ΚΙΒΩΤΟΣ

...Ταξιδεύοντας στο χρόνο, με φίλους που δεν πρόλαβαν να "μεγαλώσουν"... Και όλο ταξιδεύουμε μαζί, αναζητώντας το Νησί της Ελευθερίας των Ανθρώπων...




Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2015

"Χαρίζονται" τα δάνεια των κομμάτων



ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ

Στο αρχείο η δικογραφία για τα δάνεια των κομμάτων. Η "βόμβα" γνωστοποιήθηκε από χθεσινοβραδινή ανακοίνωση του Ποταμιού και η "Νέα Κρήτη" αμέσως επικοινώνησε τόσο με τους παραγωγικούς φορείς όσο και με Νομαρχιακές Επιτροπές κομμάτων στο Ηράκλειο και κατέγραψε μία πρώτη αντίδραση.

Βέβαια, όλοι ρωτούν «αν συμβαίνει κάτι τέτοιο», αλλά η ανακοίνωση είναι γραμμένη σε κατηγορηματικό ύφος και τονίζει ότι συμβαίνει και μάλιστα ότι το είπε στην Ολομέλεια της Βουλής ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης!

Αναλυτικότερα, χθες το βράδυ το Ποτάμι έδωσε στη δημοσιότητα ένα κείμενο με τίτλο «Κόρακας Κοράκου μάτι δε βγάζει»... Και το κείμενο αναφέρει ότι «από την ομιλία του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δ. Παπαγγελόπουλου στην Ολομέλεια της Βουλής μάθαμε ότι η δικογραφία για τα δάνεια των κομμάτων τέθηκε στο αρχείο. Ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της μεταπολίτευσης, που αφορά εκατοντάδες εκατομμύρια σε θαλασσοδάνεια, κλείνει και ούτε γάτα ούτε ζημιά»...

Το Ποτάμι στην ανακοίνωσή του συνεχίζει με ύφος καυστικό, αναφέροντας... «Ή μάλλον τη ζημιά θα την πληρώσουν πάλι οι ξεζουμισμένοι φορολογούμενοι. Κανείς δε φταίει, κανείς δεν τιμωρείται. Το παλιό πολιτικό σύστημα (ΣΥΡΙΖΑ-Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ) μπορεί να διαφωνεί σε πολλά, ενώνεται όμως όταν είναι να προστατεύσει τον εαυτό του. Και μη χρησιμοποιεί η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ως άλλοθι ότι ψηφίστηκε σχετική διάταξη από την προηγούμενη κυβέρνηση Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ. Είχε όλο το χρόνο να την αλλάξει, πριν μπει η υπόθεση στο αρχείο, διάθεση όμως δεν είχε. Γιατί, όπως αποδεικνύεται για άλλη μια φορά... κόρακας κοράκου μάτι δε βγάζει. Κατά τα άλλα κουνάμε το δάχτυλο στην κοινωνία και της ζητάμε κάθε μέρα και νέες στερήσεις».


«Είναι απίστευτο»

«Μα είναι δυνατόν να έγινε κάτι τέτοιο;» διερωτάται από την πλευρά του ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Στέλιος Βοργιάς, που τονίζει ότι «αν συμβαίνει κάτι τέτοιο, είναι πρόκληση για την κοινωνία που κυριολεκτικά υποφέρει»...

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του ΕΚΗ αναφέρει ότι «αν πραγματικά συμβαίνει αυτό, είναι εντελώς προκλητικό από τη μία να προχωρούν σε διαδικασίες εξπρές για κατάσχεση της περιουσίας των ανθρώπων για χρέη προς το Δημόσιο ή προς τις τράπεζες χωρίς να διασφαλίζεται η πρώτη κατοικία. Και από την άλλη να χαρίζονται δάνεια στα κόμματα. Αν πραγματικά συμβαίνει αυτό, η αγανάκτηση θα ξεκινήσει. Προκαλούν την κοινωνία και τους καλώ να προσέξουν γιατί το ποτήρι ξεχειλίζει».

«Αν ισχύει αυτό είναι απαράδεκτο», λέει από την πλευρά του και ο γραμματέας του παραρτήματος Ηρακλείου της ΑΔΕΔΥ Γιώργος Στρατήγης. «Αυτή τη στιγμή οι πρώτες κατοικίες βγαίνουν στον αέρα για τα κόκκινα δάνεια. Απελευθερώνουν τους πλειστηριασμούς και από την άλλη μαθαίνουμε τέτοια πράγματα; Και μιλάμε βέβαια και για κόμματα που χρηματοδοτούνται από το κράτος και έχουν και τις εισφορές από τα μέλη τους. Και όμως πάνε να τους βάλουν στο αρχείο τα χρέη τους; Αν είναι δυνατόν».


Η ΟΕΒΕΝΗ

«Τουλάχιστον από την πλευρά των κόκκινων δανείων», όπως σχολιάζει από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ν. Ηρακλείου Μπάμπης Λεκάκης, «πάρα πολλά δάνεια σε μεγάλες επιχειρήσεις και κεφάλαια χαρίστηκαν το προηγούμενο διάστημα και στον αντίποδα καλούνται σήμερα όλες οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν οφειλές σε δάνεια να τα πληρώσουν στο ακέραιο, χωρίς να τους αφαιρεθεί κανένα ποσό. Σε διαφορετική περίπτωση πάμε σε κατασχέσεις. Έτσι λοιπόν, όταν από την άλλη μαθαίνουμε τέτοια πράγματα, δε συμφωνούμε, είμαστε κάθετα αντίθετοι».


Ο ΣΥΡΙΖΑ

Ο γραμματέας της Ν.Ε. Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Παυλιδάκης απαντά: «Η εκτίμηση η δική μου είναι ότι όλα θα βγουν στην επιφάνεια. Και ας μη βιάζονται ορισμένοι. Γιατί πάρα πολλοί από αυτούς που βγαίνουν και φωνάζουν και κουνούν το δάκτυλο είναι βουτηγμένοι μες στα σκάνδαλα. Και καλό είναι να μην προτρέχουν»!


Η Ν.Δ.

«Εγώ δεν έχω μάθει ότι έχει γίνει κάτι τέτοιο», λέει για την ανακοίνωση του Ποταμιού ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Ηρακλείου της Ν.Δ. Γιάννης Βαρδαβάς. «Πάντως ότι το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ και η Ν.Δ. έχουν δανειστεί χρήματα για τις προεκλογικές τους ανάγκες και για τα έξοδα που αντιμετωπίζουν, είναι γνωστό σε όλους. Αλλά νομίζω ότι γίνεται κάποια ρύθμιση για την εξόφληση των δανείων. Τουλάχιστον εγώ αυτές τις πληροφορίες έχω από τη Ν.Δ. Και κανείς δε λέει ότι στη Ν.Δ. θα χαριστούν αυτά τα δάνεια ή ότι η Ν.Δ. δε θα τα αποπληρώσει».

Παρακάτω ο κ. Βαρδαβάς αναφέρει ότι «όντως υπάρχουν οικονομικές δυσκολίες. Υπάρχει πρόβλημα. Αλλά εάν έδωσε εντολή ο εισαγγελέας, αυτό είναι θέμα της Δικαιοσύνης. Η Ν.Δ. είναι ένα κόμμα το οποίο πάντα σέβεται τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης», καταλήγει.


Το ΠΑΣΟΚ

Σχολιάζοντας την ανακοίνωση του Ποταμιού, ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ Λάμπρος Αντωνόπουλος λέει ότι «το ΠΑΣΟΚ είναι το πρώτο κόμμα το οποίο άνοιξε το θέμα των οικονομικών του και έδωσε στη δημοσιότητα τα οικονομικά του. Έβαλε δύο εταιρείες ορκωτών λογιστών, οι οποίες δημοσιοποίησαν τα αποτελέσματα της έρευνας. Και πρώτο το ΠΑΣΟΚ ήταν που άνοιξε το χορό και έγινε απολογισμός και κατανομή των ευθυνών σε αυτούς που ηγούνταν στο κόμμα όταν δημιουργήθηκαν τα χρέη. Αν λοιπόν και τα υπόλοιπα κόμματα μπουν σε αυτή τη διαδικασία και ανοίξουν τα ταμεία τους και τα δώσουν στη δημοσιότητα, θα μπορούν να είναι σε φάση να κρίνουν το ΠΑΣΟΚ».

Ο κ. Αντωνόπουλος καταλήγει λέγοντας ότι «το ΠΑΣΟΚ είναι ένα κόμμα που έχει 45 χρόνια ιστορία. Και όχι ένα κόμμα που έχει πέντε μήνες ιστορία»...


Η ΛΑΕ

«Τα δύο κόμματα, το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ., έχουν τεράστια δάνεια που υπερβαίνουν τα 230 εκατομμύρια ευρώ και τα δύο μαζί», τονίζει στην εφημερίδα μας ο πρώην βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ και σήμερα στέλεχος της Λαϊκής Ενότητας Μιχάλης Κριτσωτάκης.

Μάλιστα, ο κ. Κριτσωτάκης αναφέρει ότι «δεν εξυπηρετούν τα δάνειά τους και έκαναν και μία προσπάθεια που είχε αποτραπεί την τελευταία στιγμή στη Βουλή να τα παραγράψουν, τότε που άλλαξε χέρια η ΑΤΕ. Και φαίνεται πως το ίδιο προσπαθούν να κάνουν και τώρα. Μια δεύτερη προσπάθεια ήταν όταν το ΠΑΣΟΚ πήγε να αλλάξει όνομα, με τη λογική ότι άλλαζε ΑΦΜ. Δηλαδή αυτό περίπου έκαναν και οι ομάδες της Α' Εθνικής όταν είχαν χρέη. Όπως έκανε ο Πανιώνιος, που ονομάστηκε "νέος Πανιώνιος" και του διέγραψαν τα χρέη του».

Καταλήγοντας, ο Μιχάλης Κριτσωτάκης τονίζει ότι σε καμία περίπτωση, από την άλλη, δε θα πρέπει μα σταματήσει η χρηματοδότηση των κομμάτων. Γιατί αν γίνει αυτό, τα κόμματα θα χρηματοδοτούνται από κάποιους που στη συνέχεια θα τα χρησιμοποιούν για την εξυπηρέτηση των δικών τους συμφερόντων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: