ΚΙΒΩΤΟΣ

...Ταξιδεύοντας στο χρόνο, με φίλους που δεν πρόλαβαν να "μεγαλώσουν"... Και όλο ταξιδεύουμε μαζί, αναζητώντας το Νησί της Ελευθερίας των Ανθρώπων...




Τρίτη 16 Αυγούστου 2016

Κάτσε σπίτι σου αγόρι μου. Φτάνουν τα στεφάνια.



Του Χάρη Ζάβαλου     

Τα ξημερώματα της 16ης Αυγούστου του 1943, Ναζί στρατιώτες μπαίνουν στο χωριό Κομμένο της Άρτας και εκτελούν 317 κατοίκους μεταξύ των οποίων 97 νήπια και παιδιά μέχρι 15 χρονών και 119 γυναίκες.



Είναι μαζί με τα Καλάβρυτα και το Δίστομο μια από τις μεγαλύτερες σφαγές που κάναν οι Γερμανοί στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του Β.ΠΠ με σκοπό να πλήξουν το αντάρτικο και να τρομοκρατήσουν την περιοχή.

Το 98ο Σύνταγμα του συνταγματάρχη Γιόζεφ Ζάλμινγκερ. Το ξημέρωμα της 16ης Αυγούστου 100 άνδρες του 12ου λόχου με επικεφαλής των υπολοχαγό Ρέζερ οπλισμένοι με όλμους, πολυβόλα, χειροβομβίδες και αυτόματα όπλα περικύκλωσαν το χωριό. Η τελευταία εντολή που πήραν από τον Ρέζερ, σύμφωνα με μαρτυρία ενός από τους στρατιώτες, ήταν να μην αφήσουν τίποτα όρθιο. Οι άντρες της Βέρμαχτ εκτέλεσαν κατά γράμμα την εντολή. Οι στρατιώτες σκότωναν όποιον έβρισκαν μπροστά τους ανεξαρτήτως φύλου και ηλικίας. Έμπαιναν στα σπίτια των αιφνιδιασμένων χωρικών και ξεκλήριζαν ολόκληρες οικογένειες. Χαρακτηριστικό είναι οτι 20 οικογένειες ξεκληρίστηκαν μέχρις ενός. Επί 9 ώρες οι Γερμανοί σκότωναν, βίαζαν, έκαιγαν και κατέστρεφαν οτι υπήρχε στο διάβα τους.

Στο χωριό της Άρτας θα πάει αύριο και ο Τσίπρας για να παρευρεθεί στις εκδηλώσεις μνήμης της σφαγής του Κομμένου.

Μετά το Σκοπευτήριο της Καισαριανής, βρήκε κ άλλο τόπο να μαγαρίσει αυτός κ η συμμορία του.
Κάτσε σπίτι σου αγόρι μου.

Φτάνουν τα στεφάνια.

Έχεις κ κάτι ιδιωτικοποιήσεις να τελειώσεις.
http://anemosantistasis.blogspot.gr/2016/08/blog-post_395.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: