ΚΙΒΩΤΟΣ

...Ταξιδεύοντας στο χρόνο, με φίλους που δεν πρόλαβαν να "μεγαλώσουν"... Και όλο ταξιδεύουμε μαζί, αναζητώντας το Νησί της Ελευθερίας των Ανθρώπων...




Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2016

Το “θρίλερ” των απλήρωτων παραγωγών της φόρμας 6

ΕΛΙΕΣ
 ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Χριστόφορος Παπαδάκης

Πάλι μένουν χωρίς πληρωμές οι παραγωγοί της περίφημης φόρμας 6, που ανέρχονται σε εκατοντάδες στην Κρήτη και χιλιάδες σε ολόκληρη τη χώρα, για λόγους που δεν οφείλονται σε δικά τους λάθη, αλλά σε διαδικασίες που ακολούθησαν οι τελευταίες κυβερνήσεις και οι διοικήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ. 


Κι ενώ ο αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ Γιώργος Αποστολάκης δήλωσε στη "Νέα Κρήτη" χθες ότι είναι θέμα ημερών το "πράσινο φως" των Βρυξελλών, για να δοθούν τα χρήματα, οι παραγωγοί είναι ανάστατοι, καθώς εδώ και δύο χρόνια δεν έχουν λάβει τα δικαιώματα που τους μεταβίβασαν οι γονείς τους ή άλλοι συγγενείς, μέσα από διαδικασίες που τους υπέδειξαν οι αρμόδιες υπηρεσίες!
Την ώρα δηλαδή που οι δικαιούχοι παραγωγοί σε ολόκληρη τη χώρα περιμένουν με μεγάλη αγωνία να λάβουν τη δεύτερη δόση της φετινής τους επιδότησης, οι παραγωγοί που ανήκουν στην άτυχη κατηγορία της φόρμας 6 δεν έχουν καμία ανακοίνωση για την έκβαση της υπόθεσης που τους έχει καταταλαιπωρήσει εδώ και δύο χρόνια.
Μάλιστα, το μέλος της διοίκησης της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου και της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Ηρακλείου Μιχάλης Καμπιτάκης τονίζει στην εφημερίδα μας ότι δεν έχει αλλάξει τίποτα ως προς την απόφαση της ΟΑΣΝΗ να καταθέσει αγωγή εναντίον του ελληνικού κράτους, διεκδικώντας τα χρήματα των παραγωγών.
«Είναι έτοιμη η αγωγή και θα κατατεθεί. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος», επισημαίνει ο συνδικαλιστής, ξεκαθαρίζοντας ότι «το "πράσινο φως" από τον αρμόδιο επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει δοθεί κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα»...
Για το λόγο αυτό, ο κ. Καμπιτάκης δεν μπορεί να κατανοήσει οποιονδήποτε λόγο κι αν προβάλλει η κυβέρνηση, για να δικαιολογήσει την υπερβολική καθυστέρηση προς την τακτοποίηση του ζητήματος.
«Εμείς έχουμε πάρει δεσμεύσεις και από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, μέσω των αντιπροέδρων του φορέα, δύο και τρεις φορές. Έχουμε πάρει δεσμεύσεις και από το υπουργείο ότι θα το φτιάξουν το θέμα, αλλά είναι μόνο δεσμεύσεις. Τώρα που γίνονται οι πληρωμές έπρεπε να είναι φτιαγμένο. Δηλαδή, τον Αύγουστο δεν είχαμε πληρωμές, δεν το έφτιαχναν. Το ίδιο τον Οκτώβριο. Τώρα όμως που γίνονται οι πληρωμές, έπρεπε αυτό να έχει ξεκαθαριστεί. Όπως έγινε και με αυτούς που τους έβγαλε μη ενεργούς αγρότες το σύστημα. Τώρα θα πληρωθούν οι άνθρωποι», λέει ο Μιχάλης Καμπιτάκης.
Μάλιστα, πρόκειται για πολύ κόσμο σε όλη τη χώρα που ανήκει σε αυτήν την κατηγορία. Υπολογίζεται ότι ανέρχονται στους 28.000 παραγωγούς σε ολόκληρη τη χώρα, με εκατοντάδες να βρίσκονται στην Κρήτη και για ποσά που κατά μέσο όρο είναι μεγάλα.
«Είναι παλιά πετσοκομμένα δικαιώματα. Δηλαδή, κάποιος παραγωγός ήθελε να κάνει το παιδί του νέο αγρότη. Γύριζε λοιπόν στο όνομα του γιου του τα στρέμματά του και την επιδότησή του. Και όταν πέρυσι φύγαμε από τη μια προγραμματική περίοδο να πάμε στην άλλη, αυτά τα δικαιώματα βρέθηκαν στο κενό. Γιατί ο πατέρας πλέον δεν έκανε ενεργοποίηση. Αν ο πατέρας είχε κρατήσει ένα μέρος από αυτά, τα δικαιώματα πάλι γύριζαν πίσω στο όνομά του. Αλλά έχουμε και περιπτώσεις που το παιδί μάζευε την περιουσία από τα αδέλφια του, όπως και απ' όλο το οικογενειακό περιβάλλον. Και χάθηκαν όλα αυτά τα λεφτά»...
Καταλήγοντας, ο κ. Καμπιτάκης τονίζει ότι, ενώ το Δεκέμβριο του 2015 δεν είχαν καταβληθεί οι προκαταβολές της βασικής ενίσχυσης, ενώ υπήρχαν όλες αυτές οι εκκρεμότητες, ο ΟΠΕΚΕΠΕ μοίρασε το εθνικό απόθεμα, χωρίς να ξέρει κανείς πού έδωσε νέα δικαιώματα.
«Αυτομάτως, δημιουργούνται υποψίες ότι δόθηκαν χρήματα σε ανθρώπους που δεν είχαν το δικαίωμα να πληρωθούν, όταν τόσοι άλλοι ήταν απλήρωτοι»...
«Θέμα ημερών...»

Απαντήσεις Αποστολάκη
«Είναι θέμα ημερών, πόσων όμως δεν μπορώ να ξέρω, να δοθεί από τις Βρυξέλλες το "πράσινο φως", βάσει μελέτης που έχουμε δώσει», απαντάει από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ Γιώργος Αποστολάκης. Ο ίδιος εκτιμά ότι το πρόβλημα θα λήξει μετά τις συζητήσεις που έγιναν μεταξύ κυβέρνησης και επιτρόπου Φιλ Χόγκαν στην Αθήνα.
Για τη διανομή του εθνικού αποθέματος, ο κ. Αποστολάκης έκανε λόγο για διαδικαστικά ζητήματα, που προφανώς έχουν «παρεξηγηθεί από τον κ. Καμπιτάκη», αλλά, αν δε δει το ζήτημα αυτό, δεν μπορεί, όπως λέει, να δώσει οποιαδήποτε απάντηση. Ξεκαθάρισε πάντως ότι δεν πιστεύει - όπως χαρακτηριστικά λέει - ότι τα χρήματα της φόρμας 6 δε θα καταβληθούν, στο τέλος, τους δικαιούχους.
http://www.neakriti.gr/?page=newsdetail&DocID=1373240&srv=364 

Δεν υπάρχουν σχόλια: