ΚΙΒΩΤΟΣ

...Ταξιδεύοντας στο χρόνο, με φίλους που δεν πρόλαβαν να "μεγαλώσουν"... Και όλο ταξιδεύουμε μαζί, αναζητώντας το Νησί της Ελευθερίας των Ανθρώπων...




Πέμπτη 10 Μαρτίου 2016

Στη δικαιοσύνη η υπόθεση του 13χρονου θύματος bullying



Στο μικροσκόπιο των Αρχών βρίσκεται πλέον η υπόθεση  της κακοποίησης του 13χρονου
αγοριού στις Αρχάνες,θέμα που αποκάλυψε η "Νέα Κρήτη", μετά τη σχετική καταγγελία στην οποία προχώρησε την Τετάρτη η μητέρα του παιδιού στην εφημερίδα.  Την ίδια ώρα, η τοπική κοινωνία του χωριού βρίσκεται σε αναβρασμό, με τους γονείς των μικρών μαθητών να εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για τα όσα ήρθαν στο φως της δημοσιότητας.

Οι γονείς του 13χρονου προχώρησαν χθες στην υποβολή μηνύσεων αναφορικά με τα όσα φέρεται να υπέμενε ο γιος τους. Όπως είναι λογικό, μετά την αποκάλυψη του θέματος, η ΕΛ.ΑΣ. έχει ήδη ξεκινήσει τη διερεύνηση των καταγγελιών, ενώ για την υπόθεση έχει ενημερωθεί και η εισαγγελέας ανηλίκων.


Καταθέσεις μετά την καταγγελία

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πλαίσιο της προανάκρισης κατέθεσαν την Τετάρτη ενώπιον των Αρχών ο 13χρονος, η μητέρα του, αλλά και συμμαθητές του. Στο μεταξύ, μετά τις καταγγελίες της μητέρας του παιδιού, το κλίμα, χθες, στο Γυμνάσιο των Αρχανών, ήταν βαρύ. Δεν ήταν λίγοι οι γονείς οι οποίοι, όταν πληροφορήθηκαν την καταγγελία, μετέβησαν στο σχολείο και ζήτησαν να ενημερωθούν για το τι έχει συμβεί. Ως αποτέλεσμα, ακολούθησε εκτενής συζήτηση για το θέμα ανάμεσα στους γονείς, καθηγητές του σχολείου και φυσικά τη διευθύντριά του.

Τονίζεται σ' αυτό το σημείο ότι η "Νέα Κρήτη" επικοινώνησε χθες με το Γυμνάσιο Αρχανών και τη διευθύντριά του, η οποία μας δήλωσε ότι «υπάρχει ρητή εντολή από τη Διεύθυνση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κρήτης να μη γίνει η οποιαδήποτε δήλωση για το θέμα» και μας παρέπεμψε στο διευθυντή. Η "Νέα Κρήτη" επικοινώνησε και με τον ίδιο τον διευθυντή της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κρήτης, Νίκο Γιγουρτάκη, ο οποίος μας είπε ότι θα υπάρξει έγγραφη τοποθέτηση της υπηρεσίας σχετικά με την καταγγελία. Μέχρι αργά χθες το βράδυ που έκλεινε η ύλη της "Ν.Κ." κάτι τέτοιο δεν είχε συμβεί.

Η "Νέα Κρήτη", συναισθανόμενη τη σοβαρότητα της εν λόγω καταγγελίας, αλλά και γενικότερα του φαινομένου του bullying στα σχολεία της χώρας, επικοινώνησε με επαγγελματία, ο οποίος έχει μακροχρόνια εμπειρία στην ψυχολογική στήριξη ανηλίκων.


"Οι πρώτοι που αντιλαμβάνονται τα φαινόμενα είναι οι εκπαιδευτικοί"

«Αυτό που θεωρείται ως ορθό σε τέτοιες περιπτώσεις είναι, όταν οι εκπαιδευτικοί αντιλαμβάνονται τέτοιου είδους κρούσματα, να απευθύνονται είτε στον εισαγγελέα, είτε στην Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου, είτε στην Αστυνομία. Με τη σειρά τους, οι γονείς οι οποίοι καταλαβαίνουν ότι κάτι δεν πάει καλά με το παιδί τους είναι προτιμότερο να απευθύνονται πρώτα στους εκπαιδευτικούς και, εφόσον το θέμα δε λύνεται, να απευθύνονται κι αυτοί με τη σειρά τους στους παραπάνω φορείς», μας λέει ο επαγγελματίας.

«Προφανώς και οι πρώτοι που αντιλαμβάνονται τα φαινόμενα αυτά είναι οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί. Ωστόσο, πολλές φορές οι γονείς παρουσιάζονται εφησυχασμένοι με τη συμπεριφορά των παιδιών τους κι όταν πλέον αντιλαμβάνονται ότι όντως υπάρχει κάποιο πρόβλημα τότε τα "ρίχνουν" στους εκπαιδευτικούς», μας εξηγεί ο ειδικός. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, παρατηρείται πολύ συχνά εκπαιδευτικοί να απευθύνονται σε έναν από τους εν λόγω φορείς, αλλά, όταν έρθει η στιγμή που τους ζητείται να γνωστοποιήσουν οι ίδιοι - είτε εγγράφως, είτε προφορικά - το θέμα, τότε σταματούν...

Αυτό που τονίζεται, πάντως, σε κάθε τόνο είναι ότι είτε είσαι γονέας, είτε εκπαιδευτικός, είτε γείτονας, είτε απλά περαστικός, σε τέτοιες περιπτώσεις δεν πρέπει να σωπαίνεις. «Αυτό είναι το μήνυμα που πρέπει να περάσει σε όλους. Όταν υποπίπτει στην αντίληψή μας κάποιο τέτοιο περιστατικό, δεν πρέπει να μένουμε απαθείς, ούτε να προσπαθούμε να συγκαλύπτουμε καταστάσεις γιατί το πιθανότερο είναι ότι το πρόβλημα θα διογκωθεί», μας λέει κλείνοντας ο ειδικός.


Σύσκεψη στις Αρχάνες

Σύσκεψη για το φλέγον ζήτημα πραγματοποιήθηκε στις Αρχάνες το πρωί της Πέμπτης.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο δήμαρχος Αρχανών, κ. Μανόλης Κοκοσάλης, ο προϊστάμενος Δευτεροβάθμιας Ηρακλείου, Νίκος Γιγουρτάκης  η διευθύντρια του σχολείου και ο πρόεδρος του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων, Μανόλης Πρασανάκης.



Δεν υπάρχουν σχόλια: