ΚΙΒΩΤΟΣ

...Ταξιδεύοντας στο χρόνο, με φίλους που δεν πρόλαβαν να "μεγαλώσουν"... Και όλο ταξιδεύουμε μαζί, αναζητώντας το Νησί της Ελευθερίας των Ανθρώπων...




Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2016

Η χαριστική βολη στις Ενώσεις με εξοντωτικό ΕΝΦΙΑ και αστρονομικά πόσα


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Χριστόφορος Παπαδάκης

Μονάδες διαχείρισης προϊόντων που ειδικά σήμερα έχουν τεράστια σημασία για τη διατροφή του λαού μας, όπως τυποποιητήρια ελαιολάδου, εγκαταστάσεις κρασιού και ξιδιού, εργοστάσια συσκευασίας σταφυλιών και οπωροκηπευτικών, τυροκομεία κ.λπ., αντιμετωπίζονται από την κυβέρνηση της... "Αριστεράς" ως προς τον ΕΝΦΙΑ, όπως και τα αστικά ακίνητα, χωρίς καμία εξαίρεση και ευαισθησία.



Έτσι, για παράδειγμα, καλείται σήμερα η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου να πληρώσει ΕΝΦΙΑ το αστρονομικό ποσό των... 210.000 ευρώ, ενώ τα μικρότερα ποσά των συνεταιριστικών οργανώσεων της Κρήτης δεν πέφτουν κάτω από τα 25.000-30.000 ευρώ περίπου, σε μια περίοδο που βουλιάζουν στα χρέη και κινδυνεύουν με λουκέτο!

Στην περίπτωση της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου - που αγωνίζεται να σταθεί στα πόδια της με τα συσσωρευμένα χρέη 90 εκατομμυρίων ευρώ - απλά το ίδιο το κράτος έρχεται και της προσθέτει άλλα 210.000 ευρώ, που είναι πάρα πολύ δύσκολο να μπορέσει ακόμα και με ρύθμιση να τα πληρώσει προς το Δημόσιο, τη στιγμή που για να πληρώσει τις άλλες δόσεις της κυριολεκτικά ακροβατεί μεταξύ "ζωής και θανάτου"...

«Εμείς δε θέλουμε διαφορετική μεταχείριση ως προς την επιβολή του ΕΝΦΙΑ», λέει στη "Νέα Κρήτη" ο πρόεδρος της ΕΑΣΗ και αντιπρόεδρος της ΚΣΟΣ Ανδρέας Στρατάκης. «Αλλά από τη στιγμή που οι οργανώσεις έχουν στα χέρια τους μεγάλες παραγωγικές μονάδες, θα μπορούσε η κυβέρνηση να τις εξαιρέσει από τον ΕΝΦΙΑ και να επιβάλλει το φόρο μόνο για τα αστικά ακίνητα»...

Μάλιστα, ο κ. Στρατάκης εξηγεί ότι «από τις κουβέντες που έχω κάνει με τους άλλους συνεταιριστές, έχω διαπιστώσει ότι δεν πρόκειται για ακόμη μια "μαχαιριά". Είναι μια "βόμβα" στα θεμέλια των οργανώσεων. Και το λέω αυτό διότι, όχι μόνο εμείς ως ΕΑΣΗ, αλλά σε όλη την Ελλάδα τρέχουν οι διοικήσεις και οι διευθυντές να λύσουν συσσωρευμένα προβλήματα χρόνων και να κρατήσουν τις οργανώσεις ανοιχτές. Έρχεται και ο ΕΝΦΙΑ να μας τινάξει στον αέρα. Το λένε όμως όλοι και είναι κοινή διαπίστωση ότι χωρίς συνεταιριστικές οργανώσεις δε θα υπάρχει παραγωγή σε προϊόντα»...

Για τον ΕΝΦΙΑ της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου, ο ίδιος σχολιάζει πως πρόκειται «για ένα ποσό τεράστιο. Τη στιγμή που δεν μπορώ να πληρώσω τις συσσωρευμένες υποχρεώσεις μου στο ελληνικό Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ έχω οφειλές σε παραγωγούς και σε εργαζόμενους, έρχεται και με επιβαρύνει κατά 210.000 ευρώ. Δεν μπορώ όμως να πληρώσω τόσα χρήματα. Θα κάνουμε και ρύθμιση, αλλά αυτά τα χρήματα ήταν προτιμότερο να οδηγηθούν σε εργαζόμενους, σε παραγωγούς και σε παλιές υποχρεώσεις που έχει η οργάνωση».


Η ΚΣΟΣ

Σε ό,τι αφορά την ΚΣΟΣ, ο ΕΝΦΙΑ είναι επίσης εξοντωτικός, αφού ανέρχεται στα 170.000 ευρώ, σε μια οργάνωση που έχει τις υποδομές εκείνες που χρειάζονται ώστε να παίξει βασικό ρόλο στήριξης των σταφιδοπαραγωγών, αλλά και των παραγωγών γενικότερα, αν υπήρχε η πραγματική βοήθεια του κράτους. Μην ξεχνάμε ότι η ΚΣΟΣ διαθέτει πολύ καλές εγκαταστάσεις στη Βιομηχανική Περιοχή Ηρακλείου, τόσο ως προς το σταφιδεργοστάσιο που έχει όσο και ως προς το υπερσύγχρονο και καινούργιο συσκευαστήριο σταφυλιών και νωπών κηπευτικών, του οποίου η ολοκλήρωση και τα εγκαίνια έγιναν επί Μανόλη Γαβαλά, ενώ το όραμα σχεδιάστηκε και ξεκίνησε λίγα χρόνια νωρίτερα, με πρόεδρο τον Γιάννη Πιτσιδιανό.

Και μπορεί το συσκευαστήριο, λόγω των χρεών που δημιούργησε στην ΚΣΟΣ (για πολλούς λόγους που καλό θα είναι κάποτε να αναλυθούν και να αποτελέσουν παράδειγμα προς αποφυγή), να έχει μείνει κλειστό τα τελευταία χρόνια, όμως δεν παύει αυτές οι υποδομές να υπάρχουν και να είναι ανά πάσα στιγμή στη διάθεση και την υπηρεσία του αγροτικού μας κόσμου.

Να υπενθυμίσουμε ότι η διοίκηση της ΚΣΟΣ, για να στηρίξει πρώτα και κύρια τους ίδιους τους παραγωγούς, παρέδωσε φέτος τις εγκαταστάσεις του συσκευαστηρίου στον εξαγωγέα Γιώργο Γιαννακάκη, του οποίου οι εγκαταστάσεις στο Τυμπάκι καταστράφηκαν από φωτιά.


«Μας κρατούν επιδοτήσεις»

Μετά την ΕΑΣΗ και την ΚΣΟΣ, η μεγαλύτερη οφειλή σε ΕΝΦΙΑ προς συνεταιριστική οργάνωση είναι αυτή της ΕΑΣ Ρεθύμνου, που φτάνει στα 150.000 ευρώ! Σχολιάζοντας την κατάσταση αυτή, ο πρόεδρος της οργάνωσης Νικήστρατος Χαροκόπος λέει στην εφημερίδα μας: «Η αντιμετώπισή μας δεν είναι η καλύτερη. Για παράδειγμα, ενώ έχουμε ενταχθεί σε ρύθμιση των χρεών μας, μόλις εκταμιευτούν κάποια χρήματα από προγράμματα στα οποία έχουμε ενταχθεί, μπαίνει το κράτος και τραβάει μέχρι και το 25% της κάθε δόσης που έχουμε στα ρυθμισμένα χρέη μας, μέσα από αυτά τα προγράμματα. Και αυτό, παρά το γεγονός ότι οι δόσεις για τα χρέη μας πληρώνονται κανονικά χωρίς καθυστέρηση. Άρα γιατί μας καλούν να ρυθμίσουμε τα χρέη μας;», διερωτάται ο κ. Χαροκόπος.

Εξάλλου, ο ίδιος συμφωνεί με τη θέση του προέδρου της ΕΑΣΗ, σύμφωνα με την οποία «θα μπορούσαμε να πληρώνουμε ΕΝΦΙΑ μόνο για τα αστικά ακίνητα και όχι για τις παραγωγικές μονάδες».

Το καλό με την Ένωση Ρεθύμνου, όπως λέει ο Νικήστρατος Χαροκόπος, είναι ότι τα χρέη της οργάνωσης λόγω υπέρογκων δανεισμών είναι ευτυχώς εξυπηρετούμενα, αλλά με τον ΕΝΦΙΑ που της επιβλήθηκε, τα πράγματα δυσκολεύουν πολύ περισσότερο σε σχέση με τη σημερινή κατάσταση.

«ΙΚΑ, εφορίες και δάνεια εξυπηρετούνται. Αλλά εξυπηρετούνται οριακά. Δηλαδή, από τη στιγμή που θέλει η οργάνωση να παίξει κάποιο ρόλο για τη βοήθεια του προϊόντος και του παραγωγού κατ' επέκταση, δεν έχει αυτή τη δυνατότητα», λέει ο συνεταιριστής.


«Είναι μεγάλο αγκάθι» για όσους αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα

Ως μεγάλο "αγκάθι" και για τη δική του οργάνωση, που αντιμετωπίζει και πολύ σοβαρά οικονομικά προβλήματα, χαρακτηρίζει τον ΕΝΦΙΑ και το μέλος της διοίκησης του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μεσαράς Νίκος Καραμπακάκης. Όπως λέει στη "Ν.Κ.", ο ΕΝΦΙΑ για την εν λόγω οργάνωση ήρθε στις 25.000 ευρώ, και το ποσό αυτό, με βάση την κατάσταση του συνεταιρισμού, δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητο.

«Για τον ΕΝΦΙΑ, το ΙΚΑ και την εφορία δουλεύουμε, και μόνο», καταλήγει ο συνεταιριστής, λέγοντας ότι, αν ήταν γύρω στα 4-5 χιλιάδες ευρώ, θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί αυτός ο φόρος. Σήμερα όμως απλά έρχονται να ανεβάσουν ακόμη παραπάνω τα χρέη του συνεταιρισμού.


«Αντί να βοηθήσουν»...

Χαρακτηριστικό είναι, εξάλλου, το παράδειγμα της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Πεζών, που ενώ βρίσκεται στο ειδικό καθεστώς του άρθρου 99 και λειτουργεί με πολύ μεγάλες δυσκολίες, προσπαθώντας να ξεχρεώσει εργαζόμενους, προμηθευτές, παραγωγούς και κράτος, έρχεται η κυβέρνηση και της επιβάλλει και τον ΕΝΦΙΑ ύψους 53.000 ευρώ. Μιλώντας στη "Νέα Κρήτη", ο αντιπρόεδρος της πάλαι ποτέ κραταιάς δευτεροβάθμιας συνεταιριστικής οργάνωσης τονίζει ότι «αυτή τη στιγμή εξομοιώνεται ο ΕΝΦΙΑ ενός παραγωγικού χώρου που λέγεται οινοποιείο, που λέγεται ελαιουργείο, που λέγεται δεξαμενές στεγασμένες, με την οποιαδήποτε οικοδομή ή πολυκατοικία. Δηλαδή θα πρέπει να υπάρχει ένας διαχωρισμός στο κομμάτι της παραγωγικής διαδικασίας του κάθε συνεταιρισμού. Όχι μόνο της Ένωσης Πεζών. Και να υπάρχει μια διαφορετική αντιμετώπιση»...

Για τη σημερινή κατάσταση της οργάνωσης, ο κ. Μπέρκης εξηγεί: «Εμείς είμαστε στο άρθρο 99, οπότε είναι για μας πιο δύσκολα τα πράγματα. Υπάρχει ένας προβληματισμός και για τους εργαζόμενους και για τους παραγωγούς. Προσπαθούμε να δούμε ό,τι καλύτερο μπορεί να προκύψει μέσα από αυτή τη διαδικασία. Ο στόχος μας είναι να πληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου σε σχέση με το περιθώριο που είχαμε πριν μπούμε στο άρθρο 99. Απλά αυτή τη στιγμή είμαστε σε μια διαδικασία με την Τράπεζα Πειραιώς, προκειμένου να δούμε τι θα γίνει με τις συνολικές οφειλές που είναι προς την τράπεζα. Καταλαβαίνετε ότι οι οφειλές θα αντιμετωπιστούν γενικά. Οπότε θα παίξει μεγάλο ρόλο τι στάση θα κρατήσει η τράπεζα απέναντι στο κομμάτι των οφειλών»...

Όπως λέει στην εφημερίδα μας ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣ Πεζών, το συνολικό ύψος των χρεών ανέρχεται στα 32 εκατομμύρια ευρώ και από αυτά, τα 23 εκατομμύρια ευρώ αφορούν την τράπεζα και τα υπόλοιπα είναι σε εργαζόμενους, παραγωγούς, προμηθευτές κ.ά.

Καταλήγοντας, αναφέρεται στην ιδιομορφία που υπάρχει όχι μόνο στον ΕΝΦΙΑ, αλλά και στον κάθε φόρο. Όπως λέει, «εάν δεν τον αποδώσεις, έχεις προβλήματα με την ενημερότητα και άλλα πολλά. Εμείς προσπαθούμε να είμαστε όσο γίνεται συνεπείς. Αλλά ξέρετε ότι ήδη με τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης του κρασιού το πρόβλημα είναι τεράστιο. Διότι οι οργανώσεις και γενικότερα οι νόμιμες επιχειρήσεις πρέπει να αποδώσουν τον ΕΦΚ στο κρασί σε ένα μήνα, ενώ θα τον εισπράξει σε πέντε μήνες από την αγορά. Βάλτε λοιπόν το φόρο αυτό, βάλτε το ΦΠΑ, βάλτε τον ΕΝΦΙΑ, βάλτε το Φόρο Μισθωτών Υπηρεσιών να δείτε τι φορολογικό βάρος μαζεύεται, που πρέπει να αποδώσει μια επιχείρηση προκειμένου να αντεπεξέλθει. Είναι πάρα πολύ δύσκολο να αντεπεξέλθουμε»...


Μεγάλη αδυναμία πληρωμών

Στην ανατολική Κρήτη, η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ιεράπετρας καλείται να πληρώσει ΕΝΦΙΑ 31.000 ευρώ! Ο πρόεδρος της ΕΑΣΙ και εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος σε θέματα Πρωτογενούς Τομέα στην Π.Ε. Λασιθίου, Νίκος Δασκαλάκης, σχολιάζει: «Γι' αυτό το ποσό, με τη ρύθμιση βγαίνει ότι πρέπει να πληρώνουμε κάθε μήνα πάνω από 3.500 ευρώ. Πώς μπορούμε να αντεπεξέλθουμε σε αυτό το βάρος μαζί με όλα τα υπόλοιπα; Έχουν που έχουν τα προβλήματά τους οι συνεταιριστικές οργανώσεις, έρχεται και ο ΕΝΦΙΑ. Και δε χρειάζεται να αναφερθούμε στην πηγή των προβλημάτων. Σίγουρα άλλα είναι από μας και άλλα έχουν να κάνουν με το σχεδιασμό που υπήρχε μέχρι σήμερα, σε σχέση με το συνεταιριστικό κίνημα των αγροτών της χώρας».

Και συνεχίζει λέγοντας ότι «το πρόβλημα με τον ΕΝΦΙΑ, σε σχέση με τους συνεταιρισμούς, είναι σε ό,τι αφορά τις διαχειρίσεις τους και τα βιομηχανικά κτήρια. Διότι έχουν βιομηχανικά κτήρια για να έχουν διαχειρίσεις παραγωγικές και έρχεται το κράτος και τους διαλύει με αυτό το φόρο. Δηλαδή σε μας, το Τυποποιητήριο Ελαιολάδου και το Συσκευαστήριο Κηπευτικών, όπου στεγάζονται τα βιομηχανικά κτήρια, έχουν μεγάλες αξίες. Οι παραγωγικές μονάδες έπρεπε να εξαιρούνται από τον ΕΝΦΙΑ», τονίζει με κατηγορηματικό τρόπο στην εφημερίδα μας ο Νίκος Δασκαλάκης. «Και από 'κει και πέρα, το κομμάτι της στήριξης του συνεταιριστικού κινήματος είναι ένα ευρύτερο ζήτημα», καταλήγει χαρακτηριστικά ο ίδιος, επισημαίνοντας ότι σίγουρα θα έπρεπε να υπάρχει άλλη αντιμετώπιση απέναντι στο συνεταιριστικό κίνημα της χώρας.

Σε ό,τι αφορά την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Σητείας, ο ΕΝΦΙΑ που της επιβλήθηκε να πληρώσει ανέρχεται στις 26.000 ευρώ, ενώ στα ίδια επίπεδα διαμορφώνεται ο ΕΝΦΙΑ και για την οργάνωση του Μεραμπέλου.

http://www.neakriti.gr/?page=newsdetail&DocID=1357092&srv=149

Δεν υπάρχουν σχόλια: