ΚΙΒΩΤΟΣ

...Ταξιδεύοντας στο χρόνο, με φίλους που δεν πρόλαβαν να "μεγαλώσουν"... Και όλο ταξιδεύουμε μαζί, αναζητώντας το Νησί της Ελευθερίας των Ανθρώπων...




Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2016

Πήρε "φωτιά" το πετρέλαιο επικρατεί πάγος στα σπίτια


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Χριστόφορος Παπαδάκης

Μέχρι και το... ευρώ έχει "χτυπήσει" σε ορισμένα πρατήρια υγρών καυσίμων η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, με μια μέση τιμή σε επίπεδο νομού Ηρακλείου που σίγουρα δεν πέφτει κάτω από τα 0,98 ευρώ το λίτρο, σύμφωνα με την εκτίμηση που μεταφέρει στη "Νέα Κρήτη" ο πρόεδρος των βενζινοπωλών Λυκούργος Σαμόλης.



Μάλιστα, ο ίδιος τονίζει ότι έχουν διαμορφωθεί απότομα μέσα σε μία εβδομάδα διαδοχικές αυξήσεις που έχουν φτάσει στα 4 με 4,5 λεπτά το λίτρο, γεγονός που καταδικάζει τα λαϊκά νοικοκυριά να μείνουν χωρίς θέρμανση χρονιάρες μέρες σαν κι αυτές που έρχονται, λόγω των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς!

Η αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, που φρόντισε να κάνει η κυβέρνηση στην έναρξη της φετινής χρονιάς διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης, σε συνδυασμό με την αύξηση των διεθνών τιμών, ως συνέπεια της απόφασης του ΟΠΕΚ να μειώσει την παραγωγή του "μαύρου χρυσού", έχουν μετατρέψει αυτό το είδος θέρμανσης σε είδος... πολυτελείας...

Μιλώντας στη "Νέα Κρήτη" χθες, ο πρόεδρος των πρατηριούχων του νομού Ηρακλείου Λυκούργος Σαμόλης δήλωσε ότι «αυτήν την εβδομάδα είχαμε γύρω στα 4 με 4,5 λεπτά αύξηση το λίτρο. Τώρα πάλι δείχνει μια μικρή πτώση της τιμής, αλλά ουσιαστικά τα 4,5 λεπτά έχουν μείνει»...

Και δεν είναι απλησίαστο μόνο το πετρέλαιο θέρμανσης. «Έχουμε και τις τιμές στη βενζίνη που είναι κατά μέσο όρο γύρω στο 1,53 ευρώ το λίτρο και στο ντίζελ κίνησης γύρω στο 1,19 με 1,20 ευρώ το λίτρο», όπως λέει χαρακτηριστικά.

Για την καταναλωτική συμπεριφορά, αναφέρει ότι «ο κόσμος δεν μπορεί να ανταποκριθεί. Ετοιμάζεται για τις γιορτές. Τι να κάνει και ο κόσμος... Υπάρχει βέβαια λίγη κίνηση από κάποιους που βάζουν μικρή ποσότητα πετρελαίου θέρμανσης για να μην κρυώνουν τα Χριστούγεννα. Αλλά είναι λίγοι αυτοί που το κάνουν».

Στο μεταξύ, έρχονται οι νέες αυξήσεις των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης στα καύσιμα και συγκεκριμένα στο ντίζελ κίνησης, την αμόλυβδη και το υγραέριο, με το "καλημέρα" της νέας χρονιάς.

Όπως εξηγεί ο κ. Σαμόλης, «το πετρέλαιο θέρμανσης δε θα έχει νέα επιβάρυνση στην παρούσα φάση, αλλά αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η αύξηση του ΕΦΚ στο εν λόγω καύσιμο, που μπήκε στις 15 Οκτωβρίου, είναι της τάξεως του 13%. Είχαν βάλει την αύξηση με την εκκίνηση του πετρελαίου θέρμανσης»!


«Καθόλου φόρους»

Ο πρόεδρος των βενζινοπωλών, στο σημείο αυτό, τονίζει την ανάγκη το πετρέλαιο θέρμανσης να μη φορολογείται καθόλου. «Είναι ένα κοινωνικό αγαθό. Και σαν Πανελλήνια Ομοσπονδία το φωνάζουμε: Να μην έχει φόρους. Ο κόσμος δεν έχει να ζεσταθεί. Η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη. Και το ίδιο το κράτος αναφέρει ότι έχει ζημιές από την αύξηση της τιμής. Άρα πρέπει να αλλάξει το σκηνικό και να το δουν με διαφορετικό τρόπο», ξεκαθαρίζει ο Λυκούργος Σαμόλης.

Αξιοσημείωτο είναι ότι στη συνολική τιμή του πετρελαίου θέρμανσης κατά λίτρο, η έμμεση φορολογία ανέρχεται σε ένα ποσοστό που δεν πέφτει κάτω από το 50%, όπως λέει στην εφημερίδα μας ο πρόεδρος των πρατηριούχων, για να δείξει πόσο πολύ ανεβάζει το κόστος η φορολογία του καυσίμου.

«Οι φόροι στο πετρέλαιο θέρμανσης φτάνουν το 50%. Άρα η κανονική του τιμή δεν ξεπερνάει σήμερα τα 50 λεπτά το λίτρο! Και συνεχίζεται η φορολόγησή του, παρά το γεγονός ότι οι ίδιοι οι κυβερνώντες παραδέχονται ότι χάνει έτσι και το κράτος. Συνεχίζουμε, δηλαδή, μέσα από τέτοιες πολιτικές και κάνουμε απαγορευτικό ένα προϊόν που το θέλουμε να είναι προσιτό στον κόσμο. Όταν θέλεις να γίνει απαγορευτικό ένα προϊόν, του βάζεις φόρους. Και έτσι δεν ψωνίζει κανείς»...

Μάλιστα, στη βενζίνη οι φόροι αντιπροσωπεύουν περίπου το 64% της συνολικής τιμής της, κάτι που δείχνει τις πολιτικές κατευθύνσεις των εκάστοτε κυβερνώντων στην Ελλάδα.

Σε ό,τι αφορά τις διακυμάνσεις των τιμών, ο Λυκούργος Σαμόλης ξεκαθαρίζει ότι ο κάθε πρατηριούχος, πλέον, έχει το δικαίωμα να ανεβάσει όποτε θέλει τις τιμές του, χωρίς να υπάρχει κάποια υποχρέωση από το νόμο εξάντλησης πρώτα των αποθεμάτων που μπορεί να έχει στις εγκαταστάσεις του.

«Το απόθεμα δεν είναι κριτήριο, γιατί πολλές φορές ανεβαίνει η τιμή και δεν την αναπροσαρμόζει προς τα πάνω ο πρατηριούχος ή μπορεί και να τη μειώσει. Η τιμή αλλάζει όποτε θέλει ο πρατηριούχος. Μπορεί να την αλλάξει και πέντε φορές τη μέρα», καταλήγει ο κ. Σαμόλης.
http://www.neakriti.gr/?page=newsdetail&DocID=1373451&srv=127

Δεν υπάρχουν σχόλια: