ΚΙΒΩΤΟΣ

...Ταξιδεύοντας στο χρόνο, με φίλους που δεν πρόλαβαν να "μεγαλώσουν"... Και όλο ταξιδεύουμε μαζί, αναζητώντας το Νησί της Ελευθερίας των Ανθρώπων...




Σάββατο 26 Δεκεμβρίου 2015

Ρήξη με το καθεστώς που έφερε τα Μνημόνια!



Του Σπύρου Γουδέβενου     

Φεύγει το 2015, μία χρονιά που μπήκε με προσδοκίες για τις δυνάμεις της εργασίας και φεύγει με μία απέραντη απογοήτευση με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να εφαρμόζει όσα θα έκανε και ο Σαμαράς αν ήταν αυτός ο νικητής των εκλογών του Ιανουαρίου.

Για το 2016, μία χρονιά σκληρής εφαρμογής του τρίτου Μνημονίου το χρέος των δυνάμεων της Αριστεράς δεν είναι απλά να κάνουμε το μνημόνιο ανεφάρμοστο (όπου μπορούμε περισσότερο), αλλά να πείσουμε την ευρεία πλειοψηφία των εργαζομένων, νεολαίων, συνταξιούχων και μικροεπαγγελματιών ότι ο "άλλος δρόμος", αυτός της κατάργησης των μνημονίων και του καθεστώτος βαριάς εκμετάλλευσης των πολλών από την ολιγαρχία είναι εφικτός και δεν τον γκρέμισε ο ανεκδιήγητος Αλέξης Τσίπρας. Ο Πρωθυπουργός που διέλυσε ένα κόμμα, και στον βούρκο που έσυρε την χώρα λερώνει και το όνομα της Αριστεράς κάνοντας μεγαλύτερο έγκλημα από αυτά των Παπανδρέου, Σαμαρά αφού ως δήθεν αριστερός κάνει την βρώμικη δουλειά του ντόπιου αστισμού να ακυρώσει την Αριστερά ως πρόταση, ως προοπτική απελευθέρωσης των δυνάμεων της εργασίας στην συνείδηση ενός λαού.

Μπορούμε να δούμε την μεταμόρφωση Τσίπρα από το 2012 έως το 2015, μετά την μεγάλη προδοσία, όντας πιο σκληροί από τότε που του δίναμε ελαφρυντικά καθιστώντας μας αυτόματα και εμάς τους ίδιους υποχρεομένους για σκληρή αυτοκριτική. Αυτοκριτική όχι σκληρή στο επίπεδο της χρήσης "σκληρών όρων" και φραστικών αναθεμάτων για τους εαυτούς μας τόσο αλλά στο να τα δούμε τα τότε γεγονότα και σημάδια καθαρά και να τα χρησιμοποιήσουμε ως εργαλεία για την από εδώ και πέρα δράση μας, ώστε το πολιτικό σχέδιο και να βρει ευήκοα ώτα και να είναι εντέλει νικηφόρο για τις υποτελείς τάξεις που υπηρετούμε.

Ο Αλέξης Τσίπρας με την ομαδούλα του από το 2012 άφηνε τον ριζοσπαστισμό στα κείμενα του ΣΥΡΙΖΑ, και την ίδια ώρα που μίλαγε για την εξαθλίωση τω εργαζομένων έδινε εγγυήσεις στον ΣΕΒ ότι θα συνεργαστεί μαζί τους όταν έλθει στα πράγματα. Την ίδια ώρα που μίλαγε για τα εγκλήματα των δανειστών και μίας σκληρής Ευρώπης απέναντι στον ελληνικό λαό πήγαινε στο Τέξας και έδινε διαβεβαιώσεις ότι η Ελλάδα θα σεβαστεί τους διεθνείς κανόνες. Την ίδια ώρα που μίλαγε για την ομερτά καναλαρχών και εκδοτών έκανε επισκέψεις φιλίας στα γραφεία τους. Και πολλά άλλα που προδιέθεταν ότι η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ επιθυμούσε δήθεν να καταργήσει τα Μνημόνια αόριστα αλλά την ίδια ώρα θα "χάιδευε" αυτούς που τα επέβαλλαν,

Αν η Ριζοσπαστική Αριστερά θέλει να στήσει ένα αξιόπιστο σχέδιο απαλλαγής της χώρας από Μνημόνια, κηδεμονίες και εγχώρια ολιγαρχία θα πρέπει να πείσει όχι όλο τον ελληνικό λαό αόριστα αλλά τις βεβαίως πλειοψηφικές υποτελείς τάξεις της χώρας μας ότι θα συγκρουστεί με τους δημιουργούς της καταστροφής και τα ιδεολογήματα που πέρασαν τις τελευταίες δεκαετίες στις μάζες και τις κατέστησε αδρανείς!

Οποιοδήποτε μεταβατικό, εναλλακτικό πολιτικό σχέδιο δεν μπορεί να είναι "ακίνδυνο" για κάποιους. Δεν γίνεται να περιλαμβάνει σχέδιο ανάκτησης του βιοτικού επιπέδου των δυνάμεων της εργασίας χωρίς βίαιη αφαίρεση πλούτου από το ντόπιο κεφάλαιο. Με τις δομές της οικονομίας ημικατεστραμένες λογικές ότι θα υπάρξει ανάπτυξη και με αυτή θα δώσουμε κάτι στο λαό αφήνοντας τους αστούς στο ίδιο status, στερούνται βασιμότητας.

Και για να μπορέσεις αυτό το πολιτικό σχέδιο να το κάνεις κτήμα της πλειοψηφίας των εργαζομένων, ανέργων και νεολαίας απαιτείται η πάλη για αυτό το σχέδιο να είναι "αντισυστημική".

Δεν γίνεται να πηγαίνει το ΚΚΕ και να λέει ότι μεν κακός ο συμβιβασμός με την Siemens αλλά ο Στουρνάρας ως άτομο και λόγω θέσης καλώς τον υπέγραψε. Δηλαδή αν είχε ο σύντροφος Παφίλης έναν ναζί φαντάρο που το 43 εκτελώντας εντολές δολοφόνησε 20 Καλαβρυτινούς θα τον αθώωνε;;

Δεν γίνεται να περνάει ένας προϋπολογισμός της μεγαλύτερης περιφέρειας της χώρας με ψήφους αριστερών ριζοσπαστών (αναφερόμενος στα μέλη της ΛΑΕ) αποδεχόμενος όλα τα μνημονιακά καλούπια της πολιτικής Τσίπρα, που χρηματοδοτεί ΠΑΕ με αντάλλαγμα κάποια 100ευρα για λίγα κομμένα ρεύματα και ακόμα και σήμερα να προσπαθούμε να δικαιολογούμε τους συντρόφους. Γιατί δίνοντας άλλοθι σε οποιαδήποτε Δούρου που φτιάχνει την πολιτική της καριέρα για να φτάσει σε υψηλότερες θέσεις  διαχείρισης της φτώχειας μας, στέλνεις μήνυμα συμβιβασμών του μέλλοντος που ΔΕΝ πρέπει να κάνεις, ακόμα και αν και δεν σκοπεύεις να τους κάνεις.

Το σχέδιο πάλης σου δεν μπορεί να ταυτίζεται, αν θέλει να είναι πειστικό,  με τακτικές που εφάρμοσαν ως αντιπολίτευση οι σημερινοί συμβιβασμένοι ένοικοι του Μαξίμου.Δεν είναι αρκετό να καταδείξουμε το 2016 στα εκατομμύρια θύματα των μνημονίων πόσο φονικά είναι σε αντιπαράθεση με αυτά "που θα κάναμε" εμείς. Αποτελεί επιτακτική ανάγκη να αυξήσουμε την αυτοπεποίθηση των μαζών προβάλλοντας σχέδιο πάλης που θα μπλοκάρει άμεσα βασικές μνημονιακές πολιτικές, αποκλειστικά στο "εκτός βουλής" πεδίο (λόγω των εκεί μαύρων συσχετισμών), με κινηματικές δράσεις που θα ξεφεύγουν από τα αστικά όρια αντίδρασης και της ευπρέπειας που μας δίδαξαν ΠΑΣΟΚ, ΝΔ σαράντα χρόνια τώρα.

Αμεσοδημοκρατικές, κινηματικές συλλογικότητες που υπάρχουν να ενισχυθούν, πολλές νέες να μπολιαστούν από εμάς και αυτές με την σειρά τους να μην διστάσουν να "πρωτοτυπήσουν" με μορφές πάλης που και θα αιφνιδιάζουν τον αντίπαλο, θα αυξάνουν την αυτοπεποίθηση με τις νίκες τους, και θα δίνουν ΣΑΦΕΣ ΣΤΙΓΜΑ ότι το μεταβατικό εναλλακτικό πολιτικό σου σχέδιο είναι όντως εναλλακτικό!

Δεν υπάρχουν σχόλια: