εισφορά στον ΕΛΓΑ»

Στο μεταξύ πάντως, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ρεθύμνου, Γιώργος Κατσανέβας, ξεκαθαρίζει ότι οι ελαιοπαραγωγοί του νομού είναι ανάστατοι με τον ΕΛΓΑ και δε δέχονται ούτε να αυξηθούν οι εισφορές αλλά ούτε καλά-καλά και να πληρώνουν. «Όσοι παραγωγοί ενημερώνονται για τις προτάσεις αυτές επιμένουν στην ανάγκη να φύγουμε εντελώς από τον ΕΛΓΑ εμείς ως ελαιοπαραγωγοί. Και τονίζουν ότι πρέπει η Κρήτη συνολικά να ζητήσει να εξαιρεθεί και να πληρώνουν εισφορές προαιρετικά όσοι επιθυμούν», τονίζει ο συνδικαλιστής.

http://www.neakriti.gr/?page=newsdetail&DocID=1370314&srv=127

Δεν υπάρχουν σχόλια: