ΚΙΒΩΤΟΣ

...Ταξιδεύοντας στο χρόνο, με φίλους που δεν πρόλαβαν να "μεγαλώσουν"... Και όλο ταξιδεύουμε μαζί, αναζητώντας το Νησί της Ελευθερίας των Ανθρώπων...




Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2015

Αβεβαιότητα στα νοικοκυριά για πετρέλαιο-καυσόξυλα




ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ

Λίγοι... αποδείχτηκαν οι επτά μήνες για ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛ. για να κάνουν πράξη την επαναφορά της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης στα επίπεδα του 2009 και την κατάργηση του κυβισμού, ως τρόπου κοστολόγησης της αξίας των καυσόξυλων.



Έτσι, αφού... δεν πρόλαβαν οι προηγούμενοι κυβερνώντες να το κάνουν, ο κόσμος περιμένει τους επόμενους να προβούν σε αυτά τα μέτρα, αλλά κανείς δεν ξέρει τι στ' αλήθεια θα ισχύσει, για ένα χειμώνα που σαφώς θα είναι χειρότερος από αυτούς των τελευταίων πέντε χρόνων, ως προς την οικονομική αδυναμία των Ελλήνων να ζεστάνουν τα παιδιά τους!

Μετά τα capital controls και όλα όσα ακολούθησαν, πάρα πολύς κόσμος υπέστη ουκ ολίγα δεινά, με απολύσεις και μειώσεις μισθών, λόγω της αδυναμίας των επιχειρήσεων να σηκώσουν το βάρος της έλλειψης χρημάτων σε μια αγορά που ήδη ήταν διαρκώς στα κάτω της.

Έτσι, η προηγούμενη συγκυβέρνηση, πριν παραιτηθεί και οδηγήσει τη χώρα σε νέες εκλογές, "ξέχασε" να περάσει, τουλάχιστον, τα μέτρα για το πετρέλαιο θέρμανσης και τον τρόπο υπολογισμού του κόστους των καυσόξυλων, λειτουργώντας σε μια - ωραία κατά τα λοιπά - λογική, που αναφέρει πως... "δεν κάνει κρύο στην Ελλάδα"...


Καυσόξυλα... "φωτιά"

Η "Ν. Κρήτη" βέβαια, χωρίς να περιμένει τις εξελίξεις, επιχείρησε χθες να τις διερευνήσει, επικοινωνώντας με ανθρώπους της αγοράς, που προβλέπουν ότι και φέτος οι τιμές στα καυσόξυλα θα παραμείνουν στα περυσινά επίπεδα, χωρίς να υπάρχει κανένα φως για αλλαγή του καθεστώτος "πουλάω με το κυβικό"...

«Θα αδικήσουμε τον κόσμο αλλά χωρίς να το θέλουμε», έλεγαν και πέρυσι για τα καυσόξυλα οι ίδιοι οι έμποροι ξύλου στο νομό Ηρακλείου, που υποχρεούνται να διαθέτουν πλέον τα ξύλα με το κυβικό. Έτσι, αυτό που ίσχυε πέρυσι, δηλαδή δύο κυβικά, που με το ζόρι είναι περίπου ένας τόνος, να πωλούνται σε τοπικό επίπεδο από 180 μέχρι και 220 ευρώ, δηλαδή από 90 μέχρι 110 ευρώ το κάθε κυβικό, που σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να είναι χτισμένο δίκαια για τον καταναλωτή, να ισχύσει και για φέτος.

«Δε θα αυξηθούν οι τιμές στα καυσόξυλα. Δε νομίζω να έχουμε αυξήσεις», λέει στη "Νέα Κρήτη" ο έμπορος καυσόξυλων Νεκτάριος Λυρώνης. «Πάντως, το σίγουρο είναι ότι όσο ισχύει ο νόμος για τον κυβισμό των ξύλων, εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να πουλάμε με το κυβικό. Ξεχάστε το βάρος των ξύλων και την πώλησή τους κατά τόνο», λέει χαρακτηριστικά.

Ο κ. Λυρώνης εκτιμά ότι για άλλη μια χρονιά η ζήτηση στα ξύλα θα είναι μεγάλη. Αλλά αν αυξηθεί ή μειωθεί σε σχέση με πέρυσι, αυτό είναι κάτι που θα διαμορφωθεί με βάση την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης.


Φτηνότερο πετρέλαιο;

Στο μεταξύ, οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου έχουν πέσει. Όπως λέει στη "Νέα Κρήτη" ο πρόεδρος των βενζινοπωλών Ν. Ηρακλείου Λυκούργος Σαμόλης, αν σήμερα ανακοινωνόταν τιμή πετρελαίου θέρμανσης, αυτή δε θα ξεπερνούσε τα 80 με 85 λεπτά το λίτρο. Που και πάλι όμως, με βάση τις τιμές πριν την εξίσωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης με το θέρμανσης, είναι υψηλές για τη σημερινή εισοδηματική κατάσταση του κόσμου.

«Λόγω της πτώσης της τιμής του βαρελιού, σίγουρα η τιμή θα είναι χαμηλότερη από τα περυσινά δεδομένα. Πριν τις εκλογές είχαν υποσχεθεί να μειωθεί ο Ειδικός Φόρος. Αλλά δεν ξέρουμε τελικά τι θα γίνει μετά τις εκλογές», όπως λέει ο κ. Σαμόλης.

«Συγκεκριμένα, είχαν πει ότι θα μειωθεί ο Ειδικός Φόρος στα 60 ευρώ το χιλιόλιτρο. Αν θα γίνει αυτό, θα διαμορφωθεί η τιμή σε τέτοια επίπεδα, που θα μετατρέψουν το πετρέλαιο θέρμανσης από τους οικονομικότερους τρόπους θέρμανσης για φέτος», σύμφωνα με τον πρόεδρο των βενζινοπωλών.

Να υπενθυμίσουμε ότι πέρυσι, η χρονιά στο πετρέλαιο ξεκίνησε με τιμή 1,15 ευρώ το λίτρο και ως εκ τούτου αυτός ο τρόπος θέρμανσης για τα ελληνικά νοικοκυριά παρέμεινε ως ένας απλησίαστος τρόπος για τους περισσότερους Έλληνες, που συνέχισαν να προτιμούν τα ξύλα για να ζεσταίνονται.

Η περίοδος για τη διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης ξεκινάει κάθε χρόνο στις 15 Οκτωβρίου.


«Κακός χειμώνας»

Μια κατάσταση που θα είναι χειρότερη ακόμα και από τους πολύ δύσκολους χειμώνες του 2012 και του 2013 περιγράφει στη "Νέα Κρήτη" σήμερα ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Στέλιος Βοργιάς.

«Λόγω του τρίτου μνημονίου αλλά και των capital controls, έχουμε ακόμα περισσότερη αύξηση της ανεργίας σε σχέση με το Μάιο. Αντιλαμβανόμαστε ότι έρχεται ένας μαύρος χειμώνας, γιατί ειδικά μετά τον Οκτώβριο, με την εφαρμογή του ψηφισμένου μνημονίου, η κατάσταση θα δυσκολέψει πάρα πολύ. Θα υπάρξει μια τεράστια οικονομική δυσχέρεια στα νοικοκυριά».

Ο κ. Βοργιάς λέει για την ανάγκη να γίνουν τα συγκεκριμένα βήματα στο πετρέλαιο θέρμανσης ότι «αν αυτά δε γίνουν από την καινούργια κυβέρνηση, τότε φοβάμαι ότι θα έρθει κοινωνική έκρηξη μέσα στο χειμώνα. Γιατί πραγματικά τα μέτρα και τα καινούργια που έρχονται δεν μπορεί να τα σηκώσει ο κόσμος. Ευελπιστώ ότι κάποια στιγμή και η κυβέρνηση και η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση θα δει το πραγματικό πρόβλημα. Και να παρθούν κάποια μέτρα.

Οφείλει όμως ο κόσμος να συσπειρωθεί στα σωματεία, γιατί χωρίς αντίδραση από τα συνδικάτα και γενικότερα από τους κοινωνικούς φορείς, φοβάμαι ότι η κατάσταση δεν πρόκειται να αλλάξει».

ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΝΕΑ ΚΡΗΤΗ"

Δεν υπάρχουν σχόλια: