ΚΙΒΩΤΟΣ

...Ταξιδεύοντας στο χρόνο, με φίλους που δεν πρόλαβαν να "μεγαλώσουν"... Και όλο ταξιδεύουμε μαζί, αναζητώντας το Νησί της Ελευθερίας των Ανθρώπων...




Παρασκευή 7 Αυγούστου 2015

Ηράκλειο: Οξύνεται το πρόβλημα αποκατάστασης παλιών σχολείων



Ήταν και παραμένει έντονη η ανησυχία του Συνδικάτου Οικοδόμων Ν. Ηρακλείου για την κατάσταση της σχολικής στέγης στο νομό Ηρακλείου, καθώς, παρά τις πρώτες ενέργειες της δημοτικής Αρχής από την αρχή της ανάληψης των καθηκόντων της με δήμαρχο τον κ. Βασίλη Λαμπρινό, εντούτοις οι ανάγκες είναι τόσο μεγάλες που ό,τι έχει γίνει είναι φυσικά «σταγόνα στον ωκεανό».

Στο μεταξύ, το Τμήμα Ανατολικής Κρήτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος ετοιμάζεται, σε συνεργασία με το Δήμο και την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, να προχωρήσει στα δημοτικά και τα γυμνάσια σε σεμινάρια αντισεισμικής ετοιμότητας και προστασίας, εντός του επόμενου έτους.

«Μπορεί να έχει δείξει ενδιαφέρον η νέα δημοτική Αρχή, αλλά δε λύνεται έτσι το πρόβλημα», λέει στη "Νέα Κρήτη" ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Ν. Ηρακλείου Γιάννης Γωνιανάκης. «Ήδη στο νομό Ηρακλείου έχουμε πάρα πολλά πεπαλαιωμένα κτήρια και ειδικότερα σχολεία αλλά και κατοικίες, ενώ υπάρχει πρόβλημα και στην Εργατική Κατοικία», όπως τονίζει ο συνδικαλιστής.

Δίνοντας κυρίαρχο βάρος στην κατάσταση της σχολικής στέγης, ο πρόεδρος των οικοδόμων λέει ότι «όταν έχουμε για παράδειγμα σχολεία του 1920, του 1930, όπως το Καπετανάκειο, στις Βασιλειές και διάφορα άλλα σχολεία στην πόλη και σε χωριά, τότε καταλαβαίνουμε ότι με ένα-δυο μπαλώματα δεν μπορεί να γίνει καμία βελτίωση της κατάστασης. Και ειδικότερα σε μια χώρα που είναι η πιο σεισμογενής και δεν υπάρχει βδομάδα, και ειδικά εδώ, που ουσιαστικά να μην έχουμε μια σεισμική δραστηριότητα στο νησί, είτε μικρή είτε μεγάλη».


«Πριν πεινάσουν»...

Ο κ. Γωνιανάκης τονίζει ότι «το ζήτημα στην υπόθεση αυτή είναι αυτό που λέει ο λαός μας... "των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν". Έτσι λοιπόν χρειάζεται η στατική ενίσχυση των κτηρίων και κυρίως στα σχολεία, όπου έχουμε να κάνουμε με ανθρώπινες ζωές - στα δικά μας παιδιά, δεν είναι ξένα. Και μάλιστα το 2015, που υπάρχουν μέσα για τη δουλειά αυτή. Και η τεχνολογία και η επιστήμη έχουν προχωρήσει για να γίνει η στατική ενίσχυση»...

Ως κραυγαλέες περιπτώσεις χαρακτηρίζει ο Γιάννης Γωνιανάκης αυτή της Εμπορικής Σχολής, που έχει μόνο μια σκάλα για όλες τις τάξεις, επειδή είναι παλιό το κτήριο και λειτουργεί. «Είναι απαράδεκτο για σχολικό κτήριο να υπάρχει μία σκάλα. Σε περίπτωση όχι μόνο σεισμού, φωτιάς ή οποιασδήποτε ανάγκης, τι θα συμβεί άραγε;», διερωτάται εύλογα ο πρόεδρος των οικοδόμων.

Και συνεχίζει λέγοντας πως «δεν μπορεί πέντε χρόνια τώρα να βλέπει όλο το Ηράκλειο το Καπετανάκειο που υποτίθεται ότι κατασκευάζεται. Και το απαράδεκτο που έχουμε καταγγείλει είναι ότι δεν μπορεί να επισκευάζεται το σχολείο και να είναι τα κοντέινερ και να κάνουν οι μαθητές μάθημα δίπλα στο εργοτάξιο. Οποιοδήποτε ατύχημα συμβεί στο εργοτάξιο, δε θα έχει επιπτώσεις στους μαθητές;».

Ο κ. Γωνιανάκης χαρακτηρίζει αυτό το κτήριο, που υποτίθεται, όπως λέει, ότι φτιάχνεται εδώ και πέντε χρόνια, ως «κτήριο-φάντασμα»...


Πεπαλαιωμένα

Σύμφωνα με το συνδικαλιστή, τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στα σχολεία εντός της πόλης του Ηρακλείου, αλλά υπάρχουν και πεπαλαιωμένα σχολεία στην ύπαιθρο.

«Στην πόλη του Ηρακλείου έχουμε για παράδειγμα το 4ο Λύκειο στη Θέρισο. Στατικά πρέπει να έχει πρόβλημα. Φαίνεται το ίδιο το κτήριο απ' έξω. Το Δημοτικό της Φορτέτσας. Το Ανωγειανό Σχολείο στο Καμαράκι, που είναι παλιό κτήριο και αυτό.

Και εκτός από τα μπαλώματα που έχουν γίνει, να έρθουν μηχανικοί να δουν τι χρειάζεται, δεν έχει προχωρήσει τίποτα άλλο. Και δεν αναφέρομαι μόνο στη δημοτική Αρχή, αλλά και στην κυβέρνηση. Να φτιαχτούν σχολικά συγκροτήματα καινούργια», επισημαίνει χαρακτηριστικά.

Στο σημείο αυτό, υπενθυμίζει ότι το 2008 είχε βγει ένα κονδύλι 151 εκατ. ευρώ για τη σχολική στέγη στο νομό Ηρακλείου, με τα οποία θα μπορούσε να γίνει τόσο στατική ενίσχυση όσο και κατασκευή, και εντούτοις τα χρήματα αυτά δε δόθηκαν ποτέ.

«Κάτω από την απαίτηση του λαϊκού κινήματος έγιναν κάποτε τα σχολεία. Και αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να έχουμε σχολεία του 1920 και του 1930, και να έχουμε την απαίτηση τα κτήρια να αντέχουν πάνω από 80 και 100 χρόνια», σύμφωνα με τον πρόεδρο των οικοδόμων, που καταλήγει λέγοντας: «Να δώσουν χρήματα για να φτιάξουν σχολεία. Πώς έχουν να διαθέσουν 500 εκατομμύρια ευρώ για τα εξοπλιστικά προγράμματα; Γιατί όταν πρόκειται για την Υγεία και την Παιδεία λένε πως δεν έχουν χρήματα; Λεφτά υπάρχουν. Αλλά ουσιαστικά τα πάνε αλλού»!


Δήμος Ηρακλείου:Σε εξέλιξη ο έλεγχος των σχολικών κτηρίων

Την ίδια ώρα, ο Δήμος Ηρακλείου συνεχίζει να μελετά την κατάσταση των σχολικών κτηρίων και όπως έχει ενημερώσει και το Τμήμα Ανατολικής Κρήτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, λίγα είναι τα σχολεία εκείνα που αντιμετωπίζουν πρόβλημα στατικότητας.

«Έχουν ελέγξει αρκετά. Λίγα είναι αυτά που τους μένουν ακόμα. Βέβαια, υπάρχει το πρόβλημα ότι δεν υπάρχουν τα σχέδια σε πολλά σχολεία, καθώς δεν έχουν άδεια οικοδομής επειδή το κράτος τα έχει φτιάξει και συνεπώς δεν κρίθηκε ότι χρειαζόταν όταν φτιάχτηκαν άδεια οικοδομής.

Αλλά αυτό δε δημιουργεί πρόβλημα. Το πρόβλημα υπάρχει μόνο στην περίπτωση που θα συμβεί κάτι και θα αναζητηθούν τα σχέδια του κτηρίου», τονίζει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΑΚ Γιάννης Χαρωνίτης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μέσα στο 2016 αναμένεται να υλοποιηθεί η προγραμματική σύμβαση που προγραμματίζεται ανάμεσα στο Επιμελητήριο, το Δήμο Ηρακλείου και την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, προκειμένου να γίνουν στα σχολεία σεμινάρια για τους σεισμούς.

«Βάσει της σύμβασης, θα κάνουμε σεμινάρια-μαθήματα στους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές της Πρωτοβάθμιας, δηλαδή στα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά, για το πώς αντιμετωπίσουμε τους σεισμούς, και να τους μάθουμε στο κάθε κτήριο πώς πρέπει να αντιδρούν».

(ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ - "Ν.ΚΡΗΤΗ" - ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 7 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2015)

Δεν υπάρχουν σχόλια: