ΚΙΒΩΤΟΣ

...Ταξιδεύοντας στο χρόνο, με φίλους που δεν πρόλαβαν να "μεγαλώσουν"... Και όλο ταξιδεύουμε μαζί, αναζητώντας το Νησί της Ελευθερίας των Ανθρώπων...




Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2016

Δώρο Πρωτοχρονιάς οι αποζημιώσεις στους αμπελουργούς ή...για να πιουν έναν καφέ;


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Χριστόφορος Παπαδάκης

Θα είναι ανάλογες της συνολικής... "φιέστας" κυβέρνησης και ΕΛΓΑ, που είδαμε να εξελίσσεται στη διάρκεια του περασμένου καλοκαιριού, οι αποζημιώσεις των αμπελουργών της Κρήτης για τις φετινές πρωτόγνωρες καταστροφές στα επιτραπέζια σταφύλια, τα σουλτανί και τα οινοστάφυλα; Σύμφωνα, πάντως, με πληροφορίες, προγραμματίζεται να καταβληθούν, στο μεγαλύτερο τμήμα τους, οι εν λόγω αποζημιώσεις ως το τέλος της χρονιάς, με τους παραγωγούς να ευελπιστούν σε ανακούφιση και όχι σε μια ακόμη... κοροϊδία, για την καταστροφή που έχουν υποστεί!



Μέχρι το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας περιμένουν οι παραγωγοί, με μεγάλη αγωνία, την ανάρτηση των ονομάτων των δικαιούχων και των ποσών που θα λάβουν στις καταστάσεις που θα στείλει ο ΕΛΓΑ προς τους Δήμους της Κρήτης. Μόνο τότε θα έχουν εικόνα οι αμπελουργοί για το αν όλη αυτή η ιστορία της προσωπικής επίσκεψης του προέδρου του ΕΛΓΑ Φάνη Κουρεμπέ στο Ηράκλειο είχε κάποιο νόημα ή αν έγινε για να υπάρξει μια εντύπωση ότι «το κράτος είναι στο πλευρό των πληγέντων αμπελουργών της Κρήτης»... με το αζημίωτο φυσικά, αν λάβουμε υπόψη τον πακτωλό των εκατομμυρίων ευρώ που εισπράττει ο φορέας σε ασφαλιστικές εισφορές.


Τεράστιες ζημιές

Οι αποζημιώσες αυτές αφορούν σε δύο σημαντικές αναγγελίες: Η μία έχει να κάνει με την ανεμοθύελλα και η άλλη με τον καύσωνα της φετινής χρονιάς. Αυτές οι ζημιές ήταν που έβαλαν την "ταφόπλακα" στο κρητικό σταφύλι για την παραγωγική περίοδο 2016, όπως λένε οι αγροτοσυνδικαλιστές, που θεωρούν ως δεδομένο ότι ο ΕΛΓΑ θα βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη και θα αποζημιώσει τους πληγέντες (;)... Ή τουλάχιστον έτσι θέλουν να ελπίζουν...

Εξάλλου, αυτές οι δύο αναγγελίες αποτέλεσαν την αφορμή, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Φάνης Κουρεμπές να επισκεφτεί το Ηράκλειο την Τετάρτη 10 Αυγούστου, στις αρχές, δηλαδή, μιας δραματικής συγκομιδής σταφυλιών, ενόψει του τρυγητού και της εξαγωγικής δραστηριότητας. Μάλιστα, μαζί με αγροτοσυνδικαλιστές πραγματοποίησε αυτοψία στα κτήματα, ενώ επισκέφτηκε και εξαγωγείς επιτραπέζιων σταφυλιών. Για την επίσκεψή του τότε στο Ηράκλειο είχε εκδώσει και σχετικό δελτίο Τύπου ο ΕΛΓΑ...

Άλλωστε, για τις δύο μεγάλες αναγγελίες συγκαλέστηκε και σύσκεψη στην Περιφέρεια Κρήτης, υπό την προεδρία Κουρεμπέ, παρουσία βουλευτών, εκπροσώπων τοπικών φορέων, του περιφερειάρχη Σταύρου Αρναουτάκη, της αντιπεριφερειάρχη Θεανώς Βρέντζου και διοικητικών στελεχών του ΕΛΓΑ. Αλλά ακολούθησε και συνάντηση στη Βουλή μεταξύ του κ. Κουρεμπέ και αγροτοσυνδικαλιστών της Κρήτης, όπου κατατέθηκαν αριθμοί που σοκάρουν, δείχνοντας το μέγεθος της ζημιάς.

Εκτός από τον ίδιο, ήταν παρόντες ο αντιπρόεδρος κ. Ζανιάς, τοπικοί βουλευτές, η κ. Βρέντζου και δήμαρχοι της ενδοχώρας του νομού Ηρακλείου. Με βάση τα στοιχεία αυτά, η μείωση στην παραγωγή οινοσταφύλων ήταν της τάξης του 50% της παραγωγής σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, ενώ η μείωση στο επιτραπέζιο σταφύλι έφτασε στο 80%. Και αυτά τα στοιχεία στηρίχτηκαν σε στοιχεία της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνοτροφίας του νομού Ηρακλείου, σύμφωνα με τα οποία: Το 2014 η εξαγωγή του επιτραπέζιου σταφυλιού της Κρήτης έφτασε τους 16.000 τόνους. Το 2015 η εξαγωγή έφτασε τους 9.000 τόνους, λόγω των καταστροφικών βροχοπτώσεων που σημειώθηκαν την ημέρα της Παναγίας, στις 15 Αυγούστου του συγκεκριμένου χρόνου. Από τις βροχές εκείνες καταστράφηκε το 50% της παραγωγής.

Κι ερχόμαστε στο 2016, με τις εξαγωγές του επιτραπέζιου σταφυλιού να μην υπερβαίνουν τους 5.500 τόνους!

Όπως μας έλεγαν χθες οι αγροτοσυνδικαλιστές, «τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους. Έχουν κατατεθεί επίσημα στα κεντρικά του ΕΛΓΑ στην Αθήνα και οι παραγωγοί ανυπομονούν για μια σωστή αποζημίωση»...


Πριν τα Χριστούγεννα η εξισωτική


Στις 20 Δεκεμβρίου οι επιδοτήσεις

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, που έρχεται μετά από μερικές μέρες να επιβεβαιώσει τη "Νέα Κρήτη" και τις πληροφορίες του αντιπροέδρου της Ομάδας Αμπελουργών Κρήτης και της ΕΑΣΗ Μύρωνα Χιλετζάκη, πριν τα Χριστούγεννα θα πραγματοποιηθεί η πληρωμή του 100% της εξισωτικής αποζημίωσης του 2016, που ανέρχεται σε 243,5 εκατομμύρια ευρώ. Επιπλέον, όπως επίσης μας έχει μεταφέρει ο κ. Χιλετζάκης, η εξόφληση για τις επιδοτήσεις της βασικής και της "πράσινης" ενίσχυσης θα γίνει κατά πάσα πιθανότητα κοντά στις 20 Δεκεμβρίου.

Την πραγματοποίηση των πληρωμών επιβεβαίωσε και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βασίλειος Κόκκαλης. Εξάλλου, με τη δημοσίευση τις αμέσως επόμενες ημέρες της υπουργικής απόφασης, που υπέγραψε στις 8 Δεκεμβρίου ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, μπαίνει στην τελική ευθεία η πληρωμή των τελευταίων αποζημιώσεων για τις ζημιές από τον περονόσπορο του 2011. Όπως έχει αποκαλύψει η εφημερίδα μας, πρόκειται για πάνω από 1,5 εκατομμύριο ευρώ, που θα καταβληθούν μέχρι το τέλος του μήνα σε περίπου 2.000 δικαιούχους, των οποίων οι ενστάσεις έγιναν δεκτές και, αν δε δοθούν τα χρήματα ως το τέλος της χρονιάς, θα χαθούν λόγω πενταετίας!

Ήδη οι πρώτοι πίνακες, που αφορούν δικαιούχους του δήμου Φαιστού, έχουν αναρτηθεί και σταδιακά ακολουθεί το αμέσως επόμενο διάστημα η ανάρτηση και των υπολοίπων.
http://www.neakriti.gr/?page=newsdetail&DocID=1372690&srv=127

Δεν υπάρχουν σχόλια: