ΚΙΒΩΤΟΣ

...Ταξιδεύοντας στο χρόνο, με φίλους που δεν πρόλαβαν να "μεγαλώσουν"... Και όλο ταξιδεύουμε μαζί, αναζητώντας το Νησί της Ελευθερίας των Ανθρώπων...




Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2015

Ρίχνουν το "κοκαλάκι" των επιδοτήσεων για να κρατήσουν τους αγρότες...μακριά από την Αθήνα - Αλλά αυτοί τους ετοιμάζουν θεαματική "επίσκεψη" από την Κρήτη ως τον Έβρο!

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ
Την ώρα που ο αγροτικός κόσμος από την Κρήτη μέχρι και τον Έβρο, "ζεσταίνει" τα τρακτέρ και ετοιμάζεται για μια μεγάλη και ηχηρή απάντηση στην κυβερνητική κοροϊδία, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ διασταυρώνουν στη Βουλή τα ξίφη τους με το αποτέλεσμα; Μία...νέα προθεσμία από πλευράς υπουργού, για τη χρονική περίοδο πληρωμής των φετινών επιδοτήσεων!

Ενώ, δηλαδή, θα είναι τρομερά πετσοκομμένες οι επιδοτήσεις φέτος, λόγω της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, χωρίς να υπάρχει καμία ενημέρωση από τη σημερινή κυβέρνηση για τις μειώσεις αυτές (που τις "χρεώνονται" οι ηγεσίες του υπουργείου επί των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ αλλά που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έκανε κάτι για να τις αλλάξει), ο Βαγγέλης Αποστόλου προχωρά σε...νέες κατηγορηματικές δεσμεύσεις πως οι αγροτικές επιδοτήσεις θα δοθούν στα τέλη του μηνός, με την πρώτη δόση μάλιστα να ξεπερνά το 70% του ποσού...

Μάλιστα, φέτος για πρώτη φορά, η Ευρωπαϊκή Ένωση, άφησε τη δυνατότητα πληρωμής προκαταβολών από 70% και πάνω. Και μόνο η Ελλάδα δεν έχει πληρώσει...ούτε ευρώ, ενώ όλες οι άλλες χώρες έδωσαν τα χρήματα στους αγρότες, λίγο μετά τις 16 Οκτωβρίου, όπως προβλέπει ο σχετικός κανονισμός. Λένε μάλιστα οι αγρότες, "μα καλά, αυτά τα χρήματα δεν τα έχει πάρει η Ελλάδα; Τι τα έχει κάνει; Και με ποιο δικαίωμα; Δικά μας δεν είναι";

Βέβαια φέτος, έχουμε από τον ίδιο υπουργό ακούσει πληρωμές των ενισχύσεων για τα μέσα Νοεμβρίου το 50%, προς τα μέσα Δεκεμβρίου το 90% και τώρα για τέλη Νοεμβρίου το 70%. Χωρίς βέβαια να είναι αυτό το μεγάλο ζήτημα, για τη σωτηρία της αγροτικής παραγωγής της χώρας - αυτής που μας έχει απομείνει, δηλαδή - αλλά το κυριότερο, της ανάπτυξης της αγροτικής οικονομίας για να μπορέσει η Ελλάδα να σταθεί ξανά στα πόδια της.

Έτσι, λοιπόν, κατά τη συζήτηση επερώτησης που είχε καταθέσει ο βουλευτής Ηρακλείου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Βασίλης Κεγκέρογλου, ο Βαγγέλης Αποστόλου έδωσε ρητή δέσμευση πως η ενιαία ενίσχυση που ο αγροτικός κόσμος περιμένει από τον Οκτώβριο θα δοθεί στα τέλη Νοεμβρίου. Και πως η πρώτη δόση της ενίσχυσης προς κάθε δικαιούχο θα ξεπεράσει το 70%.
Αυτή τη φορά, ο ίδιος ο υπουργός διαμήνυσε κατηγορηματικά πως ισχύει στο ακέραιο η δέσμευση για καταβολή των χρημάτων στα τέλη του Νοεμβρίου. Ο κ. Αποστόλου μάλιστα έσπευσε να ξεκαθαρίσει πως οι πληρωμές δε συνδέονται με τα ολοκληρωμένα σχέδια βόσκησης, όπως λανθασμένα έχει δημιουργηθεί η εντύπωση με ευθύνη της αντιπολίτευσης!

"

«Όσον αφορά στην ενιαία ενίσχυση, εμείς έχουμε δεσμευτεί και ισχύει η δέσμευσή μας ότι τέλος Νοεμβρίου θα δοθεί η ενιαία ενίσχυση, η οποία μάλιστα θα ξεπεράσει το 70%. Εξάλλου το ξέρετε κι εσείς, και εμείς θα το επικοινωνήσουμε, πως είναι μειωμένη κατά 10-15% η νέα ΚΑΠ. Εσείς την ψηφίσατε, εμείς όταν έρθει η ώρα της αναθεώρησης το 2017 θα καταθέσουμε τις δικές μας προτάσεις», ανέφερε συγκεκριμένα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

Τους αποτελειώνουν

Πάντως, ο ίδιος ο Βαγγέλης Αποστόλου ερχόμενος στο Ηράκλειο την περασμένη Άνοιξη και συνοδευόμενος από τους βουλευτές Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Βαρδάκη ο οποίος παραμένει και τον Μιχάλη Κριτσωτάκη, που σήμερα είναι στο κόμμα Λαφαζάνη, είχε καταγγείλει τη φορολόγηση των αγροτών με το 26% που ψηφίστηκε από τη συγκυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ (το κόμμα του κ. Κεγκέρογλου δηλαδή), ότι "αν εφαρμοστεί θα είναι η ταφόπλακα του αγροτικού κόσμου της χώρας μας". Και σήμερα ο κ. Κεγκέρογλου καταγγέλλει από τη μια και ο κ. Αποστόλου μάχεται από την άλλη, για τη φορολόγηση αυτή, υποσχόμενος μόνο για την εξεύρεση, λέει, κάποιων..."ισοδύναμων", ώστε να γίνει..."λιγότερο σκληρή η φορολόγηση των αγροτών"... Μάλιστα, όπως καταγγέλλουν οι κρήτες αγροτοσυνδικαλιστές, όταν ανέβηκαν πρόσφατα στην Αθήνα, ο κ. Αποστόλου τους είπε, "τον Ιανουάριο σας λέγαμε ψέματα και σας ζητώ συγνώμη γι αυτό. Σήμερα λέμε την αλήθεια"!


Η απόβαση

Οι προετοιμασίες για την κρητική απόβαση στην Αθήνα, στο πλαίσιο της πανελλαδικής κινητοποίησης που έχει οριστεί την ερχόμενη Τετάρτη, 18 Νοεμβρίου, συνεχίζονται σε φουλ ρυθμούς, με τους αγροτοσυνδικαλιστές να κρατούν μικρό καλάθι απέναντι στις υπουργικές διαβεβαιώσεις.
Χιλιάδες αγροτών, όπως δείχνει το ως τώρα αγωνιστικό κλίμα, πρόκειται να επιβιβαστούν το βράδυ της επετείου του Πολυτεχνείου στα πλοία της γραμμής για τον Πειραιά.
Όπως δηλώνει στον συνάδελφο Μπάμπη Σαββίδη στη "Ν.Κρήτη" ο αγροτοσυνδικαλιστής Γιώργος Τζουλιαδάκης, «υπάρχει έντονος αναβρασμός. Καταγράφεται μια μεγάλη δυναμική για την απόβαση στην Αθήνα στις 18 του μήνα. Υπάρχουν πολλές κρατήσεις και εκτιμούμε πως στο Ηράκλειο ειδικά θα γεμίσουν ασφυκτικά και τα 2 πλοία της γραμμής για τον Πειραιά. Ανάλογη αγωνιστική διάθεση και δυναμική εισπράττουμε από τους αγροτοσυνδικαλιστές και στην υπόλοιπη χώρα. Φαίνεται πως επιτέλους οι αγρότες άρχισαν να ξυπνάνε... Όλα δείχνουν πως θα έχουμε μια ηχηρή πανελλαδική κινητοποίηση την Τετάρτη», σημείωσε ο κ. Τζουλιαδάκης, για να προσθέσει:

«Θα ήθελα να θυμίσω στον αγροτικό κόσμο εδώ πως καλό θα ήταν να σπεύσουν να δηλώσουν συμμετοχή και να κάνουν κράτηση, είτε προς την ΟΑΣΝΗ, είτε προς τους αγροτικούς συνεταιρισμούς ως τη Δευτέρα. Το εισιτήριο από και προς το Ηράκλειο θα είναι φτηνό. Στα 20 ευρώ, ενώ η έκπτωση στις καμπίνες θα είναι 50%, χάρη στην καλή συνεργασία και στην προσφορά που πήραμε και από τις 2 ναυτιλιακές εταιρείες που εξυπηρετούν την Κρήτη».



Δεν υπάρχουν σχόλια: