ΚΙΒΩΤΟΣ

...Ταξιδεύοντας στο χρόνο, με φίλους που δεν πρόλαβαν να "μεγαλώσουν"... Και όλο ταξιδεύουμε μαζί, αναζητώντας το Νησί της Ελευθερίας των Ανθρώπων...




Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2015

"Άγρια φορολογία" περιμένουν φορείς της αγοράς






ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ
Πολύ σκληρή φορολόγηση, που θα αρχίσει να γίνεται αισθητή από όλες τις κοινωνικές και επαγγελματικές τάξεις όταν θα αρχίσει η ψήφιση των εφαρμοστικών εγκυκλίων στη Βουλή, περιλαμβάνει το τρίτο μνημόνιο που υπέγραψε η απελθούσα συγκυβέρνηση με τους δανειστές της χώρας. Την έντονη ανησυχία τους, εκφράζοντας το φόβο για ακόμα μεγαλύτερα λουκέτα στην αγορά και παραπέρα φτωχοποίηση της ελληνικής κοινωνίας, εκφράζουν οι εκπρόσωποι της αγοράς, που μίλησαν στη "Νέα Κρήτη" χθες, κρούοντας προς πάσα κατεύθυνση το καμπανάκι του κινδύνου!

«Η φορολόγηση 23% στην εστίαση, το 29% του φόρου στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και το 100% η προκαταβολή στα εισοδήματα είναι μέτρα εξοντωτικά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις», όπως καταγγέλλει στη "Νέα Κρήτη" ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ Μπάμπης Λεκάκης. Ο συνδικαλιστής κάνει λόγο για μια διαδικασία που θα λειτουργεί ως "φαύλος κύκλος", αφού "οι επιχειρήσεις δε θα μπορούν να επενδύσουν χρήματα, με αποτέλεσμα να συρρικνώνονται και κάποια στιγμή να κλείνουν».
Σύμφωνα με τον ίδιο, «οι εξελίξεις αυτές οι πολιτικές, που έφεραν το τρίτο μνημόνιο και όλη τη διαδικασία, έχουν προκαλέσει την κάθετη πτώση του τζίρου σε όλες τις επιχειρήσεις, σε ορισμένες περιπτώσεις σε 70% και σε πολλές περιπτώσεις και στο 100%. Θεωρούμε ότι και τα νέα μέτρα τα φορολογικά, τα οποία έρχονται, θα επιφέρουν νέα λουκέτα στις επιχειρήσεις ή άτυπη εργασία. Άτυπη εργασία εννοούμε να κλείσει κάποιος την επιχείρησή του και να δουλεύει χωρίς να παρουσιάζει φορολογικά στοιχεία».
Καταλήγοντας, ο Μπάμπης Λεκάκης εκφράζει την ελπίδα του «τουλάχιστον η νέα κυβέρνηση, όποια και να είναι αυτή, να σταθεί στο πλευρό μας και να οργανωθεί γρήγορα για να μας βοηθήσει, γιατί από 'δω και πέρα θα είναι πολύ δυσάρεστα τα πράγματα».

«Δεν αντέχουμε»

«Οι επιχειρήσεις δε θα αντέξουν τα νέα μέτρα», επισημαίνει κατηγορηματικά προς την εφημερίδα μας και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου Μανόλης Αλιφιεράκης. «Η περισσότερη φορολογία, είτε μνημόνιο λέγεται, είτε συμφωνία, όπως και να λέγεται, δεν αντέχεται από τις επιχειρήσεις και θα δημιουργήσει παρενέργειες, όπως κλείσιμο επιχειρήσεων και περαιτέρω συρρίκνωση της οικονομίας. Αν εφαρμοστούν όλα αυτά με τον τρόπο τουλάχιστον που έχουμε δει μέχρι σήμερα».
Στο ερώτημα μας τι θα περίμεναν οι επιχειρηματίες από τη νέα κυβέρνηση, όποια και αν είναι αυτή, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου απαντά: «Θα περιμέναμε από τη νέα κυβέρνηση να εφαρμόσει μια αναπτυξιακή πολιτική. Δηλαδή να δει πώς αυτές οι επιχειρήσεις, οι οποίες είναι βιώσιμες, θα αντέξουν. Πώς θα δοθεί μια προτεραιότητα και κίνητρα για νέες επιχειρήσεις, για επενδύσεις γενικότερα, κάτι το οποίο το έχουμε άμεση ανάγκη».

«Σχέδιο εξόντωσης»

«Τόσο το κράτος όσο και οι Δήμοι κάνουν τη ζωή όσο μπορούν πιο εύκολη στις πολυεθνικές και τους Κινέζους, ενώ αντίθετα κάνουν τη ζωή δύσκολη σε μας, για να μας κλείσουν και να παραδοθεί η αγορά στα ξένα συμφέροντα», καταγγέλλει στη "Νέα Κρήτη" το μέλος της διοίκησης του Επιμελητηρίου Ηρακλείου και αντιπρόεδρος του Συλλόγου Πολυτέκνων Ν. Ηρακλείου Γιώργος Φασουλάκης.
Εκφράζοντας τις προσωπικές του απόψεις, όπως μας διευκρινίζει, ο Γιώργος Φασουλάκης λέει ότι «ενώ το πρόβλημα της οικονομίας είναι η έλλειψη επενδύσεων και ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει η αγορά λόγω και της μη σοβαρής αντιμετώπισης της Πολιτείας ως προς τη φορολόγηση, τη γραφειοκρατία και καθετί που έχει να κάνει με το Δημόσιο, δε βελτιώνουν αυτά τα θέματα. Συνεχίζουν να έχουν στο μυαλό τους πώς θα εισπράξουν χρήματα ώστε να καλύψουν το υπέρογκο κράτος το οποίο έχουν δημιουργήσει για λόγους ψηφοθηρικούς. Και αναφέρομαι και σε κείνους που ευελπιστούν να κυβερνήσουν και οι οποίοι πιστεύουν ότι το Δημόσιο είναι αυτό το οποίο τους φέρνει την πολυπόθητη εξουσία».
Συνεχίζοντας, ο Γιώργος Φασουλάκης κάνει λόγο για την ανάγκη να μειωθούν τα έξοδα του κράτους και να στηριχτεί η αγορά από τους εκάστοτε κυβερνώντες.

«Να συνεργαστούν»

«Να αφήσουν τις αυτοδυναμίες και τα κομματικά συμφέροντα και να συνεργαστούν», είναι το μήνυμα που στέλνει προς πάσα κατεύθυνση ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου Μανόλης Κουμαντάκης, που λέει: «Όπως και τα δυο προηγούμενα μνημόνια, που είναι οι όροι των δανειακών συμβάσεων που έχουμε συνάψει, έτσι και το τρίτο μνημόνιο προβλέπει σκληρή φορολογία. Και επειδή εμείς δεν προχωρήσαμε στις μεταρρυθμίσεις που προέβλεπαν τα μνημόνια, προχωρήσαμε μόνο σε φορολογικές επιβαρύνσεις, οι οποίες και τα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν κυριολεκτικά συνθλίψει.
Διέλυσαν κάθε ρευστότητα στην αγορά. Και αυτό το μνημόνιο, το καινούργιο μνημόνιο, δυστυχώς έχει ψηφιστεί. Αλλά τώρα που θα αρχίσουν να ψηφίζονται εξειδικεύσεις του μνημονίου, θα καταλάβουν όλοι ότι εμπεριέχει πάρα πολύ σκληρή φορολογία τόσο στα νοικοκυριά όσο και στις επιχειρήσεις. Και αυτή η φορολογία θα επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τη ρευστότητα και θα προκαλέσει ντόμινο στην κατάρρευση των εισοδημάτων σε ολοένα και περισσότερο κόσμο και επιχειρηματίες».

Αγρότες και τουρισμός: Η ξενοδοχειακή ανάπτυξη μπορεί να στηρίξει τον πρωτογενή τομέα

Στη στήριξη των αγροτών και στη διασύνδεση του αγροτικού με τον τουριστικό τομέα δίνει βάρος ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου Γιώργος Ηλιάδης. «Αν εφαρμοστούν τα μέτρα που λένε, θα έχουμε το κλείσιμο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με γρηγορότερους ρυθμούς», λέει χαρακτηριστικά. «Την ίδια ώρα, η υψηλή φορολόγηση αγροτών, οι οποίοι έχουν κλήρο κάποιων μικρών στρεμμάτων και ίσα που επιβιώνουν, θα τους εξαντλήσει, διότι δεν έχουν καμία φοροδοτική ικανότητα και κανένα μέλλον με την υπάρχουσα κατάσταση. Κατά συνέπεια όλα αυτά θα μηδενίσουν και την αγορά».
Ο Γιώργος Ηλιάδης επισημαίνει παρακάτω ότι «υπάρχει μία ξενοδοχειακή ανάπτυξη η οποία μπορεί να στηρίξει τον πρωτογενή τομέα. Να αναπτυχθεί ο τομέας αυτός σε προϊόντα τα οποία έχουν άμεση ζήτηση από τα ξενοδοχεία και τους τουρίστες. Και ταυτόχρονα να έχουμε και εξαγωγές».
Καταλήγοντας, τονίζει ότι για να μην έχουμε αύξηση της ανεργίας από το κλείσιμο μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι μικρομεσαίοι θα πρέπει να στηριχτούν και να δοθούν κίνητρα κατάλληλα τέτοια ώστε να απορροφήσουν κόσμο οι επιχειρήσεις αυτές. «Διότι οι μεγάλες επιχειρήσεις έχουν τον κόσμο με τετράωρη απασχόληση και εκ περιτροπής εργασία».

Δεν υπάρχουν σχόλια: