ΚΙΒΩΤΟΣ

...Ταξιδεύοντας στο χρόνο, με φίλους που δεν πρόλαβαν να "μεγαλώσουν"... Και όλο ταξιδεύουμε μαζί, αναζητώντας το Νησί της Ελευθερίας των Ανθρώπων...




Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2015

Ραντεβού τον Δεκέμβρη δίνουν οι αγρότες



ΓΡΑΦΕΙ: ΜΑΡΙΟΣ ΔΙΟΝΕΛΛΗΣ

Τη συνέχιση των κινητοποιήσεών τους στα μέσα Δεκέμβρη, όταν θα έρθουν προς ψήφιση οι επιβαρυντικές διατάξεις του 3oυ Μνημονίου για τον κλάδο τους, προγραμματίζουν οι αγρότες όλης της χώρας, καθορίζοντας αυτές τις μέρες σε κατά τόπους συνελεύσεις τη μορφή του αγώνα τους για το επόμενο διάστημα. Μετά τα… αριστερά δακρυγόνα που δέχτηκαν στην Πλατεία Συντάγματος, την Τετάρτη, το κλίμα στις τάξεις των αγροτών, των κτηνοτρόφων και των αλιέων είναι εκρηκτικό και πλέον θεωρούν κομμένους τους διαύλους διαλόγου με την κυβέρνηση εφόσον, τουλάχιστον σε επίπεδο υπουργού, παίρνουν μονίμως τις ίδιες απαντήσεις.

Από τη Μακεδονία ώς την Κρήτη οι παραγωγοί γύρισαν με άγριες διαθέσεις και ήδη από τον δρόμο της επιστροφής οι προτάσεις που πέφτουν στο τραπέζι περιλαμβάνουν πιο «αναβαθμισμένες» μορφές παρέμβασης για τις αρχές Δεκέμβρη. Βεβαίως, για όλα θα αποφασίσουν οργανωμένα οι κατά τόπους συνελεύσεις των συντονιστικών, όπως αναφέρουν οι εκπρόσωποι των αγροτικών συλλόγων που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις. Ωστόσο, το κλίμα είναι πλέον μακράν πιο φορτισμένο.

Το συλλαλητήριο της Τετάρτης συγκέντρωσε περίπου 9.000 αγρότες στο κέντρο της Αθήνας και παρά την άγρια καταστολή από τα ΜΑΤ κατάφερε -και με το παραπάνω- να μεταφέρει τον παλμό των ανθρώπων της ελληνικής υπαίθρου ενάντια στα άδικα μέτρα του νέου μνημονίου. Οι εκπρόσωποι των αγροτών της Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας, της Στερεάς Ελλάδας, της Θεσσαλίας, της Πελοποννήσου, της Κρήτης και των νησιών του Αιγαίου έδειξαν τις δυνάμεις τους σε μια κινητοποίηση «προειδοποιητικού χαρακτήρα» όπως την χαρακτήρισαν πολλοί από τους εκπροσώπους τους.

Σε πολιτικό επίπεδο το αίτημά τους για συνάντηση πλέον με τον πρωθυπουργό και όχι με τον υπουργό Β. Αποστόλου πέρασε στην κοινή γνώμη, ειδικά μετά τον κατακλυσμό χημικών που δέχτηκαν έξω από τη Βουλή. Μπορεί η είσοδος της αντιπροσωπείας των 26 ατόμων να μην επετράπη, όμως το ψήφισμα επιδόθηκε και το μήνυμα για την αποφασιστική τους στάση στο εξής εστάλη. Πλέον οι ευθύνες επιρρίπτονται στον ίδιο τον πρωθυπουργό, ο οποίος πολλές φορές στην προεκλογική εκστρατεία μίλησε για τα περίφημα ισοδύναμα, ώστε να μην πληγούν οι αγρότες.

Ειδικά οι Κρητικοί έχουν έναν λόγο παραπάνω να οργίζονται για την άρνησή του να τους υποδεχτεί, αφού ο ίδιος είναι πλέον και βουλευτής Ηρακλείου. Ο αγροτικός κόσμος του νησιού δεν έχει ξεχάσει την υπόσχεση του Αλέξη Τσίπρα, ότι αν εκλέξει και τέταρτο βουλευτή ο ΣΥΡΙΖΑ στο Ηράκλειο (όπως και έγινε) θα κρατήσει ο ίδιος τη μία έδρα. «Θα έχουμε την ευκαιρία να τα λέμε πιο συχνά για τα προβλήματά σας», είχε πει τρεις μέρες πριν από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, στην προεκλογική συγκέντρωση στο Ηράκλειο, αλλά τώρα μάλλον δυσκολεύεται να βρει χρόνο για την αγροτιά του νησιού, όπως σχολιάζουν με δηκτικό τρόπο οι αγροτοσυνδικαλιστές.

«Πλήρης μνημονιακή στροφή»

Ο επικεφαλής του Παγκρήτιου Συντονιστικού των Aγροτών, Πρίαμος Ιερωνυμάκης, μιλώντας στον Δρόμο κάνει λόγο για πλήρη μνημονιακή στροφή του Αλέξη Τσίπρα και της κυβέρνησης, αλλά και για μεθοδευμένες, συντονισμένες ενέργειες που πλήττουν όσους πραγματικά παράγουν. «Η φορολόγηση της παραγωγής θα είναι η ταφόπλακα του αγροτικού κόσμου και η περίφημη παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας θα πάει περίπατο. Δεν ζητήσαμε ποτέ να μη φορολογούμαστε, αλλά το 26% και η προκαταβολή φόρου θα είναι καταστροφή. Ήδη φορολογούμαστε με 13% στα έσοδά μας, ενώ τα γεωργικά και κτηνοτροφικά εφόδια έχουν ήδη μεταφερθεί στο 23%», σημειώνει ο συνδικαλιστής από την Κρήτη.

«Από τη μία η αύξηση στη φορολογία και από την άλλη ο τριπλασιασμός των ασφαλιστικών εισφορών οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια χιλιάδες αγρότες εκτός επαγγέλματος» λέει ο ίδιος, τονίζοντας πως πλέον το θέμα είναι στα χέρια του πρωθυπουργού αφού ο υπουργός Β. Αποστόλου ό,τι είχε να πει το είπε. «Συμπαράσταση στα λόγια, φιλικά χτυπήματα στην πλάτη και μέχρι εκεί. Τις λύσεις πλέον έχει ο Αλέξης Τσίπρας, αν ο ίδιος το θέλει αλλά και οι βουλευτές που ξέρουν ότι αν ψηφίσουν τέτοια μέτρα θα είναι ανεπιθύμητοι στην ύπαιθρο», καταλήγει ο Π. Ιερωνυμάκης.

Συνελεύσεις και οργάνωση

Τις επόμενες μέρες θα συνεδριάσει εκ νέου η Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών Κρήτης, προκειμένου να αποτιμήσει την κατάσταση και να αποφασίσει για την περαιτέρω πορεία και μορφή των κινητοποιήσεών τους. Στην Αγιά της Λάρισας οργανώθηκε νέο μαζικό συλλαλητήριο, μόλις μία μέρα μετά την κινητοποίηση της Αθήνας από την Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας και τους αγροτικούς συλλόγους και συνεταιρισμούς της επαρχίας Αγιάς. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Ρίζος Μαρούδας, προανήγγειλε συνεχείς κινητοποιήσεις με αμείωτη ένταση ενάντια στα μνημονιακά μέτρα αλλά και στις επιταγές της νέας ΚΑΠ.

Από την Πρωτοβουλία Αγροτών Ημαθίας, ο συντονιστής της, Θόδωρος Παπακωνσταντίνου, δηλώνει στον Δρόμο πως οι αγρότες της χώρας είναι ήδη εξαθλιωμένοι αλλά και αποφασισμένοι να συνεχίσουν με κάθε μέσο τον αγώνα τους. Και στη Μακεδονία, τις επόμενες ημέρες, οργανώνονται συνελεύσεις των συντονιστικών οργάνων για τον καθορισμό του πλαισίου κινητοποιήσεων για το επόμενο διάστημα.

Δρόμος

Δεν υπάρχουν σχόλια: