ΚΙΒΩΤΟΣ

...Ταξιδεύοντας στο χρόνο, με φίλους που δεν πρόλαβαν να "μεγαλώσουν"... Και όλο ταξιδεύουμε μαζί, αναζητώντας το Νησί της Ελευθερίας των Ανθρώπων...




Παρασκευή 19 Αυγούστου 2016

Φόροι και ΕΝΦΙΑ γονατίζουν τους Κρητικούς



Αν οι φόροι ήταν... ψιχάλες, θα λύναμε πάρα πολύ σύντομα το πρόβλημα της... ανομβρίας! Η "Νέα Κρήτη" ρίχνει φως σήμερα στο γεγονός της επερχόμενης... φορο-καταιγίδας, με τα "συννεφάκια" να είναι ήδη πάνω από τα κεφάλια μας, όπως και... ο κεραυνός της εφορίας, για όσους δεν μπορέσουν να σταθούν στα πόδια τους και να πληρώσουν...



Έτσι, λοιπόν, ΕΝΦΙΑ; Προ των πυλών, αφού - παρά τις επανειλημμένες εξαγγελίες Τσίπρα - δεν καταργείται τελικά. Και έπονται και τα επόμενα μέτρα του 2016 και στη συνέχεια οι φόροι της νέας χρονιάς, που δεν αναμένεται να είναι... καλύτερη από τη φετινή!

Όλο αυτό το βάρος τα ήδη εξασθενημένα νοικοκυριά των φορολογούμενων της χώρας πώς θα μπορέσουν να το σηκώσουν; Η εφημερίδα μας απευθύνθηκε καταρχήν στον πρόεδρο των φοροτεχνικών του νομού Ηρακλείου κ. Παύλο Μπαριτάκη και κατέγραψε πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία, που σίγουρα αφορούν τους πάντες.

Όπως λέει ο κ. Μπαριτάκης, σε πρώτη φάση έρχεται ο ΕΝΦΙΑ. «Η πρώτη δόση θα πρέπει να καταβληθεί στο τέλος Σεπτεμβρίου. Και η τελευταία για το 2016 τον Ιανουάριο του 2017. Θα καταβληθεί λοιπόν σε 5 ισόποσες μηνιαίες δόσεις. Μέχρι τέλος του Αυγούστου τα εκκαθαριστικά θα έχουν κοινοποιηθεί στο TAXISnet και από εκεί θα τα αναζητήσουν οι φορολογούμενοι. Δε θα σταλούν, δηλαδή, ατομικά ειδοποιητήρια».

Έτσι, μέσα από το ηλεκτρονικό σύστημα του υπουργείου Οικονομικών, δηλαδή το TAXISnet, θα μπορούμε να εκτυπώνουμε τη δοσολογία για να πηγαίνουμε κάθε μήνα στην τράπεζα με το σχετικό έντυπο, που θα πρέπει να το εκτυπώνουμε, προκειμένου να καταβάλουμε την κάθε δόση.

«Με βάση τις αλλαγές, περιμένουμε κάποιες διαφοροποιήσεις σε άλλους φορολογούμενους ιδιοκτήτες ακινήτων προς τα πάνω και σε άλλους προς τα κάτω. Περίπου 600.000 φορολογούμενοι θα έχουν αυξημένα εκκαθαριστικά σε σχέση με πέρυσι. Οι υπόλοιποι θα έχουν ακριβώς την ίδια επιβάρυνση με πέρυσι ή κάποιες μειώσεις ελαφρώς προς τα κάτω, λόγω της αλλαγής των συντελεστών αξιών», λέει για τον ΕΝΦΙΑ ο κ. Παύλος Μπαριτάκης.

Για το κράτος όμως το ποσό που αναμένεται να εισπραχτεί θα είναι το ίδιο με τον ΕΝΦΙΑ για το 2015. Συγκεκριμένα, η βεβαίωση του ΕΝΦΙΑ στα μητρώα των φορολογουμένων θα ανέλθει στο συνολικό ποσό των 3,2 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ το ποσοστό εισπραξιμότητας εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ.

«Αυτή η εκτίμηση προκύπτει από τις παλιές πληρωμές, που δείχνουν ότι ένα μεγάλο ποσοστό του ΕΝΦΙΑ πληρώνεται. Έχει δηλαδή ένα μεγάλο ποσοστό εισπραξιμότητας, σε σχέση με άλλους φόρους», εξηγεί ο πρόεδρος των φοροτεχνικών του νομού Ηρακλείου.

«Όσοι έχουν αδυναμία πληρωμής, τα ποσά που τους αναλογούν βεβαιώνονται στην εφορία και στη συνέχεια στέλνονται στους φορολογούμενους με προσαυξήσεις», προσθέτει ο κ. Μπαριτάκης.


Του... "θανατά"

Στο μεταξύ, εκεί που διά στόματος Τσίπρα όλοι οι Έλληνες πίστευαν, ή και πολλοί δεν πίστευαν, ότι ΕΝΦΙΑ από το 2016 τέλος, τώρα αυτό το "τέλος" ισχύει μόνο σε μεμονωμένες περιπτώσεις φορολογουμένων, που είναι σχεδόν... "του θανατά"... και είναι και στα όρια της πείνας, ή τα έχουν ξεπεράσει και αυτά...

Συγκεκριμένα, έχουν απαλλαγή 100% από την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ μόνο εκείνοι οι πολίτες που έχουν αναπηρία από 80% και πάνω, αλλά ούτε και αυτό φτάνει... Όπως εξηγεί ο Παύλος Μπαριτάκης, «τα τετραγωνικά των κτισμάτων θα πρέπει να μην είναι πάνω από 150 και το συνολικό οικογενειακό τους εισόδημα να μην ξεπερνά τα 12.000 ευρώ»...

Υπάρχει απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, αλλά μόνο στο 50% για τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες, αρκεί να έχουν αξία ακίνητης περιουσίας της κατοικίας τους όχι άνω των 150.000 ευρώ, η έκταση του ακινήτου να μην υπερβαίνει τα 150 τ.μ. και το συνολικό οικογενειακό εισόδημα να μην υπερβαίνει τα 9.000 ευρώ, που προσαυξάνεται κατά 1.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε στο σημείο αυτό ότι ο Αλέξης Τσίπρας, μόλις ανέλαβε την εξουσία μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015, είπε από το βήμα της Βουλής: «Ο ΕΝΦΙΑ καταργείται. Αλλά δεν προλαβαίνουμε να τον καταργήσουμε φέτος. Φέτος θα πρέπει να πληρώσετε, όμως, την τελευταία σας δόση»... Και δεν απευθυνόταν μόνο στους πάμφτωχους και ανάπηρους κατά 80% και άνω συνανθρώπους μας, αλλά μιλούσε προς ολόκληρο τον ελληνικό λαό...


Φόρος εισοδήματος

Με την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ, ο κόσμος θα πληρώσει ταυτόχρονα στις 30 Σεπτεμβρίου και το φόρο εισοδήματος, με αποπληρωμή του στις 30 Νοεμβρίου για την τελευταία δόση.

«Ο φόρος εισοδήματος έχει εκκαθαριστεί ήδη. Όλοι οι φορολογούμενοι είναι ενήμεροι μέσω της φορολογικής δήλωσης», λέει ο Παύλος Μπαριτάκης και διευκρινίζει ότι «έχει πληρωθεί ήδη η πρώτη δόση ή έχει καταστεί ληξιπρόθεσμη για όσους δεν την πλήρωσαν, και αναμένονται και οι επόμενες δόσεις».

Ο κ. Μπαριτάκης διευκρινίζει ότι οι φορολογούμενοι εκείνοι που από την εκκαθάριση του εισοδήματός τους πληροφορήθηκαν ότι έχουν επιστροφή φόρου, να μην περιμένουν τέτοια "χαρά", διότι η όποια επιστροφή μπλοκάρεται από το υπουργείο Οικονομικών, για να συμψηφιστεί με τον ΕΝΦΙΑ και να γίνει ο περαιτέρω υπολογισμός, «τόσα σου χρωστάω ως κράτος, τόσα μου χρωστάς ως πολίτης, πάμε ή δεν πάμε πάσο»...


Τέλη κυκλοφορίας

Κι εκεί που λες «επιτέλους, τελειώνουμε», έρχονται και τα τέλη κυκλοφορίας αρχές Νοεμβρίου με τέλη Δεκεμβρίου, που κυριολεκτικά είναι "φωτιά"... Σύμφωνα με τον Παύλο Μπαριτάκη, «τα τέλη κυκλοφορίας θα είναι όπως και πέρυσι, τουλάχιστον με βάση τα σημερινά δεδομένα»... Πάντως, από το 2017 θα έχουμε αλλαγές στη φοροκαταιγίδα. Και όπως λέει ο κ. Μπαριτάκης, «άλλοι θα επιβαρυνθούν ακόμα περισσότερο και άλλοι λιγότερο»...


Έρχονται... κατασχέσεις

Και στο μεταξύ, δόθηκε στη δημοσιότητα η είδηση ότι μέσα στο Σεπτέμβριο θα υπάρξει μπαράζ 9+1 νέων φορολογικών μεταρρυθμίσεων στην ισχύουσα νομοθεσία, που φέρνει από το φθινόπωρο η υλοποίηση των μνημονιακών δεσμεύσεων. Μαντέψτε ότι μία από τις μεταρρυθμίσεις αυτές θα είναι και οι... εκποιήσεις ακινήτων...

Ειδικότερα, το νέο φορολογικό πακέτο που πρέπει να νομοθετηθεί έως το τέλος Σεπτεμβρίου, ώστε να τεθεί σε εφαρμογή από τις αρχές του επόμενου έτους, μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει τα εξής:

- Απλοποίηση του καθεστώτος της φορολογίας εισοδήματος, σε συνδυασμό με τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης που καταβάλλουν οι μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες βρίσκονται κάτω από το όριο απαλλαγής από το ΦΠΑ.

- Αύξηση του ορίου του τζίρου για την απαλλαγή από το ΦΠΑ από 10.000 σε 25.000 ευρώ.

- Τροποποίηση της νομοθεσίας για τη φορολογία εισοδήματος των εταιρειών, η οποία καλύπτει τις συγχωνεύσεις, τις εξαγορές και τους εταιρικούς λογαριασμούς αποθεματικών.

- Θέσπιση νέου φορολογικού πλαισίου για τα "οχήματα" συλλογικών επενδύσεων και τους συμμετέχοντες σ' αυτά. Το νέο πλαίσιο θα ακολουθεί τις βέλτιστες πρακτικές που εφαρμόζονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

- Αναθεώρηση των ρυθμίσεων του Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών (Ν. 4174/2013) που προβλέπουν μειωμένα πρόστιμα στο πλαίσιο των φορολογικών ελέγχων, ώστε να προσμετράται και να λαμβάνεται υπόψη η συμπεριφορά του φορολογουμένου και η ύπαρξη ή όχι πρόθεσης για δήλωση ή για απόκρυψη φορολογητέας ύλης, βάσει αντικειμενικών και διαφανών κριτηρίων.

- Παράταση για δύο ή τρία χρόνια ακόμη της ισχύος των διατάξεων για το φορολογικό πιστοποιητικό, με τις οποίες προβλέπεται η δυνατότητα διενέργειας φορολογικών ελέγχων στις εταιρείες από τους ίδιους τους ορκωτούς ελεγκτές που ελέγχουν τους ισολογισμούς τους.

- Αναμόρφωση του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, με στόχο να ενταχθούν στις διατάξεις του οι νέες διαδικασίες που, βάσει μνημονίου, καλείται να εφαρμόζει η φορολογική διοίκηση για την αναγκαστική εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων των ασυνεπών οφειλετών σε δημόσιους πλειστηριασμούς.

- Εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας για την αντιμετώπιση της είσπραξης των φόρων επί των εισοδημάτων που δημιουργούνται σε off shore χαρτοφυλάκια ιδιωτών.

- Αλλαγή του καθεστώτος για τα ανασφάλιστα οχήματα το Νοέμβριο, με σκοπό την έγκαιρη είσπραξη των προστίμων.

- Αναδιάρθρωση, διαγραφή χρεών, αλλά και κατασχέσεις.

Η 10η παρέμβαση αφορά στην είσπραξη των φορολογικών οφειλών, που "καίει" την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών. Στο πλαίσιο αυτό, σχεδιάζεται η έκδοση μιας αναθεωρημένης λίστας με τους μεγαλύτερους χρεοφειλέτες του Δημοσίου, η οποία και θα επικαιροποιείται ανά τακτά διαστήματα.


«Φτάνει πια»

«Ο κόσμος δεν μπορεί να βλέπει να έρχονται μόνο νέα φορολογικά μέτρα», λέει κατηγορηματικά στη "Νέα Κρήτη" ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου κ. Στέλιος Βοργιάς.

«Θέλει να δει κάποιους σχεδιασμούς ανάπτυξης, θέλει να δει φως στο τούνελ, θέλει να δει να αντιστρέφεται το "περιβάλλον". Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση», τονίζει ο συνδικαλιστής.

«Ήδη στα χρόνια που έχουμε φτάσει της κρίσης, αμφιβάλλω αν άλλο κράτος θα μπορούσε να αντέξει. Και σίγουρα η κοινωνία έχει φτάσει στα όριά της. Δε γίνεται μόνο να πληρώνει, χωρίς από την άλλη να βλέπει μια ανταπόκριση», επισημαίνει ο πρόεδρος του ΕΚΗ.

Ρεπορτάζ: Χριστόφορος Παπαδάκης
http://www.neakriti.gr/?page=newsdetail&DocID=1344475&srv=364

Δεν υπάρχουν σχόλια: