ΚΙΒΩΤΟΣ

...Ταξιδεύοντας στο χρόνο, με φίλους που δεν πρόλαβαν να "μεγαλώσουν"... Και όλο ταξιδεύουμε μαζί, αναζητώντας το Νησί της Ελευθερίας των Ανθρώπων...




Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2016

Ζεστό χρήμα στους αγρότες, αύριο κατατίθενται οι επιδοτήσεις


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Χριστόφορος Παπαδάκης

Αύριο Πέμπτη μέχρι τις βραδινές ώρες θα έχουν πιστωθεί οι λογαριασμοί των παραγωγών με τα χρήματα της προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης στην Τράπεζα Πειραιώς, που είναι και το μεγαλύτερο μέρος των δικαιούχων, κάτι για το οποίο τα τελευταία 24ωρα η κυβέρνηση και ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχουν επιδοθεί σε αγώνα δρόμου για να προλάβουν την αργία και το σαββατοκύριακο. Την πληροφορία αυτή είχε χθες από την Αθήνα ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ηρακλείου Ανδρέας Στρατάκης, όπως αποκάλυψε χθες το βράδυ σε συνομιλία με την εφημερίδα μας.



«Κάνουν τα πάντα εδώ στην Αθήνα για να προλάβουν να βάλουν τα λεφτά μέχρι το βράδυ της Πέμπτης. Δεν ξέρω αν το καταφέρουν τελικά. Αλλά νομίζω ότι θα προλάβουν, γιατί έχουν επιδοθεί σε αγώνα δρόμου», αποκάλυψε στη "Νέα Κρήτη" ο πρόεδρος της Ένωσης Ηρακλείου Ανδρέας Στρατάκης, υπενθυμίζοντας πως η 27η Οκτωβρίου (κάτι που είχε γράψει έγκαιρα η "Νέα Κρήτη") ήταν από την αρχή η πρώτη ημερομηνία που είχε βάλει η κυβέρνηση ως ημέρα πίστωσης των λογαριασμών.

Αυτό σημαίνει, βέβαια, ότι την Παρασκευή, λόγω αργίας, δε θα μπορούν να πάρουν χρήματα όσοι δε διαθέτουν κάρτες ανάληψης από ΑΤΜ, αλλά και όσοι έχουν τους λογαριασμούς τους στις άλλες τράπεζες, όπως τουλάχιστον μπορούμε να εκτιμήσουμε. Έτσι οι συγκεκριμένες κατηγορίες παραγωγών θα πληρωθούν από τη Δευτέρα και μετά, που θα ξανανοίξουν τα τραπεζικά καταστήματα, εκτός και αν μπορέσουν και συντονίσουν τις ενέργειές τους μαζί με την Τράπεζα Πειραιώς και οι άλλες τράπεζες, κάτι βέβαια που προφανώς και θα δοθεί στη δημοσιότητα για να ενημερωθεί ο κόσμος.

Να υπενθυμίσουμε πως πρόκειται για την προκαταβολή της βασικής ενίσχυσης, που θα πλησιάσει το 1 δισ. ευρώ και αντιπροσωπεύει το 70% της βασικής ενίσχυσης, κατά δήλωση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου, ο οποίος παράλληλα επισημαίνει ότι θα ξεπεράσει το 1,5 δισ. ευρώ το σύνολο των μέτρων που θα προκηρυχθούν εντός του 2016, στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2015.

Ήδη έχει δημοσιευτεί η προκήρυξη για το Μέτρο του ΠΑΑ που αφορά στην είσοδο νέων αγροτών στον πρωτογενή τομέα, και είναι μάλιστα αρκετά διαφοροποιημένο σε σχέση με το αντίστοιχο της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου.


Μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου η β' δόση

Να υπενθυμίσουμε, επίσης, ότι κατά τις ίδιες κυβερνητικές δεσμεύσεις και ανακοινώσεις που έχουν έρθει το τελευταίο διάστημα στο φως της δημοσιότητας, ο κόσμος θα πρέπει να περιμένει στη συνέχεια, όχι πέραν τις 20 Δεκεμβρίου, για να μπει στα βιβλιάριά του και το υπόλοιπο της βασικής ενίσχυσης (354 εκατ. ευρώ σε ολόκληρη τη χώρα), όπως και το ποσοστό που αντιστοιχεί στο λεγόμενο "πρασίνισμα" (567 εκατομμύρια ευρώ σε ολόκληρη τη χώρα), καθώς και η πληρωμή των γεωργών νεαρής ηλικίας (15 εκατ. ευρώ) έτους 2016.

Ρεπορτάζ: Χριστόφορος Παπαδάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια: