ΚΙΒΩΤΟΣ

...Ταξιδεύοντας στο χρόνο, με φίλους που δεν πρόλαβαν να "μεγαλώσουν"... Και όλο ταξιδεύουμε μαζί, αναζητώντας το Νησί της Ελευθερίας των Ανθρώπων...




Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2015

Ούτε τώρα έβαλαν τις επιδοτήσεις των αγροτών, παρά τις επίσημες ανακοινώσεις Αποστόλου!


                        
ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ

Αποστολή Αποστόλου... ανεκτέλεστη για τέταρτη συνεχή φορά, ως προς την πληρωμή των φετινών κοινοτικών ενισχύσεων, όπως αναφέρουμε στη "Ν.Κρήτη" σήμερα, τεκμηριώνοντας στο δισέλιδο ρεπορτάζ, ότι οι αγρότες, σκόπιμα οδηγήθηκαν στη σημερινή κατάσταση, με τις επιδοτήσεις να μην έρχονται και, όταν θα έρθουν, θα είναι εξαιρετικά μειωμένες κυρίως στο νησί μας!

Αναλυτικότερα, στη "Ν.Κρήτη" γράφουμε, ότι
ούτε σήμερα θα μπουν,  τα χρήματα της Ενιαίας Ενίσχυσης, αφού δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα τα προσωρινά δικαιώματα από τον ΟΠΕΚΕΠΕ (παρά ελάχιστα που άρχισαν να "πληκτρολογούνται" χθες το βράδυ) για λόγους που αποδίδονται από τον Οργανισμό σε τεχνικές δυσκολίες του ηλεκτρονικού συστήματος!

Αυτό το "έρχονται οι επιδοτήσεις" κοντεύει να καταντήσει ανέκδοτο για τη χώρα μας, όταν οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες έχουν πληρώσει από τις 16 Οκτωβρίου τους δικούς τους παραγωγούς, με ποσοστά που για πρώτη φορά φέτος η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέτρεπε να ξεπερνούν το 50% της προκαταβολής.

Σύμφωνα με την Παγκρήτια Συντονιστική Επιτροπή των αγροτών, ένα 30% των χωρών δεν έχουν πληρώσει τους αγρότες τους, αλλά διαθέτουν τραπεζικό σύστημα τέτοιο που μπορεί και δίνει τις επιδοτήσεις για να τις κρατήσει στη συνέχεια, όταν θα "χτυπηθούν" τα ποσά στους κωδικούς των δικαιούχων.

Η Ελλάδα διά στόματος Αποστόλου έχει ανακοινώσει μέχρι σήμερα, μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, περί τις 4 φορές, ότι "πληρώνει την προκαταβολή", αλλά μέχρι σήμερα ο κόσμος παραμένει απλήρωτος, με πολύ σοβαρές επιπτώσεις στο εισόδημά του, καθώς είναι περίοδος λιομαζώματος και οι ελαιοπαραγωγοί αναγκάζονται να "κόβουν" το λάδι τους σε χαμηλές τιμές.


Λαδέμποροι... ευτυχισμένοι

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝ.ΕΛ. κάνει, πάντως, ευτυχισμένους μόνο τους λαδέμπορους. Κι αυτό διότι, με την καθυστέρηση καταβολής των επιδοτήσεων, οι ελαιοπαραγωγοί δεν έχουν άλλο τρόπο να βρουν χρήματα για να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους από το να δεχτούν να τους πληρώσουν το λάδι για ένα "κομμάτι ψωμί" οι λαδέμποροι (ελαιουργοί και τυποποιητές), όταν η φετινή χρονιά έχει όλες τις προδιαγραφές για "χρυσές τιμές" στο προϊόν μέσα στους επόμενους μήνες.

Βέβαια, για να μην... έχουν καλές τιμές στο λάδι τους οι παραγωγοί, "φρόντισαν" Ελλάδα και Ισπανία (με τον Βαγγέλη Αποστόλου να είναι γνώστης του "εγκλήματος" πολύ πριν τις εκλογές) να ψηφίσουν "ναι" σε επερχόμενες εισαγωγές από την Τυνησία προς την Ε.Ε. Και μάλιστα, για αδασμολόγητα λάδια 35.000 τόνων φέτος συν 35.000 τόνων του χρόνου, μετά από αίτημα της Τυνησίας, που για κοινωνικούς λόγους ζητάει να αυξηθούν μέσα στη διετία αυτή κατά 70.000 τόνους τα αδασμολόγητα λάδια που ήδη φέρνει στην Ευρώπη.

Ο Ιταλός υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης από την άνοιξη έστελνε επιστολές διαμαρτυρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ζητώντας να μην υπογραφεί αυτή η συμφωνία. Ο δικός μας υπουργός, που τότε ήταν αναπληρωτής στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, απάντησε στη σχετική αποκάλυψη της εφημερίδας μας ότι την υπογραφή την έβαλε ο κ. Μελάς ως... υπηρεσιακός υπουργός (!). Αλλά σε συνέντευξή του στο Ράδιο 98,4 ο κ. Μελάς αποκάλυψε ότι οι υπογραφές "έπεσαν" από τα υπουργεία Εξωτερικών και Ανάπτυξης, χωρίς όμως να υπάρχει και άγνοια του κ. Αποστόλου, αφού, για να φτάσει η Ελλάδα να υπογράψει στην αρμόδια επιτροπή, είχαν προηγηθεί συζητήσεις μηνών πριν το "ναι" στις εισαγωγές!


 Ούτε ρευστό

Αλλά την ώρα που οι παραγωγοί, επειδή δεν παίρνουν τις επιδοτήσεις, "κόβουν" λάδι σε τιμές πείνας, δεν μπορούν να εισπράξουν, αφού τα capital controls εγκλωβίζουν όλη την αγορά του ελαιολάδου στη δίνη του "πλαστικού χρήματος". Άρα παραδίδουν "ζωντανό" τον ελαιόκαρπό τους αλλά λαμβάνουν από τους ελαιουργούς και τους εμπόρους "πλαστικό" χρήμα, δηλαδή επιταγές, που οι τράπεζες τις εξαργυρώνουν μόνο με κατάθεση στα βιβλιάριά τους. Αυτό σημαίνει ότι όσοι διαθέτουν κάρτες ανάληψης δεν μπορούν από τα χρήματα του λαδιού να σηκώσουν το σύνολο των χρημάτων τους, παρά μόνο 420 ευρώ την εβδομάδα, με συνέπεια να μην μπορούν να πληρώσουν ούτε τους εργάτες τους, ούτε τις άλλες αυξημένες υποχρεώσεις που αντιμετωπίζουν.

Αλλά τα προβλήματα των αγροτών δε σταματούν εδώ... Όσοι έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές στις τράπεζες βλέπουν στα βιβλιάριά τους ότι από την εξαργύρωση των επιταγών πρώτα αφαιρούνται τα χρέη τους και μετά μπαίνει το υπόλοιπο ποσό, αν έχει μείνει και καθόλου, για να το "σηκώσουν" στη συνέχεια...

Εξάλλου, όταν η επιταγή του ελαιουργού είναι μίας τράπεζας διαφορετικής από αυτή του ελαιοπαραγωγού, τότε υπάρχει "βαλέρ". Που σημαίνει ότι ο παραγωγός δεν μπορεί να εισπράξει ούτε ένα ευρώ, αν δεν περάσουν τρεις ημέρες από τη μεταφορά των χρημάτων της επιταγής στο βιβλιάριό του.


Οι μισοί δεν είναι "δικαιούχοι" και οι υπόλοιποι "καμένοι"

«Μια μέρα πριν, μια μέρα μετά, δεν έχει σημασία»... Αυτήν τη λογική επιχειρούν από χθες να διοχετεύσουν στην κοινή γνώμη για τις καθυστερήσεις των επιδοτήσεων διάφοροι παράγοντες του ΣΥΡΙΖΑ στην Κρήτη, αλλά όλα δείχνουν ότι - πέρα από την καθυστέρηση που δεν τη λες και μίας... ημέρας - όταν θα μπουν τα χρήματα, οι μισοί αγρότες δεν είναι "δικαιούχοι" και οι υπόλοιποι θα τα δουν πολύ μειωμένα.

Για την Κρήτη, έχουμε γράψει πολλές φορές ότι οι αγροτοσυνδικαλιστές προετοιμάζουν ψυχολογικά τον κόσμο να περιμένει ότι τα δικαιώματά του σε αυτήν τη φάση θα είναι μείον τουλάχιστον κατά 25% σε σχέση με τις επιδοτήσεις που λάμβαναν μέχρι σήμερα.

Όμως και ο ίδιος ο ΟΠΕΚΕΠΕ έδωσε στη δημοσιότητα τις τελευταίες ώρες μία ανακοίνωση για το ποιοι δε θα πληρωθούν στη φάση αυτή.

Πιο αναλυτικά, η ανακοίνωση αναφέρει: «Απλήρωτοι θα μείνουν οι αγρότες στους οποίους δεν εκδίδεται στην παρούσα φάση τίτλος προσωρινών δικαιωμάτων, σύμφωνα με τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Ειδικότερα, σύμφωνα με το σχετικό ενημερωτικό σημείωμα, δεν εκδίδεται Ατομικός Τίτλος Προσωρινών Δικαιωμάτων Βασικής Ενίσχυσης σε γεωργούς, οι οποίοι:

- Κρίνονται για το έτος 2015 ως μη ενεργοί γεωργοί.

- Με βάση τη δήλωση των προσωπικών τους στοιχείων στην ΕΑΕ 2015, δεν είναι δυνατή η ταυτοποίηση με τα δεδομένα του υπουργείου Οικονομικών.

- Υπέβαλαν το 2015 αίτημα μεταβολών, το οποίο απορρίφθηκε και δεν πληρούν τις προϋποθέσεις χορήγησης δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης από το Εθνικό Απόθεμα 2015.

- Υπέβαλαν αίτημα μεταβολών το 2015, για το οποίο εκκρεμεί το αποτέλεσμα ελέγχου ή/και εκκρεμεί ο έλεγχος του κριτηρίου του ενεργού γεωργού από το υπουργείο Οικονομικών.

Αποκλειστικά για γεωργούς στους οποίους δεν εκδίδεται τίτλος προσωρινών δικαιωμάτων και είναι μη ενεργοί ή δεν είναι δυνατή η ταυτοποίηση προβλέπεται η δυνατότητα υποβολής αιτήματος αναθεώρησης. Λεπτομέρειες για τον τρόπο και το χρόνο υποβολής της ένστασης θα ανακοινωθούν το προσεχές χρονικό διάστημα.

Οι γεωργοί, στους οποίους δεν εκδίδεται στην παρούσα φάση τίτλος προσωρινών δικαιωμάτων γιατί υπέβαλαν αίτημα μεταβολών το 2015, θα ενημερωθούν με κάθε πρόσφορο μέσο για τη χορήγηση ή μη, καθώς και για τον αριθμό και τη μοναδιαία αξία των δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης, και δεν είναι αναγκαία η υποβολή αιτήματος αναθεώρησης.

Συγκεκριμένα, θα μείνουν απλήρωτοι γεωργοί στους οποίους δεν εκδίδεται στην παρούσα φάση τίτλος προσωρινών δικαιωμάτων, είτε γιατί εκκρεμεί το αποτέλεσμα ελέγχου, λόγω μεταβολών που υπέβαλαν το 2015, είτε γιατί δεν έχει γίνει ο έλεγχος του κριτηρίου του ενεργού γεωργού».


1.884 αγρότες θα περάσουν από οικονομικό "κόσκινο"

Χθες το βράδυ η "ΚΡΗΤΗ ΤV" αποκάλυψε ότι μόνο στο νομό Ηρακλείου 1.884 αγρότες θα περάσουν από οικονομικό "κόσκινο", ενώ 3.500 χιλιάδες αγρότες θα τεθούν σε διαδικασία διοικητικού ελέγχου. Άρα, πριν δουν το χρώμα του χρήματος, χιλιάδες αγρότες θα δουν... τα ελεγκτικά κλιμάκια, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ.


Μέχρι Δευτέρα;

Μιλώντας χθες στο δημοσιογράφο της "ΚΡΗΤΗ ΤV" Λευτέρη Κουμαντάκη, ο γενικός διευθυντής του ΟΠΕΚΕΠΕ Γιώργος Αποστολάκης είπε, μεταξύ άλλων, ότι όλα δείχνουν πως τα δικαιώματα των παραγωγών το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα θα βρίσκονται στους λογαριασμούς τους.

«Μέχρι τη Δευτέρα, το επόμενο δηλαδή τετραήμερο, θα ολοκληρωθεί και θα δοθεί το 90% της βασικής ενίσχυσης. Εδώ πρέπει να διευκρινίσουμε ότι δε θα δοθεί το σύνολο του 90%, αλλά το 90% της βασικής ενίσχυσης. Η βασική ενίσχυση είναι ένα μέρος της ολικής, της συνολικής ενίσχυσης που παίρνει ο παραγωγός». Σύμφωνα με τον κ. Αποστολάκη, το υπόλοιπο 10% συν το "πρασίνισμα" θα μπει στα βιβλιάρια των παραγωγών γύρω στις αρχές της άνοιξης.

Ο ίδιος τόνισε ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα με βάση τη νέα ΚΑΠ που πληρώνει τις ενισχύσεις στους αγρότες, κάτι όμως που αμφισβητούν οι αγροτοσυνδικαλιστές, δίνοντας στη δημοσιότητα άλλες πληροφορίες.

Πάντως, με την υπευθυνότητα που τον διακρίνει (και που όσοι τον γνωρίζουν ξέρουν πως πάντα τον διέκρινε), ο Ηρακλειώτης γεωπόνος ανέλαβε την ευθύνη για τη νέα αναβολή των πληρωμών, ξεκαθαρίζοντας από την άλλη ότι «όταν έχεις να ελέγξεις έναν προς έναν τους ΑΦΜ των 725.000 δικαιούχων, δεν μπορείς ποτέ να είσαι σίγουρος ότι δε θα δημιουργηθούν κάποια προβλήματα στο ηλεκτρονικό σύστημα πληρωμών»...


Έταζε..."λαγούς"

Μόλις στις 18 Μαΐου, στο Ηράκλειο, παρουσία βουλευτών και κομματικών παραγόντων του ΣΥΡΙΖΑ, ο Βαγγέλης Αποστόλου έλεγε από την αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, στη συνέντευξη που μας έδωσε, ότι το κυβερνητικό ενδιαφέρον είναι έντονο για το "αγροτοδιατροφικό σύμπλεγμα" της χώρας. Και ξεκαθάρισε ότι για το ΣΥΡΙΖΑ τα δύο ζητήματα άμεσης προτεραιότητας είναι η ανταγωνιστικότητα των αγροτικών μας προϊόντων και η διατροφική επάρκεια του λαού μας. Και αναφέρθηκε στο στόχο της ιδιαίτερης στήριξης στα παραδοσιακά προϊόντα της χώρας, ξεχωρίζοντας για την Κρήτη το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο. Εξάγουμε, όπως είπε, πάνω από 100.000 τόνους χύμα ελαιόλαδο και από τη συνολική παραγωγή ελαιολάδου τυποποιούμε μόνο το 27%.

Είχε δεσμευτεί για πολιτική μείωσης του κόστους παραγωγής των προϊόντων μας. Και είχε προαναγγείλει ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα υπάρξει μία μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης του πετρελαίου κατά 3%, για να φτάσουμε σε έναν μέσο όρο 70-72 λεπτών το λίτρο, όπως ισχύει στην υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση στο πετρέλαιο κίνησης. Είχε επαναλάβει, εξάλλου, τη γνωστή δέσμευσή του για τη δημιουργία τράπεζας ειδικού σκοπού, που θα υποκαταστήσει, ουσιαστικά, το ρόλο της Αγροτικής Τράπεζας Ελλάδος, χρηματοδοτώντας την αγροτική δραστηριότητα.

Σε ό,τι αφορά τη ρύθμιση των αγροτικών χρεών, ο Βαγγέλης Αποστόλου επανέλαβε τη δέσμευσή του για τη διαγραφή μέχρι του 50% των παλιών αγροτικών χρεών, που συσσωρεύτηκαν σε βάρος χιλιάδων αγροτοκτηνοτρόφων, οι οποίοι είχαν εξαιρεθεί από το νόμο των πανωτοκίων. Είχε πει ότι μέχρι το τέλος Ιουνίου, η κυβέρνηση θα φέρει ένα νέο νομοσχέδιο για τις Αγροτικές Συνεταιριστικές και Συνδικαλιστικές Οργανώσεις. Σε ό,τι αφορά την ΚΑΠ, είχε παραδεχτεί ότι σε βάρος της Κρήτης έγιναν μεγάλες μειώσεις ενισχύσεων, είπε όμως ότι δε γίνεται πριν από το 2017 να υπάρξει οποιαδήποτε προσπάθεια ανακατανομής των ενισχύσεων.

Γενικότερα, σε εκείνη τη συνέντευξη Τύπου, είχε τάξει στους Κρητικούς... "λαγούς με πετραχήλια"...

Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον όμως να αναδημοσιεύσουμε τη δήλωσή του για τα μνημόνια. «Η χώρα μας έπαψε πλέον να είναι μια μνημονιακή αποικία. Ο ελληνικός λαός όχι απλά μας ψήφισε στις 25 Ιανουαρίου, αλλά σε όλη τη μέχρι σήμερα πορεία στηρίζει την προσπάθεια που κάνουμε, στηρίζει τη σκληρή διαπραγμάτευση που γίνεται από τη δική μας πλευρά και να είναι σίγουρος ότι όχι απλά θα την υπηρετήσουμε τη στήριξή του, αλλά κυρίως αυτό που βρίσκεται πλέον πολύ κοντά είναι μια έντιμη συμφωνία, μια νέα συμφωνία, η οποία δε θα ξεφεύγει από τις "κόκκινες γραμμές" που έχουμε θέσει, παρότι λειτουργούμε όλη αυτή την περίοδο μέσα σε ένα ναρκοθετημένο περιβάλλον».


«Παταγώδης αποτυχία»

Σχολιάζοντας τη νέα αναβολή στην πληρωμή των αγροτικών επιδοτήσεων, ο πρόεδρος της Παγκρήτιας Συντονιστικής Επιτροπής των αγροτών Πρίαμος Ιερωνυμάκης είπε στη "Ν.Κ." χθες: «Πάμε για πέμπτη ανακοίνωση. Αυτό όμως σημαίνει εκατομμύρια εργατοώρες χαμένες από τους αγρότες, οι οποίοι φεύγουν από τις δουλειές τους για να πάνε στις τράπεζες να ρωτήσουν, είτε ψάχνουν να δουν μέσα στο σύστημα τι έχει μπει στο λογαριασμό τους. Και η καθυστέρηση είναι μεγάλη, διότι η χώρα μπορεί να τα δίνει αυτά τα χρήματα από τις 16 Οκτωβρίου. Εδώ είναι απλήρωτα τα βιολογικά, είναι απλήρωτα όλα. Με τη λογική αυτή που πάμε, μας καταστρέφουν τελείως. Μας μπλοκάρουν από γύρω-γύρω».

Για τις απαντήσεις της σημερινής κυβέρνησης, ότι «πληρώνουμε αμαρτίες των προηγούμενων συγκυβερνώντων», ο συνδικαλιστής απαντά: «Η ΚΑΠ φτιάχτηκε τον Αύγουστο του 2014 με την προηγούμενη κυβέρνηση. Τη διαχείριση την είχε μετά ο ΣΥΡΙΖΑ. Καταγγείλαμε και την προηγούμενη κυβέρνηση ότι την ΚΑΠ δεν την οδηγούσε σωστά. Η νέα ΚΑΠ την Κρήτη την αδικούσε κατάφωρα με ευθύνη του τότε υπουργού Αθανάσιου Τσαυτάρη. Η διαχείριση που έκανε η σημερινή κυβέρνηση αποτελεί τη χαριστική βολή για μας».


Κοινοτική... "μπανανόφλουδα"

Η επιδότηση αποτελούσε πάντα για την Ελλάδα μία "μπανανόφλουδα" από τις Βρυξέλλες, που τελικά την πατήσαμε και βρεθήκαμε στο "κενό" της σημερινής πραγματικότητας. Τουλάχιστον αυτό στοιχειοθετείται από μια απλή αναφορά στα συστήματα των επιδοτήσεων.

Στη δεκαετία του '80 επικρατούσε η επιδότηση κατά κιλό προϊόντος. Και τότε καταγράφηκαν οι πιο μεγάλες παραγωγές σταφίδας, ελαιολάδου αλλά και χοιρινού κρέατος, όπου ήμασταν αυτάρκεις, μέχρι που άρχισε να εφαρμόζεται στην πράξη το... "είσαι στην ΕΟΚ, μάθε για την ΕΟΚ".

Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, το καθεστώς αλλάζει και αρχίζει να ισχύει η στρεμματική ενίσχυση στη σταφίδα, ενώ στο ελαιόλαδο μπαίνει εθνικό πλαφόν παραγωγής και η επιδότηση δίνεται με ένα σύστημα που συνδύαζε την ποσότητα της παραγωγής με τον αριθμό των δέντρων. Αν η χώρα δήλωνε παραγωγή άνω του πλαφόν, μειώνονταν οι επιδοτήσεις των παραγωγών της...

Ήταν τότε που, για το λόγο αυτό, οργανώθηκε το ιστορικό συλλαλητήριο των αμπελουργών της Κρήτης στην πλατεία Ελευθερίας, στις 30 Σεπτεμβρίου του 1991, που κατέληξε στο κάψιμο του κτηρίου της Νομαρχίας Ηρακλείου, με πρωθυπουργό της χώρας τον Κώστα Μητσοτάκη και νομάρχη Ηρακλείου τον αείμνηστο Στράτο Παπαδάκη.

Οι επιδοτήσεις κατά στρέμμα, κατά κοινή ομολογία, έπληξαν τους αγρότες τόσο στο ελαιόλαδο όσο και στη σταφίδα. Κουτσά-στραβά πάντως, η Κρήτη, όσο και αν "έπεσε", έβγαζε αξιόλογες ποσότητες στα παραδοσιακά της προϊόντα... Και στα μέσα της δεκαετίας του 2000 η Ευρωπαϊκή Ένωση ψηφίζει την πλήρη αποδέσμευση λαδιού και σταφίδας από την επιδότηση. Άρα, την κατάργηση των τιμολογίων και συνεπώς ο αγρότης είχε την εντύπωση ότι είτε παρήγαγε προϊόν, είτε καθόταν στο καφενείο, θα έπαιρνε την επιδότησή του, που μεταφράζεται πλέον σε "δικαιώματα". Τα "δικαιώματα" αποτελούσαν μάλιστα τη χαρά όσων πανώγραφαν σε λάδι και σταφίδα. Διότι ήταν ο μέσος όρος των επιδοτήσεών τους για συγκεκριμένα έτη αναφοράς, όπως λέγονται. Όποιος λοιπόν κατά τα έτη αυτά πανώγραφε και έπαιρνε επιδοτήσεις με ψεύτικες εκτάσεις και ποσότητες ήταν ο μεγάλος κερδισμένος. Και παραμένει μέχρι και σήμερα.

Μάλιστα, η Ελλάδα ήταν η μόνη χώρα όπου εφαρμόστηκε το πρόγραμμα εκρίζωσης αμπελώνων. "Πάρε επιδότηση να ξεπατώσεις", είπαν οι Βρυξέλλες. Και οι Έλληνες παραγωγοί δεν έχασαν... την "ευκαιρία"...

Τα αποτελέσματα σήμερα είναι ορατά, με την Ελλάδα να εισάγει σχεδόν ό,τι καταναλώνει σε αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα, δαπανώντας κάθε χρόνο κατά μέσο όρο γύρω στα 6 δισεκατομμύρια ευρώ.

Αν η Ελλάδα είχε ασχοληθεί με την παραγωγή προϊόντων και όχι με τη διεκδίκηση επιδοτήσεων, σήμερα δε θα χρειαζόταν τα προϊόντα των άλλων ευρωπαϊκών χωρών και θα μπορούσε να σταθεί στα πόδια της χωρίς τα δανεικά των δανειστών...

Δεν υπάρχουν σχόλια: