ΚΙΒΩΤΟΣ

...Ταξιδεύοντας στο χρόνο, με φίλους που δεν πρόλαβαν να "μεγαλώσουν"... Και όλο ταξιδεύουμε μαζί, αναζητώντας το Νησί της Ελευθερίας των Ανθρώπων...




Τρίτη 14 Ιουλίου 2015

Ήρθε η ώρα των μέτρων

Παρά τις εξαγγελίες, η κυβέρνηση δεν έχει στηρίξει τους αγροτοκτηνοτρόφους μέχρι σήμερα


Τα "θα" για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους της χώρας ήρθε η ώρα επιτέλους να αρχίσουν να υλοποιούνται; Στο ερώτημα αυτό θα πρέπει επιτέλους να απαντήσει στην πράξη η κυβέρνηση. Η "Νέα Κρήτη" επαναφέρει τις δεσμεύσεις του αναπληρωτή υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Βαγγέλη Αποστόλου, αλλά και τις ελπίδες που εκφράζονται τώρα από τα αγροτικά στελέχη, σύμφωνα με τις οποίες, «τώρα που τελειώνει η διαπραγμάτευση, θα αρχίσουν... να κυβερνάνε»!

Όταν προς τα τέλη Μαΐου ο Βαγγέλης Αποστόλου είχε επισκεφτεί το Ηράκλειο, αλλά και από την αρχή που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. έπαιρνε την εξουσία, υπήρχε μια σειρά μέτρων που διαρκώς επαναλάμβαναν οι εμπλεκόμενοι υπουργοί με κάθε ευκαιρία, από τα οποία... δεν έχει γίνει πράξη ούτε ένα... Η επίσης μόνιμη δικαιολογία είναι ότι, «αφού οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές συνεχίζονται, εμείς δεν προλαβαίνουμε και δεν μπορούμε να κοιτάξουμε και τα εσωτερικά ζητήματα της χώρας μας».
Πολλά είπε, τίποτα δεν έκανε από το Ηράκλειο ο Βαγγέλης Αποστόλου.

Όμως, μέσα από τις τελευταίες δραματικές εβδομάδες προέκυψαν πολλά και σοβαρά ζητήματα, που απέδειξαν ότι η Ελλάδα, αν σταματήσει να εισάγει, πολύ γρήγορα θα οδηγηθεί σε καταστάσεις πείνας του λαού της, λόγω της τεράστιας εξάρτησής της στα εισαγόμενα προϊόντα. Ελάχιστο είναι το ποσοστό των αναγκών που μπορεί η ίδια να καλύψει και οι πιο... αισιόδοξοι κύκλοι το προσδιορίζουν γύρω στο 30 με 35%. Και μιλάμε για φυτικά και ζωικά προϊόντα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη διατροφή του ελληνικού λαού, όταν όσο πιο πίσω πάμε βλέπουμε μια Ελλάδα που κάλυπτε άνετα τις ανάγκες της στα περισσότερα είδη, έχοντας αρχίσει από το 1980 και μετά να μειώνει την παραγωγή της. Και από δεκαετία σε δεκαετία να γίνεται ολοένα και περισσότερο "υποχείριο" των ξένων προμηθευτών.

«Επιτέλους, κυβερνήστε»

Ο αντιπρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών Κρήτης και μέλος της διοίκησης της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου Μύρος Χιλετζάκης μιλάει στην εφημερίδα μας με οργή και αγανάκτηση. Σύμφωνα με το συνεταιριστή, η σημερινή κυβέρνηση έχει υποσχεθεί πολλά προς τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους της χώρας. Και όχι μόνο δεν έχει κάνει τίποτα απ' όλα αυτά, αλλά μέσα από το τρίτο μνημόνιο έρχεται να τους χτυπήσει ακόμα περισσότερο.

«Μην πολεμάτε τα χέρια που ταΐζουν το λαό μας», λέει χαρακτηριστικά ο Μύρος Χιλετζάκης. «Αποδείχτηκε ότι η χώρα εδώ και έξι μήνες είναι ακυβέρνητο καράβι. Κοιτούσανε όλα τα άλλα, εκτός του τι γινότανε στο σπίτι τους μέσα. Είναι καλό να προσέξουν τα χέρια που ταΐζουν το λαό. Ο κόσμος στην ύπαιθρο είναι απογοητευμένος», καταγγέλλει ο αντιπρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών Κρήτης.

Και προσθέτει ότι ο Βαγγέλης Αποστόλου, αντί να κάνει πράξη όλα αυτά τα μέτρα που είχε υποσχεθεί για τη στήριξη του κόσμου, «προχώρησε σε αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών του ΕΛΓΑ κατά 10%! Πήρε τα αποθεματικά του ΕΛΓΑ, που ήταν από λεφτά αγροτών από τις ασφαλιστικές εισφορές, και λεφτά δεν έχει δώσει»...

Η ΚΑΠ

Στο μεταξύ, ενώ "τρέχει" η εφαρμογή της νέας ΚΑΠ, δεν υπάρχει καμία ενημέρωση προς τον κόσμο. «Κι ενώ θα έπρεπε ο κάθε αγρότης στην κάθε γωνιά της Ελλάδας να ξέρει ακριβώς τι χρήματα θα παίρνει με τη νέα Προγραμματική Περίοδο, αντιθέτως όλα είναι στον αέρα. Δεν ξέρει κανείς ακόμα τίποτα. Είναι αόριστα τα πάντα. Δεν μπορεί, δηλαδή, αυτή τη στιγμή ούτε ένας υπάλληλος να μου πει: "Έχεις τόσα στρέμματα και θα παίρνεις αυτά τα λεφτά". Είναι η πρώτη χρονιά που ενεργοποιούμε τα δικαιώματα χωρίς να ξέρουμε το ποσό», λέει χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών Κρήτης και στέλεχος της διοίκησης της ΕΑΣΗ Μύρος Χιλετζάκης.

«Δεν υπάρχει καμία προετοιμασία για τη νέα Προγραμματική Περίοδο. Καμία βοήθεια στους αγρότες. Καμία βοήθεια στις συνεταιριστικές οργανώσεις. Η κυβέρνηση μάς έχει γυρίσει την πλάτη της τελείως», καταγγέλλει ο Μύρος Χιλετζάκης.

Ποιο "αφορολόγητο"

Την ίδια ώρα, όσον αφορά στο περίφημο "αφορολόγητο των αγροτών"... καμία σχέση... «Τα "αφορολόγητά" τους διπλασιάζονται και τριπλασιάζονται», λέει ο συνεταιριστής. «Η κατάσταση είναι απελπιστική για μας τους νέους, που είπαμε ότι θα καθίσουμε στην ύπαιθρο και θα παράγουμε. Όταν εμένα αυτή τη στιγμή με βλέπει σαν επιχειρηματία και τη φορολογία μου μού τη διπλασιάζει. Όταν μου φορολογεί τα γεωργικά εφόδια. Μου φορολογεί την αγροτική γη. Μου φορολογεί το σπίτι μου.

Μου φορολογεί το αυτοκίνητό μου. Κι έρχεται τώρα και μου λέει ότι θα είναι 100% η φορολόγηση, τελικά όλοι οι Έλληνες που ψήφισαν όχι, μήπως το όχι ήταν ναι;»...

Στο σημείο αυτό, ο ίδιος διερωτήθηκε «πώς είναι δυνατόν να λέει ο πρωθυπουργός ότι θα κάνει ακόμα πιο αυστηρά τα αντικειμενικά κριτήρια στα προγράμματα των νέων αγροτών; Και πώς θα γίνει αυτό; Και όλους αυτούς που τους έχει κάνει τώρα, τι θα τους κάνει; Κι έχει μειώσει τον αγροτικό πληθυσμό στο 3%. Έχουμε γίνει ένα κράτος που εξαρτάται από τις εισαγωγές. Που θα μπορούσαμε κάλλιστα να έχουμε επάρκεια στα πάντα»...

Διατροφική εξάρτηση

«Στηρίξτε την ύπαιθρο. Στηρίξτε τους νέους αγρότες. Στηρίξτε την κτηνοτροφία. Στηρίξτε τη διατροφή μας. Δεν έχουμε επάρκεια. Όταν μας κλείσουν τα σύνορα, θα πεθάνουμε. Δεν έχουμε τροφή να φάμε. Την Ελλάδα, που ήταν αυτάρκης σε όλα, την κάνανε αυτή τη στιγμή να μην έχει να φάει»... Με αυτά τα λόγια ο Μύρος Χιλετζάκης τα λέει όλα.

Καταλήγοντας, ο κ. Χιλετζάκης καλεί τους κυβερνώντες «να βάλουν νερό στο κρασί τους. Ο κόσμος είναι αγανακτισμένος και θα τον βρουν σύντομα μπροστά τους»...

«Αγροτοδιατροφικό σύμπλεγμα»

Η άμεση προτεραιότητα της κυβέρνησης στην ανταγωνιστικότητα των αγροτικών προϊόντων και τη διατροφική επάρκεια του λαού μας δεν έχει φανεί, και μάλιστα καθόλου, από τα τέλη Μαΐου μέχρι σήμερα. Ήταν μια από τις πολλές υποσχέσεις του Βαγγέλη Αποστόλου από το Ηράκλειο.

Τι θα γίνει με τη ρύθμιση των αγροτικών χρεών; Ο αναπληρωτής υπουργός επανέλαβε τη δέσμευσή του για τη διαγραφή μέχρι του 50% των παλιών αγροτικών χρεών, που συσσωρεύτηκαν σε βάρος χιλιάδων αγροτοκτηνοτρόφων, οι οποίοι είχαν εξαιρεθεί από το νόμο των πανωτοκιών.

«Βρισκόμαστε σε μια προσέγγιση», είχε πει στους δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι «γενικότερα στα κόκκινα δάνεια θα έχουμε περίπου ένα 30% μείωση. Αλλά ειδικότερα η διαγραφή των δανείων της λεγόμενης κακής ΑΤΕ μπορεί να πλησιάσει και το 50%. Και βρισκόμαστε αυτή την ώρα σε μια διαδικασία ολοκλήρωσης μιας προσέγγισης του ζητήματος».

ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ- "ΦΑΝΤΑΣΜΑ"


Αγροτικές συνεταιριστικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις

Είπε πει, εξάλλου, ότι μέχρι το τέλος Ιουνίου η κυβέρνηση θα φέρει ένα νέο νομοσχέδιο για τις Αγροτικές Συνεταιριστικές και Συνδικαλιστικές Οργανώσεις.

«Θα το φέρουμε για διαβούλευση σε ό,τι αφορά τη λειτουργία του χώρου, για να δημιουργήσουμε ισχυρές Ομάδες Παραγωγών κατά προϊόν, πρωτοβάθμιους συνεταιρισμούς κατά κλάδο και θα αντιμετωπίσουμε και τα πολλά προβλήματα κακής διαχείρισης που έχουν διαπιστωθεί στο χώρο μέσα στους καταλογισμούς που μας έχουν έρθει και μας υποχρεώνουν να εισπράξουμε από τους συνεταιρισμούς 462 εκατομμύρια ευρώ».
Πού είναι αυτό το πρόγραμμα; Ακόμα το περιμένουμε.

Νοικοκύρεμα βοσκοτόπων

Η κυβέρνηση, όπως είπε, θα καταγράψει όλες τις εκτάσεις και θα κάνει την ορθολογική κατανομή τους για την ενεργοποίηση των επιλέξιμων εκτάσεων των κτηνοτρόφων και να προστατευτούν αυτή τη φορά ακόμα και... δασικές εκτάσεις που "ταΐζονται" για τις ανάγκες... των ενισχύσεων. Τι έχει γίνει προς την κατεύθυνση αυτή; Τίποτα. Μόνο ως προς τη φορολόγηση έγιναν βήματα από τότε, αλλά... σε βάρος των αγροτοκτηνοτρόφων της χώρας.

(ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ - "Ν.ΚΡΗΤΗ" - ΔΕΥΤΕΡΑ 13 ΙΟΥΛΙΟΥ 2015)

Δεν υπάρχουν σχόλια: