ΚΙΒΩΤΟΣ

...Ταξιδεύοντας στο χρόνο, με φίλους που δεν πρόλαβαν να "μεγαλώσουν"... Και όλο ταξιδεύουμε μαζί, αναζητώντας το Νησί της Ελευθερίας των Ανθρώπων...




Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2016

Το Ηράκλειο σέρνει πρώτο το χορό για τις κινητοποιήσεις



ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Χριστόφορος Παπαδάκης


Μπορεί, τελικά, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου, όπως ενημερώνει ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ, να ακύρωσε τα σχέδιά του να επισκεφτεί το Ηράκλειο, κάτι που υπήρχε ως ενδεχόμενο για την ερχόμενη Παρασκευή, αλλά δεν ακύρωσαν τα σχέδιά τους για κινητοποιήσεις οι αγρότες με ή χωρίς τον υπουργό. 

 
Την ίδια ώρα, άπαντες περιμένουν με αγωνία την πληρωμή της προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης, με ημερομηνία στις 27 Οκτωβρίου, όπως διαρρέει ο ίδιος ο ΟΠΕΚΕΠΕ, με την εκτίμηση ότι θα είναι σε θέση να πληρώσει και το υπόλοιπο συν το "πρασίνισμα" μέσα στο Δεκέμβριο, και μάλιστα πέντε μέρες πριν από τα Χριστούγεννα.
Αρκετοί Αγροτικοί Σύλλογοι του νομού Ηρακλείου, μία Επιτροπή Αγώνα Αγροτών μαζί με την Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Χανίων, μέσα από την Παναγροτική Συσπείρωση (ΠΑΣΥ), έχουν προετοιμάσει πλήρες διεκδικητικό πλαίσιο απέναντι στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, χωρίς να τους ενδιαφέρει αν θα έρθει ο ίδιος ο Βαγγέλης Αποστόλου ή όχι.
Έχουν προγραμματίσει μαζική, οργανωμένη κινητοποίηση για την ημέρα εκείνη, με παράσταση διαμαρτυρίας και κατάθεση των αιτημάτων πάλης των Αγροτικών Συλλόγων, σε συντονισμό με την Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Χανίων.
Εξάλλου, θα συμμετάσχουν μαζικά και με εκπροσώπους τους στην πλατιά σύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, την Κυριακή 30 Οκτωβρίου, στη Νίκαια της Λάρισας, όπου θα αποφασιστεί ο πανελλαδικός σχεδιασμός των αγροτικών κινητοποιήσεων.
Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αστερουσίων Μανόλης Καρκαβάτσος ξεκαθαρίζει στη "Ν.Κ.": «Εμείς τέτοιου είδους διασυνδέσεις με υπουργεία και κυβέρνηση δεν έχουμε. Αλλά όλοι αυτοί που έχουν αυτή την ικανότητα και που περιορίζονται μόνο στο αν έρθει ή δεν έρθει ο υπουργός, ή μόνο αν θα μπουν οι επιδοτήσεις την άλλη εβδομάδα, κ.λπ., δε λειτουργούν όπως θα έπρεπε κατά τη δική μας άποψη».
Στο σημείο αυτό ο συνδικαλιστής τονίζει ότι «το παιχνίδι το μεγάλο αυτή τη στιγμή είναι η "πραμάτεια" του 1,5 δισ. από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο το περνάει σε όλη την Ελλάδα και δε λέει πού το πάει. Δε βοηθάει δηλαδή το φτωχό και μικρομεσαίο αγρότη. Μόνο το ρίχνει σε μικροεπενδύσεις, ομάδες, επιχειρηματικούς ομίλους κ.λπ.».
Και σε αυτό το "παιχνίδι" αποδίδει ο κ. Καρκαβάτσος και τη φημολογούμενη επίσκεψη Αποστόλου στο Ηράκλειο. «Είχε πάει και στη Λάρισα για το σκοπό αυτό, αλλά τον υποδέχτηκαν εκεί "σωστά" οι συνάδελφοί μας», λέει χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με την ΠΑΣΥ, πέρα από τις ευθύνες Αποστόλου για τη σημερινή κατάσταση της αγροτικής οικονομίας, τίθεται ζήτημα ευθυνών και σε όλους αυτούς που αποδέχονται, εφαρμόζουν και δεν καταδικάζουν την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επιδοτήσεις-αποζημιώσεις

«Κάποιοι κρύβουν ότι το 60% των επιδοτήσεων που έπαιρναν οι αγρότες στη χώρα μας μέχρι σήμερα θα χαθεί λόγω της νέας ΚΑΠ», υποστηρίζει προς τη "Ν.Κ." ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αστερουσίων Μανόλης Καρκαβάτσος.
«Το αν χαθούν από την Κρήτη ή από την άλλη Ελλάδα, αυτό είναι ένα άλλο ζήτημα. Αυτό που εμείς καταγγέλλουμε είναι ότι η λογική που δίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι να δοθούν οι επιδοτήσεις στην παραγωγή. Κατανέμονται όπως νομίζουν αυτοί και με τον τρόπο που νομίζουν αυτοί».
Για τα θέματα των αποζημιώσεων, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αστερουσίων είναι ξεκάθαρος: «Εμείς θέλουμε έναν ΕΛΓΑ ο οποίος θα έχει δημόσιο χαρακτήρα και θα αποζημιώνει 100% τις ζημιές. Να δούμε τον κανονισμό ποιες θα είναι οι ζημιές αυτές και να μην είναι "Γιάννης πίνει, Γιάννης κερνά". Παράδειγμα... Οι ελιές μας τώρα έχουν διαλύσει. Η ανομβρία συνεχίζεται. Η ζημιά είναι τεραστίων διαστάσεων. Και αυτοί σφυρίζουν αδιάφορα»...

Πληρωμές επιδοτήσεων

Αναλυτικά, κυβέρνηση και ΟΠΕΚΕΠΕ έχουν αφήσει να διαρρεύσει προς την κοινή γνώμη ένα χρονοδιάγραμμα πληρωμών επιδοτήσεων ως εξής: Στις 27 Οκτωβρίου, ημέρα Πέμπτη, πληρωμή της προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης σε ποσοστό μέχρι 70%.
Περί τις 20 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η εξόφληση της Βασικής (354 εκατομμύρια ευρώ) και Πράσινης Ενίσχυσης (567 εκατ. ευρώ), καθώς και η πληρωμή των γεωργών νεαρής ηλικίας (15 εκατ. ευρώ) έτους 2016.
Στις αρχές Νοεμβρίου τοποθετούν την πληρωμή και εκκαθάριση της εξισωτικής αποζημίωσης για το έτος 2015 και για όσους δεν είχαν πληρωθεί καθόλου την αποζημίωση.
Για την εξισωτική αποζημίωση του 2016 υπάρχουν δύο σενάρια. Το ένα λέει ότι θα πληρωθεί ένα μέρος της πριν την εκπνοή του 2016 και εκκαθάριση πριν το Πάσχα και το άλλο σενάριο λέει ότι θα πληρωθεί ολόκληρη η αποζημίωση πριν το Πάσχα.

«Έλεγαν ψέματα»

Σε ό,τι αφορά τη φόρμα 6 και τα όσα ανακοινώνουν τώρα για υποβολή αιτήματος στον επίτροπο Γεωργίας με την αισιόδοξη εκτίμηση επιστροφής των δικαιωμάτων του 2015 στους δικαιούχους παραγωγούς, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Ηρακλείου, Γιώργος Τζωρτζάκης, τονίζει ότι «οι ίδιοι αποδεικνύουν σήμερα πως μέχρι τώρα μας έλεγαν ψέματα ότι είχαν κάνει δύο προσφυγές στην Ε.Ε. και τους είχαν στείλει απορριπτικές απαντήσεις»...
Πάντως ξεκαθαρίζει ότι οι ευθύνες της μη πληρωμής μέχρι σήμερα των δικαιωμάτων των δικαιούχων της φόρμας 6 ανήκουν καθαρά και μόνο στους κυβερνώντες. «Υπάρχει η φόρμα 2 που είναι τα δικαιώματα με συμβόλαια και υπάρχει και η φόρμα 6 που είναι τα δικαιώματα με ενοικιαστήρια. Δικό τους υπόδειγμα είναι. Τώρα, τι κανονισμό εφάρμοσαν αυτοί και πώς τα έκαναν, μόνο αυτοί τα ξέρουν»...
Όσο για τη δυνατότητα πληρωμής της προκαταβολής της ενιαίας ενίσχυσης στις 27 Οκτωβρίου, ο πρόεδρος της ΟΑΣΝΗ λέει στην εφημερίδα μας: «Νομίζω πως μπορούν να το κάνουν. Διότι τα δικαιώματα του 2016 έχουν ανακοινωθεί από πέρυσι. Ξέρουμε λοιπόν τι θα πάρει ο καθένας. Διότι τα δικαιώματα έχουν βγει μέχρι το 2019.
Μάλιστα η Ε.Ε. τους επιτρέπει από τις 16 Οκτωβρίου να πληρώνουν. Τώρα, στις 27 Οκτωβρίου που έχουν πει, επιτρέψτε μου να αμφιβάλλω λίγο, αλλά μακάρι»...
Πάντως, ο κ. Τζωρτζάκης σχολιάζει θετικά τις κινητοποιήσεις της Παναγροτικής Συσπείρωσης στο Ηράκλειο, άσχετα από το γεγονός ότι η ΟΑΣΝΗ δε θα μετέχει, λέγοντας πως «οτιδήποτε γίνεται για την προάσπιση των συμφερόντων των αγροτών είναι καλό για μας».

Φόρμα 6: «Έχει παρατραβήξει»

«Το θέμα της φόρμας 6 έπρεπε να έχει λήξει τώρα και πάρα πολύ καιρό», λέει από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών Κρήτης και της ΕΑΣΗ Μύρος Χιλετζάκης. «Ήταν μια λανθασμένη εκτίμηση του ΟΠΕΚΕΠΕ όταν ξεκίνησε αυτή η διαδικασία. Και έπρεπε τότε να έχει παρθεί πολιτική πρωτοβουλία και να λυθεί, και το θέμα να έχει πάει από πιο μπροστά στις Βρυξέλλες»...
Καταλήγοντας, ο Μύρος Χιλετζάκης λέει πως «την ευθύνη δεν τη φέρνουν μόνο οι σημερινοί κυβερνώντες. Τη φέρνουν και οι προηγούμενοι. Απλώς, στα χέρια τους έσκασε η βόμβα»...
http://www.neakriti.gr/?page=newsdetail&DocID=1359229&srv=364

Δεν υπάρχουν σχόλια: