ΚΙΒΩΤΟΣ

...Ταξιδεύοντας στο χρόνο, με φίλους που δεν πρόλαβαν να "μεγαλώσουν"... Και όλο ταξιδεύουμε μαζί, αναζητώντας το Νησί της Ελευθερίας των Ανθρώπων...




Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2015

Έτος πείνας για αγροτοκτηνοτρόφους λόγω… οραμάτων



ΓΡΑΦΟΥΝ: ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ - ΝΙΚΟΣ ΠΕΤΑΣΗΣ

Έφυγε η προηγούμενη συγκυβέρνηση χωρίς να ολοκληρώσει τις διαδικασίες για τα βοσκοτόπια και την αντιστοίχησή τους με το Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Επιδοτήσεων, γεγονός που κάνει πλέον ορατό τον κίνδυνο να καθυστερήσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα, μετά τις 15 Οκτωβρίου, οι πληρωμές της προκαταβολής του 50% της Ενιαίας Ενίσχυσης.

Ίσως δεν το έχει συνειδητοποιήσει ακόμα ο αγροτοκτηνοτροφικός κόσμος της Κρήτης, αλλά καλό θα είναι να προετοιμάζεται από τώρα να αντιμετωπίσει την κατάσταση αυτή, αφού χωρίς τα λεφτά των επιδοτήσεων στην τσέπη, εξαιτίας των... μεγάλων "οραμάτων" για "νοικοκύρεμα" των βοσκοτόπων που εξέφραζε η προηγούμενη ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου, κινδυνεύουν να μείνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα άπαντες οι παραγωγοί και όχι μόνο οι κτηνοτρόφοι!

Όπως έχει κάνει γνωστό ο υπηρεσιακός υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Δημήτρης Μελάς, οι διαδικασίες για τα βοσκοτόπια και η αντιστοίχησή τους με το ΟΣΔΕ έχουν σταματήσει. Η μη έκδοση των προσωρινών δικαιωμάτων των κτηνοτρόφων έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορεί να πληρωθεί φέτος, για πρώτη φορά στα χρονικά, τόσο η προκαταβολή του 50% της Ενιαίας Ενίσχυσης, που θα έπρεπε κανονικά να γίνει τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους, όσο και η εξόφλησή της, διαδικασία που κανονικά θα έπρεπε, όπως κάθε χρόνο, να ολοκληρωθεί το Δεκέμβριο του 2015. Η μη ολοκλήρωση των Σχεδίων Βόσκησης θα συμπαρασύρει συνολικά την πληρωμή των επιδοτήσεων. Να υπενθυμίσουμε ότι σε σχετική της ανακοίνωση η αρμόδια αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Θεανώ Βρέντζου αναφέρει μεταξύ άλλων: «Στις 20 έχουμε εκλογές. Στις 21-22 Οκτωβρίου θα πρέπει ο νέος υπουργός να προχωρήσει άμεσα το θέμα, διαφορετικά θα χαθούν χρηματοδοτήσεις και οι κτηνοτρόφοι μας αγωνιούν δικαιολογημένα»...


«Εμείς γελούσαμε»

«Κάθε φορά που έβγαινε ο προηγούμενος αναπληρωτής υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου και έλεγε για τα βοσκοτόπια, εμείς στην Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου γελούσαμε, αφού ξέραμε και το φωνάζαμε προς πάσα κατεύθυνση πως όλα αυτά δε γίνονται. Και είχαμε προειδοποιήσει ότι αργά ή γρήγορα θα φτάναμε σε αυτά τα αδιέξοδα», λέει στη "Νέα Κρήτη", εκφράζοντας την αγανάκτησή του ο Ανδρέας Στρατάκης.

Μάλιστα, μας παραπέμπει σε ανακοινώσεις της ΕΑΣΗ που έγιναν προ δύο μηνών, όταν την όλη κατάσταση η οργάνωση την είχε επισημάνει και την είχε προβλέψει. «Δυστυχώς, μέχρι σήμερα παραμένει η ίδια κατάσταση. Αλλά ακόμα και στις διορθώσεις. Το σύστημα έκλεισε και η προηγούμενη πολιτική ηγεσία δεν έδωσε λύσεις. Άφησε το θέμα έτσι. Σήμερα έχουμε μια υπηρεσιακή κυβέρνηση που δεν ξέρω αν μπορεί να το χειριστεί. Αυτό που λέμε, όμως, για την αναμενόμενη καθυστέρηση των πληρωμών του 50% της Ενιαίας Ενίσχυσης ισχύει»...


Για όλους

Όπως εξηγεί ο Ανδρέας Στρατάκης που είναι και αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, «δεν αφορά μόνο τους κτηνοτρόφους ότι δεν έχει δοθεί λύση στο πρόβλημα των βοσκοτόπων. Σήμερα 11 Σεπτεμβρίου δεν έχει δοθεί καμία λύση. Και δεν ξέρω και αν δοθεί. Αλλά είναι και για όλους τους παραγωγούς το πρόβλημα, αφού η κατάσταση αυτή συμπαρασύρει όλο το ΟΣΔΕ»...

Καταλήγοντας, ο συνεταιριστής στέλνει το μήνυμα ότι «ελπίζουμε η κυβέρνηση που θα αναλάβει να κυβερνήσει τη χώρα από την επομένη των εκλογών της 20ής Σεπτεμβρίου να δώσει πολιτική λύση. Έτσι που έγινε η κατάσταση, μόνο με πολιτική λύση θα πληρωθεί ο κόσμος μετά τις 15 Οκτωβρίου».


«Χωρίς προκαταβολές»

«Το χρονοδιάγραμμα που είχε ανακοινώσει η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης προέβλεπε ότι στα μέσα Σεπτεμβρίου θα υπήρχε η έκδοση των προσωρινών δικαιωμάτων όλων των παραγωγών. Και μετά θα υπήρχε ένα χρονικό διάστημα για τυχόν ενστάσεις. Αλλά, απ' ό,τι βλέπουμε, έχει γίνει το απόλυτο μπάχαλο», καταγγέλλει στη "Νέα Κρήτη" και ο αγροτοκτηνοτρόφος Γιώργος Τζουλιαδάκης. «Με τα προβλήματα που υπάρχουν, οι προκαταβολές θα καθυστερήσουν. Και πολύ φοβάμαι ότι θα φύγει ο χρόνος και οι γιορτές και ολόκληρος ο χρόνος και δε θα πληρωθούν οι παραγωγοί»!

Όπως εξηγεί ο Γιώργος Τζουλιαδάκης, συνήθως οι πληρωμές είναι συνολικές. Και δε γίνεται διαχωρισμός στις πληρωμές των παραγωγών των αγροτικών και χώρια των κτηνοτροφικών εκτάσεων. «Και έτσι θα πάει πίσω όλη η προκαταβολή της επιδότησης. Τώρα που μιλάμε, έπρεπε να έχουν βγει τα προσωρινά δικαιώματα και να γνωρίζει ο παραγωγός τι χρήματα παίρνει ο καθένας. Και να δοθεί και μια περίοδος για την υποβολή τυχόν ενστάσεων. Αλλά αυτό δεν έχει γίνει καν. Έτσι, λοιπόν, όλα θα πάνε πίσω»...


Στο Λασίθι

Στην πρόσφατη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ του αναπληρωτή υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Δημήτρη Μελά και φορέων του αγροτικού και συνεταιριστικού χώρου του νομού Λασιθίου και άλλων περιοχών συζητήθηκε το θέμα των βοσκοτόπων και της κατανομής των νέων δικαιωμάτων, ζητήματα τα οποία θα πρέπει άμεσα να διευθετηθούν, άλλως δεν μπορούν να βγουν τα νέα δικαιώματα για την κατοχύρωση της φυτικής και ζωικής παραγωγής και κατ' επέκταση της πληρωμής της Ενιαίας Βασικής Ενίσχυσης-Επιδότησης. Όπως τονίζουν οι συνεταιριστές του νομού Λασιθίου, επιβάλλεται η άμεση ολοκλήρωση των προσωρινών Διαχειριστικών Σχεδίων με σύγχρονη τεχνική λύση σε επίπεδο νομού με τη βοήθεια των Συνεταιριστικών Οργανώσεων, που έχουν την τεχνογνωσία με τις πύλες ΟΣΔΕ. Η όλη διαδικασία αυτή πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι τέλος Οκτωβρίου, διαφορετικά υπάρχει πολύ μεγάλος κίνδυνος να χαθούν επιδοτήσεις.

«Η Περιφέρεια Κρήτης σε συνεργασία με τον ΟΠΕΚΕΠΕ έχει ολοκληρώσει την εκπαίδευση του προσωπικού της Περιφέρειας (χρήστες) που θα ασχοληθούν με την κατανομή. Επίσης, η Περιφέρεια έχει ζητήσει τους εκπροσώπους των Δήμων που θα συμμετέχουν στις επιτροπές κατανομής και αναμένουμε από το υπουργείο να προχωρήσει στο τελικό στάδιο. Δυστυχώς όμως, μέχρι σήμερα δεν έγινε τίποτα από τη μεριά του υπουργείου», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ιεράπετρας, εντεταλμένος σύμβουλος σε θέματα πρωτογενή τομέα στην Π.Ε. Λασιθίου Νίκος Δασκαλάκης.


Χωρίς ρευστότητα εξαγγέλλουν επιχορηγήσεις στους αγρότες

Η επιχορήγηση εγκαταστάσεων αντιχαλαζικών διχτυών, αλλά και άλλων εγκαταστάσεων, όπως και η δρομολόγηση διαδικασιών για αποζημιώσεις των αμπελουργών του νομού Ηρακλείου για τις καταστροφές των σταφυλιών από χαλαζόπτωση και βροχές, είναι ευχάριστες ανακοινώσεις που αφορούν τον αγροτικό κόσμο της Κρήτης και της υπόλοιπης Ελλάδας, που όμως προσκρούουν στην ανυπαρξία χρημάτων, τόσο στις επιχορηγήσεις όσο και στις αποζημιώσεις. Γιατί ούτε χρήματα δίνουν πλέον οι τράπεζες προκειμένου να στηριχτούν αυτές οι εγκαταστάσεις, αλλά ούτε και έχουν επιστρέψει πίσω οι κυβερνώντες... τα αποθεματικά του Οργανισμού για να πληρωθεί ο αμπελουργικός μας κόσμος!

Στην Κρήτη οι επιχορηγήσεις ανέρχονται συνολικά σε 48.000 ευρώ για τέσσερις αιτήσεις που εγκρίθηκαν για επιχορήγηση πέντε εγκαταστάσεων αντιχαλαζικών δικτύων που αφορούν 40 στρέμματα αμπελώνων στο νομό Ηρακλείου.

Από 'κει και πέρα, εγκρίνονται συνολικά 89 αιτήσεις αγροτών του Προγράμματος 2014 για επιχορήγηση εγκαταστάσεων αντιχαλαζικών διχτυών, συνδυαστικών εγκαταστάσεων αντιβροχικής μεμβράνης και αντιχαλαζικού διχτυού και αντιπαγετικών ανεμιστήρων.

Ειδικότερα, οι 87 αιτήσεις αφορούν στην πέμπτη έγκριση αιτήσεων επιχορήγησης για εγκαταστάσεις αντιχαλαζικών διχτυών και συνδυαστικών εγκαταστάσεων αντιβροχικής μεμβράνης και αντιχαλαζικού διχτύου, ενώ οι 2 αφορούν στην πρώτη επιχορήγηση αντιπαγετικών ανεμιστήρων.

Το συνολικό ποσό της έγκρισης επιχορήγησης ανέρχεται σε 1.210.205,00 ευρώ και αφορά σε εκατόν πενήντα αγροτεμάχια καλλιεργητών από όλη σχεδόν την επικράτεια της χώρας, με τις Περιφερειακές Ενότητες Κορινθίας, Λάρισας και Καβάλας να συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο αριθμό των εγκρινόμενων αιτήσεων.

Οι παραπάνω εγκρίσεις αιτήσεων επιχορήγησης έρχονται να προστεθούν στα τέσσερα προηγούμενα πακέτα εγκρίσεων, ανεβάζοντας το συνολικό ποσό επιχορηγήσεων για το Πρόγραμμα 2014 στα 4.155.582 ευρώ.


«Χωρίς χρήματα»;

Βέβαια, για να λάβει ο αγρότης την επιχορήγηση αυτή, θα πρέπει πρώτα να εξασφαλίσει χρηματοδότηση από τραπεζικό ίδρυμα, να προχωρήσει στις απαραίτητες εγκαταστάσεις και μετά να πάρει τα χρήματα του προγράμματος. Και όπως τονίζει στη "Νέα Κρήτη" ο πρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών Κρήτης Πρίαμος Ιερωνυμάκης, «από τη στιγμή που καμία τράπεζα δε δίνει χρήματα λόγω της οικονομικής κρίσης, ποιος αγρότης έχει δικά του κεφάλαια για να προχωρήσει σε μια τόσο σοβαρή και αναγκαία εγκατάσταση;».

Μάλιστα, στο σημείο αυτό διερωτάται: «Υπάρχει άραγε κάποια εταιρεία που θα δεχτεί να δώσει στους παραγωγούς τα υλικά που χρειάζονται για να γίνουν οι εγκαταστάσεις αυτές, καθώς χρειάζονται οι υποστυλώσεις και πολλά άλλα που πρέπει να γίνουν, χωρίς να πληρωθεί αμέσως την αξία των υλικών αυτών;». Σύμφωνα με τον κ. Ιερωνυμάκη, εξάλλου, η υποστύλωση αυτή είναι περίπου όπως του V αμπελιού, δηλαδή πανάκριβη.

Η πρόταση της Ομάδας Αμπελουργών Κρήτης προς την κεντρική εξουσία - μια πρόταση που απευθύνεται στη νέα κυβέρνηση που θα αναλάβει, όποια και αν είναι αυτή - αναφέρεται στην ανάγκη δημιουργίας ενός ειδικού ταμείου, το οποίο και θα λειτουργεί με την εγγύηση των επιδοτήσεων των αγροτών. Και με βάση αυτές τις εγγυήσεις, θα χρηματοδοτεί τα επενδυτικά σχέδια των παραγωγών, οι οποίοι, όταν θα λαμβάνουν στη συνέχεια τις επιχορηγήσεις, θα επιστρέφουν στο ταμείο τα ποσά που τους διέθεσε.


«Αποθεματικά; Γιοκ»

Στο μεταξύ, οι λιγοστοί υπάλληλοι του ΕΛΓΑ στο Ηράκλειο βγαίνουν στα αμπελοχώρια και καταγράφουν τις ζημιές από τη σαπίλα που προκάλεσαν οι συνεχείς βροχοπτώσεις στην παραγωγή των σταφυλιών. «Τους ευχαριστώ για την προσπάθεια που έχουν κάνει. Και σε αντίξοες συνθήκες του φετινού καλοκαιριού, σε ημέρες με πολύ υψηλές θερμοκρασίες», λέει στην εφημερίδα μας ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης. Στο μεταξύ, η κατάσταση είναι δραματική. Μπορεί ακόμα κι ένα μικρό παιδί να τη διαπιστώσει, όχι βλέποντας αλλά...μυρίζοντας τη σαπίλα των σταφυλιών που εγκαταλείφτηκαν άκοπα πάνω στις κουρμούλες, παρά το τεράστιο κόστος από τους απανωτούς ψεκασμούς που έκαναν οι παραγωγοί, χωρίς να μπορέσουν να σώσουν τον κόπο μιας ολόκληρης χρονιάς.

Και το ερώτημα που θέτει ο πρόεδρος των αμπελουργών είναι εύλογο: «Μας πήραν γύρω στα 170 εκατομμύρια ευρώ. Ήταν απόθεμα από τις δικές μας εισφορές και τα πήρε το κράτος. Δεν πειράζει που τα πήρε. Γιατί το κράτος είχε ανάγκες και έπρεπε να τα πάρει. Και έπρεπε να συνεισφέρουμε κι εμείς. Όπως τα πήρε από όλα τα ταμεία, τα πήρε και από το δικό μας. Σήμερα όμως τα χρειαζόμαστε τα χρήματα αυτά και πρέπει να τα γυρίσουν πίσω. Είναι απόθεμα 170 εκατομμυρίων ευρώ. Από πού θα πληρωθούν οι αγρότες; Οι αγρότες δεν έχουν μισθό. Και οι περισσότεροι δεν έχουν να πάρουν ένα μολύβι κι ένα τετράδιο στα παιδιά τους, τώρα που ανοίγουν τα σχολεία».

(ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΝΕΑ ΚΡΗΤΗ")

Δεν υπάρχουν σχόλια: