ΚΙΒΩΤΟΣ

...Ταξιδεύοντας στο χρόνο, με φίλους που δεν πρόλαβαν να "μεγαλώσουν"... Και όλο ταξιδεύουμε μαζί, αναζητώντας το Νησί της Ελευθερίας των Ανθρώπων...




Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2015

Νέο χτύπημα στους αγρότες, τους ζητούν επιστροφή επιδοτήσεων


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ

«Φέρτε πίσω τις αποζημιώσεις που το κράτος σας είχε δώσει από το πακέτο Χατζηγάκη», είναι η διαταγή της σημερινής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛ. προς 725.000 αγροτικές οικογένειες της χώρας, μέσα από νέα υπουργική τροπολογία που κατατέθηκε για ψήφιση στο νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Η κυβέρνηση, αν και εφόσον ψηφιστεί αυτή η τροπολογία, καλεί τους αγρότες να επιστρέψουν τις αντισταθμιστικές εισφορές που είχαν λάβει από τον ΕΛΓΑ το 2008 και 2009, ύψους 320 εκατομμύρια ευρώ, που, όπως είναι γνωστό, κρίθηκαν λίγο καιρό αργότερα από την Ε.Ε. ως παράνομες κρατικές ενισχύσεις!

Κυβέρνηση Ν.Δ., πρωθυπουργός ο Κώστας Καραμανλής και υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ο Σωτήρης Χατζηγάκης. Το περίφημο πακέτο των 320 εκατομμυρίων ευρώ ήταν το "όπλο" του τότε υπουργού για να πείσει τους αγρότες να "λύσουν" τα μπλόκα και να επιστρέψουν στα χωράφια τους. Αντί όμως να τους δελεάσει μέσα από το συγκεκριμένο πακέτο ενισχύσεων, τους έκανε να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους, ενώ ήταν τότε που οι αγροτικοί φορείς της Κρήτης, ως "απάντηση", οργάνωσαν την ιστορική απόβαση στην Αθήνα.

Ήταν 2 και 3 Φεβρουαρίου του 2009, με χιλιάδες αγρότες να έχουν κυριολεκτικά βρεθεί σε εμπόλεμη κατάσταση με τις δυνάμεις των ΜΑΤ στο λιμάνι του Πειραιά.

Οι Κρητικοί κατηγορούσαν τον Σωτήρη Χατζηγάκη ότι μέσα από το περίφημο πακέτο (μιλώντας τότε για 500 εκατομμύρια ευρώ) προσπαθούσε να τους εξαπατήσει με "ψίχουλα" για ζημιές όμως που ήταν τότε τεράστιες στο νησί μας λόγω θεομηνιών.

Αντιθέτως, οι Κρητικοί υποστήριζαν ότι από το πακέτο αυτό θα ήταν για άλλη μια φορά ωφελημένοι οι συνάδελφοί τους στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα. Έτσι, από τον Ιανουάριο μέχρι και τις αρχές Φεβρουαρίου, οι κινητοποιήσεις των αγροτοκτηνοτρόφων του νησιού ήταν συνεχείς και δυναμικές.

Μάλιστα, αμέσως μετά που επέστρεψαν στην Κρήτη, την ίδια ακριβώς ημέρα, δηλαδή στις 4 Φεβρουαρίου του 2009, ο τότε υπουργός είχε βγάλει ανακοίνωση αναφέροντας ότι είναι ψέματα τα περί παράλειψης των Κρητών από το πακέτο των 500 εκατομμυρίων ευρώ, διαβεβαιώνοντας πως «σε αυτό περιλαμβάνονται και τα ανάλογα προϊόντα του νησιού για τα οποία θα χορηγηθούν αποζημιώσεις ανάλογες με εκείνες όλων των άλλων Ελλήνων αγροτών».


«Να επιστραφούν»

Και μετά από τόσα χρόνια η κυβέρνηση ετοιμάζεται να καλέσει τους αγρότες να επιστρέψουν στο κράτος τα χρήματα εκείνων των αποζημιώσεων. Μάλιστα, εντός του 2016, σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση, οι αγρότες αυτοί θα πρέπει να επιστρέψουν ένα ποσό ύψους 45 εκατομμυρίων ευρώ. Κι αυτό εκτός όλων των υπόλοιπων φορολογικών και ασφαλιστικών επιβαρύνσεων που έχουν ανακοινωθεί ότι θα έχουν με βάση το τρίτο μνημόνιο...

Ο τρόπος που θα γίνουν οι επιστροφές αυτές των 320 εκατομμυρίων ευρώ θα καθοριστούν με ΚΥΑ των υπουργείων Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης. Και μάλιστα με την πρόβλεψη αυτές να γίνουν αυτόματα και με ηλεκτρονικό τρόπο, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο Ν. 4174/2013 παρ. 5, καθώς και με την μέθοδο των συμψηφισμών μέσω ΟΣΔΕ.

Πρόκειται για ρύθμιση η οποία έρχεται στη χειρότερη δυνατή οικονομική συγκυρία για τον αγροτικό πληθυσμό και αναμένεται να προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων, καθώς με τις προτάσεις της η είσπραξη των ποσών μπορεί να γίνει αυτόματα με παρακράτηση των νέων ενισχύσεων!


«Καμία επιστροφή»

Σχολιάζοντας την εξέλιξη αυτή, ο πρόεδρος της Παγκρήτιας Συντονιστικής Επιτροπής Πρίαμος Ιερωνυμάκης τονίζει στην εφημερίδα μας ότι δεν είναι δυνατόν να ζητάνε μετά από τόσα χρόνια από τους αγρότες να επιστρέψουν τα χρήματα αυτά. «Οι παραγωγοί καλώς τα είχαν πάρει τότε τα χρήματα των ενισχύσεων από το πακέτο Χατζηγάκη. Τα δικαιούνταν γιατί ήταν για πραγματικές και μεγάλες ζημιές. Αν τώρα το κράτος δεν έκανε καλά τη δουλειά του, για να αιτιολογήσει τις ενισχύσεις αυτές απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτό είναι πρόβλημα των κυβερνώντων και να μη ζητούν από τους αγρότες να πληρώσουν τα σπασμένα», καταλήγει ο συνδικαλιστής.


«Ώρα ξεσηκωμού»

Η "Ν.Κ." επικοινώνησε όμως χθες και με αγρότη των Φαρσάλων, που ήταν ιδιαίτερα καυστικός και τόνισε ότι πλέον ο ξεσηκωμός του αγροτικού κόσμου μετά από όλα αυτά που συμβαίνουν είναι αναπόφευκτος. Άλλωστε και σήμερα υπάρχουν κινητοποιήσεις αγροτών στη χώρα μας. Πρόκειται για τον Γιώργο Παρλάντζα, ο οποίος ήταν καταπέλτης μιλώντας στη "Ν.Κ.": «Τα χρήματα αυτά δε χαρίστηκαν. Έπρεπε να δοθούν. Άσχετα αν ήταν υπό μορφή δανείου, οι αγρότες έκανε να τα λάβουν. Ο αγρότης είναι εργάτης γης και οι κόποι του δεν έχουν αμειφθεί. Δεν έχει πληρωθεί τίποτα απ' τους κόπους του»...

Ο κ. Παρλάντζας στο σημείο αυτό τονίζει πως «ένας αγρότης, για να μεταβιβάσει στο γιο του ένα χωράφι, το πληρώνει και το ξαναπληρώνει στην εφορία - τους συμβολαιογράφους και όλα τα σχετικά. Επομένως, τα χρήματα αυτά που είχαν δοθεί τότε ήταν σε αντιστάθμιση τιμής, η οποία δεν υπήρχε. Και χωρίς να θέλω να μιλήσω πολιτικά, θα πω ότι ο Χατζηγάκης είχε κάνει τον αγώνα του υπέρ των αγροτών. Είχε κατέβει ο άνθρωπος με το τρακτέρ και εμψύχωνε και έδωσε μια μάχη. Αν για οποιονδήποτε λόγο, η Ε.Ε. θέλει να παίρνουμε λεμόνια από την Τουρκία και τα δικά μας να τα θάβουμε να μας το πει ξεκάθαρα»...

Καταλήγοντας, μας μετέφερε το κλίμα που επικρατεί στα Φάρσαλα, λέγοντας πως «εδώ είμαστε στο πόδι. Υπάρχει κατάφωρη αδικία στους αγρότες. Τα προϊόντα τους είναι στα αζήτητα. Το ίδιο ισχύει και για τους κτηνοτρόφους. Έφτασε η ώρα του ξεσηκωμού. Δε γίνεται διαφορετικά».

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ


Απίστευτη "ομολογία" του υπουργού

Στο μεταξύ, αίσθηση προκάλεσε η χθεσινοβραδινή δήλωση στη Βουλή του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλη Αποστόλου, που είπε ότι αυτά τα χρήματα δε θα εισπραχτούν από το κράτος όσο είναι ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία και απλά έτσι το ανακοίνωσαν για να μην... τιμωρηθεί η χώρα μας από την Ε.Ε.!

Συγκεκριμένα, ο κ. Αποστόλου είπε από το βήμα της Ολομέλειας: «Εάν δεν κάνουμε κάτι πάνω σε αυτό το θέμα, θα έχουμε ημερήσιο πρόστιμο και η Ε.Ε. θα μας πάει στο ευρωπαϊκό δικαστήριο... Αλλά όσο υπάρχει κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, είμαι εγώ ο υπουργός, δε θα εισπραχθούν αυτές οι ανακτήσεις». Ο ίδιος συμπλήρωσε συνωμοτικά: « Καταλαβαίνετε τι σας λέω...»!

Προχώρησε, μάλιστα, στην "αποκάλυψη" αυτή, θέλοντας να απαντήσει στις επιθέσεις της αντιπολίτευσης, λέγοντας πως «θα πρέπει να καταλάβετε ότι είμαστε στο απόσπασμα της Ε.Ε. και θα πρέπει να το θεραπεύσουμε... Το ημερήσιο πρόστιμο, εάν δεν τους δείξουμε ότι κάτι κάνουμε, θα είναι πολύ μεγάλο». Αλλά μη στεναχωριέστε... «αυτές οι ανακτήσεις δε θα γίνουν όσο ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κυβέρνηση και εγώ υπουργός».

Σε συνομιλίες που είχε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και οι συνεργάτες του μετά το τέλος της συνεδρίασης με κοινοβουλευτικούς συντάκτες υποστήριζαν ότι με την τροπολογία αυτή γίνεται ηπιότερη η εφαρμογή του ισχύοντος νόμου περί εισπράξεων και σε κάθε περίπτωση αυτές οι ανακτήσεις, για να γίνουν, θα πρέπει να εκδοθεί μια Κοινή Υπουργική Απόφαση που θα συνυπογράφει ο ίδιος και ο υπουργός Οικονομικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: