ΚΙΒΩΤΟΣ

...Ταξιδεύοντας στο χρόνο, με φίλους που δεν πρόλαβαν να "μεγαλώσουν"... Και όλο ταξιδεύουμε μαζί, αναζητώντας το Νησί της Ελευθερίας των Ανθρώπων...




Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2016

ΑΓΡΟΤΕΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ Αφού έβγαλαν την "ψυχή" των αγροτών φαίνεται βρήκαν λύση

Αφού τους έβγαλαν...το λάδι....

Ρεπορτάζ: Χριστόφορος Παπαδάκης

Αφού τους "έβγαλαν την ψυχή" δυο χρόνια τώρα, έρχονται λίγο πριν... κατέβει (αν κατέβει) την επόμενη εβδομάδα ο Βαγγέλης Αποστόλου και τους προετοιμάζουν να δεχτούν ότι το πρόβλημα πληρωμών των επιδοτήσεών τους, εξαιτίας της φόρμας 6, βρίσκεται στα πρόθυρα της λύσης του.



Τουλάχιστον αυτό είπε ο αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ Γιώργος Αποστολάκης, αποκαλύπτοντας ότι η κυβέρνηση είναι σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να επιστρέψουν πίσω τα δικαιώματα του 2015 στους εκατοντάδες αδικημένους παραγωγούς!

Όπως φαίνεται, την προηγούμενη εβδομάδα, στο πλαίσιο συνεδρίου των Copa-Cogeca στην Αθήνα, οι αρμόδιοι του υπουργείου, ο Ευρωπαίος επίτροπος Γεωργίας Φιλ Χόγκαν και η Επιτροπή Ευρωπαϊκών Κονδυλίων συζήτησαν το θέμα.

Πρόκειται για τους νέους παραγωγούς, που ενώ τους μεταφέρθηκαν οι επιδοτήσεις των γονιών τους από το 2011 και μετά, ξαφνικά λόγω της φόρμας 6 έχασαν τα χρήματα, με ευθύνη που βαρύνει την προηγούμενη συγκυβέρνηση, αλλά μεταφέρεται και στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ.

«Το θέμα προέκυψε όταν η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο βρέθηκαν στο δίλημμα αν θα πληρωθεί ο ενοικιαστής ή ο ιδιοκτήτης που είχε τα δικαιώματα. Προτιμήθηκε το δεύτερο σαν λύση, γιατί στην πρώτη περίπτωση θα είχαμε πιο πολλούς ανέργους», ανέφερε στο "Ράδιο Κρήτη" ο αντιπρόεδρος του Οργανισμού Γιώργος Αποστολάκης.

«Με τον Βαγγέλη Αποστόλου είμαστε σε φάση σύνταξης πρότασης, σε συνεργασία με τον κ. Κασίμη, που είναι ειδικός σε αυτά τα θέματα, την οποία θα υποβάλουμε στην Επιτροπή Ευρωπαϊκών Κονδυλίων, ώστε να επιστρέψουν τα δικαιώματα του 2015», επισήμανε ο κ. Αποστολάκης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα, «σε ολόκληρη την Ελλάδα είναι 3.550 αγρότες που περιμένουν δικαίωση, και στο Ηράκλειο, που θεωρείται πρωταθλητής στην υπόθεση αυτή, 590 άτομα. Τις επόμενες μέρες θα υποβάλουμε την πρότασή μας και θεωρούμε πλέον, αφού οι αρμόδιοι κατάλαβαν το λάθος, να έχουμε πολύ σύντομα απάντηση στην υπόθεση της περιβόητης φόρμας 6 του ΟΠΕΚΕΠΕ».


«Για να δούμε!»

«Μακάρι να γίνουν έτσι τα πράγματα. Για να δούμε!», λέει στη "Νέα Κρήτη" ο αμπελουργός Γιώργος Στειακάκης, που σε πανελλαδικό επίπεδο είναι ο πιο αδικημένος.

«Από 18,5 χιλιάδες ευρώ, μου έβγαλαν για την κόρη μου 625 ευρώ δικαιώματα. Αυτά που υπογράφει ο Αποστόλου για 103 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης είναι αυτά τα δικαιώματα. Και μέσα εκεί υπάρχουν 30 στρέμματα αμπέλι. Που το αμπέλι μόνο έπαιρνε 10.000 ευρώ. Μάλιστα, στην πρώτη δόση μάς έβαλαν 5.500 ευρώ. Και τώρα από τον ΟΠΕΚΕΠΕ φαίνομαι "κόκκινος" 5.500 ευρώ»! Την αποκαλυπτική αυτή δήλωση είχε κάνει στην εφημερίδα μας ο γνωστός αμπελουργός, όταν είχε ξεσπάσει η υπόθεση με τη φόρμα 6. Χθες, μας είπε για τη νέα δέσμευση περί διευθέτησης του θέματος (που δεν είναι η πρώτη φορά που ακούμε ανάλογες δεσμεύσεις) τα εξής: «Το πιο δίκαιο αίτημα αγροτών των τελευταίων 30-40 ετών είναι αυτό το πράγμα. Και ειδικά στο Ηράκλειο, η αδικία είναι τεράστια. Μιλάμε για κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, διότι είναι οι μεταβιβάσεις που έχουν γίνει από τους γονείς προς τα παιδιά. Δηλαδή έκοψαν από τους ανθρώπους που παράγουν, πράγμα το οποίο για μένα είναι και παράνομο. Δηλαδή σε έναν που παράγει θα του κόψουν και τα χρήματα;».

Μάλιστα, κατά την εκτίμηση του Γιώργου Στειακάκη, «βρέθηκε ο επίτροπος Γεωργίας και έδωσε λύση. Και εύχομαι να τελεσιδικήσει, διότι δεν ξέρω τι να πιστέψουμε πια»...

Επιφυλάξεις αγροτών


«Καμία εμπιστοσύνη»...

Σοβαρότατες επιφυλάξεις εξέφρασε από την πλευρά του ο πρόεδρος των αμπελουργών της Κρήτης και πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής των Αγροτών Πρίαμος Ιερωνυμάκης.

«Δηλαδή, δύο χρόνια τώρα κοροϊδεύει τους αγρότες η κυβέρνηση; Γιατί δεν έδινε τη λύση. Αλλά ακόμα και αν το φτιάξουν, μας βάζουν σε ένα κουτάκι σκόπιμα, για να αναλωνόμαστε με τα αυτονόητα, και μας βγάζει έξω από τα πραγματικά προβλήματα που υπάρχουν. Μας βάζουν να αναλωνόμαστε με τη διαχείριση των επιδοτήσεων. Δεν τους ενδιαφέρει αν υπάρχει αγροτική πολιτική. Δεν τους ενδιαφέρει ότι η Κρήτη ειδικά έχει διπλάσιο κόστος παραγωγής από την υπόλοιπη Ελλάδα. Για να δούμε αν κατέβει ο υπουργός τι θα πει. Έχει να πει τίποτα για τους ελαιοπαραγωγούς, που τη ζημιά τους τη βάφτισαν "αφορία" για να μην πληρώσουν; Έχει να πει τίποτα για τους αμπελουργούς; Έχει να πει τίποτα για τους κτηνοτρόφους; Έχει να πει τίποτα για τους νέους αγρότες, για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά; Ή έρχεται μόνο για να "αναμασήσει" τον κωδικό 6, που το έχει ξανακάνει πολλές φορές μέχρι σήμερα χωρίς να δώσει λύση;».

Καταλήγοντας, ο συνδικαλιστής τονίζει: «Αυτός ο χειμώνας θα είναι βαρύς όχι μόνο για τους αγρότες, αλλά και για την αγορά της Κρήτης, λόγω της μικρής παραγωγής ελαιολάδου. Θα δείτε φέτος πόσο δύσκολος θα είναι ο χειμώνας στο νησί μας και αυτοί κάθονται και αναλώνονται μόνο στη διαχείριση των επιδοτήσεων»...


Δεν υπάρχουν σχόλια: