ΚΙΒΩΤΟΣ

...Ταξιδεύοντας στο χρόνο, με φίλους που δεν πρόλαβαν να "μεγαλώσουν"... Και όλο ταξιδεύουμε μαζί, αναζητώντας το Νησί της Ελευθερίας των Ανθρώπων...




Τρίτη 31 Μαΐου 2016

Νέες διαστάσεις μετά το σάλο με το δήθεν Μητροπολίτη


Αναστάτωση στην Εκκλησία της Κρήτης έχει προκαλέσει ο ρασοφόρος, που παρουσιάζεται σαν «Μητροπολίτης Κρήτης Ιλαρίωνας ο Α', υπέρτιμος και έξαρχος πάσης Ευρώπης και πρόεδρος της Ελληνορωσικής Μητροπολιτικής Συνόδου Ευρώπης» και "δίνει" ως έδρα του περιοχή που δεν υφίσταται στην Ορθόδοξη Εκκλησία.

Τουλάχιστον αυτό καταγγέλλει επίσημα η Εκκλησία της Κρήτης. Μετά από σχετικά σχόλια της εφημερίδας "Νέας Κρήτης", η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης προχώρησε σε δημόσια καταγγελία για το συγκεκριμένο πρόσωπο, που κυκλοφορεί στο Ηράκλειο και την ανατολική Κρήτη.


«Θα απευθυνθούμε στην Ασφάλεια αν συνεχίσει»

Ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης τονίζει, ότι «κάποιος ιερωμένος που έρχεται από μία άλλη Εκκλησία, αν επιθυμεί να κάνει κάτι στα όρια της Εκκλησίας στην οποία βρίσκεται, οφείλει να ενημερώσει τους επικεφαλής και να λάβει σχετική άδεια. Ο συγκεκριμένος μάς είναι άγνωστος. Εγώ επικοινώνησα και με κάποιο άτομο του περιβάλλοντός του την περασμένη εβδομάδα και, αφού του έθεσα το ζήτημα της απάτης, του ζήτησα να μεταφέρει στον εν λόγω ρασοφόρο το μήνυμα ότι, αν συνεχίσει να δρα με αυτόν τον τρόπο, θα απευθυνθούμε στην Ασφάλεια Ηρακλείου»...



Η "Νέα Κρήτη" προσπάθησε χθες, χωρίς επιτυχία, να επικοινωνήσει με το ρασοφόρο. Μάλιστα δέχτηκε και ένα τηλεφώνημα «φίλης του», που συμφώνησε να τον ειδοποιήσει ότι τον αναζητάμε για μια απάντηση σχετικά με την καταγγελία της Αρχιεπισκοπής Κρήτης. Ωστόσο, μέχρι την ώρα που έκλεινε η ύλη της εφημερίδας μας, δεν είχαμε καμία ανταπόκριση.

Το θέμα, που είχε αποκαλύψει προ ημερών η εφημερίδα "Νέα Κρήτη" με σχετικά ερωτήματα που είχε θέσει από τις στήλες των σχολίων, έχει προκαλέσει αναστάτωση, όπως είναι φυσικό, και στους κόλπους της Τοπικής Εκκλησίας, με την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης να προχωρά σε ανακοίνωση εφιστώντας την προσοχή του κρητικού λαού και του πληρώματος της Εκκλησίας, καθώς, όπως τονίζει, «ο συγκεκριμένος ρασοφόρος είναι άγνωστος για την Ορθόδοξη Εκκλησία μας. Δεν έχει καμία σχέση με την Εκκλησία Κρήτης, ούτε με κάποια από τις κανονικές Ορθόδοξες Εκκλησίες σε όλο τον κόσμο, ούτε υπάρχει Ελληνορωσική Μητρόπολη Ευρώπης ή Ελληνορωσική Μητροπολιτική Σύνοδος».

Πιο αναλυτικά, η ανακοίνωση αναφέρει: «Τις τελευταίες ημέρες έχει εμφανιστεί στο Ηράκλειο, αλλά και σε άλλες περιοχές της ανατολικής κυρίως Κρήτης, κάποιος ρασοφόρος, ο οποίος ονομάζεται "Μητροπολίτης Κρήτης Ιλαρίων ο Α', υπέρτιμος και έξαρχος πάσης Ευρώπης και πρόεδρος της Ελληνορωσικής Μητροπολιτικής Συνόδου Ευρώπης".

Ως έδρα του παρουσιάζει κάποιο Ησυχαστήριο "Παναγία Θεραπεύτρια" στη Νέα Μάκρη Αττικής.

Ο συγκεκριμένος ρασοφόρος πραγματοποιεί συνάξεις σε ξενοδοχεία, αίθουσες και ιδιωτικούς χώρους και προσκαλεί ανθρώπους που έχουν προβλήματα υγείας για να τους "σταυρώσει" και δήθεν να τους θεραπεύσει. Πληροφορούμε τον ευσεβή λαό της Ιεράς Αρχιεπισκοπής μας ότι ο συγκεκριμένος ρασοφόρος είναι άγνωστος για την Ορθόδοξη Εκκλησία μας. Δεν έχει καμία σχέση με την Εκκλησία Κρήτης, ούτε με κάποια από τις κανονικές Ορθόδοξες Εκκλησίες σε όλο τον κόσμο, ούτε υπάρχει Ελληνορωσική Μητρόπολη Ευρώπης ή Ελληνορωσική Μητροπολιτική Σύνοδος.

Για τους παραπάνω λόγους, ζητούμε την προσοχή των ευσεβών χριστιανών εις το συγκεκριμένο θέμα, να βρίσκονται σε εγρήγορση, να εμπιστεύονται μόνο την τοπική Ορθόδοξη Εκκλησία μας και τις ευρισκόμενες σε κοινωνία με τις κανονικές Ορθόδοξες Εκκλησίες».


«Στους πονεμένους»

Τους λόγους για τους οποίους η Εκκλησία της Κρήτης προχώρησε σε δημοσιοποίηση της υπόθεσης, αλλά και σε δημόσια καταγγελία κατονομάζοντας το ρασοφόρο, εξήγησε στη "Νέα Κρήτη" χθες ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης Μεθόδιος Βερνιδάκης.

«Πιστοί μάς έχουν καταγγείλει το περιστατικό. Μη γνωρίζοντας περί τίνος πρόκειται βρέθηκαν στις συναντήσεις που κάνει ο συγκεκριμένος ρασοφόρος. Αλλά και μέσα από το προφίλ που διατηρεί ο "Ιλαρίων" στο χώρο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όπως είναι το Facebook».

Ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης συνεχίζει λέγοντας πως ο συγκεκριμένος ρασοφόρος είναι άγνωστος στην Εκκλησία της Κρήτης. Και ούτε υπάρχει η Μητρόπολη που αυτός επικαλείται.

Μάλιστα, κάποιοι από τους πιστούς, που βρέθηκαν σε αυτές τις συναντήσεις με τον Ιλαρίωνα, έχουν προβεί σε καταγγελίες στην Αρχιεπισκοπή Κρήτης. «Ήταν πολύ αποκαλυπτικά τα στοιχεία που μας ήρθαν μέσα από το προφίλ στο Facebook. Επειδή ο εν λόγω ρασοφόρος είναι άγνωστος ως προς την Εκκλησία και δεν υπάρχουν κανονικές Εκκλησίες με τέτοιες Μητροπόλεις ή Μητροπολιτικές Σύνοδοι, θεωρούμε ότι πρέπει να ενημερωθεί ο κόσμος. Γιατί ανάμεσα σε αυτούς που πάνε μπορεί να είναι και κάποιοι που είναι πονεμένοι. Που έχουν κάποια προβλήματα υγείας. Άνθρωποι οι οποίοι είναι καλοπροαίρετοι και δε γνωρίζουν και θεωρούν ότι πρόκειται για έναν κανονικό Επίσκοπο της Εκκλησίας και δυστυχώς βρίσκονται προ εκπλήξεων αυτή τη στιγμή», τονίζει χαρακτηριστικά ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης.

Στο μεταξύ, οι πληροφορίες που υπάρχουν αναφέρουν ότι ο ρασοφόρος με το όνομα Ιλαρίων, μπορεί να μη λαμβάνει χρήματα από τους πιστούς, έχει όμως μια καλή οικονομική υποστήριξη από πολίτες με οικονομική επιφάνεια, τόσο στο Ηράκλειο όσο και στην υπόλοιπη Κρήτη.

Ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης, Μεθόδιος Βερνιδάκης, λέει χαρακτηριστικά: «Δεν μπορεί να παρουσιάζεται ως Επίσκοπος. Και μάλιστα να χρησιμοποιεί τη φήμη του κανονικού Αρχιεπισκόπου και άλλων αρχιερέων. Καταρχάς δεν υπάρχει Ελληνορωσική Σύνοδος ή Ελληνορωσική Μητρόπολη. Εγώ δε θέλω να χρησιμοποιήσω κανέναν χαρακτηρισμό. Αλλά από τη στιγμή που κάποιος παρουσιάζεται ως κάτι που δεν είναι, ο κάθε άνθρωπος που έχει νοημοσύνη ας κρίνει».

Ρεπορτάζ: Χριστόφορος Παπαδάκης
http://www.neakriti.gr/?page=newsdetail&DocID=1324965&srv=127 

Δεν υπάρχουν σχόλια: