ΚΙΒΩΤΟΣ

...Ταξιδεύοντας στο χρόνο, με φίλους που δεν πρόλαβαν να "μεγαλώσουν"... Και όλο ταξιδεύουμε μαζί, αναζητώντας το Νησί της Ελευθερίας των Ανθρώπων...




Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2015

Πυρ και μανία με τον υπουργό οι αγρότες - Ετοιμάζουν κινητοποιήσεις





ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ

Με άγριες διαθέσεις πήραν το δρόμο της επιστροφής για την Κρήτη οι εκπρόσωποι του αγροτικού κόσμου, αφού δεν άντεξαν να μείνουν... ούτε μία ώρα στο γραφείο του Βαγγέλη Αποστόλου, ο οποίος όχι μόνο δεν πήρε πίσω τα μέτρα της υπερφορολόγησής τους και της ασφαλιστικής τους... καταστροφής, αλλά τους είπε επί λέξει... «τον Ιανουάριο σας λέγαμε άλλα. Τότε σας λέγαμε ψέματα και σας ζητάμε συγνώμη. Η αλήθεια είναι ότι δεν μπορούμε να μην εφαρμόσουμε τα μέτρα, γιατί οι δανειστές μας έχουν το πιστόλι στον κρόταφο»!

Έχοντας κατά νου, μπαίνοντας στο γραφείο του, έναν... άλλο Αποστόλου, που τους υποσχόταν στη διάρκεια της προηγούμενης θητείας του την... «παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας», οι αγροτοσυνδικαλιστές και οι αγροτοσυνεταιριστές της Κρήτης σηκώθηκαν και, αφού τον προειδοποίησαν ότι κατεβαίνοντας στο νησί αρχίζουν δυναμικές κινητοποιήσεις, αποχώρησαν οργισμένοι.

Μάλιστα, του υπενθύμισαν - ενώ υπάρχουν και γραπτές ανακοινώσεις του - ότι πέρυσι στη διάρκεια της επτάμηνης θητείας της ίδιας κυβέρνησης ο ίδιος από... την ίδια θέση είχε τονίσει κατηγορηματικά ότι «η φορολόγηση των αγροτών με 26% θα είναι η ταφόπλακα της αγροτικής παραγωγής της χώρας»!


«Λέγαμε ψέματα»

Πυρ και μανία ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου Ανδρέας Στρατάκης, που γύρω στα τρία τέταρτα της συζήτησης σηκώθηκε πάνω και κάλεσε τους πάνω από 30 αγροτοσυνδικαλιστές και συνεταιριστές της Κρήτης να αποχωρήσουν, καταγγέλλοντας τον υπουργό ότι, με βάση τα όσα τους λέει, επιδεικνύει έλλειψη σοβαρότητας ως άνθρωπος και ως πολιτικός. «Εμείς αποχωρήσαμε από τη συνάντηση», λέει ο Ανδρέας Στρατάκης, «μη δεχόμενοι να μας "δουλεύει" και να μας κοροϊδεύει ο υπουργός κ. Αποστόλου. Ο οποίος ξεκίνησε την ομιλία του για να μας πει ότι μας έλεγαν, λέει, ψέματα τον Ιανουάριο. Μας είπαν, λέει, ψέματα και μας ζητούν συγνώμη. Και προσπάθησε να μας πείσει ότι δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά και άρχισε να λέει αμπελοφιλοσοφίες και άντε να μην πω και καμιά βαριά κουβέντα»...

Μάλιστα, ο ίδιος ο κ. Στρατάκης του ανταπάντησε, λέγοντας του ότι, «όπως λέτε ότι μας λέγατε ψέματα τότε, γιατί να μην πιστέψουμε ότι μας λέτε ψέματα και σήμερα;». Στη συνέχεια του τόνισε ότι, αν εφαρμοστεί αυτό το πολυνομοσχέδιο για τον πρωτογενή τομέα, θα υπάρξει γενοκτονία.

«Εμείς δεν μπορούμε, όπως του είπαμε, να δεχτούμε τη γενοκτονία του αγροτικού και κτηνοτροφικού κόσμου. Και αυτό που λέμε είναι ότι πριν έχουμε απρόβλεπτες εξελίξεις ο βουλευτής Ηρακλείου και πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας να πάρει το θέμα στα χέρια του. Έχουμε να κάνουμε με έναν υπουργό που μάλλον δεν έχει αντιληφθεί ότι είναι 10 μήνες υπουργός. Μάλλον, δεν το έχει αντιληφθεί ακόμα. Λυπούμαι που το λέω, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα», λέει ο κ. Στρατάκης.




«Ώρα σύγκρουσης»

Όλοι όσοι μίλησαν στη "Νέα Κρήτη", βγαίνοντας από το γραφείο του υπουργού, τόνισαν ότι «τώρα που θα κατέβουμε, θα οργανώσουμε τη σύγκρουση».

Ο πρόεδρος του συντονιστικού οργάνου των αγροτών της Κρήτης Πρίαμος Ιερωνυμάκης ήταν καταπέλτης. «Αποχωρήσαμε από το υπουργείο. Ξεκαθάρισε ο υπουργός ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Ο ίδιος είχε κάνει δηλώσεις στις 30 Ιουνίου και μιλούσε για ταφόπλακα αν περάσουν τα μέτρα αυτά. Και σήμερα μας λέει ότι έχουμε δίκιο, αλλά δεν μπορεί να κάνει κάτι γιατί... τους έχουν οι δανειστές με το πιστόλι στον κρόταφο. Καταλαβαίνει ότι αυτήν τη στιγμή καταστρέφεται η περιφέρεια, αλλά... σκέφτεται, λέει, να κάνει κάποια πράγματα... Εμείς, λοιπόν, άλλα περιθώρια δεν έχουμε. Το πρόβλημα αυτήν τη στιγμή δεν είναι μόνο του αγροτικού κόσμου. Στην Κρήτη παράγουν όλοι. Και όσοι δεν παράγουν είναι μέσα στον εμπορικό κύκλο των αγροτικών προϊόντων και ζούνε από αυτά»...

Σύμφωνα με τον Πρίαμο Ιερωνυμάκη, καταβαίνοντας στην Κρήτη, θα οργανώσουν οι εκπρόσωποι των αγροτών μία ευρεία σύσκεψη στην αίθουσα συσκέψεων της ΕΑΣ Ηρακλείου. «Αυτό θα γίνει μέσα στις επόμενες μέρες. Εκεί θα πάρουμε αποφάσεις για τις κινητοποιήσεις, που είναι πλέον δεδομένες. Θα πάμε πλέον σε σύγκρουση», καταλήγει.


«Εντολοδόχος δανειστών»

Με το βαρύ χαρακτηρισμό του «εντολοδόχου των δανειστών» καταγγέλλει τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλη Αποστόλου ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Στέλιος Βοργιάς, που μετείχε στη συνάντηση, αφού είναι μέλος του συντονιστικού οργάνου των αγροτών της Κρήτης. «Δε συναντηθήκαμε με υπουργό. Συναντηθήκαμε καθαρά με εντολοδόχο της τρόικας. Οι αγρότες δε λένε να μη φορολογηθούν. Ήδη φορολογούνται. Πρέπει να το ξεκαθαρίσουμε αυτό. Το ζήτημα, όμως, είναι ότι δεν είχε ούτε καν ένα σχέδιο να μας δώσει. Τι διάλογος μπορεί να υπάρξει, όταν δεν έχει ούτε ο ίδιος ο υπουργός σχέδιο; Μόνο εντολές είχε να μας μεταφέρει»...

Όπως εξηγεί ο συνδικαλιστής, «ζητήσαμε επανειλημμένα ένα σχέδιο ώστε να δοθεί η δυνατότητα από την πλευρά των αγροτών να υπάρξουν αντιπροτάσεις. Γιατί δεν ήθελαν οι αγρότες να είναι απόλυτοι. Και δεν είχε σχέδιο να παρουσιάσει, ενώ την ίδια ώρα δήλωνε αποφασισμένος να περάσει το νομοσχέδιο με την αύξηση της φορολογίας στο 26%. Ήταν δηλαδή, ουσιαστικά, ένας διάλογος φαρσοκωμωδία και γι' αυτό σύσσωμη η Κρήτη που ήρθε εδώ, σύσσωμη αποχώρησε και πάμε για σύγκρουση»...


«Εγώ ντράπηκα»

«Εγώ σήμερα ντράπηκα», λέει από την πλευρά του ο αγροτοσυνδικαλιστής Γιώργος Τζουλιαδάκης. «Και ντράπηκα γιατί το έζησα από κοντά, το κατάλαβα και από τη θέση του υπουργού, ότι απλά ο άνθρωπος εκτελεί εντολές και πλέον πρέπει να βασιστούμε στην καλή θέληση των δανειστών. Δηλαδή, αν αυτοί έχουν κέφια και θέλουν να μας πετάξουν κάτι, έχει καλώς. Αν δεν έχουν, συνεχίζουμε»...

Ο κ. Τζουλιαδάκης συνεχίζει λέγοντας: «Εμείς το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι... ψηλά το κεφάλι και αντίδραση. Αν θέλουμε να επιβιώσουμε. Και να υπάρχει αύριο για μας και τα παιδιά μας».


«Μας εξοντώνουν»

«Απαράδεκτες αυτές οι δηλώσεις του υπουργού», τονίζει στην εφημερίδα μας και ο γενικός γραμματέας της Ομάδας Αμπελουργών Κρήτης Γιώργος Στειακάκης. «Αν ισχύσουν αυτά που λένε, οι ασφάλειες του ΟΓΑ και η φορολόγηση των αγροτών με 26% από το πρώτο ευρώ, δε θα συνεχίσει κανείς να παράγει. Και δεν πρέπει να συνεχίσει να παράγει κανείς. Και θα τους πω εγώ πού θα βρουν πρωτογενή τομέα μετά. Θα τους πω εγώ πού θα βρουν εξαγώγιμα προϊόντα», καταλήγει ο κ. Στειακάκης.


Ο υπουργός

Πάντως, το γραφείο Τύπου του Βαγγέλη Αποστόλου αρκέστηκε στην ακόλουθη ανακοίνωση: «Με εκπροσώπους των αγροτών συναντήθηκε ο αρμόδιος υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου, προκειμένου να ακούσει τις θέσεις τους για τα όσα προβλέπει το νέο πολυνομοσχέδιο. Στις δηλώσεις του ο κ. Αποστόλου δήλωσε αισιόδοξος ότι θα βρεθούν λύσεις, ιδίως για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Βέβαια, υπάρχουν και πολλά άλλα θέματα που αφορούν το ασφαλιστικό, που αφορούν, θα έλεγα, την απάλυνση των δυσμενών επιπτώσεων που φέρνει η νέα συμφωνία. Θα βρούμε τη λύση».

Ο κ. Αποστόλου χαρακτήρισε σοβαρό τον προβληματισμό των αγροτών, εκτιμώντας ότι θα βοηθήσει στην επεξεργασία των θέσεων της κυβέρνησης στη σχετική διαπραγμάτευση. «Αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό και από τους εταίρους, αλλά και από όλους όσοι έχουν σχέση με τον αγροτικό χώρο, είναι ότι εμείς θέλουμε τον αγρότη να συνεχίσει να καλλιεργεί το χωράφι του, τον κτηνοτρόφο να συνεχίσει να πηγαίνει στη στάνη του, για τον απλούστατο λόγο ότι θεωρούμε το αγροτικό προϊόν, την αγροτική παραγωγή, ως πάρα πολύ σημαντικό κομμάτι όχι μόνο για τη διασφάλιση της διατροφικής επάρκειας της χώρας μας, αλλά κυρίως για τη δυνατότητα να καταστεί ανταγωνιστική η χώρα μας στο διεθνές περιβάλλον.

«Για παράδειγμα, αν βλέπατε την εικόνα που αντίκρισα λίγες μέρες πριν κατά την επίσκεψή μου στη Διεθνή Έκθεση Τροφίμων και Ποτών ANUGA στη Γερμανία, θα διαπιστώνατε τι σημαίνει ελληνικό, ποιοτικό προϊόν για τον υπόλοιπο κόσμο», ανέφερε χαρακτηριστικά».


Δεν υπάρχουν σχόλια: