ΚΙΒΩΤΟΣ

...Ταξιδεύοντας στο χρόνο, με φίλους που δεν πρόλαβαν να "μεγαλώσουν"... Και όλο ταξιδεύουμε μαζί, αναζητώντας το Νησί της Ελευθερίας των Ανθρώπων...




Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2016

Εγκατάλειψη και χαλάσματα στη Γέργερη (photos)


Ρεπορτάζ: Χριστόφορος Παπαδάκης - Φωτογραφίες: Νίκος Χαλκιαδάκης

Χαλάσματα, εγκατάλειψη, καταπατήσεις, ερημοποίηση... συνθέτουν την κατάσταση της Γέργερης μετά την ένταξη της στο πρόγραμμα "Καλλικράτη".



Η "Νέα Κρήτη" χθες βρέθηκε στο άλλοτε "ζωντανό" χωριό στους πρόποδες του Ψηλορείτη και έφτασε μέχρι και το υψόμετρο των 1.000 και πλέον μέτρων, στην περιοχή του δάσους Ρούβα, καταγράφοντας εικόνες που προκαλούν οργή και αγανάκτηση.

Δρόμοι είναι κατεστραμμένοι και δεν μπορούν να τους περάσουν ούτε τα 4x4. Παραδοσιακοί μύλοι, που είχαν ανακατασκευαστεί για να είναι επισκέψιμοι, έχουν καταρρεύσει επειδή σταμάτησε η συντήρησή τους, ενώ μιτάτα και θεατράκια έχουν καταπατηθεί από βοσκούς, που εκμεταλλεύονται την απουσία της κρατικής και της δημοτικής παρουσίας!

Αν δεν ξαναγυρίσουν στο προηγούμενό τους σχήμα, δηλαδή στο δήμο Ρούβα, τονίζουν ομόφωνα οι κάτοικοι της Γέργερης - έχοντας άλλωστε συγκεντρώσει και τις σχετικές υπογραφές - δεν έχουν σωτηρία όσα χρόνια κι αν περάσουν.



Δε θεωρούν ότι ο σημερινός δήμαρχος Νίκος Σχοιναράκης ή συνολικά η δημοτική Αρχή δεν έχουν τη θέληση να σταθούν δίπλα τους στους κατοίκους, τα προβλήματα και τις ανάγκες τους, αλλά άπαντες θεωρούν ότι ο Δήμος Γόρτυνας είναι τόσο μεγάλος, που δεν μπορεί να ελέγξει την κατάσταση.

Όχι μόνο δεν έχει μπει "μία πέτρα πάνω στην άλλη", αλλά ακόμα και αυτά τα έργα που είχαν γίνει τόσα χρόνια αφέθηκαν στην τύχη τους και κυριολεκτικά έχουν αρχίσει να ρημάζουν.

Το ρεπορτάζ ξεκίνησε μέσα στη Γέργερη. Επισκεφτήκαμε την περιοχή όπου βρίσκονται οι μύλοι, δίπλα στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου. Εκεί οι μύλοι είχαν ανακατασκευαστεί, ώστε να είναι επισκέψιμοι από μαθητές, Έλληνες και ξένους επισκέπτες. Μάλιστα, ο ένας από αυτούς ήταν σε κατάσταση που μπορούσε ακόμα και να δουλεύει κανονικά, παράγοντας αλεύρι...

Ο δήμος Ρούβα ολοκλήρωσε τα έργα αυτά. Έρχεται ο Δήμος Γόρτυνας και παύει να ασχολείται συνολικά με τη Γέργερη. Το αποτέλεσμα; Όπως μας κατήγγειλαν χθες οι κάτοικοι, επειδή είχαν σπάσει μερικά κεραμίδια και δεν αντικαταστάθηκαν, έμπαιναν επί σειρά ετών τα νερά της βροχής μέσα στο μύλο, με αποτέλεσμα κάποια στιγμή η στέγη του να πέσει!



«Αυτός ο μύλος ήταν τελειωμένος. Έσπασαν μερικά κεραμίδια. Δεν τα αντικατέστησαν από τη νέα δημοτική Αρχή και κάποια στιγμή από τα νερά που έμπαιναν μέσα σαπήθηκαν τα ξύλα και να το αποτέλεσμα, κατάρρευσε η οροφή», μας λέει ο Μανόλης Προκοπάκης.

Για τη μεγάλη ιστορική αξία της περιοχής πάνω και γύρω από την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου και πολιούχου της Γέργερης, ο ιερέας του χωριού παπα-Σταύρος Ξηρουχάκης, λέει στη "Ν.Κ.":

«Πάνω από 'δω είναι οι πηγές του χωριού και παλιά χρησιμοποιούνταν το νερό για ελαιοτριβεία, μύλους και σιτάρι. Φανταστείτε ότι στην περιοχή της Γέργερης υπήρχαν 37 μύλοι καθ' όλη την πορεία του νερού. Από τις πηγές ξεκινάει ο πάνω μύλος, εδώ είναι ο μεσακός και από κάτω είναι των Αναστάσηδων. Ο δήμος Ρούβα τούς είχε αξιοποιήσει σαν μουσεία και των Αναστάσηδων τον είχε φέρει σε ένα σημείο να είναι έτοιμος να λειτουργήσει. Δυστυχώς η σκεπή του έπεσε. Εδώ δίπλα, μάλιστα, είχε φτιάξει ο πρώην δήμος Ρούβα το Μουσείο Ελιάς, που απεικονίζει από την εποχή τη Μινωική μέχρι και σήμερα το πώς γινόταν η έκθλιψη της ελιάς, πώς έβγαινε το λάδι, κ.λπ. Δυστυχώς πια δε λειτουργεί τίποτα, είναι εγκαταλελειμμένα όλα. Μας έχει καταστρέψει το σχέδιο "Καλλικράτης"»...


Όπως επισημαίνει ο παπα-Σταύρος, «δεν είναι ότι δε δημιουργείται τίποτα, αλλά ότι καταστρέφεται και αυτό που υπάρχει»...




Τα υλικά υπάρχουν

Στο δρόμο του νερού, δηλαδή το δρόμο που διέρχεται τους μύλους και ανηφορίζει προς τις πηγές, τα υλικά που είχαν αγοραστεί για να στρωθεί με παραδοσιακό τρόπο όχι μόνο υπάρχουν αλλά είναι και στοιβαγμένα στις άκρες του. «Ορίστε. Τα υλικά υπάρχουν. Δεν είναι ότι θα στοιχίσουν εκατομμύρια για να τελειώσει ο δρόμος. Με λίγα τσουβάλια τσιμέντο και με δύο μαστόρους τον φτιάχνουμε το δρόμο και πάει επάνω», λένε στη "Ν.Κ." κάτοικοι του χωριού.


Τα έκαναν... "στάνες"

Ανηφορίζοντας προς τις κατασκηνώσεις και το θεατράκι του δάσους του Ρούβα, καταγράψαμε σκηνές απείρου κάλλους. Το θέατρο έχει μείνει ατελείωτο, ενώ στα καμαρίνια του, αντί για... ηθοποιούς, μπορούν και... "ξεκουράζονται" τα πρόβατα βοσκών, που εκμεταλλεύονται τη γενικότερη κατάσταση και λένε πως, αφού τα έργα δεν τα εκμεταλλεύεται κανείς, ας τα εκμεταλλευτούν οι ίδιοι.



Όπως τονίζει στην εφημερίδα μας ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Γέργερης Πολύδωρας Αναστασάκης, «το έργο αυτό το ξεκίνησε ο πρώην δήμος Ρούβα με προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κι ενώ ήθελε περίπου 80.000 ευρώ για να τελειώσει, η Ε.Ε., επειδή καθυστερούσε το έργο, έκανε κατάσχεση από τα ταμεία του δήμου, ύψους 420.000 ευρώ. Και τώρα, όπως βλέπετε κι εσείς, έχει γίνει στάβλος και βάζουν τα πρόβατά τους μέσα κάποιοι»!


«Εμείς πηγαίναμε καλά»

Ο κτηνοτρόφος από τη Γέργερη Διονύσης Καψάλης σχολιάζει την κατάσταση λέγοντας: «Εμείς σαν δήμος Ρούβα πηγαίναμε παραπάνω από καλά. Όταν κάνανε αυτό το έκτρωμα, για πολλούς και διάφορους λόγους εμείς ως τοπική κοινωνία πήραμε την απόφαση να μη μετάσχουμε. Όταν δεν έχεις όμως το σθένος να στηρίξεις τις αποφάσεις που παίρνεις, η κατάσταση είναι αυτή. Εγώ λοιπόν και τώρα είμαι υπέρ της προσπάθειας να φύγουμε από το δήμο Γόρτυνας. Αλλά αν δεν είμαστε αποφασισμένοι να το φτάσουμε ως το τέλος, καλύτερα να μην προχωρήσουμε άλλο»...






Μιτάτα: μπαίνουν και... τυροκομούν!

Στα 1.050 μέτρα υψόμετρο στο δάσος του Ρούβα, υπάρχει μια έκταση περίπου 40 στρεμμάτων, αποτελούμενη από περιφραγμένο χώρο με μια ταβέρνα, χώρο σταβλισμού ζώων και δύο μιτάτα, για τις ανάγκες της λειτουργίας Μουσείου Βοσκού, όπου θα μπορούσαν οι επισκέπτες να μάθουν πώς γίνεται το άρμεγμα και πώς γίνεται η τυροκόμηση του γάλακτος.

Όμως, κάποιοι βοσκοί, βλέποντας πως δεν υπάρχει καμία παρουσία του Δήμου ή του κράτους, έχουν παραβιάσει το χώρο. Εμείς μπαίνοντας μέσα φωτογραφίσαμε το χώρο μέσα στα δύο μιτάτα.

Στο ένα μιτάτο υπήρχε κανονικά κρεβάτι, καρέκλες και τραπέζι, όπου ο βοσκός είχε αφήσει τα μαχαιροπίρουνα, τα ποτήρια και τα πιάτα του, ενώ στο άλλο μιτάτο μέσα υπήρχαν υπολείμματα στάχτης μετά από το ψήσιμο αντικριστού.



Με λίγα λόγια, οι συγκεκριμένοι βοσκοί έχουν κανονικά μετατρέψει σε περιουσίες τους την περιουσία του Δήμου, που ανήκει σε ολόκληρη την τοπική κοινωνία!

«Έφτασε στο στάδιο της δημοπράτησης το έργο», λέει στην εφημερίδα μας ο Πολύδωρος Αναστασάκης, «ώστε να δοθεί σε ιδιώτες προκειμένου να εκμεταλλευτούν αυτό το έργο. Όμως η δημοπράτηση δεν έγινε. Το έργο εγκαταλείφτηκε και τώρα είναι σε μια άθλια κατάσταση».

Λίγο παραπάνω, εξάλλου, βρίσκεται και το σημείο όπου η προηγούμενη δημοτική Αρχή είχε τοποθετήσει ταΐστρες για το τάισμα των αρπακτικών με τα υπολείμματα των σφαγείων της Αγίας Βαρβάρας.

Τα σφαγεία έκλεισαν, ενώ το αυτοκίνητο 4x4 που είχε αγοραστεί για να μεταφέρει τα κρέατα έχει κρατηθεί στο Δήμο για να καλύπτει άλλες ανάγκες. Και μπορεί τα σφαγεία της Αγίας Βαρβάρας να έχουν κλείσει, όμως θα μπορούσαν να μεταφέρονται υπολείμματα από τα σφαγεία των Μοιρών και του Ασημίου και ταυτόχρονα να οργανώνονται εκδρομές ξένων για να βλέπουν από κοντά όλη τη διαδικασία και να επισκέπτονται και το Μουσείο Βοσκού.




«Μόνο εμείς πληρώνουμε»

Είναι χαρακτηριστικό αυτό που λένε οι κάτοικοι της Γέργερης. «Οι αγρότες του κάμπου της Μεσαράς χρωστούν πολλά χρήματα στο νερό και δεν πληρώνουν τίποτα. Μόνο εμείς τα "βούγια" πληρώνουμε», λέει ο Γιώργος Κουτεντάκης.

Και ο Γιώργος Μανιαδάκης επισημαίνει: «Αυτό το σχήμα του καλλικρατικού Δήμου δεν μπορεί να προχωρήσει. Όταν βλέπεις και δεν έχουν καθαρίσει τους αγροτικούς δρόμους, μόνο σπάνε οι άνθρωποι τα αυτοκίνητά τους, τι περιμένεις; Εμείς σαν να μην υπάρχουμε πουθενά».

«Πρέπει να φύγουμε από το Δήμο Γόρτυνας. Δεν μπορούμε να επιζήσουμε σαν Γέργερη», λέει και ο αγρότης Βαγγέλης Μανιαδάκης.

Ο Γιώργος Χαλκιαδάκης λέει: «Ο δήμος ξεκινάει από την Πάνω Ρίζα και φτάνει μέχρι την Κάτω Ρίζα. Όσο και να θέλει να βοηθήσει, δεν μπορεί».

«Είναι εγκαταλελειμμένη η περιοχή μας. Τίποτα δε γίνεται εδώ. Πέρυσι να φανταστείτε ότι αγρότες δεν μπόρεσαν να πάνε να μαζέψουν τις ελιές τους γιατί δεν μπορούσαν να περάσουν. Οι δρόμοι είναι ακαθάριστοι», σχολιάζει στην εφημερίδα μας και η πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Βασιλική Μυσιρλάκη. «Την ίδια ώρα όλα έχουν ρημάξει. Διότι όλα θέλουν συντήρηση»...

Τέλος, οι κάτοικοι τονίζουν ότι η Γέργερη είναι η μόνη περιοχή που μπορεί να διεκδικήσει έργα ως ορεινή περιοχή μέσω του ΑΚΟΜΜ, αλλά δεν υπάρχουν τα χρήματα για να γίνουν οι μελέτες.

http://www.neakriti.gr/?page=newsdetail&DocID=1357698&srv=127

Δεν υπάρχουν σχόλια: