ΚΙΒΩΤΟΣ

...Ταξιδεύοντας στο χρόνο, με φίλους που δεν πρόλαβαν να "μεγαλώσουν"... Και όλο ταξιδεύουμε μαζί, αναζητώντας το Νησί της Ελευθερίας των Ανθρώπων...




Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2016

Ζητούν πίσω - από τις συνεταιριστικές οργανώσεις - εκατομμύρια ευρώ από χρέη που τους είχαν διαγράψει!

ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Χριστόφορος Παπαδάκης - Νίκος Πετάσης  

Απίστευτα ποσά, δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, καλούνται να επιτρέψουν 130 ενεργές ελληνικές αγροτοσυνεταιριστικές οργανώσεις, θύματα της απόφασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που επιμένει να ζητά την ανάκτηση των τόκων που αντιστοιχούν σε δάνεια τα οποία είχαν λάβει από την Αγροτική Τράπεζα πριν από 30 χρόνια. 

 
>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ: ΕΡΧΕΤΑΙ "ΛΥΠΗΤΕΡΗ" ΓΙΑ 60.000 ΑΓΡΟΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΓΑ
Τα ζητούμενα ποσά κυμαίνονται από 1 έως και 50 εκατ. ευρώ για κάθε αγροτικό συνεταιρισμό, χρήματα που δεν υπάρχουν σήμερα για να επιστραφούν και που αν βεβαιωθούν στην εφορία, θα οδηγήσουν τις οργανώσεις των παραγωγών στο κλείσιμο.

Παράλογη απόφαση των Βρυξελλών
Ωστόσο, αγροτικά στελέχη του νομού Ηρακλείου κάνουν λόγο για μια παράλογη και διαχρονική, αλλά μη εκτελεστέα μέχρι σήμερα απόφαση των Βρυξελλών, που ζητάει συνολικά από όλες τις Ενώσεις της χώρας την επιστροφή του ποσού των 450 εκατομμυρίων ευρώ, όχι μόνο για το Τσέρνομπιλ, αλλά και για όλες τις ευνοϊκές ρυθμίσεις που είχαν γίνει στο παρελθόν!
«Είναι ένα ποσό 450 εκατομμυρίων ευρώ που ζητάνε απ' όλες τις συνεταιριστικές οργανώσεις της χώρας. Και μάλιστα χωρίς τους τόκους», λέει χαρακτηριστικά στην εφημερίδα "Νέα Κρήτη" ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ηρακλείου Ανδρέας Στρατάκης. «Και τα ζητάνε αυτά για κάποιες ρυθμίσεις που έγιναν το 1990 και το 1993 για διαγραφές χρεών τότε, που έγιναν λόγω της κοινωνικής πολιτικής των Ενώσεων για λογαριασμό του κράτους. Και έρχονται σήμερα, το 2016, να μας επιβάλουν στην κάθε οργάνωση να επιστρέψει ό,τι είχε τότε διαγραφεί»...
Όπως τονίζει στο σημείο αυτό ο κ. Στρατάκης, «αυτό, όπως καταλαβαίνετε, ούτε καν το κουβεντιάζουμε. Αν αυτό εφαρμοστεί, δε μένει τίποτε άλλο. Τα κλειδιά όλων των οργανώσεων στο υπουργείο και άντε γεια»...
Σκληρή γλώσσα χρησιμοποιεί από την πλευρά του και ο πρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών Κρήτης και επικεφαλής της Συντονιστικής Επιτροπής των Αγροτών της Κρήτης Πρίαμος Ιερωνυμάκης. «Είναι χρέη τα οποία έγιναν με παρεμβάσεις των κυβερνήσεων. Στη συνέχεια όμως και ενώ υποτίθεται ότι οι Ενώσεις χρεώνονταν για λογαριασμό του κράτους, το κράτος τα χρήματα δεν τα έδωσε ποτέ. Και γι' αυτό ήρθε στη συνέχεια και έκανε διαγραφές χρεών. Ξεκαθαρίζω ότι πρόκειται για χρέη που προέρχονταν από παρεμβατικές πολιτικές για απορρόφηση κατεστραμμένων προϊόντων»...
Και από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ και αντιπρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών Κρήτης Μύρος Χιλετζάκης υπενθυμίζει ένα πιο πρόσφατο παράδειγμα παρεμβατικής πολιτικής, λέγοντας: «Το 2002, με τις βροχοπτώσεις, με απόφαση τότε του υπουργείου Γεωργίας πάρθηκαν όλα τα υποβαθμισμένα σταφύλια του νομού Ηρακλείου από τις συνεταιριστικές οργανώσεις. Και μετά με υπουργική απόφαση πήγαν όλα για απόσταξη κρίσης. Και επιδοτήθηκαν ιδιωτικές μονάδες από την Πάτρα μέχρι και την Αθήνα και απορρόφησαν τα σταφύλια για την παραγωγή ξιδιού. Το κράτος τι έκανε; Είπε "πάρτε τα σταφύλια με 0,35 ευρώ το κιλό" και πήγαν για απόσταξη κρίσης με 0,05 ευρώ το κιλό. Και επιδότησε τη διαφορά. Δεν έκαναν οι οργανώσεις κάτι που δεν το ζήτησε το κράτος»...
Οι συνεταιριστές από την κεντρική και βόρεια Ελλάδα μιλούν για διαχρονικές πολιτικές ευθύνες, τις οποίες καλούνται να πληρώσουν άνθρωποι που δε φταίνε σε τίποτα. Τονίζουν δε ότι οι οργανώσεις έχουν εξοφλήσει τα δάνειά τους και δεν μπορούν να πουλήσουν περιουσιακά τους στοιχεία, καθώς τους το απαγορεύει ο τελευταίος συνεταιριστικός νόμος που ψηφίστηκε πρόσφατα.
Αναμένουν απαντήσεις από την πλευρά της κυβέρνησης και προγραμματίζουν πανελλαδική συνάντηση για το θέμα αυτό την ερχόμενη Πέμπτη στην Αθήνα, ενώ σχεδιάζουν να επισκεφτούν και την Ε.Ε.

Αιτία το Τσέρνομπιλ;
Με αφορμή το πυρηνικό ατύχημα στο Τσέρνομπιλ, στις 26 Απριλίου του 1986, η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είχε ζητήσει από τις συνεταιριστικές οργανώσεις της χώρας να αγοράσουν τα κτηνοτροφικά και τα αγροτικά προϊόντα εκείνης της περιόδου, επειδή οι καταναλωτές ήταν διστακτικοί στο να αγοράζουν προϊόντα που ενδέχεται να ήταν εκτεθειμένα στη ραδιενέργεια.
Η Πολιτεία είχε υποσχεθεί να διευκολύνει τους συνεταιρισμούς και γι' αυτό το σκοπό το 1986 τους χορήγησε δάνεια από την Αγροτική Τράπεζα. Το 1992, με κυβέρνηση Κ. Μητσοτάκη, ψηφίστηκε ο Ν. 2008, καθώς επίσης και ο Ν. 2237 το 1994 με κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι προέβλεπαν ότι, επειδή η Πολιτεία ανάγκασε τις 254 συνεταιριστικές οργανώσεις να κάνουν κοινωνική πολιτική, προχώρησε στην έκπτωση των τόκων των δανείων που είχαν εκδοθεί το 1986 κατά 50%. Τους χαρίστηκαν, δηλαδή, οι μισοί τόκοι των δανείων του 1986.
Ακολούθησαν καταγγελίες ιδιωτών στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για παραβίαση των όρων του ελεύθερου ανταγωνισμού, από την ευνοϊκή, όπως τη χαρακτήριζαν, ρύθμιση των δανείων των συνεταιρισμών από τις τότε κυβερνήσεις, ζητώντας την ακύρωση της σχετικής νομοθεσίας. Το 2004 εκδόθηκε τελεσίδικη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, που υποχρέωνε στην έντοκη επιστροφή των χρημάτων της έκπτωσης από τους αγροτικούς συνεταιρισμούς.
Για 12 ολόκληρα χρόνια, η απόφαση έμενε στα συρτάρια των εκάστοτε αρμόδιων υπουργών, οι οποίοι ποτέ δεν την εφάρμοσαν, φοβούμενοι το πολιτικό κόστος. Πριν από ένα χρόνο η Ε.Ε. απείλησε την ελληνική κυβέρνηση με επιβολή προστίμου 300.000 ευρώ την ημέρα, αν δεν επιστραφούν έντοκα, από τους 130 συνεταιρισμούς που λειτουργούν σήμερα, τα ποσά που τους χαρίστηκαν τότε, για να κάνουν κοινωνική πολιτική. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε 30 περίπου συνεταιριστικές οργανώσεις έχουν ήδη βεβαιωθεί τα οφειλόμενα ποσά στο Δημόσιο Ταμείο.

«Ούτε ευρώ»
Ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ιεράπετρας κ. Νίκος Δασκαλάκης, ερωτηθείς για το θέμα, απάντησε ότι «η ΕΑΣΙ τότε δεν πήρε τέτοια δάνεια και δεν απέσυρε προϊόντα από τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες των παραγωγών της ευρύτερης περιοχής, καθώς οι καλλιέργειες υπό κάλυψη θεωρήθηκαν οι πιο ασφαλείς εκείνη την περίοδο και οι λιγότερο εκτεθειμένες στη ραδιενέργεια που είχε επιβαρύνει τα υπαίθρια προϊόντα άλλων περιοχών της βόρειας Ελλάδας.
Εξ αυτού του λόγου και δεν είχαν την υποχρέωση οι τότε κυβερνήσεις να μας δώσουν δάνεια και μετά να μας κάνουν έκπτωση των επιτοκίων τους. Δε χρωστάμε στην Πολιτεία. Η Πολιτεία αντίθετα μας χρωστάει διάφορα ποσά που μας παρακρατήθηκαν από προγράμματα στα οποία είχαμε ενταχθεί μετά το 2008, και για τα οποία έχουμε τελεσίδικες αποφάσεις, οι οποίες δικαιώνουν την οργάνωσή μας και την Αναπτυξιακή Λασιθίου», τόνισε ο κ. Δασκαλάκης.
Το πυρηνικό ατύχημα στο Τσέρνομπιλ σημειώθηκε στις 26 Απριλίου του 1986, στον αντιδραστήρα Νο4 του πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ο οποίος σήμερα βρίσκεται σε εδάφη της Ουκρανίας. Το ατύχημα αυτό διατάραξε σοβαρότατα τις οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες που επικρατούσαν στις γύρω περιοχές και είχε σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και στην υγεία. Από το πυρηνικό ατύχημα πέθαναν επιτόπου δύο από τους εργάτες του σταθμού. Μέσα σε τέσσερις μήνες, από τη ραδιενέργεια και από εγκαύματα λόγω της θερμότητας πέθαναν 28 πυροσβέστες που έσπευσαν στο χώρο του ατυχήματος και διαπιστώθηκαν 19 επιπλέον θάνατοι ως το 2004. Επιπλέον, υπολογίζεται ότι επηρεάστηκε η υγεία εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων εξαιτίας της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος με ραδιενέργεια.
Οι ποσοστιαίες αυξήσεις των καρκίνων ήταν άνω του 15% στους πληθυσμούς που εκτέθηκαν, με χιλιάδες θανάτους από καρκίνο και λευχαιμία να συνδέονται με το ατύχημα.
http://www.neakriti.gr/?page=newsdetail&DocID=1362929&srv=364

Δεν υπάρχουν σχόλια: