ΚΙΒΩΤΟΣ

...Ταξιδεύοντας στο χρόνο, με φίλους που δεν πρόλαβαν να "μεγαλώσουν"... Και όλο ταξιδεύουμε μαζί, αναζητώντας το Νησί της Ελευθερίας των Ανθρώπων...




Τρίτη 15 Μαρτίου 2016

Νόαμ Τσόμσκι: «Είμαστε στην εποχή των Δεινοσαύρων» (συνέντευξη)


Επιμέλεια: Χριστίνα Μπρέμπου

«Εικάζεται ότι η πέμπτη εξαφάνιση προκλήθηκε από ένα τεράστιο αστεροειδή που έπληξε τη γη. Τώρα είμαστε εμείς οι ίδιοι ο αστεροειδής», τονίζει μεταξύ των άλλων ο διάσημος Αμερικανός διανοητής Νόαμ Τσόμσκι σε συνέντευξη του στον C.J. Plychroniou για το Truthout.

Στο εισαγωγικό  σημείωμα του Truthout αναφέρεται μεταξύ των άλλων:

Ζούμε κρίσιμες και επικίνδυνες εποχές. Ο νεοφιλελευθερισμός εξακολουθεί να είναι το υπέρτατο πολιτικό - οικονομικό δόγμα, ενώ το επίπεδο διαβίωσης στις εγχώριες κοινωνίες συνεχίζει να επιδεινώνεται καθώς οι δημόσιες επενδύσεις και τα κοινωνικά προγράμματα και υπηρεσίες μειώνονται διαρκώς, με αποτέλεσμα οι πλούσιοι να γίνονται ακόμα πλουσιότεροι.

Παράλληλα, ο πολιτικός αυταρχισμός βρίσκεται σε άνοδο, και ορισμένοι πιστεύουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ώριμες  πια για την ανάδειξη ενός νέο φασιστικού πολιτικού ρεύματος. Η απειλή της κλιματικής αλλαγής εντείνεται, καθώς οι πολιτικοί ηγέτες συνεχίζουν να επιδεικνύουν έλλειψη θάρρους στο να προχωρήσουν με συστήματα εναλλακτικής ενέργειας και απώλεια οράματος, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο το ανθρώπινο μέλλον.

Για αυτούς και πολλούς άλλους λόγους, οι Αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016 αποτελούν το κλειδί για το μέλλον της χώρας αλλά και ολόκληρου του κόσμου γενικότερα. Πράγματι, αυτή η εκλογική αναμέτρηση μπορεί να αποτελεί την τελευταία ευκαιρία των Ηνωμένων Πολιτειών για την εκλογή ενός ηγέτη που θα μπορούσε να αλλάξει την πορεία της εσωτερικής αλλά και της εξωτερικής πολιτικής , αν και η προοπτική να συμβεί κάτι τέτοιο είναι μάλλον απίθανη,  κοιτάζοντας κανείς το τρέχον πολιτικό τοπίο.

Όπως ο Νόαμ Τσόμσκι αναφέρει σε αυτή την αποκλειστική συνέντευξη στο Truthout, οι πολιτικοί υποψήφιοι για τις προεδρικές εκλογές του 2016 μετά βίας θα μπορούσαν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις που υπάρχουν για την αντιμετώπιση των σημαντικών ζητημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα και ο υπόλοιπος κόσμος. Η άνοδος των Trumpism και η εξτρεμιστική και ρατσιστική ρητορεία των Ρεπουμπλικάνων υποψηφίων φαίνεται να αντανακλά βαθύτερες αντιλήψεις περί «απώλειας και φόβου» μεταξύ  πολλών Αμερικανών πολιτών. Αυτές οι εκλογές παραμένουν εξαιρετικά κρίσιμες και σημαντικές, υποστηρίζει ο Τσόμσκι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:
http://anemosantistasis.blogspot.gr/2016/03/blog-post_436.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: