ΚΙΒΩΤΟΣ

...Ταξιδεύοντας στο χρόνο, με φίλους που δεν πρόλαβαν να "μεγαλώσουν"... Και όλο ταξιδεύουμε μαζί, αναζητώντας το Νησί της Ελευθερίας των Ανθρώπων...




Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2015

ΑΓΡΟΤΕΣ: Άμεσα οι φόροι, αργούν οι επιδοτήσεις


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ

Από σήμερα, ή το αργότερο την ερχόμενη Δευτέρα όλες οι χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πληρώνουν την Ενιαία Ενίσχυση στους παραγωγούς τους, που για πρώτη φορά θα ανέρχεται στο 75%, αφού η Κομισιόν δίνει το πράσινο φως για πρώτη χρονιά εφαρμογής της νέας ΚΑΠ. Όμως, η Ελλάδα είναι ο φτωχός συγγενής, που λόγω εκκρεμοτήτων στα βοσκοτόπια και της καθυστέρησής της να εκδώσει τα προσωρινά δικαιώματα δεν είναι έτοιμη να δώσει τις επιδοτήσεις στους αγρότες, που, αντιθέτως, μάλιστα... καμία ολιγωρία δε δείχνει να τους φορολογήσει με το 26%!

Ούτε επιδοτήσεις, ούτε αποζημιώσεις. Οι Έλληνες παραγωγοί αντιμετωπίζονται, δηλαδή, εξαιτίας των προβλημάτων που υπάρχουν στη χώρα τους, ως τα παιδιά ενός κατώτερου Θεού στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και όλα αυτά ενόψει της εφαρμογής της άγριας φορολόγησής τους, για την οποία, σε αντίθεση με την καταβολή των ενισχύσεων, η κυβέρνηση δηλώνει... πανέτοιμη απέναντι στους δανειστές.

«Όλα τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πληρώσουν τους αγρότες τους μέσα στις επόμενες μέρες, κατά πάσα πιθανότητα από την ερχόμενη Δευτέρα. Και επειδή είναι η πρώτη χρονιά της νέας ΚΑΠ, η Κομισιόν έδωσε το πράσινο φως να πληρώσουν οι χώρες ως προκαταβολή όχι μόνο το 50%, αλλά και το 75% των χρημάτων και μετά να κάνουν τους ελέγχους. Αλλά μόνο η χώρα μας δεν είναι έτοιμη να προχωρήσει σε αυτές τις πληρωμές», λέει στη "Νέα Κρήτη" ο πρόεδρος των αγροτών της Κρήτης Πρίαμος Ιερωνυμάκης.

Την ίδια ώρα ισχύει η δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης ότι θα... μπορέσει να πληρώσει το αργότερο στα μέσα Νοεμβρίου, κάτι βέβαια που μένει να το δούμε στην πράξη. Αλλά η δέσμευση αυτή είχε εκφραστεί με βάση την έκδοση των προσωρινών δικαιωμάτων των δικαιούχων παραγωγών μέσα στο Σεπτέμβριο. Κάτι τέτοιο, όμως, δεν έγινε...


Εξοργισμένοι

Όλα αυτά τα στοιχεία, αποτελούν τους λόγους του έντονου προβληματισμού και αγανάκτησης των αγροτών, που σήμερα θα δώσουν στη δημοσιότητα ανακοίνωση για τις επόμενες οργανωτικές κινήσεις τους, μετά τις άκαρπες και άδοξες επαφές τους στην Αθήνα με τον αντιπρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Ζανιά και τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης. Μάλιστα, όπως γράφαμε και χθες, ο κ. Αποστόλου είπε στους πάνω από 30 αγροτοσυνεταιριστές και συνδικαλιστές της Κρήτης ότι «τον Ιανουάριο σας λέγαμε ψέματα. Και σας ζητάμε συγνώμη. Σήμερα λέμε την αλήθεια και η αλήθεια είναι ότι δεν μπορούμε να αποφύγουμε τα μέτρα. Διότι μας έχουν βάλει οι δανειστές το πιστόλι στον κρόταφο»!

Το διάλογο αυτό μάς μετέφεραν εκπρόσωποι της Κρήτης, που δηλώνουν εξοργισμένοι με τον Βαγγέλη Αποστόλου, ο οποίος κατά την προηγούμενη θητεία του έταζε στους αγρότες "λαγούς με πετραχήλια»...


Οι αποζημιώσεις

Όπως λέει στη "Νέα Κρήτη" ο πρόεδρος του συντονιστικού οργάνου των αγροτών της Κρήτης Πρίαμος Ιερωνυμάκης, «οι αμπελουργοί θα κάνουν μαύρες γιορτές χωρίς αποζημίωση. Και μιλάμε για αποζημιώσεις είτε αφορούν τον παγετό, είτε αφορούν τις βροχοπτώσεις, αλλά είναι και οι προηγούμενες αποζημιώσεις, για τον περονόσπορο του 2011, που δεν έχουν καταβληθεί στο σύνολό τους ακόμα. Τα χρήματα δε δίνονται στους αμπελουργούς. Άρα μην περιμένουμε στις γιορτές να έχουμε χρήματα στην τσέπη»...

Ο λόγος της μη πληρωμής των αποζημιώσεων έχει να κάνει με τα αποθεματικά του ΕΛΓΑ και τη μεταφορά τους στην Τράπεζα της Ελλάδος, ύψους 170 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία και προέρχονται αποκλειστικά από τις εισφορές των ασφαλισμένων αγροτών. Στο μεταξύ, άλλωστε, έχουν μπλοκάρει οι αποζημίωσες του 2014. Και αν δεν πληρωθούν αυτές του 2014, δεν μπορούν να πληρωθούν οι αποζημιώσεις του 2015.


Περικοπές... σοκ

Στο μεταξύ, ούτε τα προσωρινά δικαιώματα έχουν εκδοθεί ακόμα, ώστε να ξέρουν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της Κρήτης τι χρήματα τους έχουν μείνει, από την υλοποίηση της νέας ΚΑΠ, σε σχέση με τα χρήματα που έπαιρναν κατά το προηγούμενο καθεστώς της ενιαίας ενίσχυσης. Σύμφωνα με τον Πρίαμο Ιερωνυμάκη, «όταν θα εκδοθούν, οι Κρητικοί αγρότες θα τραβούν τα μαλλιά τους»!..

«Είναι σίγουρο, ότι η Κρήτη ισοπεδώνεται», καταγγέλλει ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης. «Η Κρήτη μέσα από τη νέα ΚΑΠ αδικείται κατάφωρα. Άσχετα πότε θα πάρουμε τα χρήματα της επιδότησης, είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι οι επιδοτήσεις των Κρητικών ισοπεδώνονται τελείως, αφού θα αυξηθούν οι ενισχύσεις μόνο για τις δενδρώδεις και θαμνώδεις καλλιέργειες, που υπάρχουν κατά μεγάλες εκτάσεις στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα», καταλήγει ο συνδικαλιστής.


Χαμένη σεζόν;

Κι ενώ το συντονιστικό όργανο των αγροτών της Κρήτης, ανεβαίνοντας στην Αθήνα, είπε στον αντιπρόεδρο του ΕΛΓΑ ότι κινδυνεύει να χαθεί η επόμενη σαιζόν, λόγω της κατάστασης αυτής των αγροτών που δεν παίρνουν ούτε τα χρήματα των αποζημιώσεών τους για να μπορέσουν να καλλιεργήσουν, ούτε τις επιδοτήσεις τους εγκαίρως, ο ίδιος σήκωσε τα χέρια ψηλά. Ούτε λιπάσματα, ούτε υποδομές, ούτε γενικότερα τις τρέχουσες ανάγκες τους θα μπορέσουν να καλύψουν οι αμπελουργοί που έπαθαν ζημιές τα προηγούμενα χρόνια και ακόμα περιμένουν τις αποζημιώσεις τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: