ΚΙΒΩΤΟΣ

...Ταξιδεύοντας στο χρόνο, με φίλους που δεν πρόλαβαν να "μεγαλώσουν"... Και όλο ταξιδεύουμε μαζί, αναζητώντας το Νησί της Ελευθερίας των Ανθρώπων...




Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2016

“Μικρό καλάθι” για επιδότηση και λάδι

ΕΛΙΕΣ
Ρεπορτάζ: Χριστόφορος Παπαδάκης

Την Τετάρτη 26 με Πέμπτη 27 Οκτωβρίου θα καταβληθεί φέτος το 90% του 55% της Ενιαίας Ενίσχυσης, δηλαδή το 90% της Βασικής Ενίσχυσης και το υπόλοιπο - που αποτελεί το "πρασίνισμα" - θα καταβληθεί μάλλον το Φεβρουάριο του νέου χρόνου.



Την ενημέρωση αυτή είχε από την Αθήνα χθες ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου Ανδρέας Στρατάκης. Την ίδια ώρα, μεγάλη είναι η ανησυχία για τη φετινή παραγωγή του ελαιολάδου, λόγω των ζημιών, ενώ έντονη είναι η αγανάκτηση του κόσμου για την άρνηση του κράτους και του ΕΛΓΑ να αποζημιώσει τους ελαιοπαραγωγούς της Κρήτης!

Ακόμα και με την καταβολή της επιδότησης, άδειες θα παραμείνουν οι τσέπες για πολλούς αγροτοκτηνοτρόφους της Κρήτης, ίσως και για τους περισσότερους, αν επιβεβαιωθούν οι ανησυχίες των εκπροσώπων τους σχετικά με τις αναμενόμενες παρακρατήσεις λόγω χρεών προς τον ΟΓΑ και λόγω... υποχρεωτικής παρακράτησης των εισφορών προς τον ΕΛΓΑ, που δεν... τους αποζημιώνει όμως...

«Ο κόσμος θα πάθει μπλακ-άουτ μόλις γίνουν οι πληρωμές της επιδότησης. Θα πάει και θα δει στα βιβλιάριά του ότι θα έχουν γίνει μόνο λογιστικές εγγραφές, διότι δε θα έχουν αφήσει μέσα τίποτα», καταγγέλλει στη "Ν.Κ." ο πρόεδρος της ΕΑΣΗ Ανδρέας Στρατάκης. «Είτε εφορία λέγεται, είτε ΕΛΓΑ λέγεται, είτε ΟΓΑ λέγεται, θα έχουν κάνει τις παρακρατήσεις των οφειλών και των εισφορών», πιστεύει ο συνεταιριστής.


«Ούτε... μας ενδιαφέρει»

Στο μεταξύ, για την επίσκεψη του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο Ηράκλειο στις 21 Οκτωβρίου, αν και εφόσον γίνει βέβαια αυτή, ο Ανδρέας Στρατάκης δηλώνει... παγερά αδιάφορος... «Προσωπικά εμένα ως πρόεδρος της Ένωσης Ηρακλείου ουδόλως με απασχολεί αν κατέβει ο Αποστόλου. Δεν ξέρω πού θα πάει. Κατεβαίνει για ιδιωτική επίσκεψη; Κατεβαίνει για να ακούσει προβλήματα; Νομίζω πως τα προβλήματα του νομού Ηρακλείου τα έχει ακούσει. Τα ξέρει, είναι γνωστά. Αν έρθει εδώ και έχει πάρει αποφάσεις για να δώσει λύσεις, καλώς να ορίσει. Αλλιώς καλά θα κάνει να κάτσει εκεί που κάθεται»...


Σταθερές τιμές

Την ίδια ώρα, λίγες μέρες πριν την έναρξη της ελαιοκομικής περιόδου και οι τιμές έχουν "κολλήσει" στα 3 ευρώ το κιλό στο ελαιόλαδο οξύτητας 0,3, κατά μέσο όρο, στην Κρήτη. Η τελευταία δημοσιοποίηση των τιμών που έκανε ο Σύνδεσμος Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης μέσα από την ιστοσελίδα του (www.sedik.gr) είναι στις 4 Οκτωβρίου και δείχνει σταθερότητα του μέσου όρου των τιμών στα 3 ευρώ, με πολύ μικρές διαφοροποιήσεις, αλλού προς τα πάνω και αλλού προς τα κάτω, σε κάποιες περιοχές.

Ταυτόχρονα, φαίνεται μια καλύτερη πορεία των τιμών παραγωγού στην Ισπανία, όπου ο μέσος όρος των τιμών διαμορφώνεται για το διάστημα από 30 Σεπτεμβρίου έως 5 Οκτωβρίου στη μέγιστη συν 3,9%, στη μέση τιμή μείον 0,6% και στην ελάχιστη τιμή παραγωγού ελαιολάδου συν 1% στην οξύτητα μέχρι 0,8.

«Αυτά είναι περυσινά λάδια», σχολιάζει ο πρόεδρος της ΕΑΣΗ Ανδρέας Στρατάκης. «Για το τι θα γίνει φέτος δεν μπορώ προς το παρόν να κάνω καμία πρόβλεψη. Είναι αποθέματα της περασμένης χρονιάς. Εγώ το μόνο που μπορώ να πω σήμερα είναι ότι βρισκόμαστε φέτος σε μια καταστροφή για την Κρήτη. Για δύο λόγους: Ο πρώτος λόγος είναι η ανομβρία, αφού έχουν καταστραφεί ελαιώνες από το ένα άκρο της Κρήτης ως το άλλο, και ο δεύτερος λόγος είναι ο δάκος που έχει προκαλέσει γενική καταστροφή. Τις επόμενες ημέρες θα φανεί η πραγματική εικόνα. Θα έχουμε μια μειωμένη παραγωγή και ίσως σε υποβαθμισμένο προϊόν. Κι εγώ προς το παρόν για τις τιμές δεν μπορώ να πω ότι θα είναι ούτε προς πάνω, ούτε προς τα κάτω, ούτε ότι θα παραμείνουν οι ίδιες»!

Στο σημείο αυτό, ο Ανδρέας Στρατάκης υπόσχεται: «Η ΕΑΣΗ θα κάνει αυτό που κάνει πάντα, μέσα στα πλαίσια τα οποία μπορεί. Θα έρθει πάλι φέτος και θα οριοθετήσει την τιμή όπως το κάνει κάθε χρόνο. Τον τελευταίο λόγο θα τον έχει η Ένωση Ηρακλείου».


«Φασιστική» επιβολή

Ο πρόεδρος της ΕΑΣΗ χαρακτηρίζει στο σημείο αυτό ως «φασιστικό» το να υποχρεώνονται οι παραγωγοί να ασφαλίσουν τα προϊόντα τους στον ΕΛΓΑ και να μην έχουν το δικαίωμα της ατομικής τους απόφασης για το αν θέλουν ή δε θέλουν να ασφαλίσουν τα προϊόντα τους. «Ενώ το νησί μας έχει καταστραφεί από την ανομβρία, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης κάνει πως δεν ακούει, ο ΕΛΓΑ κάνει πως δεν ακούει και δεν είναι δυνατόν να υπάρχει αυτή η αντιμετώπιση»...

Μάλιστα μας είπε ότι στην πρόσφατη σύσκεψη των εκπροσώπων της Κρήτης με τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο του ΕΛΓΑ στην Αθήνα συνειδητά δε συμμετείχε. «Εγώ συνειδητά αποφεύγω να παρευρίσκομαι σε θέατρα. Ήξερα το αποτέλεσμα και αποφάσισα να μην πάω»...

Καταλήγοντας λέει ότι ο νόμος που υποχρεώνει τους παραγωγούς να ασφαλίζουν τα προϊόντα τους στον ΕΛΓΑ είναι απαράδεκτος, ψηφίστηκε από τον Σκανδαλίδη και «καλά κρατεί και σήμερα», ενώ χαρακτηρίζει «φασιστικό» να εξαναγκάζεται ο παραγωγός να κάνει κάτι τέτοιο. «Γιατί να είναι υποχρεωτική η ασφάλιση;», διερωτάται. «Αυτοκίνητο είναι που κινδυνεύουν από τα ανασφάλιστα ανθρώπινες ζωές; Θα πρέπει εγώ και μόνο εγώ να αποφασίζω εάν θέλω ή δε θέλω να ασφαλίζω τη σοδειά μου. Τι θα πει δηλαδή "υποχρεωτική ασφάλιση και σε διαφορετική περίπτωση βεβαιώνεται η οφειλή στην εφορία";».
http://www.neakriti.gr/?page=newsdetail&DocID=1356821&srv=127

Δεν υπάρχουν σχόλια: