ΚΙΒΩΤΟΣ

...Ταξιδεύοντας στο χρόνο, με φίλους που δεν πρόλαβαν να "μεγαλώσουν"... Και όλο ταξιδεύουμε μαζί, αναζητώντας το Νησί της Ελευθερίας των Ανθρώπων...




Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2015

Επί ποδός οι αγρότες - Ζεσταίνουν τα τρακτέρ τους και στην Κρήτη


Το "χορό" των κινητοποιήσεων κατά του τρίτου μνημονίου, αλλά ουσιαστικά και εναντίον της νέας κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝ.ΕΛ. από τον πρώτο μήνα διακυβέρνησης, σέρνουν - όπως όλα δείχνουν - οι αγρότες της Κρήτης και ταυτόχρονα αναμένονται μαζικές διοργανώσεις αντιδράσεων για το φορολογικό των αγροτών και από άλλες περιοχές της χώρας.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ
Η εβδομάδα που μας έρχεται θα χαρακτηριστεί από τον αναβρασμό στο χώρο των αγροτών, καθώς θα αρχίσει με μια μεγάλη σύσκεψη στα γραφεία της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου την ερχόμενη Δευτέρα και θα συνεχιστεί με δράσεις πανελλαδικής εμβέλειας, με στόχο την ανατροπή της φορολογικής εξόντωσης του πρωτογενούς τομέα!

Τόσο το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου όσο και οι εμπορικοί φορείς του νομού Ηρακλείου ανταποκρίθηκαν αμέσως στο κάλεσμα των αγροτών, μετέχοντας και στην Επιτροπή Αγώνα, αφού όλοι πλέον συμφωνούν και στηρίζουν τη λογική ότι ο θάνατος του αγρότη θα σημάνει και το θάνατο του εμποράκου και όλων των εργαζομένων που εξαρτώνται άμεσα ή έμμεσα και οι ίδιοι από το εισόδημα της γης.

Έτσι, όπως ανακοίνωσε χθες, η ΑΕΣ Ένωση Ηρακλείου Α.Ε. καλεί σε σύσκεψη για την οργάνωση των κινητοποιήσεων τους προέδρους των Ενώσεων και των Συνεταιρισμών της Κρήτης, για τις 2 το μεσημέρι της ερχόμενης Δευτέρας, στην αίθουσα συνεδριάσεών της στη λ. 62 Μαρτύρων 146, στο Ηράκλειο.

Μιλώντας στη "Νέα Κρήτη" χθες, ο πρόεδρος της ΟΑΣΝΗ Γιώργος Τζωρτζάκης μάς αποκάλυψε ότι η "Πρωτοβουλία Αγροτών", που είναι πανελλαδικό όργανο για την ανασυγκρότηση του αγροτικού κινήματος, θα έχει συνάντηση στις 12 το μεσημέρι της Τετάρτης σε αίθουσα των Αθηνών και από 'κει θα μεταβεί στις 2 το μεσημέρι στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Εκεί θα συναντηθεί με τον υπουργό Βαγγέλη Αποστόλου.

«Δε θα δεχτούμε τη φορολόγησή μας με τους συντελεστές που έχουν αποφασίσει, αν δεν προχωρήσουν πρώτα στην υλοποίηση των φοροαπαλλαγών που μας έχουν υποσχεθεί», καταλήγει ο συνδικαλιστής.


Το ΕΚΗ

Τη συμπαράστασή της δήλωσε όμως χθες και η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου.

«Tο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή του στους αγρότες και δηλώνουμε παρόντες στους αγώνες τους. Θεωρούμε ότι η επικείμενη αύξηση της φορολόγησης θα αποτελέσει τεράστιο πλήγμα στον ήδη δοκιμαζόμενο αγροτικό κόσμο της χώρας μας και θα οδηγήσει και αυτόν τον κλάδο της οικονομίας μας σε καταστροφή. Τα αρνητικά αποτελέσματα θα είναι πολλαπλά, αφενός θα ανακόψει την ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής και αφετέρου η φορολόγηση θα αποτελέσει αντικίνητρο για τους νέους να στραφούν στον πρωτογενή τομέα της οικονομίας, σε μια περίοδο μάλιστα με υψηλά ποσοστά ανεργίας».


«Είμαστε αποφασισμένοι»

Μετά την προχθεσινή σύσκεψη που είχαν στα γραφεία της ΕΑΣΗ με πρωτοβουλία της Ομάδας Αμπελουργών Κρήτης, ο πρόεδρος της ομάδας Πρίαμος Ιερωνυμάκης δήλωσε στη "Νέα Κρήτη": «Τη μορφή των κινητοποιήσεων και την ημερομηνία θα τα αποφασίσουμε τις επόμενες μέρες. Αλλά το σίγουρο είναι ότι θα πάμε για κινητοποιήσεις. Και είναι μαζί μας όλοι, διότι ειπώθηκε απ' όλους ότι δεν αφορά μόνο τους αγρότες η υπόθεση αυτή. Όταν οι αγρότες δεν παράγουν εισόδημα, θίγεται και ο κόσμος της δουλειάς, αλλά και η αγορά. Κι έτσι ολόκληρη η περιφέρεια θα αντιμετωπίζει διαρκώς και μεγαλύτερη φτώχια και συντριβή».

Ο πρόεδρος της ΕΑΣΗ Ανδρέας Στρατάκης λέει κατηγορηματικά από την πλευρά του ότι «η ψήφιση του νομοσχεδίου με τη φορολογία των αγροτών δεν αφήνει περιθώρια σε κανέναν να καταφέρει να λειτουργήσει. Και το ξέρουν οι κυβερνώντες, ότι ούτε μπορούμε να πληρώνουμε τον ΕΛΓΑ, ούτε μπορούμε να πληρώνουμε τον ΟΓΑ, ούτε μπορούμε να πληρώνουμε τέτοιες φορολογίες. Μάλιστα, ερχόμενη η επιδότηση, θα παρακρατούνται όλα τα ποσά μέσα από τα βιβλιάριά μας.

Στο μεταξύ, τα 2 δισεκατομμύρια και κάτι εκατομμύρια των επιδοτήσεων, τα οποία κάθε χρόνο παίρνει η χώρα μας, μέχρι το 2020 είναι διασφαλισμένα και θα εισπραχτούν. Αλλά αυτή τη στιγμή η παραγωγή των προϊόντων στη χώρα δεν υπερβαίνει το 40 με 45%. Και αν εγκαταλειφθεί περαιτέρω, σίγουρα κάποιοι κερδίζουν. Και αυτοί που κερδίζουν είναι οι συνάδελφοί μας στην υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση».


«Θα στηρίξουμε»

Εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους δέχτηκε να συμμετάσχει στις προετοιμασίες του αγροτικού συλλαλητηρίου, ο πρόεδρος του ΕΚΗ Στέλιος Βοργιάς τόνισε: «Παρά το γεγονός ότι προεκλογικά όλα τα κόμματα μας έλεγαν ότι η σωτηρία της χώρας θα έρθει με την παραγωγική ανασυγκρότηση, δυστυχώς έρχεται το νέο μνημόνιο με το οποίο διαψεύδονται όλες αυτές οι δηλώσεις. Το Εργατικό Κέντρο στηρίζει αυτόν τον αγώνα των αγροτών. Και γι' αυτό βρίσκεται στη Συντονιστική Επιτροπή.

Ο αγώνας των αγροτών αφορά άμεσα τους πάντες. Και θα πρέπει να καταλάβει ο κόσμος ότι δε φορολογείται ο Έλληνας αγρότης, αλλά η αγροτική παραγωγή. Άρα πλήττονται και οι εργαζόμενοι που πάρα πολλοί από αυτούς, ειδικά στην πόλη του Ηρακλείου, συμπληρώνουν τα πενιχρά εισοδήματά τους από την καλλιέργεια της γης, είτε γιατί έχουν κάποιο αμπέλι, είτε γιατί έχουν κάποιο λιόφυτο».


Όταν πήγαινε καλά η αγορά και υπήρχαν λεφτά

Μια φορά κι έναν καιρό, όταν οι αγρότες είχαν λεφτά στην τσέπη λόγω υπερπληθώρας προϊόντων, πήγαινε πολύ καλά και η αγορά. Το μέλος της διοίκησης του Επιμελητηρίου Ηρακλείου Γιώργος Φασουλάκης λέει στη "Νέα Κρήτη" ότι «επιβάλλεται να στηρίξουμε τον αγώνα των αγροτών. Διότι την τοπική αγορά τη στηρίζουν οι αγρότες. Δηλαδή, εμάς των τοπικών εμπόρων οι πελάτες μας οι καλοί είναι ο αγροτικός κόσμος. Και από τότε που σταμάτησαν τα αγροτικά εισοδήματα να έχουν την εισπρακτική τάση που είχαν, από τότε είχαμε και την αντίστροφη μέτρηση της αγοράς».

Ρωτήσαμε τον Γιώργο Φασουλάκη τι θυμάται από τις λεγόμενες «καλές εποχές της αγοράς του Ηρακλείου» και η απάντησή του ήταν χαρακτηριστική: «Θυμάμαι ότι σταματούσαν τα λεωφορεία στη Χανιώπορτα και γέμιζε από την Καλοκαιρινού και κάτω πελάτες η αγορά»!


Οι έμποροι

Στο πλευρό των αγροτών τάσσεται και ο Εμπορικός Σύλλογος Ηρακλείου. Ο πρόεδρος του συλλόγου Μανόλης Κουμαντάκης λέει στην εφημερίδα μας: «Είναι δύσκολο να κλείσουν τα μαγαζιά την ημέρα των κινητοποιήσεων, αλλά η συμπαράσταση είναι δεδομένη. Μάλιστα, θα μπω κι εγώ στη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα. Σαφέστατα και είμαστε στο πλευρό των αγροτών. Το αγροτικό εισόδημα στηρίζει την οικονομία. Είναι πρωτογενές εισόδημα, το οποίο παράγεται και δημιουργείται από τη γη και στηρίζει μετά όλο το εμπορικό κύκλωμα».











Δεν υπάρχουν σχόλια: