ΚΙΒΩΤΟΣ

...Ταξιδεύοντας στο χρόνο, με φίλους που δεν πρόλαβαν να "μεγαλώσουν"... Και όλο ταξιδεύουμε μαζί, αναζητώντας το Νησί της Ελευθερίας των Ανθρώπων...




Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2015

Πρώτη Φορά Χημικά για τους αγρότες από τη...Δεύτερη Φορά "Αριστερά" με Τσίπρα και Καμμένο...


ΑΠΟΣΤΟΛΗ: ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ


Στην Κρήτη, η κοινή γνώμη έχει αποδοκιμάσει έντονα την κυβέρνηση, με τις συζητήσεις να παίρνουν φωτιά για την..."πρώτη φορά χημικά", από την..."δεύτερη φορά "Αριστερά", ενώ οι μόνοι που έχουν χάσει τη φωνή τους είναι...οι Συριζαίοι, παρότι χημικά στο πρόσωπο αυτοί δεν "έφαγαν".
Το φωτορεπορτάζ αλλά και τα βίντεο που ακολουθούν, δείχνουν με ψύχραιμη ματιά, τι έγινε στο Σύνταγμα, όπου πραγματικά η Ελληνική αγροτιά τους είπε ένα πράγμα..."Φύγετε τώρα κι εσείς"!









Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων της ΚΡΗΤΗ ΤV


H Κρήτη ΤV σε όλες οι εκπομπές και τα δελτία της, όπως και το Ράδιο 9,84 και η εφημερίδα "Ν.Κρήτη" με την ηλεκτρονική σελίδα της, είχαν από το πρωί, ως πρώτο θέμα και μάλιστα με ζωντανές συνδέσεις κάθε στιγμή των γεγονότων που εκτυλίχθηκαν στο Σύνταγμα. Το απόσπασμα που ακολουθεί, είναι από την έναρξη του κεντρικού δελτίου ειδήσεων στις 8: 45' με την Κατερίνα Σαλαπάτα. Βγήκαμε από το λιμάνι του Πειραιά ζωντανά με το συνάδελφο οπερατέρ Μανόλη Λιανδράκη, αλλά και εκπροσώπους των αγροτών, ενώ πίσω μας...έκλεινε η μπουκαπόρτα και το πλοίο των Μινωϊκών ετοιμαζόταν για αναχώρηση! Δείτε το...




Ξανά κινητοποιήσεις


Από την Κρήτη ως το Θεσσαλικό κάμπο, μέχρι και την Πελοπόννησο, τη Θεσσαλονίκη, αλλά και σε όλα τα νησιά, το φάντασμα της εγκατάλειψης της γης σκεπάζει τις ζωές των αγροτών, που έχουν προβλήματα κοινά και ήδη βλέπουν πολλούς συναδέλφους τους να εγκαταλείπουν την παραγωγή τους, ενώ υπάρχουν και περιοχές, όπως είναι η Καβάλα, με μεγάλο κύμα μετανάστευσης ξανά τον τελευταίο καιρό, όπως παλιά. Όλοι τους ξεκαθαρίζουν προς την κυβέρνηση ότι δε θα αντέξουν για πολύ να μείνουν στα χωριά τους και ειδικά με την άγρια φορολόγησή τους, και θα έρθει το οριστικό τέλος της αγροτιάς και της Ελλάδας!

Η "Νέα Κρήτη" από το χώρο του μεγαλειώδους συλλαλητηρίου στην πλατεία Συντάγματος, προχθές, έδωσε "μικρόφωνο" και "βήμα" σε αγρότες και συνδικαλιστές, καταγράφοντας χαρακτηριστικά λόγια για τα προβλήματα κάθε περιοχής. Είναι εξαιρετικά δυσάρεστο, για παράδειγμα, να μαθαίνεις από νέους ανθρώπους που ασχολούνται με την καλλιέργεια της γης, ότι οι περιοχές τους ήδη βιώνουν καταστάσεις του 1950, του 1960 και του 1970, που έφευγαν όλοι μετανάστες.


Μέτρα- "ταφόπλακα"

Ο Νίκος Γαϊτανίδης από την Καβάλα είπε στη "Ν. Κρήτη": «Αυτά τα μέτρα θα είναι η ταφόπλακά μας. Δεν μπορεί ο κόσμος να αντεπεξέλθει. Δηλαδή, φέτος πληρώσαμε εφορία 13%, γιατί οι πιο πολλοί έχουν βιβλία εσόδων-εξόδων και ήδη το επάγγελμα αρχίζει και πεθαίνει. Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα. Υπάρχει εξαθλίωση σε μας αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα. Δεν ξέρω στην Κρήτη τι συμβαίνει, αλλά στη Μακεδονία έχουν φύγει πολλοί από τα χωριά μας στη δυτική Γερμανία μετανάστες. Και δε βρίσκουν και σπίτια τα παιδιά. Κοιμούνται στα βαγόνια της Γερμανίας. Δηλαδή κατάντησαν ζητιάνοι».

Στο σημείο αυτό, ο κ. Γαϊτανίδης εξηγεί ότι, έτσι κι αλλιώς, εδώ και πολύ καιρό τα χωριά της δυτικής Μακεδονίας και της Θράκης έχουν αδειάσει. Και τώρα «αδειάζουν πιο πολύ. Και οι πιο πολλοί έχουν φύγει μετανάστες στη δυτική Γερμανία»...

Από δίπλα, ο συντοπίτης του Νίκος Σπήνος συμπληρώνει: «Αν ο κ. Τσίπρας έκανε τα μισά απ' όσα μας είπε, θα ήμασταν πάρα πολύ καλά. Αλλά δυστυχώς, σε έξι μήνες μέσα, μας εγκατέλειψε. Ψηφίστηκε και το τρίτο μνημόνιο. Άρχισαν τώρα και τα σπίτια να βγαίνουν σε πλειστηριασμό. Στο μεταξύ, η φορολογία είναι πάρα πολύ μεγάλη για μας»...

Ο ίδιος ξεκαθαρίζει ότι «εμείς δε θα μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε σε μια τέτοια φορολογία. Στον καθέναν ήρθε να πληρώσει 10 και 15.000 ευρώ. Πάντα πληρώναμε, αλλά όχι έτσι»...


«Μας διώχνουν»

«Ούτε στο σπίτι μας δεν μπορούμε να πάμε. Μας διώχνουν και από 'κει», λέει από την πλευρά του ο Λαρισαίος αγρότης από τα Φάρσαλα Γιώργος Παρλάντζας. «Μας ζητάνε λεφτά. Λεφτά δεν έχουμε και δεν μπορούμε να καλύψουμε τις υποχρεώσεις μας. Και την ίδια ώρα, πού είναι οι τιμές στα προϊόντα μας; Σπέρνουμε, δε θερίζουμε. Παράγουμε προϊόντα, δε μας τα παίρνουν. Βαμβάκι έχουμε, οι τιμές δεν "ανοίγουν". "Κάθονται" στις αποθήκες μέσα, μέχρι τον κάθε εργοστασιάρχη να τον βολεύουν οι τιμές, για να το πάρει τσάμπα από τον εργάτη, ο οποίος είναι αγρότης».

Αναφερόμενος στον ξεσηκωμό του αγροτικού κόσμου, ο ίδιος μας είπε πως «δεν είναι θέμα εξέγερσης όλο αυτό που βλέπετε. Είναι θέμα λύσης. Δεν είναι μόνο οι γεωργοί. Είναι οι κτηνοτρόφοι. Ένα μπουκάλι νερό σήμερα έχει 1 ευρώ. Και ένα μπουκάλι γάλα σήμερα έχει 35 λεπτά. Πώς θα επιβιώσει αυτός ο κτηνοτρόφος, όταν είναι 365 μέρες το χρόνο τσοπάνος στο κοπάδι του και δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα;».

Ο κ. Παρλάντζας λέει ακόμη χαρακτηριστικά στην εφημερίδα μας πως «δάνεια δεν υπάρχουν. Επιδοτούμενα προϊόντα δεν υπάρχουν. Τιμές στα προϊόντα που παράγεις, στα αρνιά, στο κρέας, δεν υπάρχει τίποτα. Επομένως, ζει για να ζει. Υπάρχει μια εξαθλίωση και σας ξαναλέω ότι και στα σπίτια πίσω να γυρίσουμε, δε μας θέλουν. "Φύγετε. Πάτε να φέρετε λεφτά", μας λένε οι γυναίκες μας»! Καταλήγοντας, μας είπε: «Είναι εύκολο στην πολιτική να λες πράγματα τα οποία δε γίνονται, κάποια στιγμή όμως λογοδοτείς γι' αυτά τα οποία λες και δε γίνονται».


Παντού καταστροφή

Ο Νίκος Κοκοβάκης, ελαιοπαραγωγός και αμπελουργός από το Ηράκλειο, διερωτάται: «Πώς είναι δυνατόν να επιβιώσουν οι αγρότες οπουδήποτε στη χώρα μας με τόσο σκληρά φορολογικά μέτρα;». Όπως λέει επίσης, «η κυβέρνηση έπρεπε αντιθέτως να βοηθήσει και να στηρίξει τον αγρότη, αφού έτσι μπορούμε να προσδοκούμε την ανάπτυξη στη χώρα μας. Και δυστυχώς, με την υπερφορολόγηση αυτή, οι αγρότες έχουν απελπιστεί. Και γι' αυτό βλέπετε και όλο αυτόν τον κόσμο από την Κρήτη και την υπόλοιπη Ελλάδα. Πρέπει να διεκδικήσουμε να αλλάξουν μυαλά οι κυβερνώντες, μήπως και πάρει μπροστά η χώρα. Γιατί ο πρωτογενής τομέας είναι αυτός που θα συμβάλει σε αυτή την κατεύθυνση».


Παραγωγοί λαϊκών

Δε θα μπορούσαν να λείπουν από μια τόσο μεγαλειώδη συγκέντρωση στην Αθήνα και οι παραγωγοί των λαϊκών αγορών. Όπως ο πρόεδρος των παραγωγών λαϊκών αγορών Παντελής Παπαδάκης.

«Η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή κοιτάζει να μας διώξει τελείως από τα χωράφια μας. Να μην μπορούμε να καλλιεργήσουμε. Με τη φορολόγηση αυτή, όταν τριπλασιάζει τον ΟΓΑ για την ασφάλειά μας κ.λπ., στην πραγματικότητα μας εξωθεί στο να τα παρατήσουμε όλα. Δεν μπορούμε να καλλιεργήσουμε. Μας έχουν διαλύσει κυριολεκτικά».

Από την πλευρά των συνδικαλιστών, ο Γιώργος Τζουλιαδάκης μάς είπε: «Εμείς δεν αγωνιζόμαστε μόνο να επιβιώσουμε ως κλάδος. Αγωνιζόμαστε για να μπορέσει και η Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της. Γιατί μια χώρα χωρίς αγροτικό τομέα δυναμικό, να μπορεί να παράγει φτηνά αγροτικά προϊόντα να θρέψει το λαό της, δεν μπορεί να σταθεί στα πόδια της».

Ο Πέτρος Παπαδάκης είναι Χανιώτης αγρότης. Μίλησε λοιπόν και ο ίδιος στην εφημερίδα μας, με τα πιο μελανά χρώματα, για το μέλλον της αγροτικής οικονομίας όχι μόνο στην περιοχή του, αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα, μετά την ψήφιση των νέων φορολογικών μέτρων για τον κλάδο της αγροτικής οικονομίας. «Ήρθαμε αποφασισμένοι για να ανατρέψουμε αυτά τα μέτρα», λέει και τονίζει ότι τα προβλήματα που θέτουν οι Χανιώτες είναι και άλλα, όπως τα "κόκκινα" δάνεια, τα οικογενειακά επιδόματα τα οποία καθυστερούν, και άλλα ζητήματα σχετικά με τις ασφαλιστικές εισφορές προς τον ΕΛΓΑ από τις ελιές και το ελαιόλαδο, για παράδειγμα, όταν δεν υπάρχει κάθε χρόνο εισόδημα για να δικαιολογούνται οι ετήσιες κρατήσεις. «Δεν είναι τυχαία η συμμετοχή των Κρητικών. Μόνο εμείς από τα Χανιά έχουμε ανέβει 600 άτομα και άλλα 300 από το Ρέθυμνο. Και οι κινητοποιήσεις», όπως λέει, «δε σταματούν εδώ. Δε σταματούμε αν δε δικαιωθούμε».


Δε βλέπουν πια κανένα λόγο συνάντησης με οποιονδήποτε υπουργό

Την ίδια ώρα, τα "όχι" τελικά τα λένε... οι συνδικαλιστές των αγροτών προς την ελληνική κυβέρνηση. Είναι το πρώτο "όχι" στη συνάντηση με εκπροσώπους της κυβέρνησης μέσα στη Βουλή και το "όχι" στη συνάντηση με τον Βαγγέλη Αποστόλου.

Όπως ξεκαθάρισε και χθες ο πρόεδρος της Παγκρήτιας Συντονιστικής Επιτροπής των αγροτών Πρίαμος Ιερωνυμάκης, οι αγρότες της Κρήτης δε βλέπουν πια κανένα λόγο συνάντησης με οποιονδήποτε υπουργό. «Εμείς θα συναντηθούμε την επόμενη φορά μόνο με τον Αλέξη Τσίπρα. Είναι ανώφελη οποιαδήποτε άλλη συνάντηση», μας είπε ο συνδικαλιστής.

Να υπενθυμίσουμε ότι το πρώτο "όχι" ειπώθηκε από την επιτροπή μετά τα πρώτα επεισόδια και τα πρώτα χημικά που έριξαν οι δυνάμεις καταστολής κατά του πλήθους. Ήταν όταν η Συντονιστική Επιτροπή πήγε για να ζητήσει να μπει στη Βουλή και να συναντηθεί με κυβερνητικούς παράγοντες.

«Από τη στιγμή που μας ψεκάσατε, δε συζητάμε μαζί σας», ήταν η απάντηση του Πρίαμου Ιερωνυμάκη, όταν δέχτηκε το μήνυμα από την κυβέρνηση, λίγο μετά τα πρώτα επεισόδια. Οι μόνες επαφές που έγιναν αφορούν μόνο στην απελευθέρωση του συλληφθέντος Ιεραπετρίτη Γιάννη Ματαλλιωτάκη.

Αλλά λίγες ώρες αργότερα υπήρξε και επικοινωνία του γραφείου του Βαγγέλη Αποστόλου με τον κ. Ιερωνυμάκη. «Ο υπουργός σάς δέχεται στη διάρκεια της σημερινής μέρας, αν θέλετε». «Ναι, αλλά δε δεχόμαστε εμείς να τον συναντήσουμε», ήταν περίπου ο διάλογος μεταξύ των δύο πλευρών.

Χθες το βράδυ, ο πρόεδρος της Παγκρήτιας Συντονιστική Επιτροπής των αγροτών επανέλαβε προς την εφημερίδα μας ότι «η μόνη συνάντηση που θα επιδιώξουμε θα είναι μόνο με τον πρωθυπουργό. Διότι ο Βαγγέλης Αποστόλου παραδέχεται και ο ίδιος ότι δεν έχει κάτι άλλο να μας πει, πέρα από τα γνωστά που μας έχει επανειλημμένα πει μέχρι σήμερα», τονίζει ο συνδικαλιστής.

Και καταλήγοντας μας είπε ότι οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν. Για τις περαιτέρω ενέργειες των αγροτών της Κρήτης θα συνεδριάσει η Παγκρήτια Συντονιστική Επιτροπή μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Άλλωστε, αυτό αποφάσισε και η Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή. «Ο αγώνας θα συνεχιστεί. Αλλά από τώρα και μέχρι να πάρουμε νεότερη απόφαση, ο αγώνας θα αποφασιστεί σε κάθε περιφέρεια της χώρας από τις συντονιστικές επιτροπές».


Τα "αγκάθια" του φορολογικού και ασφαλιστικού

Το περιεχόμενο του ψηφίσματος, που τελικά δεν κατατέθηκε στην κυβέρνηση, αναφέρεται τόσο στο φορολογικό όσο και στο ασφαλιστικό των αγροτών. Για το φορολογικό, γίνεται αναφορά στην ανάγκη αφορολόγητου στις 12.000 ευρώ. Για τα αγροτικά προϊόντα ο συντελεστής να ξεκινά από το 8%. Επίσης, να μην υπάρχει καμία προκαταβολή φόρου. Η ιδιοεργασία του παραγωγού και η εργασία των μελών της οικογένειας να υπολογίζονται στα έξοδα της εκμετάλλευσης. Να γίνεται μεταφορά παθητικού από το ένα έτος στο άλλο. Να μεταφέρεται η απόσβεση παγίων στις επόμενες χρήσεις και να έχει δυνατότητα ο παραγωγός να επιλέγει το συντελεστή απόσβεσης από 15 έως 20%. Απαλλαγή των αγροτών - κτηνοτρόφων - αλιέων από διάφορα τέλη. Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ κ.ά.

Ενώ στο ασφαλιστικό, καμία αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ. Και η επιλογή της ασφαλιστικής κατηγορίας από την 1η έως και την 7η και κατά συνέπεια το ποσό των εισφορών που θα καταβληθούν θα πρέπει να αποτελεί επιλογή του ασφαλισμένου, όπως ίσχυε μέχρι την εφαρμογή του μεσοπρόθεσμου προγράμματος. Επίσης, να δημιουργηθεί μια νέα ασφαλιστική κατηγορία πέραν των επτά που υπάρχουν σήμερα και να καλύπτει τους φτωχούς παραγωγούς, με μειωμένη εισφορά.

Παράλληλα, οι αγρότες της χώρας διεκδικούν ειδικό μητρώο στις κατά τόπους Περιφερειακές Ενότητες, για την καταγραφή των αλλοδαπών.


Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στα αγροτικά χρέη, ζητώντας γενναία ρύθμιση και άμεση χρηματοδότηση με χαμηλότοκα δάνεια για συνέχιση της παραγωγής

Δεν υπάρχουν σχόλια: