ΚΙΒΩΤΟΣ

...Ταξιδεύοντας στο χρόνο, με φίλους που δεν πρόλαβαν να "μεγαλώσουν"... Και όλο ταξιδεύουμε μαζί, αναζητώντας το Νησί της Ελευθερίας των Ανθρώπων...




Κυριακή 10 Απριλίου 2016

Άγνωστα για τους Κρητικούς τα βιολογικά προϊόντα


"Πεσμένη" η αγοραστική κίνηση στα βιολογικά προϊόντα της Κρήτης, αλλά και γενικότερα της Ελλάδας, ενώ εμφανίζεται - με βάση τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων - συνεχόμενη αύξηση παραγωγής και κατανάλωσης φυτικών και ζωικών βιολογικών προϊόντων κατά τα τελευταία χρόνια, την ίδια ώρα βρίσκεται σε πολύ χαμηλή θέση σε σχέση με πολλές άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γεγονός που έχει πολλές ερμηνείες, που δε σχετίζονται μόνο με την οικονομική κρίση.

Οι βιοκαλλιεργητές έχουν αφεθεί στο έλεος των προβλημάτων τους, με μια χώρα που ακόμα και τις κοινοτικές τους ενισχύσεις τούς τις καταβάλλει με καθυστέρηση... κάποιων ετών!

Μιλώντας στο neakriti.gr η γενική γραμματέας του Παραρτήματος Κρήτης του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, γεωπόνος Κατερίνα Λασηθιωτάκη, τόνισε κατηγορηματικά ότι «σε οποιαδήποτε μείωση της κατανάλωσης, ή χαμηλή κατανάλωση σε σχέση με άλλες χώρες ή σε σχέση με άλλες περιοχές, δε θεωρούμε σε καμία περίπτωση ότι υπάρχει ζήτημα αξιοπιστίας απέναντι στη βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία. Το αντίθετο μάλιστα. Οι βιοκαλλιεργητές είναι πιο συνειδητοποιημένοι σε σχέση με τους συμβατικούς παραγωγούς. Αλλά πιστεύω ότι ο κόσμος δεν έχει κατανοήσει τα οφέλη της βιολογικής καλλιέργειας και για το λόγο αυτό δεν υπάρχει η ανάπτυξη που θα έπρεπε στη χώρα μας».

Ένας επίσης παράγοντας που μπορεί να δημιουργεί δυσκολίες είναι η εμφάνισή τους. «Μπορεί τα βιολογικά προϊόντα να μην έχουν την εμφάνιση που έχουν τα συμβατικά προϊόντα, γιατί μπορεί να είναι και λίγο χτυπημένα από μια ασθένεια, και τότε ο κόσμος θεωρεί ότι δεν είναι καλά επειδή δεν είναι τόσο εμφανίσιμα όπως τα συμβατικά, ενώ είναι πολύ πιο υγιεινά και γι' αυτό πρέπει να τα προτιμάει», τονίζει η γεωτεχνικός και στέλεχος του ΓΕΩΤΕΕ.

«Αν σήμερα παρατηρήσουμε», λέει χαρακτηριστικά, «θα δούμε συνήθως ότι τα βιολογικά τα παίρνουν οι πλούσιοι. Στον απλό, λαϊκό κόσμο, δεν έχει γίνει συνήθεια αυτό, ότι είναι πιο υγιεινά. Του έχει γίνει, αντίθετα, συνείδηση, και λόγω της οικονομικής κρίσης, ότι πρέπει να προτιμάμε τοπικά προϊόντα, αλλά δεν κοιτάει την ποιότητα».


«Μας εγκαταλείπουν»

«Παλεύουμε μόνοι μας χωρίς βοήθεια», λέει με αγανάκτηση ο βιοκαλλιεργητής και παραγωγός βιολογικού κρασιού Πρίαμος Ιερωνυμάκης.

«Απαιτούνται πιστοποιήσεις οι οποίες είναι πανάκριβες. Και χρωστάμε όλοι στους πιστοποιητικούς οργανισμούς. Και για να έχεις βιολογικά, σημαίνει ότι δε βγάζεις το εισόδημα που βγάζεις από τα συμβατικά. Και την ίδια ώρα, δεν υπάρχει από το υπουργείο η ανάλογη στήριξη», λέει ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης.

Και αναφέρεται σε συγκεκριμένα παραδείγματα: «Πριν ένα μήνα πληρώθηκε η επιδότηση των βιοκαλλιεργητών του 2013. Το 2014 είναι απλήρωτο. Είπαν ότι θα μας πληρώσουν το Φεβρουάριο, είπαν μετά Μάρτιο, στη συνέχεια είπαν Απρίλιο και τώρα μας λένε Ιούνιο. Και αυτά είναι προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν είναι ελληνικά προγράμματα»...

Όπως τονίζει εξάλλου, «όλα τα λεφτά που παίρνουν οι βιοκαλλιεργητές τα δίνουν στις εταιρείες πιστοποίησης». Μάλιστα, διευκρινίζει για τους οργανισμούς πιστοποίησης ότι «κάνουν καλά τη δουλειά τους. Αλλά τους χρωστάμε κι εμείς λεφτά. Δεν μπορούμε να τους πληρώσουμε όταν έχουμε από το κράτος τέτοια αντιμετώπιση. Διότι δεν παύει να έχουν γεωπόνους, να μας κάνουν ελέγχους. Και όλα αυτά στοιχίζουν».

Ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης θεωρεί ότι ο κόσμος στην Κρήτη είναι ανενημέρωτος για τα βιολογικά προϊόντα. «Έχει παραπλανηθεί ενδεχομένως και με τη λογική ότι τα βιολογικά μπορεί να είναι ή και να μην είναι... Εάν γράφει κάποιος σε χαρτόκουτα ότι το προϊόν του είναι πιστοποιημένο, φυσικά και δεν τον πιστεύουμε.

»Εάν όμως έχει πιστοποιητικό από οργανισμό, δεν μπορεί να υπάρχει απάτη. Διότι οι οργανισμοί πιστοποίησης κάνουν πάρα πολλές φορές ελέγχους. Και υπάρχουν και περιπτώσεις που εξαναγκάζονται βιοκαλλιεργητές να βγάλουν τεμάχια δικά τους εκτός πιστοποίησης επειδή ψέκαζε ο διπλανός τους και πήγε φάρμακο στις δικές τους καλλιέργειες. Επομένως, δεν μπορούμε να έχουμε εμπιστοσύνη στα βιολογικά, επειδή λέει ο άλλος από μόνος του ότι έχει βιολογικά», ξεκαθαρίζει ο κ. Ιερωνυμάκης.

Στο ερώτημά μας αν ο ίδιος πιστεύει ότι τα βιολογικά προϊόντα έχουν μέλλον στην Κρήτη, απαντά: «Έχουν μέλλον. Ο κόσμος πρέπει να τρώει βιολογικά. Αλλά το θέμα είναι ποιο; Ότι πρέπει να ενημερωθεί ο καταναλωτής. Έχουμε ανενημέρωτο καταναλωτή... Που ενδιαφέρεται για το κινητό του, ενδιαφέρεται για το αυτοκίνητό του, ενδιαφέρεται για πράγματα ανούσια και δεν ενδιαφέρεται για τη διατροφή του. Και τρώει "πλαστικές" τροφές χωρίς να τον ενδιαφέρει. Από 'κει όμως έρχονται οι αρρώστιες και όλα τα υπόλοιπα. Και πάνω απ' όλα όταν λέμε "βιολογικά" εννοούμε την κρητική διατροφή».


Μεγάλα οφέλη για την υγεία

Θέσαμε ερωτήματα σχετικά με τη διατροφική αξία των βιολογικών προϊόντων στο διατροφολόγο που ζει και εργάζεται στο Ρέθυμνο, Χάρη Χαρωνίτη. Όπως μας είπε, οι απόψεις μέσα από έρευνες που έχουν γίνει διίστανται σε ό,τι αφορά την υπεροχή ή όχι των βιολογικών προϊόντων σε σχέση με τη διατροφική αξία των συμβατικών. Αλλά προσθέτει ότι «και μόνο η απουσία των χημικών φυτοφαρμάκων από την παραγωγική διαδικασία είναι μεγάλο όφελος για την υγεία των καταναλωτών».

Μάλιστα, η εμπειρία του ίδιου - που καλλιεργεί σήμερα βιολογική αλόη - δείχνει ότι, «πριν από την οικονομική κρίση, η κατανάλωση των βιολογικών είχε αυξηθεί σημαντικά. Τώρα οπωσδήποτε ο κόσμος δυσκολεύεται. Γιατί είναι λίγο πιο ακριβά. Αλλά σίγουρα αξίζει κανείς να τα προτιμάει. Διότι αυτοί που καλλιεργούν βιολογικά καταρχήν έχουν μια κουλτούρα γύρω από αυτό το θέμα και δεν "παίζουν".

Αλλά και να βρεθεί κάποιος ο οποίος δε θα είναι συνεπής με τα βιολογικά και πάει να κάνει πονηριές, θα είναι σε ένα αμελητέο ποσοστό αν υπάρχει. Που εγώ θεωρώ ότι δεν υπάρχει», λέει ο Χάρης Χαρωνίτης.

«Από 'κει και μετά, πιστεύω ότι τηρούνται οι προδιαγραφές και κάποια φάρμακα που πιθανόν να χρησιμοποιούνται είναι όντως βιολογικά, με αγνά συστατικά, φτιαγμένα, και τα οποία δεν επηρεάζουν. Έχουν βγει τελευταίας γενιάς φάρμακα, βιολογικά, που πραγματικά δεν έχουν κανένα πρόβλημα. Διατηρούν τη βιολογικότητα του προϊόντος και, όπως γνωρίζω και ως βιοκαλλιεργητής ο ίδιος αλόης, σχεδόν καθολικά οι άνθρωποι καλλιεργούν βιολογικά και αγνά προϊόντα».

Ρεπορτάζ: Χριστόφορος Παπαδάκης
http://www.neakriti.gr/?page=newsdetail&DocID=1313025&srv=149

Δεν υπάρχουν σχόλια: