ΚΙΒΩΤΟΣ

...Ταξιδεύοντας στο χρόνο, με φίλους που δεν πρόλαβαν να "μεγαλώσουν"... Και όλο ταξιδεύουμε μαζί, αναζητώντας το Νησί της Ελευθερίας των Ανθρώπων...




Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2015

Το ΙΚΑ ζητά πίσω το επίδομα τοκετού από χιλιάδες γυναίκες

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ

«Αφού δεν γέννησες... στο σπίτι ή το χωράφι, κακώς σου έδωσα το επίδομα τοκετού. Και τώρα ή τα φέρνεις πίσω τα 900 ευρώ που σου έδωσα και μάλιστα εντόκως, ή... σου κάνω κατάσχεση»... Την παράλογη απόφαση της συγκυβέρνησης Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜ.ΑΡ. του 2012 εξακολουθεί και σήμερα - παρότι κυβερνά τη χώρα η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝ.ΕΛ. - να εφαρμόζουν ο ΕΟΠΥΥ και το ΙΚΑ, αποστέλλοντας συνεχώς "ραβασάκια" για κατάσχεση σε πάνω από 100 γυναίκες του νομού Ηρακλείου και εκατοντάδες άλλες σε ολόκληρη τη χώρα!

Είναι τουλάχιστον... "τρελό", αλλά αποτελεί μία φρικτή πραγματικότητα, που είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων. Μάλιστα, το καλοκαίρι του 2014 προκάλεσε και δικαστική απόφαση για συγκεκριμένη γυναίκα, η δικαίωση της οποίας, όπως περίμεναν από τότε οι συνδικαλιστές του ΕΚΗ, θα δημιουργούσε δεδικασμένο και για τις υπόλοιπες.

Το άρθρο 13 του Κανονισμού Παροχών του ΕΟΠΥΥ της χρονιάς του 2012 έλεγε με ξεκάθαρο τρόπο: «Σε περίπτωση τοκετού εκτός νοσηλευτικού ιδρύματος, καταβάλλεται, αντί μαιευτικής περίθαλψης, εφάπαξ χρηματικό βοήθημα ύψους 900 ευρώ, 1.200 ευρώ για δίδυμη κύηση και 1.600 ευρώ για τρίδυμη κύηση».

Όταν εστάλησαν για πρώτη φορά τα "ραβασάκια" που καλούσαν τις γυναίκες οι οποίες είχαν γεννήσει σε νοσοκομείο και όχι στο χωράφι ή στο σπίτι να επιστρέψουν πίσω τα χρήματα που είχαν πάρει ως επίδομα τοκετού, η τότε διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, με πρόεδρο το σημερινό βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Βαρδάκη, είχε προχωρήσει σε κινητοποιήσεις.

Και είχε αναλάβει το κόστος των 500 ευρώ για δικαστική προσφυγή εκ μέρους μίας εκ των γυναικών αυτών. Ενώ, λοιπόν, το δικαστήριο τη δικαίωσε και το ΕΚΗ έχει ζητήσει από το ΙΚΑ να εφαρμόσει την απόφαση και για τις άλλες γυναίκες, ούτε ο προηγούμενος διοικητής Ροβέρτος Σπυρόπουλος, ούτε οι επόμενοι διοικητές του Ιδρύματος μπήκαν στον κόπο να δώσουν κάποια απάντηση για όλο αυτό το θέατρο του παραλόγου.


«Επιτέλους, απαντήστε»

Απευθυνόμενη στο σημερινό διοικητή του ΙΚΑ Διονύσιο Καλαματιανό, η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου αναφέρει ότι εκφράζει την πλήρη απογοήτευσή της για την υπόθεση αυτή. Τονίζει ότι από τον Ιούλιο του 2014 είχε αποστείλει επιστολή στον τότε διοικητή Ροβέρτο Σπυρόπουλο, με την οποία τον ενημέρωνε για την υπ' αριθμό Ν54/2014 απόφαση του Πρωτοδικείου Ηρακλείου.

Μια απόφαση «που δικαιώνει εργαζόμενη μητέρα μετά από σχετική αίτηση που κατέθεσε το ΕΚΗ στα Διοικητικά Δικαστήρια και σύμφωνα με την οποία αναστέλλεται μέχρι την οριστική εκδίκαση από το αρμόδιο δικαστήριο η απόφαση του διοικητή του ΙΚΑ, καθώς και η πράξη ταμειακής βεβαίωσης με τις οποίες το ΙΚΑ απαιτούσε την άμεση επιστροφή του επιδόματος τοκετού των 900 ευρώ (ποσό που είχε καταβληθεί μετά τον τοκετό στην παραπάνω μητέρα) και μάλιστα με την απειλή της κατάσχεσης.

Με αφορμή την παραπάνω απόφαση και λαμβάνοντας υπόψη τη δυσχερή οικονομική κατάσταση των συγκεκριμένων ασφαλισμένων, ζητούσαμε την αναστολή όλων των σχετικών αποφάσεων που αφορούσαν την εντολή επιστροφής του επιδόματος τοκετού των 900 ευρώ, ως την οριστική εκδίκαση της παραπάνω απόφασης».

Παρακάτω, το ΕΚΗ αναφέρει ότι, ενώ από την επιστολή εκείνη έχουν περάσει 15 μήνες, το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου δεν έλαβε καμία ενημέρωση όσον αφορά το σχετικό αίτημα. «Παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες προκειμένου να δοθεί λύση, εντούτοις οι παραπάνω μητέρες καλούνται με νέα επιστολή από το ΙΚΑ να πληρώσουν έντοκα τα ωφελούμενα και μάλιστα με την απειλή της κατάσχεσης. Το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου σας καλεί γι' άλλη μια φορά, λόγω της σοβαρότητας του συγκεκριμένου κοινωνικού προβλήματος, να πάρετε θέση και να δοθεί άμεσα λύση».


Παρέμβαση Κεγκέρογλου

Στο μεταξύ, την επιστολή του ΕΚΗ προώθησε στη Βουλή και ο γραμματέας της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜ.ΑΡ.) και βουλευτής Ηρακλείου Βασίλης Κεγκέρογλου, που κατέθεσε αναφορά προς τον αρμόδιο υπουργό Εργασίας κ. Κατρούγκαλο. Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο βαφτίστηκε "Ηρώδης" και όχι άδικα, αφού μετατρέπει τα παιδιά σε τεκμήρια διαβίωσης. Ηρώδης, όμως, θα μπορούσε άνετα να βαφτιστεί και ο νέος Κανονισμός Παροχών του ΕΟΠΥΥ, ο οποίος προβλέπει επίδομα τοκετού μόνο για τις γυναίκες που γεννούν... «εκτός νοσηλευτικού ιδρύματος».

Να υπενθυμίσουμε ότι μέχρι και προ ετών επίδομα τοκετού έπαιρναν όλες οι γυναίκες, ανεξάρτητα από το πού επέλεγαν να γεννήσουν. Κάποια στιγμή, το επίδομα άρχισε να δίνεται μόνο σε κείνες που γεννούσαν σε δημόσιο νοσοκομείο. Και από το 2012 και μετά το επίδομα τοκετού δίνεται μόνο όταν η γυναίκα γεννήσει... εκτός νοσοκομείου, δηλαδή στο σπίτι της, μέσα σε έναν στάβλο, κάτω από μια ελιά, κάτω από μια κουρμούλα, οπουδήποτε αλλού δηλαδή... Τότε μόνο δεν υπάρχει πρόβλημα στην καταβολή του επιδόματος!


«Μας γυρίζουν στο 18ο αιώνα»

«Με τέτοιες αποφάσεις μάς γυρίζουν στο 19ο ή στο 18ο Αιώνα», λέει με οργή και αγανάκτηση προς την εφημερίδα μας ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Στέλιος Βοργιάς. «Μόνο στο Ηράκλειο είχαμε γύρω στις 130 γυναίκες αυτής της κατηγορίας. Και εξακολουθεί το ΙΚΑ να απαιτεί την επιστροφή των χρημάτων και με νέες επιστολές. Τις απειλεί ότι στην αντίθετη περίπτωση θα προχωρήσει σε κατάσχεση. Τι να πούμε πια;

Έχει καταρρεύσει κάθε έννοια πρόνοιας στη χώρα. Και μάλιστα από μια κυβέρνηση που αυτοαποκαλείται "αριστερή" και ο κόσμος θα περίμενε κάτι διαφορετικό. Και ειδικά όταν αφορά μία ευαίσθητη κοινωνική ομάδα, αυτή των εγκύων γυναικών, που, για να ξαναθυμήσουμε, γέννησαν. Πήραν ένα επίδομα, το οποίο έπαιρναν όλες αυτές οι περιπτώσεις για χρόνια. Και ήρθε ξαφνικά ένα νομοσχέδιο με βάση το οποίο τους ζητάνε αναδρομικά τα χρήματα αυτά πίσω, με την απειλή της κατάσχεσης, ενημερώνοντάς τις ότι απλά... δε γέννησαν στο σπίτι ή το χωράφι»...

Καταλήγοντας, ο Στέλιος Βοργιάς εκφράζει την προσωπική του δυσαρέσκεια, υπενθυμίζοντας ότι στις κινητοποιήσεις που έγιναν μέσα στο καλοκαίρι του 2014 ο ΣΥΡΙΖΑ, που ήταν τότε στην αξιωματική αντιπολίτευση, ήταν στην "πρώτη γραμμή". Και σήμερα ως κυβέρνηση εξακολουθεί να εφαρμόζει το συγκεκριμένο παράλογο μνημονιακό νόμο του 2012...


Δεν υπάρχουν σχόλια: