ΚΙΒΩΤΟΣ

...Ταξιδεύοντας στο χρόνο, με φίλους που δεν πρόλαβαν να "μεγαλώσουν"... Και όλο ταξιδεύουμε μαζί, αναζητώντας το Νησί της Ελευθερίας των Ανθρώπων...




Τρίτη 28 Ιουλίου 2015

ΠΑΓΝΗ: Ξεμένει από φάρμακα και τρόφιμα

Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο τελειώνουν οι προμήθειες και όλοι "κάνουν το σταυρό τους"



Οι ασθενείς βρίσκονται σε συνεχή κίνδυνο, οι εργαζόμενοι, οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό πολεμούν "με ανεμόμυλους" και βρίσκονται μονίμως στα πρόθυρα νευρικής κρίσης και οι προμηθευτές σταματούν ο ένας μετά τον άλλο να τροφοδοτούν το ΠΑΓΝΗ με τα αναγκαία υλικά, αφού συνολικά τα χρέη του κράτους στις προμήθειες μόνο του συγκεκριμένου νοσοκομείου ξεπερνούν τα 45 εκατομμύρια ευρώ.

Το πρώτο θέμα της εφημερίδας. Έχουμε και συνέχεια...
Την τραγική αυτή κατάσταση περιγράφει στη «Νέα Κρήτη» ο πρόεδρος των εργαζομένων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου Θέμης Φραγκιαδάκης, ο οποίος και τονίζει ότι παρόμοια προβλήματα απασχολούν και το Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου, με την κυβέρνηση να συμπεριφέρεται στα θέματα αυτά σαν να μη συμβαίνει τίποτα!

Ακόμα και το φαγητό των νοσηλευομένων ασθενών είναι πλέον υποβαθμισμένο, λόγω της έλλειψης τροφίμων, αλλά το χειρότερο απ' όλα είναι ότι σε φάρμακα εξαιρετικά μεγάλης σημασίας για τους ανθρώπους οι ελλείψεις που έχουν δημιουργηθεί δημιουργούν την ανάγκη εσωτερικού δανεισμού στο ΠΑΓΝΗ, από μία κλινική σε μία άλλη, μέχρι να έρθει η στιγμή που δε θα υπάρχει πλέον ούτε αυτή η "εναλλακτική λύση"...


«Ούτε απαντούν»

«Ούτε το τηλέφωνο για παραγγελίες δε σηκώνουν πια οι προμηθευτές», λέει ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου Θέμης Φραγκιαδάκης. Η χθεσινή μέρα ήταν μία ακόμη μέρα που έψαχναν να βρουν νοσηλευτικό υλικό από τη μια κλινική στην άλλη.

«Και την ίδια ώρα τα κρεβάτια στις μονάδες κλείνουν. Έχει κλείσει ένα. Σε δύο μήνες έχουν κλείσει άλλα δύο κρεβάτια. Φεύγουν πέντε νοσηλεύτριες που τελειώνει η σύμβασή τους. Διατροφολόγο δεν έχει το νοσοκομείο. Αναγκάστηκε η διοίκηση να πάρει μία εργαζόμενη που έχει τελειώσει διαιτολόγος, από τη Μονάδα Εμφραγμάτων, για να εκτελεί χρέη διαιτολόγου. Ένα νοσοκομείο με 800 ασθενείς και με εκατοντάδες ασθενείς στα εξωτερικά ιατρεία και τις πρώτες βοήθειες κάθε μέρα δεν έχει διαιτολόγο».

Για τα υλικά, ο Θέμης Φραγκιαδάκης εξηγεί ότι «κάποιες κλινικές έχουν στοκ και δίνουν σε άλλες κλινικές. Αλλά σε σύντομο διάστημα δε θα υπάρχει υλικό για νοσηλεία»...

Σύμφωνα με το συνδικαλιστή, οι ελλείψεις είναι σε κάθε είδος. Χθες, για παράδειγμα, οι κλινικές δεν είχαν σύριγγες. «Μείνανε κάποιες κλινικές από σύριγγες και πήρανε από άλλες κλινικές δανεικές», όπως μας είπε.

Για τα capital controls, ο πρόεδρος των εργαζομένων θεωρεί πως και αυτά έχουν παίξει ρόλο στη χειροτέρευση της κατάστασης, δεδομένου ότι τα περισσότερα είδη είναι εισαγόμενα και για να έρθουν θα πρέπει να διατεθεί και να κινηθεί τραπεζικά το χρήμα που απαιτείται.

«Τα capital controls δημιουργούν εμπόδια στους εισαγωγείς που εισάγουν σε ιατρικό και υγειονομικό υλικό, οπότε ναι γενικότερα επηρεάζουν τον τομέα των προμηθειών», συνεχίζει ο πρόεδρος των εργαζομένων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου.


Κρατική αδιαφορία

Δραματική, σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία του Σωματείου Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ, είναι η κατάσταση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου. Συγκεκριμένα, ενώ βρισκόμαστε στον έβδομο μήνα του χρόνου, η χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό προς το ΠΑΓΝΗ δεν ξεπερνάει τα 6,1 εκατομμύρια ευρώ, όταν χρωστάει προς τους προμηθευτές πάνω από 45 εκατομμύρια ευρώ.

Από αυτά, τα 35 εκατομμύρια ευρώ είναι χρέη ληξιπρόθεσμα, πάντα προς τους προμηθευτές του νοσοκομείου. Ως ληξιπρόθεσμα θεωρούν τα χρέη τα οποία έπρεπε να είχαν πληρωθεί, διότι από μία ημερομηνία και μετά τοκίζονται.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον Θέμη Φραγκιαδάκη, «κάποιοι δίνουν ακόμη υλικά, γιατί ξέρουν ότι θα έρθει το κράτος κάποια στιγμή, θα ρυθμίσει τα χρέη και θα τους πληρώσει, κατά την τακτική των προηγούμενων χρόνων. Είναι όμως και οι προμηθευτές εκείνοι που χωρίς χρήματα δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν. Και έχουν σταματήσει να προμηθεύουν το νοσοκομείο».

Στο σημείο αυτό, ο συνδικαλιστής μας λέει πως πρόκειται για «το σύνολο του υλικού. Ιατρικό, φαρμακευτικό, ακόμα και στο τμήμα διατροφής υπάρχει πρόβλημα. Υπάρχει χαμηλής ποιότητας διατροφή στους ασθενείς».

Όσο για τα φάρμακα, «υπάρχει πρόβλημα μεγάλο. Δε βρίσκουμε το ένα φάρμακο, δίνουμε το άλλο. Αυξάνουμε τα γενόσημα. Δηλαδή, παντού υπάρχει πρόβλημα»...


Συγχωνεύσεις

Στο ερώτημά μας αν μιλάμε για προβλήματα που μπορεί να προκαλέσουν ακόμα και απώλειες ανθρώπινων ζωών, ο Θέμης Φραγκιαδάκης λέει: «Για να έχουμε απώλειες σε ανθρώπινες ζωές, υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορεί να συμβάλλουν σε αυτό.

Σίγουρα δεν είναι ό,τι καλύτερο η κατάσταση για τους ασθενείς των νοσοκομείων σήμερα, από την έλλειψη υγειονομικού υλικού, φαρμακευτικού υλικού, από την έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού στα νοσοκομεία, με τις υποστελεχωμένες κλινικές. Κλινικές οι οποίες απειλούνται με συγχώνευση. Ετοιμάζεται να κλείσει πάλι η Παιδοχειρουργική Κλινική επειδή έφυγε ο επικουρικός, που είχε δουλειά μόνιμη σε άλλο νοσοκομείο.

Η Παιδοψυχιατρική 16 Σεπτεμβρίου κλείνει. Η Νεφρολογική σταμάτησε να λειτουργεί σαν αυτόνομη κλινική και εντάχθηκε στην Παθολογική κλινική. Η Ουρολογική με την ΩΡΛ. Η Οφθαλμολογική με τη Γναθοχειρουργική. Δηλαδή έχουμε μια κατάσταση πολύ δύσκολη στο νοσοκομείο».

Ο συνδικαλιστής επισημαίνει ότι οι συγχωνεύσεις γίνονται αυτήν την περίοδο για να μπορέσουν οι εργαζόμενοι να πάρουν πέντε μέρες άδεια. Και έτσι μία νοσηλεύτρια κάνει νυχτερινές βάρδιες καλύπτοντας δύο κλινικές ταυτόχρονα!


«Το νοσοκομείο έχει "βαρέσει"... διάλυση»

Τι γίνεται όμως με τα χειρουργεία; Τώρα, λόγω του καλοκαιριού, οι εγχειρήσεις έχουν μειωθεί. Αλλά με την έναρξη του χειμώνα, αν δεν έχουν δοθεί λύσεις στις προμήθειες του νοσοκομείου, σίγουρα θα προκύψουν ζητήματα εξεύρεσης και άλλων φαρμάκων, όπως αυτό... της αναισθησίας, όπως φοβάται ο πρόεδρος των εργαζομένων...

Καταλήγοντας, ο κ. Φραγκιαδάκης μάς είπε ότι στις 10 το πρωί της Παρασκευής θα γίνει σύσκεψη με το ΔΥΠΕάρχη κ. Ηγουμενίδη, για να τεθούν τα θέματα αυτά για πολλοστή φορά.

«Δεν πάει άλλο. Το νοσοκομείο έχει βαρέσει διάλυση και έχουμε ευθύνη απέναντι στον κρητικό λαό», λέει χαρακτηριστικά.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός κ. Κουρουμπλής και ο αναπληρωτής υπουργός κ. Ξανθός, παρά το πλήθος των επιστολών που έχουν λάβει, δε δίνουν απαντήσεις, προφανώς επειδή... "περί άλλων τυρβάζουν"...


"Δωρεάν υγεία"

Ως τραγική χαρακτηρίζει την κατάσταση όχι μόνο του ΠΑΓΝΗ, αλλά και όλων των κρατικών νοσοκομείων της Κρήτης, ο νοσηλευτής-συνδικαλιστής Δημήτρης Βρύσαλης, γενικός γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ και στέλεχος του ΠΑΜΕ.

«Μιλάμε τόσο για τη χρηματοδότηση, που είναι πάρα πολύ μικρή σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες, όσο και στο έμψυχο υλικό, που από τη μια με τις συνταξιοδοτήσεις και από την άλλη με την έλλειψη σε προσωπικό, δημιουργείται μια κατάσταση δύσκολη για ασθενείς και εργαζόμενους»!

Μάλιστα, με αφορμή και το νέο ασφαλιστικό, όπως λέει ο Δημήτρης Βρύσαλης αρκετοί εργαζόμενοι του ΠΑΓΝΗ και του Βενιζέλειου Νοσοκομείου βρίσκονται στη συνταξιοδότηση. «Θεωρούμε ότι αυτό που προέχει σήμερα είναι ο αγώνας και η διεκδίκηση ασθενών και εργαζομένων ενός συστήματος υγείας αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν.

Τώρα να μην πληρώνουν τίποτα οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι αγρότες, οι επαγγελματοβιοτέχνες. Ούτε για συμμετοχή στα φάρμακα. Ούτε για συμμετοχή στις εξετάσεις. Ούτε για πληρωμές στα εξωτερικά ιατρεία», τονίζει χαρακτηριστικά ο συνδικαλιστής.

«Διότι, όπως είναι σήμερα η κατάσταση, όχι μόνο δεν περισσεύει τίποτα, αλλά είναι ζήτημα ζωής ή θανάτου η αναγκαιότητα να παρέχονται από το κράτος αναβαθμισμένες δωρεάν υπηρεσίες υγείας για όλο τον κόσμο. Και ιδιαίτερα σε αυτή την κρίσιμη περίοδο που όλοι βιώνουμε».

Για τις ελλείψεις, ο κ. Βρύσαλης τονίζει ότι «ανεξάρτητα από τα χρέη του κράτους προς τις πολυεθνικές, όσο τα φάρμακα και τα ιατρικά υλικά είναι στα χέρια των πολυεθνικών, θα έχουμε από την πλευρά τους και εκβιασμό απέναντι στο κράτος, με αποκλειστικό σκοπό το κέρδος.

Γι' αυτό εμείς διεκδικούμε να δημιουργηθεί κρατικός φορέας και φαρμάκου και ταυτόχρονα ιατρικού και νοσηλευτικού εξοπλισμού, που να μπορεί να προσφέρεται στον ελληνικό λαό, χωρίς να πληρώνει τίποτα».

(ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ -"Ν.ΚΡΗΤΗ"- ΤΡΙΤΗ 28 ΙΟΥΛΙΟΥ 2015) 

Δεν υπάρχουν σχόλια: