ΚΙΒΩΤΟΣ

...Ταξιδεύοντας στο χρόνο, με φίλους που δεν πρόλαβαν να "μεγαλώσουν"... Και όλο ταξιδεύουμε μαζί, αναζητώντας το Νησί της Ελευθερίας των Ανθρώπων...




Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2016

Οργή αγροτών για το..."τσεκούρι"!

ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Χριστόφορος Παπαδάκης
 
Κανείς δεν ξέρει τι του κράτησαν, γιατί του το κράτησαν, ποιος, από πού κ.λπ., αφού μπορεί η προκαταβολή να δόθηκε στο χρονικό διάστημα που έπρεπε να δοθεί, ωστόσο για άλλη μια φορά η ενημέρωση από κυβέρνηση και ΟΠΕΚΕΠΕ δεν ήταν... η καλύτερη... Το μόνο σίγουρο προς το παρόν, πάντως, είναι ότι από τους δεσμευμένους - λόγω χρεών - λογαριασμούς κράτησαν "ό,τι ήθελαν" οι πιστωτές, χωρίς να δώσουν λόγο σε κανέναν. Στο μεταξύ, αρχίζουν "τα όργανα" των αγροτικών κινητοποιήσεων, μετά τη μαζική συγκέντρωση των μπλόκων της Νίκαιας, με το σύνθημα να έχει ήδη δοθεί για παναγροτικό ξεσηκωμό σε ολόκληρη τη χώρα! 

 
Μάλιστα, η εφημερίδα "Νέα Κρήτη" αποκαλύπτει και την περίπτωση ενός νέου αγρότη από χωριό του νομού Ηρακλείου, που, ενώ μέχρι σήμερα του έχουν "εξαφανίσει" πολλά χρήματα λόγω της περίφημης φόρμας 6, όπως ο ίδιος καταγγέλλει, του κράτησαν τώρα όχι μόνο το ποσό της ενεργοποίησης για λογαριασμό της Ένωσης αλλά και άλλα χρήματα στα οποία, επειδή δεν έφτασε η επιδότηση, "έβαλαν χέρι" και μάλιστα από προσωπικό του λογαριασμό, για να συμπληρώσουν το ποσό της παρακράτησης!

Έβαλαν "χέρι" στον προσωπικό λογαριασμό αγρότη
Ο Γιώργος Θεοδοσάκης, από το χωριό Χόνδρος του δήμου Βιάννου, επικοινώνησε χθες με την εφημερίδα μας και μας είπε: «Προχθές που βάλανε τις επιδοτήσεις, μου βάλανε 490 ευρώ. Κράτησε ο ΕΛΓΑ 390, κράτησε η Ένωση 212 και, επειδή δεν έφτασαν τα χρήματα της επιδότησης για τα χρήματα που ήθελαν να μου κρατήσουν, κράτησαν και 112 ευρώ από το λογαριασμό μου. Συγκεκριμένα από τα χρήματα που είχα ήδη στο λογαριασμό μου. Αλλά την ίδια ώρα, το κράτος δε μου έχει καταβάλει τα χρήματα που μου χρωστά. Από τα 6.000 ευρώ που έκανε να πάρω ως νέος αγρότης-δικαιούχος του προγράμματος, είχα πάρει πέρυσι την προκαταβολή 2.900 ευρώ και δεν πήρα άλλα χρήματα, λόγω της περίφημης φόρμας 6»...
Σε επικοινωνία του με την ΟΑΣΝΗ, ο κ. Θεοδοσάκης απλά ενημερώθηκε ότι η κυβέρνηση έχει θέσει στον επίτροπο Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης το αίτημα να επιστραφούν τα δικαιώματα του 2015 στους δικαιούχους της φόρμας 6 και απλά περιμένει... απαντήσεις...

«Μεγάλο μπάχαλο»
Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ και στέλεχος της ΟΑΣΝΗ, Μιχάλης Καμπιτάκης, μεταφέρει στη "Ν.Κ." μια εικόνα γενικευμένης αντίδρασης των παραγωγών σε ολόκληρο το νομό, με βάση πάντα τα παράπονα που φτάνουν στον ίδιο, από την Πέμπτη το βράδυ που μπήκαν τα χρήματα στην Τράπεζα Πειραιώς, μέχρι και χθες που το ζήτημα έγινε πιο ξεκάθαρο.
«Στους μη δεσμευμένους λογαριασμούς δεν είχαμε κρατήσεις. Αντιθέτως, ο ΟΓΑ, η εφορία, κ.λπ., κράτησαν χρήματα από δεσμευμένους λογαριασμούς. Και πότε δεσμεύονται οι λογαριασμοί; Όταν ένας παραγωγός δεν ασχολείται καν με το χρέος του, όταν τα έχει όλα παρατήσει στο έλεος του Θεού... Σε κάποια στιγμή, μετά από καιρό, γίνεται η δέσμευση»...
Από την εξέταση βιβλιαρίων παραγωγών, προκύπτει σε μεγάλο αριθμό παρακράτηση οφειλών από τους Δήμους. «Είναι δεσμευμένοι οι λογαριασμοί. Πάει ο παραγωγός στο Δήμο, πληρώνει ένα ποσό, συνήθως το 50% των οφειλών του, και παίρνει στη συνέχεια από το Δήμο ένα χαρτί, με το οποίο αποδεσμεύεται ο λογαριασμός του. Κάπως έτσι γίνεται η διαπραγμάτευση», λέει ο συνδικαλιστής.
Απαντώντας σχετικά με την κατάσταση που διαμορφώνεται λόγω των νέων αυξήσεων των εισφορών προς τον ΟΓΑ, ο κ. Καμπιτάκης λέει: «Από τώρα και μετά, στον ΟΓΑ, θα έχουμε σοβαρό πρόβλημα. Και σίγουρα, όσο μεγαλώνουν οι εισφορές, θα μεγαλώνει και το πρόβλημα»...
Σύμφωνα με το συνδικαλιστή, «ο ΟΠΕΚΕΠΕ μπέρδεψε και τον κόσμο. Δηλαδή, ένας παραγωγός που είχε πάρει πέρυσι 1.000 ευρώ με το 90% της βασικής ενίσχυσης, φέτος πήρε 700 ή 800 ευρώ με το 70%. Και δεν μπήκαν στη λογική ότι οι άνθρωποι στους οποίους απευθύνονται είναι αγρότες και να τους πουν ότι θα μπει πάνω-κάτω το 50% του συνόλου της επιδότησης. Και οι παραγωγοί βρίσκονται σε σύγχυση. Ύστερα, έστελνε κάποια μηνύματα ο ΟΠΕΚΕΠΕ μέσω κινητού προς τους παραγωγούς για να τους ενημερώσει, και έστελνε σε κάποιους ενώ σε άλλους δεν έστελνε. Δηλαδή, μιλάμε για ένα απίστευτο μπάχαλο και φέτος»!

«Έχουμε παράπονα»
Πολλά είναι τα παράπονα, όμως, και στο νομό Ρεθύμνου. Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ρεθύμνου, Γιώργος Κατσανέβας, λέει στη "Ν.Κ.": «Θα πρέπει καταρχήν να ξέρουμε ότι τα χρήματα που μπήκαν αντιπροσωπεύουν γύρω στο 45% που δικαιούται ο κάθε παραγωγούς, επί του συνόλου της ενιαίας ενίσχυσης. Δηλαδή έχουμε το υπόλοιπο της βασικής ενίσχυσης συν το ποσοστό του πρασινίσματος, το οποίο είναι το 30%, που θα δοθούν στη δεύτερη πληρωμή. Τώρα για τις παρακρατήσεις, μεγάλα ποσά έχει κρατήσει και πάλι ο ΕΛΓΑ, ενώ πρέπει να έχουν κρατηθεί και από τον ΟΓΑ χρήματα από τις επιδοτήσεις παραγωγών που έχουν χρόνια να πληρώσουν εισφορές».
Ειδικά για τον ΕΛΓΑ, ο Γιώργος Κατσανέβας επαναλαμβάνει πως είναι μεγάλη αδικία να κρατάει τα χρήματα των παραγωγών από τις επιδοτήσεις τους, μέσα από υποχρεωτικό εισπρακτικό μηχανισμό, όταν σπάνια δίνει αποζημιώσεις στην Κρήτη για πολύ σοβαρές ζημιές. «Εμείς κλείσαμε το ραντεβού με τους βουλευτές του νομού Ρεθύμνου. Θα συναντηθούμε σε σύσκεψη που θα έχουμε το ερχόμενο Σάββατο και θα διεκδικήσουμε, πιθανότατα από κοινού με τα Χανιά, να γίνει η εξαίρεση των ελαιοπαραγωγών των δύο νομών από την υποχρεωτική ασφαλιστική κάλυψη της ελαιοκαλλιέργειας», λέει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ρεθύμνου.

Βγαίνουν και πάλι τα τρακτέρ στους δρόμους
Στο μεταξύ, σε ό,τι αφορά το μέτωπο των αγροτικών κινητοποιήσεων, οι Αγροτικοί Σύλλογοι της Κρήτης και η Ομοσπονδία Ενωτικών Αγροτικών Συλλόγων Ν. Χανίων, που μετέχουν στην Πανελλήνια Συσπείρωση Αγροτών, πήραν μέρος στη μαζική συνέλευση των μπλόκων της Νίκαιας, που πραγματοποιήθηκε το πρωί της περασμένης Κυριακής.
Όπως λέει στην εφημερίδα "Νέα Κρήτη"  ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αστερουσίων Μανόλης Καρκαβάτσος, «απ' όλη την Ελλάδα ήρθαν πάνω από 100 Αγροτικοί Σύλλογοι. Ήταν 11 Ομοσπονδίες. Έγινε μια εκτίμηση της κατάστασης και διαμορφώσαμε το φετινό διεκδικητικό πλαίσιο, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται τα περυσινά αιτήματα, συν τα αιτήματα που έχουν σχέση με τα φετινά προβλήματα, των επιδοτήσεων, των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ, του χαρατσιού στο νερό κ.ά.».
Ο κ. Καρκαβάτσος αναφέρει ότι «από τώρα μέχρι και το δεύτερο δεκαήμερο του Δεκέμβρη θα παρεμβαίνουμε πανελλαδικά όπου μπορούμε, για να εκφράσουμε τη διαμαρτυρία μας και να διεκδικήσουμε την ικανοποίηση των αιτημάτων μας, στις 24 Νοεμβρίου θα συμμετέχουμε στην πανελλαδική απεργία που θα πραγματοποιηθεί από τα συνεργαζόμενα συνδικάτα, και στα μέσα του Δεκέμβρη θα ξανασυναντηθούμε στη Νίκαια για να αποφασίσουμε τις ημερομηνίες μαζικής εξόδου των τρακτέρ».
Μέσα από τις αγωνιστικές παρεμβάσεις θα διεκδικήσουν:
- Αποζημιώσεις στο 100% της ζημιάς στην παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους, αλλά και αλλαγή κανονισμού, διεκδικώντας ΕΛΓΑ-κρατικό φορέα με επαρκή χρηματοδότηση και κάλυψη όλων των ζημιογόνων αιτιών, και αποζημίωση στο 100% των ζημιών.
- Εξόφληση αγροτών και κτηνοτρόφων από ΟΠΕΚΕΠΕ σε επιδοτήσεις, αποζημιώσεις, προγράμματα και επιστροφή φόρου στα καύσιμα.
- Από τις τράπεζες σταμάτημα της παρακράτησης των χρημάτων και της κατάσχεσης των τραπεζικών λογαριασμών, καθώς και να υπάρχει ακατάσχετο χρηματικό όριο στα βιβλιάρια των αγροτών.
- Κάλυψη των απωλειών από το υψηλό κόστος παραγωγής και τις χαμηλές-εξευτελιστικές τιμές στα προϊόντα».
http://www.neakriti.gr/?page=newsdetail&DocID=1362668&srv=149

Δεν υπάρχουν σχόλια: