ΚΙΒΩΤΟΣ

...Ταξιδεύοντας στο χρόνο, με φίλους που δεν πρόλαβαν να "μεγαλώσουν"... Και όλο ταξιδεύουμε μαζί, αναζητώντας το Νησί της Ελευθερίας των Ανθρώπων...




Σάββατο 9 Απριλίου 2016

Κάβο Σίδερο Οικολόγοι: Θυσιάζουν Νatura για την επένδυση στη Σητεία


Κατά της φαραωνικής επένδυσης στο Κάβο Σίδερο Λασιθίου προσέφυγαν στο Συμβούλιο Επικρατείας οι οικολογικές οργανώσεις και πολίτες της Κρήτης που είχαν οργανώσει εκστρατεία με χιλιάδες υπογραφές , σε μια προσπάθεια να προστατευτούν τα αποθέματα νερού, οι περιοχές NATURA 2000 και οι αρχαιολογικοί χώροι που απειλούνταν στο όνομα της «ανάπτυξης» με γήπεδα γκολφ και τουριστικά χωριά.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση η Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων:

"Την Παρασκευή 11 Μαρτίου 2016 δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο «...εγκρίνεται το Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικής Επένδυσης (ΕΣΧΑΣΕ) για τη Στρατηγική Επένδυση «Ίτανος Γαία» επί ακινήτου εκτάσεως 22.120.349 τ.μ. που βρίσκεται στη θέση Χερσόνησος Σίδερο...». Αμέσως άρχισαν τα θριαμβευτικά δημοσιεύματα για την ανάπτυξη της περιοχής και για χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Υπενθυμίζουμε ότι πρόκειται για την επένδυση της βρετανικής εταιρείας Loyalward Ltd, ύψους 270 εκ. ευρώ, 1.936 κλινών σε πέντε ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις, ενός γηπέδου γκολφ 18 οπών καθώς και βοηθητικών υποδομών, όλα σε έκταση περίπου 22.120 στρεμμάτων. Στο επόμενο βήμα η εταιρεία πρέπει να υποβάλει Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που θα εγκριθεί με ΚΥΑ. Η ΚΥΑ που ενέκρινε την ΜΠΕ του προηγούμενου σχεδίου της Loyalward με 7000 κλίνες και τρία γήπεδα γκολφ, μετά από την προσφυγή των οικολογικών οργανώσεων και πολιτών της Κρήτης είχε ακυρωθεί το 2009 από το ΣτΕ.


"Η περιοχή είναι «διπλό» Natura"

Η περιοχή του έργου είναι «διπλό» Natura δηλαδή και Ειδική Ζώνη Διατήρησης (ΤΚΣ- ΕΖΔ) και Ζώνη Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ). Εκτός αυτού, η ευρύτερη περιοχή της πρώην Επαρχίας Σητείας, στην οποία περιλαμβάνεται το Κάβο Σίδερο, το Σεπτέμβριο 2015 αναγνωρίστηκε από την Unesco ως Γεωπάρκο.

Σε μια περιοχή Natura θα πρέπει, πριν από οποιαδήποτε άλλη συζήτηση γι' αυτήν, να έχει προηγηθεί η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη, να έχει ιδρυθεί ο Φορέας Διαχείρισης και να έχει αποφασιστεί το Σχέδιο Διαχείρισης. Για τη μη συμμόρφωση της χώρας μας σε αυτές τις υποχρεώσεις της για τις περιοχές Natura μας έχει εγκαλέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 26 Φεβρουαρίου 2016 με «Αιτιολογημένη Γνώμη» και σε δύο μήνες από τότε, αν δεν συμμορφωθεί η Ελλάδα, θα πρέπει να στείλει το θέμα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Θεωρούμε ότι είναι αδύνατον να γίνει ένα σύνθετο και εκτεταμένο τεχνικό έργο πάνω στα πιο ζωτικά σημεία μιας περιοχής του Natura χωρίς να υπάρχουν σημαντικές επιπτώσεις στο χαρακτήρα και την ακεραιότητα της περιοχής, χωρίς δηλαδή να ακυρωθεί στην πράξη ο λόγος για τον οποίο μια περιοχή χαρακτηρίστηκε ως Ζώνη του Δικτύου Natura 2000 και ως Γεωπάρκο. Όπως φαίνεται επίσης από τη δέσμευση του συνόλου της έκτασης των 22.120 στρεμμάτων και στο νέο σχέδιο, πιθανότατα, το νέο σχέδιο που εγκρίνεται με το νέο Π.Δ. να είναι μόνο η αρχή, δηλαδή να είναι μια απόπειρα το αρχικό σχέδιο που απορρίφθηκε και από το Συμβούλιο Επικρατείας να περάσει σταδιακά.


"Απειλεί τα αποθέματα νερού"

Εκφράζουμε την αντίθεσή μας και στη νέα εκδοχή της φαραωνικής επένδυσης στο Κάβο Σίδερο, καθώς απειλεί τα αποθέματα νερού (ένα γήπεδο γκολφ απαιτεί νερό όσο χρειάζεται μια πόλη 11.000 κατοίκων, ενώ χρησιμοποιούνται και χημικά για το γκαζόν τα οποία καταλήγουν στον υδροφόρο ορίζοντα), αρχαιολογικούς χώρους και προστατευόμενες από την ελληνική και διεθνή νομοθεσία περιοχές.

Η ευημερία και οι θέσεις εργασίας δεν μπορεί να έρθουν μέσα από την καταστροφή της φύσης, των μνημείων και του πολιτισμού της Κρήτης. Ας αναρωτηθούμε όλοι για το τι είδους θέσεις εργασίας θα προσφέρει η επένδυση αυτή, με τι συνθήκες εργασίας και με τι αμοιβές και για πόσο χρονικό διάστημα.

Αντίθετα η δική μας πρόταση είναι να δημιουργηθούν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας μέσα από τη θέσπιση Φορέων Διαχείρισης για όλες τις προστατευόμενες περιοχές NATURA 2000, μέσα από τη στήριξη της βιολογικής γεωργίας και του οικοτουρισμού που σέβεται την περιοχή που επισκέπτεται, του τουρισμού που επιδιώκει να γνωρίσει τη φύση και τον πολιτισμό της Κρήτης, που επιθυμεί να φιλοξενηθεί σε αναστηλωμένα παραδοσιακά σπίτια και όχι σε τσιμεντένια μεγαθήρια που είναι πανομοιότυπα σε όλο τον κόσμο.

Η ευημερία και η αντιμετώπιση της κρίσης, οι πραγματικές και μόνιμες θέσεις εργασίας θα έρθουν μόνο με την προστασία και ανάδειξη της τοπικής φύσης και του πολιτισμού μας".

Δεν υπάρχουν σχόλια: