ΚΙΒΩΤΟΣ

...Ταξιδεύοντας στο χρόνο, με φίλους που δεν πρόλαβαν να "μεγαλώσουν"... Και όλο ταξιδεύουμε μαζί, αναζητώντας το Νησί της Ελευθερίας των Ανθρώπων...




Πέμπτη 30 Ιουλίου 2015

Επιστρέφει ο ΕΝΦΙΑ μαζί με άλλους φόρους ακινήτων


"Μέρες 2012 και 2013", τότε που το χαράτσι της ΔΕΗ αποτελούσε μείζον θέμα, ξεσήκωνε το λαό και προκαλούσε σοβαρούς τριγμούς στην τότε συγκυβέρνηση, ξαναζούν πολλοί δημότες στο Ηράκλειο, που βλέπουν στους κωδικούς τους βεβαιωμένο το χαράτσι, παρά την ένσταση που είχαν υποβάλει, για λάθος τετραγωνικά στα ακίνητά τους.

Η ανακάλυψη του θλιβερού "νέου" γίνεται στα λογιστικά γραφεία κατά τη διαδικασία της νέας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, που σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα είναι... "αποκαρδιωτικές", αφού βγαίνει υπόλοιπο για να πληρώσουν που τους προκαλεί σοκ!

Χαρακτηριστική είναι μόνο μία από τις πολλές περιπτώσεις, έτσι όπως μας τη μετέφεραν. Οικογένεια που είχε δεχτεί από τη ΔΕΗ ενσωματωμένο στο λογαριασμό του ρεύματος χαράτσι 1.400 ευρώ λόγω λάθους στα τετραγωνικά, ενώ θα έπρεπε να είναι, με βάση τον απαράδεκτο εκείνο νόμο, το πολύ 700 ευρώ, είχε υποβάλει ένσταση μέσω του Δήμου Ηρακλείου. Μια ένσταση η οποία, για να προχωρήσει, πέρασαν πολλοί μήνες, ενώ ουδείς ενημέρωσε τους ανθρώπους αυτούς για την τύχη της ένστασής τους.

Πέρυσι πλήρωσαν τον ΕΝΦΙΑ σε δόσεις μέχρι και φέτος το Φεβρουάριο. Και χθες, η λογίστρια ανακαλύπτει ότι μόλις ολοκλήρωσαν την αποπληρωμή του ΕΝΦΙΑ το υπουργείο Οικονομικών τούς βεβαίωσε το σύνολο του χαρατσιού της ΔΕΗ για το έτος 2013 και όχι το μισό που έπρεπε να πληρώσουν κανονικά. Έτσι τώρα είναι αναγκασμένοι να ρυθμίσουν την οφειλή, πληρώνοντας όλο το ποσό, με την ελπίδα ότι... κάποτε τα "χρωστούμενα" θα τους επιστραφούν πίσω...

Μάλιστα, τον καιρό εκείνο, η οικογένεια πλήρωνε μόνο την αξία του ρεύματος στα μηχανήματα της ΔΕΗ. Και παρ' όλα αυτά, η ΔΕΗ σε κάθε λογαριασμό, παρά την ένσταση, προσέθετε στο ποσό του προηγούμενου λογαριασμού και τη νέα απλήρωτη δόση, ενώ στην τελευταία δόση είχε προειδοποιήσει την οικογένεια ότι... επίκειται διακοπή της ηλεκτροδότησης λόγω ανεξόφλητων οφειλών, σε μια περίοδο που η Επιχείρηση απαντούσε... «δεν κόβουμε το ρεύμα για το χαράτσι. Έγινε λάθος από το μηχανογραφικό μας σύστημα στην περίπτωση αυτή και ζητάμε συγνώμη» (απάντηση μέσω Βουλής).


«Απαράδεκτη τακτική»

Ο τότε πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Σωκράτης Βαρδάκης (σημερινός βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ) είχε δώσει μεγάλο αγώνα για να μην υπάρχει αυτό το μπάχαλο. Και χθες μας αποκάλυψε ότι έκανε προσπάθειες και προς τη Νάντια Βαλαβάνη, όσο ήταν αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών, να πάρει πίσω τις βεβαιωμένες από τη ΔΕΗ οφειλές και να τις προσαρμόσει στα πλαίσια των ενστάσεων, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.

«Ειδικά σε αυτούς που τους έβαλαν λάθος τετραγωνικά, το χαράτσι της ΔΕΗ ήταν παράνομο. Είχαν διορθωθεί τα τετραγωνικά. Κάναμε τεράστια προσπάθεια για να διορθωθούν. Για πολλές οικογένειες στο Ηράκλειο παραμένει το πρόβλημα. Κακώς που μέχρι σήμερα το υπουργείο Οικονομικών, παρότι εγώ έκανα προσωπική παρέμβαση στη Νάντια Βαλαβάνη να επαναφέρει τη διάταξη που ακυρώνει τα παραπάνω χρήματα που είχαν βεβαιωθεί στην εφορία για παραπάνω τετραγωνικά, δεν έχει γίνει αυτή ενέργεια. Μια διάταξη που ο κόσμος δεν την ξέρει».

Στο σημείο αυτό, ο Σωκράτης Βαρδάκης τονίζει ότι αυτά τα λάθη είχαν γίνει τότε με ευθύνη των Δήμων, αλλά έπαιξε έναν άσχημο ρόλο και η ίδια η ΔΕΗ, όταν βεβαίωνε το σύνολο των χαρατσιών στις εφορίες, χωρίς να περιμένει να πάρει τους φακέλους με τις ενστάσεις από τους Δήμους. Κι ενώ στη συνέχεια στους λογαριασμούς του ρεύματος αποκαθιστούσε τα λάθη, είχε ήδη βεβαιώσει προς τις εφορίες ολόκληρα τα αμφισβητούμενα ποσά.

«Βεβαιώθηκαν στην εφορία. Και ακόμα και σε αυτούς που έκαναν ενστάσεις, η εφορία ποτέ δεν επέστρεψε τα χρήματα πίσω όταν είχαν ήδη πληρωθεί. Μακάρι να γίνει αργότερα», λέει χαρακτηριστικά. «Και πολύς κόσμος δεν ήξερε ότι έπρεπε να κάνει ένσταση, για να ακυρωθούν αυτά τα παραπάνω ποσά. Κατά την άποψή μου, παράνομα», καταλήγει ο Σωκράτης Βαρδάκης.


Έρχεται "φοροκαταιγίδα" από το Σεπτέμβριο

Στο μεταξύ, ο κ. Βαρδάκης παραδέχεται ότι έρχονται δύσκολες μέρες για το λαό μας. «Δεν μπορούσαμε να το αποφύγουμε. Τουλάχιστον να δούμε αν θα μπορέσουμε να πάρουμε κάποια μέτρα, με τα οποία θα ανακουφίσουμε τον κόσμο», καταλήγει ο πρώην πρόεδρος του ΕΚΗ και νυν βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ.

Καυστικός ήταν προς την εφημερίδα μας ο σημερινός πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Στέλιος Βοργιάς.

«Καταρχήν έρχονται οι δόσεις από το πρόγραμμα των 100 δόσεων. Τώρα αρχίζουν να ισχύουν. Και είναι ρύθμιση που δεν την έκαναν μόνο επιχειρηματίες, αλλά και φυσικά πρόσωπα. Έρχονται οι μειώσεις των συντάξεων από τον άλλο μήνα. Τον Οκτώβριο έρχεται ο ΕΝΦΙΑ. Και τελικά θα είναι όπως ήταν πριν. Δεν έχει αλλάξει κάτι. Δηλαδή ουσιαστικά τώρα το Σεπτέμβριο έρχεται μια φορολαίλαπα»...

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΚΗ, ο κόσμος δεν μπορεί να σηκώσει όλα αυτά τα βάρη. «Οι οικογένειες δεν μπορούν να πληρώσουν. Και δε θα πληρώσουν. Θα κοιτάξουν να εξασφαλίσουν πρώτα και κύρια το καθημερινό τους φαγητό. Είναι δυνατόν να μην κοιτάξεις πρώτα να ταΐσεις τα παιδιά σου, αλλά να πας πρώτα και να πληρώνεις φόρους;...».

(ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ - "Ν.ΚΡΗΤΗ" - ΠΕΜΠΤΗ 30 ΙΟΥΛΙΟΥ 2015)

Δεν υπάρχουν σχόλια: